ŠOLA RISANJA STRIPA (1. del)
Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke
- Mattithyahu
ŠOLA RISANJA STRIPA (1. del)
Zanima me, kako pravzaprav nastane strip.
Ali se najprej napiše zgodbo na papir ali se zmišljuje sproti?
Kako določiti "kadre" v stripu? Se to dela po občutku ali se jih v grobem nariše v naprej za cel strip?
Ali se posamezna slikca riše direktno na stran ali je vsaka slikca svoj list in se jih potem zlepi v stran?
Je posamezna slikca ponavadi risana v merilu 1:1 ali se riše večje in potem pomanjšuje?
S čim se sploh riše strip? Uporabla se tuš in pero - ampak kakšno pero? Kako se mu reče, če ga greš v trgovino kupit? Ali obstajajo različne debeline? Kolk sploh stane taka reč? Se riše na poseben papir al kar navaden?
Ali obstaja kak on-line priročnik oz. on-line šola risanja stripov?
Imam smisel za risanje, vendar se v tej tehniki še nikoli nisem preizkusil in bi se rad lotil pravilno.
Če mi kdo lahko kaj svetuje bom zelo vesel in hvaležen!
Ali se najprej napiše zgodbo na papir ali se zmišljuje sproti?
Kako določiti "kadre" v stripu? Se to dela po občutku ali se jih v grobem nariše v naprej za cel strip?
Ali se posamezna slikca riše direktno na stran ali je vsaka slikca svoj list in se jih potem zlepi v stran?
Je posamezna slikca ponavadi risana v merilu 1:1 ali se riše večje in potem pomanjšuje?
S čim se sploh riše strip? Uporabla se tuš in pero - ampak kakšno pero? Kako se mu reče, če ga greš v trgovino kupit? Ali obstajajo različne debeline? Kolk sploh stane taka reč? Se riše na poseben papir al kar navaden?
Ali obstaja kak on-line priročnik oz. on-line šola risanja stripov?
Imam smisel za risanje, vendar se v tej tehniki še nikoli nisem preizkusil in bi se rad lotil pravilno.
Če mi kdo lahko kaj svetuje bom zelo vesel in hvaležen!
Last edited by Mattithyahu on 15.01.2006 18:42:38, edited 1 time in total.
---------------------------
Glanc je GLANC!!!
IN LIFE ALL IS BLACK OR WHITE
Glanc je GLANC!!!
-
jaka
Obstaja knjiga Christopher Hart Risanje za začetnike - risanka in strip.Izdala jo je Tehniška založba Slovenije.Torej je v slovenščini.Knjiga pa zajema številne risarske sloge.Kako risati komično,robato in realistično.Potem pač osnove risanja kot so postopki risanja glav in teles.Pokazane so tudi najpogostejše začetniške risarske napake in poglavja o filmskih animacijah.Pa seveda tudi o perspektivi.
Potem pa obstaja tudi CD How To Draw Comics The Marvel Way v katerem kaže tehnike risanja kdo drug kot sam John Buscema.Zelo lepo prikazano.Tukaj tudi pokažejo s čim se vse riše.Obstaja pa tud nekaj v pdf datoteki How To Draw Comics And Cartoons.Ne vem kdo je avtor.Vem da je iz leta 1997,Karmatoons.Tudi lepo prikazano na 34 straneh.
Videl pa sem še eno knjigo v Cosmopolitanu o osnovah risanja ampak ne vem,če ima kakšne veze z stripom.
Toliko vem!
Potem pa obstaja tudi CD How To Draw Comics The Marvel Way v katerem kaže tehnike risanja kdo drug kot sam John Buscema.Zelo lepo prikazano.Tukaj tudi pokažejo s čim se vse riše.Obstaja pa tud nekaj v pdf datoteki How To Draw Comics And Cartoons.Ne vem kdo je avtor.Vem da je iz leta 1997,Karmatoons.Tudi lepo prikazano na 34 straneh.
Videl pa sem še eno knjigo v Cosmopolitanu o osnovah risanja ampak ne vem,če ima kakšne veze z stripom.
Toliko vem!
-
jaka
Wrong!Mulder wrote:Pozdravljen!
Ti kar riši tako, da boš spravil na papir najboljše, kar si si zamislil.Pa nikoli ne kopiraj drugih, riši in piši kar pride iz tebe.
LP.
Ker je sam dejal,da ima smisel za risanje in bi se rad naučil pravilne tehnike risanja mu kar samo od sebe ne bo ratal,razen če je wonder boy.Mislim,da bo samo zapravljal čas in se zastonj trudil, ker na tak način sigurno ne bo zadovoljen z svojim končnim izdelkom.
In ko se bo učil bo povsem normalno,da bo kopiral druge.Pomembno pa je,da si ne bo vsiljeval nekega stila,ki mu ne odgovarja.Mu ni všeč.Seveda pa je na koncu pomembno,da riše,riše in riše.Amen!
Akhm...zakaj so že priročniki in knjige...?
- Mattithyahu
Super! To sem iskal. Nisem vedel, da sploh obstajajo kaki priročniki za stripe... Res pa je, da tut nisem kaj preveč iskal. Sem šel najprej na ta forum, ker sem vedel, da se bo najdu kdo ki ve kaj iščem:)jaka wrote:Obstaja knjiga Christopher Hart Risanje za začetnike - risanka in strip.Izdala jo je Tehniška založba Slovenije.Torej je v slovenščini.Knjiga pa zajema številne risarske sloge.Kako risati komično,robato in realistično.Potem pač osnove risanja kot so postopki risanja glav in teles.Pokazane so tudi najpogostejše začetniške risarske napake in poglavja o filmskih animacijah.Pa seveda tudi o perspektivi.
Hvala jaka!
Glanc je GLANC!!!
Glanc je GLANC!!!
- Mattithyahu
Ko bom imel kaj za pokazat bom dal na forum:)Mulder wrote:Pozdravljen!
Ti kar riši tako, da boš spravil na papir najboljše, kar si si zamislil.Pa nikoli ne kopiraj drugih, riši in piši kar pride iz tebe.![]()
Se bom pa seveda trudil risat originalno v svojem stilu, vendar moram najprej osvojiti Č-B tehniko. Risanje s tušem je drugačno kot npr. s svinščnikom, kjer lahko rišeš tut sivine in s tem sence pa tut lažje povdarjaš stvari. S tušem pa ostane namesto sivin kakšno šrafiranje ali podobno, samo potem lahko kaj hitro rata en zmazek. Pa tut kontraste je kar težko narisat.
Po končanih "lekcijah" iz knjige (al kar koli bom že dobil v roke) bom najbrž najprej poskusil prerisat kak strip, da dobim grif, pol pa kaj svojega...
Glanc je GLANC!!!
Glanc je GLANC!!!
- Mattithyahu
Deal. Ampak seveda nič prej, ko bom s svojim risanjem zadovoljen tut sam:)Xabaras wrote:Če boš kdaj začel dejansko risat vsaj pasice, mi javi. Imam napisana in (v glavi) kadrirana dva stripa (oba imata po 4 okenca), a ju kljub večkratnim poskusom nisem uspel zadovoljivo spraviti na papir - pač nimam talenta za risanje.
Glanc je GLANC!!!
Glanc je GLANC!!!
Mattithyahu obstaja tudi en serijal zvezkov za učenje risanja
Leonardo collection, jaz sem jih kupil v btc poleg vale novak, sem pozabil kako se imenuje stacuna, ko sem bil na obisku pri gregorju sem jih videl.
So kar zanimive, jih je tudi corto zadnjič videl, ko je bil na obisku.
LP
PS: obvezno pokazi kar bos naredil, kot sem ze veckrat omenil, bi potrebovali koga, ki zna pasične stripe risati, da naredimo novo galerijo tega (kao dilbert
)
Leonardo collection, jaz sem jih kupil v btc poleg vale novak, sem pozabil kako se imenuje stacuna, ko sem bil na obisku pri gregorju sem jih videl.
So kar zanimive, jih je tudi corto zadnjič videl, ko je bil na obisku.
LP
PS: obvezno pokazi kar bos naredil, kot sem ze veckrat omenil, bi potrebovali koga, ki zna pasične stripe risati, da naredimo novo galerijo tega (kao dilbert
Odstrani se pošast!
letos bi moral biti na crš-ju v zagrebu, kjer bi videl kako nastajajo osnovne poteze obraza - sklepam pa da je bila zelo zanimiva tema, kajti JangMattithyahu wrote:Super! To sem iskal. Nisem vedel, da sploh obstajajo kaki priročniki za stripe... Res pa je, da tut nisem kaj preveč iskal. Sem šel najprej na ta forum, ker sem vedel, da se bo najdu kdo ki ve kaj iščem:)jaka wrote:Obstaja knjiga Christopher Hart Risanje za začetnike - risanka in strip.Izdala jo je Tehniška založba Slovenije.Torej je v slovenščini.Knjiga pa zajema številne risarske sloge.Kako risati komično,robato in realistično.Potem pač osnove risanja kot so postopki risanja glav in teles.Pokazane so tudi najpogostejše začetniške risarske napake in poglavja o filmskih animacijah.Pa seveda tudi o perspektivi.
Hvala jaka!