George R. R. Martin's THE SWORN SWORD

Prostor za Vaše recenzije. Dodajte svojo recenzijo ali pustite oceno in komentar že napisanim recenzijam.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Prebral sem ta strip, in moje mnenje o njem se glasi:

Izjemno [11]
1
33%
Odlično [10]
0
No votes
Prav dobro [9]
1
33%
Prav dobro [8]
1
33%
Dobro [7]
0
No votes
 
Total votes: 3

User avatar
Blue Blues
Posts: 979
Joined: 11.02.2006 1:32:56
Location: Brežice
Contact:

George R. R. Martin's THE SWORN SWORD

Postby Blue Blues » 01.02.2009 21:27:50

Image


Sworn Sword, nadaljevanje uspešnice The Hedge Knight izpred parih let, nadaljuje Duncanovo zgodbo dve leti po zaključku turnirja. Ser Duncan the Tall in njegov oporoda Egg sta zdaj v službi nekoč velikega viteza Eustace-a, ki se je odmaknil od zunanjega sveta in skupaj s svojimi blodnjami o zbledeli slavi preteklih dni životari za stenami svojega gradu ali bolje rečeno skromnega stolpa iz katerega poveljuje trem bednim vasem na svoji zemlji.

Duncan se kot postopaški vitez spoprijema z rutinskimi vsakdanjimi opravili vse do dni velike suše in presahlega potoka, ki brez takojšnjih ukrepov za obdelana polja dežele in Eustace-a prinaša gotovost nenadomestljivih izgub. Ko se izkaže, da za suho strugo ni kriva suša, se stvari začnejo zapletati…

Uvod v novo Duncan-ovo in Egg-ovo prigodo je medel, tempo skozi celotno prvo poglavje pa nekoliko zaspan (trdo vezana knjiga je sicer sestavljena iz 6 poglavij – predhodno je celoten strip izšel v mehki vezavi v šestih številkah). Ob branju začetka priznam, da sem bil nekoliko razočaran in če bi sodil samo po uvodu bi se skoraj strinjal s kritičnimi opisi nekaterih avtorjev na Amazon-u, ki ciljajo na zaslužkarstvo. Vendar Martin kmalu pokaže, da res zna in po mlačnem uvodu Sworn Sword bralca potegne vase in ga še enkrat sooči z zelo življenjsko situacijo iz časov srednjega veka.

Zaplet je zanimiv in odvijanje dogodkov pretežno nepredvidljivo… sloga toka osrednje pripovedi in Duncan-ovih misli sta pač klasično Martin-ovo pisanje in človek načitan njegovih del se bo hitro počutil domačega, kar je po eni strani dobro – pisanje je odlično kot vedno – po drugi strani pa avtor ostaja zvest sam sebi do te mere, da je na trenutke predvidljiv, kar pa ne pokvari nujno celotne podobe in scenarij je po rahlo šibkejšem uvodu dodobra premišljen in dodelan.

Z drugimi besedami, Martin je več kot očitno v svoje delo spet vložil veliko truda; prireditelj teksta za potrebe "risanega romana" je dobro zajel bistveno za krajšo stripovsko verzijo zgodbe in tudi delo samih Dabel Brothers je na nivoju The Hedge Knight-a, če ne celo za stopničko boljše. V risbi je polno podrobnosti, opazen je vložen trud v grafično obdelavo okolice in likov, ki so spet predstavljeni zelo življenjsko. Njihove občutke in misli se da z lahkoto razbrati z obrazov in iz telesne govorice; njihove osebnosti iz dodelanih obraznih potez. Še enkrat več izjemno delo Dabel Brothers.

Na drugi strani so malenkostne zamere, ki jih pozitivne stvari pri nadaljevanju zlahka odtehtajo, vendar grenak priokus ostaja. Pri vnosu teksta je prišlo do nekaj slovničnih in tiskarskih napak, ki niso bile odpravljene preden je šla zadeva v tisk ne glede na to, da bo Marvel-ova izdaja po vsej verjetnosti edina in gre za delo, ki bo po vsem svetu prodajano v velikih nakladah. Razmak med zunanjim robom listov in okvirčki z zgodbo je bil očitno načrtovan za potrebe mehko vezanih izdaj v šestih zvezkih (lepa poteza izdajatelja – med koncem predhodnega poglavja in pričetkom naslednjega je stran z naslovnico mehko izdanega zvezka), vendar ga za trdo vezavo niso ustrezno priredili, tako da mestoma deli risb izginjajo v vezavo. Na zadnji strani zgodbe so pozabili očrniti ozadje, kar pade v oko in je bolj kot zaradi česa drugega moteče zaradi očitnosti, da je šla vsa zadeva v končni tisk brez ustrezne predhodne kontrole kvalitete izdelka.

Vendar to so majhne stvari in v celoti gledano je Sworn Sword zelo dober strip, vreden svojega denarja. Knjigo sem vzel v roke in ji - tako kot prvem delu – posvetil dobršen del noči s sobote na nedeljo, da sem imel med branjem mir in sem se lahko posvetil toku zgodbe. Na koncu mi je bilo kar malo žal, da je konec. Sem pa vesel namiga, da nas po vsej verjetnosti čaka še tretja zgodba iz serije Dunk-ovih prigod. Jo že veselo čakam…


Image
It's Showtime!

User avatar
6ar
STRIPOHOLIK
Posts: 2040
Joined: 17.10.2005 22:53:40
Contact:

Postby 6ar » 01.02.2009 21:44:43

končno so najavili Ples zmajev za jesen 2009
drugače mislim da ta strip nikakor ne more pričarati veličino seriala
po načinu risanja to zgleda kot da da gre za neko pravljično zgodbo to bi moral obdelati kak Frenk Miller, vseeno je to precej spletkarski, viteški, časni, krvav serial
mogoče te prepriča če nisi bral knjig

User avatar
Ruki
STRIPOHOLIK
Posts: 2021
Joined: 16.06.2007 16:45:01
Location: Oblazinjena sobica na zaprtem oddelku

Postby Ruki » 02.02.2009 0:43:23

Nisem bral knjig, zato mi je ta risba in zgodba všeč. Miller mi ne bi bil všeč.

User avatar
RS DOMEN
Posts: 32
Joined: 26.04.2009 14:46:00
Location: Dobje
Contact:

Postby RS DOMEN » 27.04.2009 12:33:44

Zanimiva slika, in se mi zdi vredu strip :P :duno: ampk nism bral !


BTW - Frank Miller je zakon, tak ko tut filmi ki so jih po njegovih stripih posnel :P

User avatar
tilitili
STRIPOHOLIK
Posts: 6205
Joined: 26.02.2009 21:26:50
Location: zagorje ob savi

George R. R. Martin's THE SWORN SWORD

Postby tilitili » 29.04.2009 1:49:48

če strip v vsem sledi dinamiki zgodbe knjige gre nedvomno za fantastičen izdelek. Me pa zanima, če je v strip predelana tudi Igra prestolov.

User avatar
Blue Blues
Posts: 979
Joined: 11.02.2006 1:32:56
Location: Brežice
Contact:

Re: George R. R. Martin's THE SWORN SWORD

Postby Blue Blues » 26.10.2009 16:12:40

6ar wrote:končno so najavili Ples zmajev za jesen 2009


Za jesen 2010, po novem... :lol:


tilitili wrote:če strip v vsem sledi dinamiki zgodbe knjige gre nedvomno za fantastičen izdelek. Me pa zanima, če je v strip predelana tudi Igra prestolov.


Obe zgodbi iz te mini serije Hedge Knight priporočam, saj gre za res dobra stripa, še posebej če si od prej vajen(a) zgolj kakega Bonellija... :wink:

Game of Thrones ni (še) predelan. Sicer se nekaj govori o predelavi kompletnega serijala Song of Ice and Fire v strip verzijo, ampak osebno ne pričakujem preveč. To bojo vnuki naših pravnukov bral... :)
It's Showtime!