Spoštovani!
Rad bi dodal nekaj bistvenih podatkov, ki manjkajo na objavi UGM-ja.
Soorganizator razstave je Strip.art.nica Buch, ki je priskrbela vsa razstavljena dela in spremljevalni program.
Vsa tuja dela so iz privatne zbirke Mladena Novakovića, razen tabel Texa, Dylan Doga in Alan Forda, katerih lastnik je David Lavrič.
Lastniki domačih del so avtorji in Aleksander Buh.
Razstavljenih bo cca 170 originalov iz 8. držav, to je približno polovica od predvidenih, ker nam je galerija januarja potrjen datum razstave iz decembra premaknila nazaj na junij.
Žal bo zato spremljevalni program močno okrnjen.
Zaradi spremenjenega datuma so nam svojo udeležbo odpovedali Hermann, Alfonso Font, Branislav Kerac, Goran Parlov in Igor Kordej.
Zaradi spremembe datuma bosta izšla samo dva od predvidenih 8 albumov, Dekalog V-VIII in Družinske zgodbe Zorana Smiljanića.
Zoran bo prisoten na otvoritvi, kjer vam bo z veseljem kaj narisal v na otvoritvi kupljen album.
Obiskal nas bo tudi Miodrag Mikica Ivanović, ki bo med otvoritvijo risal strip na steno.
Pričakujem vsaj še deset domačih in hrvaških avtorjev, katerih, vam sporočim do srede.
Vsekakor vredno obiska.
Srečno!
dobro da smo se na bazarju pogovarjali o razstavi v MB, da sem sploh odprl tole temo. Res super prireditev, kdor ima možnost naj gre na otvoritev. Risanje Mikice bo spektakel.
Velika škoda pa za premikanje datuma in s tem podrt koncept
Bilo je super, zelo kvalitetna razstava, se splača pogledat. Pridite v MB, obiščite mene v parku, kjer imam na festivalu LENT strip delavnice in pa prodajo stripov od Vojkota- tudi najnovejše od njega, Ludensa in Veselog Četvrtka. In seveda ne smete zamuditi razstave v Umetnostni galeriji, Buh je to super speljal, pa še Mikica je risal v živo
Jaz sem si ogledal tole razstavo, fino.
Imam pa eno bolj nenavadno vprašanje, nisem si namreč zapisal, pa me zanima če kdo ve. Kaj je to zaen srbski strip, ki se dogaja nekje v vzhodni Evropi, zgleda bolj neka mafijska scena, naslov pa je če ne motim po enem ukrajinskem ali ruskem mestu. Morda kdo ve?
Predstavitev kataloga in vodstvo po razstavi Stripovski junaki rešujejo Evropo
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sobota, 7. julij 2012, ob 11.00
vodi: Mladen Novaković, predsednik Stripforuma in zbiratelj
Prvo pregledno razstavo evropskega stripa v Sloveniji Stripovski junaki rešujejo Evropo bo pospremila predstavitev razstavnega kataloga, v katerem je zajet izbor najpomembnejših evropskih ustvarjalcev stripa. Predstavljena so uveljavljena imena iz Belgije, Francije, Hrvaške, Italije, Slovenije, Srbije in Velike Britanije kot tudi dela avtorjev iz BiH, Makedonije in Portugalske, ki so ustvarjali za tuje založniške hiše. Na predstavitvi bodo prisotni predsednik Stripforuma Mladen Novaković, stripovski avtor Julio Radilović - Jules, lastnik Strip.art.nice Buch Aleksander Buh in urednik kataloga Štefan Simončič. Predstavitvi kataloga bo sledilo vodstvo po razstavi, po kateri nas bo popeljal Mladen Novaković.
Predsednik Stripforuma Mladen Novaković je zbiratelj originalnih stripovskih tabel in odličen poznavalec evropskega in ameriškega stripa. Velika večina del tujih avtorjev na razstavi prihaja iz njegove zbirke. Legenda hrvaškega stripa Julio Radilović - Jules, rojen v Mariboru, je svojo kariero začel leta 1952 s stripom ʺNeznanacʺ (Neznanec) za ʺHorizontov Zabavnikʺ. Znan je po svojih vznemirljivih, avanturističnih stripih z zgodovinsko tematiko, ki so izhajali v petnajstih državah in je eden najbolj prepoznavnih striparjev na območju nekdanje Jugoslavije.
Začeli smo s predstavitvijo razstave Stripovski junaki rešujejo Evropo, nadaljevalo se je z Novakovičevo predstavitvijo zbirke, o trdem delu avtorjev, malo o zgodovini stripa na področju ex Yuge, sledil je sprehod in razlaga posameznih tabel. Šli smo od hrvaških, preko srbskih, bosanskih in slovenskih avtorjev, rusov, italijanov, angležev, francozov, špancev......huda zbirka. Ob pogledu na originalne table, njihovo velikost in veličino...mater nekatere so ornk plahte. Nič čudnega da detajli na straneh v stripu zgledajo tako dodelani. In nekatere so stare že cca 70 let.
Še utrinki z razstave:
Mladen Novaković in mojster Jules:
Ena najlepših slik - Maurović Biser Zla....tole je boljše od gogena:
In za konec, kako sem nafehtal mojstra da mi nariše herloka v album: