Razno o stripih

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

mister-no

Post by mister-no »

BuDi wrote:Če ti paše Tex... meni ne.... (četudi je bil v začetku en moj najljubših junakov... hm, mi sploh ni jasno zakaj) ... je pa naslovnica super
meni pa je tex super(edino tisti v ZS do št 800 ne), paše mi westrn!!!
podobna je komanča :P
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

mister-no wrote:
BuDi wrote:Če ti paše Tex... meni ne.... (četudi je bil v začetku en moj najljubših junakov... hm, mi sploh ni jasno zakaj) ... je pa naslovnica super
meni pa je tex super(edino tisti v ZS do št 800 ne), paše mi westrn!!!
podobna je komanča :P
Tudi pod 800 so odlične epizode, problem je ker so pri Dnevniku rezali ven strani in reprintali stare epizode 1-120, originalne epizode od 160 do 275 pa kar izpustili tako da pri nas (ex-Yu) ni bilo pravega vpogleda v zgodnji opus Texa.
mister-no

Post by mister-no »

enkrat sem že rekel nekje, tisti tei od 158 pa nekje do 200 so bili isto zelo dobri, zgodba in slika je bila boljša od ostalih.
tomas otto

Post by tomas otto »

Ja, problem je, ker so v Dnevniku po številki 302 "Krater strave" začeli objavljati prastare epizode iz 50ih let, ki so bile že takrat zastarele. Šele od 800 naprej so spet začeli izdajati nove, je pa tako ostala ena velika luknja z več kot 100 neobjavljenimi epizodami. :(

Zaradi tega Tex pri nas nikoli ni bil tako popularen, kot nekateri drugi junaki...
mister-no

Post by mister-no »

tomas otto wrote:Ja, problem je, ker so v Dnevniku po številki 302 "Krater strave" začeli objavljati prastare epizode iz 50ih let, ki so bile že takrat zastarele. Šele od 800 naprej so spet začeli izdajati nove, je pa tako ostala ena velika luknja z več kot 100 neobjavljenimi epizodami. :(

Zaradi tega Tex pri nas nikoli ni bil tako popularen, kot nekateri drugi junaki...
meni so tiste na 900 in 1000 super.
npr od 1028-1030 in 1050-1052 te dve pa še tudi ostali, sta mi odlični, priporočam ju za prebrat ostalim kateri ne marajo texa :P
Xabaras
STRIPOHOLIK

Post by Xabaras »

Zase bi težko rekel, da Texa ne maram. Kolikor sem ga imel priliko brat, gre za tisti pravi orto hard core špageti vestern. Komur je to všeč, mu bo tudi Tex všeč.

Ker me vestern kot žanr ni nikoli niti najmanj privlačil, me tudi Tex ne, zato ga ne kupujem, niti berem.

Sem pa dobil tegale 240-stranskega Texa, ki bo izšel pri Ludensu že pred letom in pol, če ne več - pač takoj ko je izšel v Italiji. Takrat je bil risar, Joe Kubert, na obisku v Sloveniji in imel sem priliko z njim govoriti. Bliža se 80-im, pa je veseljak, da ga iščeš. Njegova dva sinova sta avtorja X-Menov, tak da se v familiji spoznajo na stripe.

Starejši Bonelli je že od srede 80ih imel veliko željo, da bi Kubert narisal eno epizodo Texa, a Kubert sprva ni bil navdušen nad tem. Šele po dolgem prepričevanju se je lotil dela, a ga je vseeno risal precej počasi, več kot 10 let. Pravzaprav je Bonelli medtem umrl in ni doživel izdaje tega stripa.

Pred pol leta je izšla tudi angleška verzija in ko sem jo prebral, se mi je potrdilo tisto kar sem že vedel: čeprav Texu nič ne fali, je dober vestern, mi ne špila ravno, pač ker nisem vestern fan. Problem je torej v meni, ne v stripu. Zgodba je klasično maščevanje in je razdeljena na štiri dele, za vsakega morilca po en del. Ali Tex zmaga na koncu? Na to ve odgovoriti le Einstein... :)

Trivia: kot pove že naslov, je Tex tokrat osamljen maščevalec - od Kita Carsona ni ne duha ne sluha, prav tako niti ne od običajnih drugih spremljevalcev. Zakaj? Ker je Kit Carson že neko popularno ime v ZDA (ne vem ali kot fiktivni lik ali resnična oseba) in bi zato prišlo do raznih zamenjav z imeni ali morda celo pravnih frk. In ker je bil strip že v osnovi namenjen za izdajo v ZDA, so scenarij temu primerno spremenili.

En moj frend, ki je na Texa čisto mahnjen, je bil nad zgodbo navdušen - jo je že 2x prebral in verjetno jo bo še tretjič. :)

Nekoč sem v rokah držal tudi Magnusovega Texa. Taka lepa spodobna izdaja je bila - hard cover, A3 format, torej precej gigantska bukla. Samo ko sem odprl in listal, mi je bilo precej čudno, ker je izgledalo, kot bi bral Alana Forda. Ker nisem razumel italijansko, seveda nisem vedel za kaj se gre, a izgledalo mi je kot komedija, čeprav je v resnici verjetno vso dogajanje bilo smrtno resno. Očitno Magnusov stil risanja zaradi Alana Forda težko jemljem resno... :) :)

Kakorkoli že, ta Magnusova izdaja je na vrhu stripov na tejle fotki:
Image
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

Kubert je Texa risal čisto po svoje, njegov Tex mi je sicer kar všeč, samo nima pa veliko zveze z 'normalnim' Texom.

Odlične epizode so recimo:
El Morisko (ZS707-ZS710)
Teksov Gnev (ZS721-ZS723)
...

Najbolje ocenjena epizoda na UBC pa je:
Karsonova prošlost (SD 38-40)
To epizode bi priporočal vsem za prvo branje Texa.
mike

Post by mike »

Vsi, ki se zastrupljate z Bonellijem, kojci v trafiko po novo Stripoteko! Fenomelani Kran vam bo prinesel vsaj malo svezine.
mister-no

Post by mister-no »

mike wrote:Vsi, ki se zastrupljate z Bonellijem, kojci v trafiko po novo Stripoteko! Fenomelani Kran vam bo prinesel vsaj malo svezine.
jaz kurim doma s stripotekami, počasi mi jih zmanjka pa bom začel kuriti še druge! :twisted:
mike

Post by mike »

Probaj Zagora. Whoops, shit doesn't burn :lol: .

Ok, prenehal bom z neumestnimi posti. Je pa res, da se cloveku po beznem pregledu tega foruma zdi, da je pomembno le, kdaj pride novi Ludens...

Ce bi sodil po tem, bi lahko z gotovostjo rekel, da smo Slovenci pac omejeni, kar se tice stripov.

No hard feelings brothers :D !
mister-no

Post by mister-no »

mike wrote:Probaj Zagora. Whoops, shit doesn't burn :lol: .

Ok, prenehal bom z neumestnimi posti. Je pa res, da se cloveku po beznem pregledu tega foruma zdi, da je pomembno le, kdaj pride novi Ludens...

Ce bi sodil po tem, bi lahko z gotovostjo rekel, da smo Slovenci pac omejeni, kar se tice stripov.

eh ne jaz sem se zezal.

meni so všeč lucky luke, asterix, komanča,, miki muster, pa še keri.

ups...te sem pa ravno zakuril dva sta še ostala kaj naj delam z njima? :P

evo ludensa več ne zbiram od zdaj! :twisted:

mike kere pa ti zbiraš?
mike

Post by mike »

Pravzaprav obozujem Bonellija. Predvsem Parkerja, Magicnega in afkors Nathana!

Je pa res da imam vse zivo. Najbolj so mi vsec Preacher, 100 Bullets, Bone, Usagi, Sin City...

Sicer pa imam rad vse. Tudi dobrega starega Zagora!
mister-no

Post by mister-no »

mike wrote:Pravzaprav obozujem Bonellija. Predvsem Parkerja, Magicnega in afkors Nathana!

Je pa res da imam vse zivo. Najbolj so mi vsec Preacher, 100 Bullets, Bone, Usagi, Sin City...

Sicer pa imam rad vse. Tudi dobrega starega Zagora!

meni pa je nathan never zanič!

pa tudi alan ford je tak tak.

dampyra pa še nisem bral, mam ga pa. :wink:

e blueberry je zelo dober.

ma nič, vsi so za nič :twisted:
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

Sigurno so Bonellijevi stripi najbolj razširjeni, ker so tudi najbolj dostopni samo to še ne pomeni, da ne obstajajo tudi drugi stripi.
Jaz vedno probam prebrat kaj novega, recimo Q je trenutno odlična alternativa Bonelliju, Stripoteka bi si pa lahko privoščila kakšen boljši papir.

Moji naj stripi izven Bonellija so:
Corto Maltese
Aster Blistok
Lone Wolf and Cub
Valentina (Crepax)
Akira
Torpedo
Blueberry
Gaston

in še in še...
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

sej drugega kot Bonelli itak ni v trafikah. Le še Stripoteka in AF, za te se pa tudi objavlja kdaj pridejo. Poleg tega pa Stripoteke sploh ni v večini trafik
Post Reply