Gusar, v zvezi s pedofilijo in RKC se prav nič ne pretirava, kar najdi mi kje "v drugih poklicih oz ustanovah" še tako vneto prikrivijao, premeščajo in varujejo pedofile (ter homoseksualce) kot prav v RKC. Ki naj bi bila nek vzor za zdravo in vzorno življenje? Prej bi rekel, da gre za gnijoči kadaver, ki ne samo 1000 let, prej bliže 2000 let že povzroča razkol in nestrpnost ter omejuje pravice in svoboščine. Govorim o Cerkvi, ne o veri. In prav RKC je največji sovražnik sama sebi, krščanski veri. Kdor tega ne vidi in misli... Bog mu pomagaj.
Evo, eden od svežih podatkov:
"Poročilo neodvisne nizozemske komisije ugotavlja, da so med letoma 1945 in 1981 znotraj Cerkve spolno zlorabili med 10.000 in 20.000 otrok. Po letu 1981, ko se je število cerkvenih šol in sirotišnic zmanjšalo, je zaradi zlorabe duhovnikov še vedno trpelo več kot tisoč otrok. Člani komisije Katoliški cerkvi še očitajo, da se je neprimerno odzvala na zlorabe in jih je v strahu pred škandali preprosto zamolčala, otroke pa tako izpostavila nadaljnjim zlorabam.
Poročilo temelji na pričevanjih preko 34.000 Nizozemcev, komisija pa je v času preiskave dobila preko 1800 prijav spolnih zlorab znotraj cerkvenih šol, sirotišnic in drugih institucij. Na podlagi teh podatkov so ugotovili, da je bil vsak deseti Nizozemec žrtev takšne ali drugačne zlorabe, to število pa se podvoji med ljudmi, ki so del mladosti preživeli v verskih in drugih institucijah."
Za Žigata pa v bistvu nimam besed. Že od prej se mi je v svojih postih zdel izredno zagrenjen možakar, sedaj pa vidim, da je še nestrpen in omejen. Zagrenjenost in slabe izkušnje (težka mladost?) še niso izgovor za sovražni govor in nestrpnost. Nekateri še celo iz vojnih razmer in težkih izgub pridejo močnejši. Kljub vsem grozotam uspejo iti naprej v življenju, brez zamere do nikogar. So pa redki, ja...
Ne Žiga, vsega tega nisem vzel osebno, ste morda vi? Vsaj iz vaših prispevkov je to moč razbrati.
Je pa res, da imam že od malega razvit socialni čut in me vsakršno teroriziranje takšnih in drugačnih manjšin, šibkejših in ogroženih moti. Še posebej, če se večina spravi na manjšino, ki s svojim načinom življenja ali obnašanjem nikogar od ne ogroža. Če povem v šaljivem športnem žargonu, če igrata 2 reprezentanci, od katerih nisem vezan tako ali drugače na nobeno od njiju, se ponavadi postavim na stran tiste manj favorizirane.
Samo intermezzo, še drugačen pogled na tista 2 očeta, iz pisem bralcev...
http://shrani.si/f/1F/CO/3umIHwRp/scan0001.jpg
Ne vem od kod sedaj spet džamija in muslimani v igri, a mene džamija prav nič ne moti. Nasprotno, prav želim si, da bi imeli ne ene, ampak vsaj 1 % toliko džamij kot imamo cerkva. Pa da postavijo eno blizu Žige in ga lahko mujezin zjutraj prebuja.
V bistvu je za Žiga že prepozno medtem, ko mislim, da je za Gusarja še možnost. Ne zdi se mi toliko omejen v svojih pogledih, kot se to morda razbere iz njegovih postov (pač, forum zna tudi prevarati), ampak se mi pa zdi, da ga nekatere stvari prehitro potegnejo za seboj, četudi o njih ne premisli dovolj oz. nima dovolj informacij. Pa Gusar, verjemi da niso samo stari rdečkarji z ne-vem-koliko-let podlage krivci za vse pri nas. Saj vem, da veš, a vseeno.

Osebno sigruno ne mislim o levici kot o angelčkih. Daleč od tega. Grem samo po principu "manjše zlo", na desnici pa razen nekoč Iva Bizjaka, še nisem srečal normalnega politika. Ki bi mu zaupal. Da dela kar govori in govori kar misli.
Vsekako vsem nam želim, kot je omenil že Xabaras, čim širšo razgledanost in bolj empatičen pogled na svet in naše sotrpine. Iz prakse lahko povem, da kolikor sveta vidiš, toliko širši pogled dobivaš in te te naše malenkostne in nepomembne domače zdrahe vse manj tangirajo.
Vse dobro vsem!
"Common sense is something that we all have. And while some people probably have more than others, all of us, on occasion, have been guilty of not using it."