Danes prečital!

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

jang wrote: Drugače pa NN je z lahkoto ob boku MV.
od vseh telih: Mr.No, Zagor, Blek, Miki, K Mark, Marty M, Dylan Dog, Nathan Never, Tex samo še Dylan Dog nisem probal (nabavil sem Ludens Gigant 8 za probat) in Nathan Neverja. Do sedaj mi je pogojno všeč le Tex. Ostalo raje ne komentiram. Ali je MV - Magični vjetar? Kaj mi predlagaš prej: DD, NN ali MV?
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.
Poli 78
STRIPOHOLIK

Post by Poli 78 »

Ma, če ti je od zgoraj omenjenih pogojno všeč le Tex potem sigurno MV, ki je vsaj od začetka ultra kvaliteten, v Libellusovih oblekicah pa sploh zažiga. :wink: :lol:
DD je tudi ultra super, če vzameš samo prvih nekaj 10 številk, recimo 70 (bleknil sem od oka), potem moraš pa že malo brskati za dobrimi.
NN nisem bral.

Sicer bo pa jang odgovoril. :wink:
Anything is possible
Be the Change You Want to See
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

Prebral do Matakoviča
Sabrana nedjela sada i nekada
Moje ime je gmižić... Glištun Gmižič
Čovjek s dvije jetre

Trenutno berem še IMAMO LES PROUTES
Čaka me še DESMOZGENES2 (enke še nimam, kupim če kdo ima, ker bi rad po vrsti bral)

Matakovič mi je majka, res, črni humor, risba polna grotesknih detaljev, noro, v užitek mi je brati in gledati....
Odstrani se pošast!
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

tilitili wrote:
jang wrote: Drugače pa NN je z lahkoto ob boku MV.
od vseh telih: Mr.No, Zagor, Blek, Miki, K Mark, Marty M, Dylan Dog, Nathan Never, Tex samo še Dylan Dog nisem probal (nabavil sem Ludens Gigant 8 za probat) in Nathan Neverja. Do sedaj mi je pogojno všeč le Tex. Ostalo raje ne komentiram. Ali je MV - Magični vjetar? Kaj mi predlagaš prej: DD, NN ali MV?
jaz DD ne maram. Nathan Never in Magični Vjetar pa sta mi super... Zdaj Nathan je izredno povezana celota (redna serija, specialne števike, almanahi, Giganti, Agencija Alfa, ITD...) Treba je kar it od začetka in po vrsti, k sreči je Djole napisal nekaj odličnih vodičev kako brati ta strip.

Magični Vjetar je tudi v bistvu povezano v celoto in je dobro iti po vrsti, je pa mnogo enostavneje ker je vse v eni seriji...nekatere zgodbe so čisti western z nekaj resničnimi dogodki in predvsem ljudmi z divjega zahoda, nekaj pa jih je bolj iz indijanskih mitov in legend (celo DD bi jim lahko zavidal).

V libellusovi varianti ne ena ne druga stvar ni poceni. Mogoče probaj najti nekje prvih sedem kiosk številk od System Comicsa, ti bi morali biti poceni in boš videl kako ti paše. Nathana je pa kar nekaj Slobodna Dalmacija izdala.
mike

Post by mike »

S tem da Nathana je ko salate na vrtu. Pa še od začetka jo moraš pobirat. Jaz se več ne znajdem v tej mumbo-jumbo space operi :D . Moram Djoletove tekste naštudirat. Ima pa Nathan nekaj meni najboljših epizod med vsemi stripi. Žal ga razjeda klasičen Bonelli sindrom - bolj dolgo kot traja, bolj je zanič.

Podobno velja za Dylana. Do nekje 70. cifre je bolj ali manj odličen, potem pa vse manj. Spet žal.

Magični pa nekako ohranja konstantno kvaliteto, ki pa se težko meri z najboljšimi epizodami Nathana in Dylana. 130 cifra bo v Italiji najbrž zadnja, Libellus je pri nekje 80, katerokoli vzameš v roke, je bolj ali manj dobra. Pa skoraj bi moral brat od začetka.
Blackjack.
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

@poli 78
@jang
@mike

to pomeni, da karkoli probam, je bolj da začnem na začetku. bom DD gigant8 skril do tacajt.

aha, HTF is Djole?
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

TomDar wrote: Matakovič mi je majka, res, črni humor, risba polna grotesknih detaljev, noro, v užitek mi je brati in gledati....
Matakovićev Overkloking:
http://www.net.hr/webcafe/matakovic/pag ... 88006.html
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

Corto wrote: Matakovićev Overkloking:
http://www.net.hr/webcafe/matakovic/pag ... 88006.html
Poznam :)
Zaradi overklokinga sem postal pozoren nanj...
Odstrani se pošast!
wer

Post by wer »

med dopustom prečital:
Dylan Dog almanah straha od 1 do 8. Najboljši zgodbi po meni #6-Izgubljeni svet in #8-Rod besmrtnih.
Alan Ford: Moby Dick, Grbavac Notre Dame, Alcatraz, Tri minute slave. Alcatraz je epizoda z gumiflexom, ki išče zlato na otoku zraven zapora Alcatraz; en boljših dvogovorov pa:
mornar: dođite, posve ste mokri
Alan pa odgovori: to mi se uvijek događa kad se bacim u vodu.
Martin Mystere #80-Nevjerovatno ali istinito
Dylan Dog gigant #8:Kronika izvanrednog ludila je udarna zgodba, ki prikaže kam nas pripeljejo obsesije; Zločin plesnog koraka - ta strip je že bil nekje objavljen; Susjed - zanimiv in kratek strip, da lahko tudi glavni junak v svojem običajnem (če je res običajen) življenju koga moti.
Zagor almanah #8-Krvavo pismo
Tex #100-Pucnji u noći
Zagor extra #190-Izazivač
Zagor specijal-Šamanova grobnica
Zagor #177-Oklopni vagon
Dragonero: vleče na kar nekaj podobnosti iz več fantazijskih filmov, sicer pa prikaže boj Carstva proti Zemlji zmajev oz. boj ljudi proti abominijem oz. boj dobrega proti zlu kjer bo vsak od junakov prispeval svoj del za ohranitev ljudske vrste. Glavni liki so:
-Ian: ubijalec zmajev, ki na koncu z uničenjem črnega zmaja postane Dragonero
-Gmor: je ork in Ianov zvesti sopotnik
-Myrva: je tehnokrat in pripada zvezi učenjakov, ki s svojim znanjem zmanjšujejo moč čarovnikov
-Alben: je čarovnik in s svojim karakterjem in karizmo okoli sebe zbere ekipo, ki ga sledi skozi celotno avanturo
-Ecuba: je bojevnica z eno samo nalogo in sicer zaščititi Albena tudi za ceno svojega življenja
-Sera: je elf oz. škrat in je gospodarica rastlin. Je krhka, nežna in miroljubna in kot taka popolno nasprotje Gmora
Škoda, da sem že prej gledal film Gospodar prstanov saj mi tako izpade strip kot že videno, nekaj podobnosti pa štrle:
murendar (zemlja teme) - mordor v filmu
nugradžin (demon iz teme) - nazgul v filmu
Alben (mag iz reda čarovnikov) - Gandalf
play it again
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

začel z nathan neverjem - Slob Dalmacija 1 in 2

presenečen kako dober je. tip je nostalgik, ma zbirko vinilk (tut js sm jo najdu po ene 10 letih, potem ko sem mislil da je izgubljena) posluša U2, Crosby&Stills&Nash&young, bere tolkiena, clarka, strip ima elemente iz odiseje 2001, asimova. pa castellini je dober majkumu..

HOREX2 :baw:

P.S. Kdo je đole?
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

pazi na vrstni red ko boš bral.... SD je naredila velikansko zmešnjavo :!: in pri NN je to življenskega pomena
wer

Post by wer »

prebral Mister No specijal - Zulu! kjer me je takoj na začetku zmotil zemljevid kjer je označena Rodezija, ki dandanes ne obstaja več. Po detaljnem pregledu sem opazil, da je tam kjer je Jugozahodna Afrika sedaj Namibija, tam kjer je puščava Kalahari je država Bocvana, namesto Rodezije pa je sedaj Zambija in Zimbabve. No, če pustim zemljevid pri miru je vselej zanimiva pomembnost generala Custerja v ameriški zgodovini in kolikokrat je spominjan v raznoraznih zgodbah, v tej je celo oživel v sanjah pilota in se boril v Afriki. Ta dogodek na Little Bighornu kjer so se ujeli v past plemena Lakota jim je dal po repu in zato so storili vse, da dobijo Sedečega bika. Venomer kadar se omenja Amerika in zibelka demokracije se spomnim kako se je ta začela. Zato bo poglavje kaj so počeli z indijanci zavedno ostala črna packa v njihovi zgodovini.
Prebral še Veliki Blek #31 - Pobuna Triksovih in na novo pridobljen album Andrije Maurovića - Seoba Hrvata (zahvala Ratku). Ta album je bil premierno objavljen že leta 1943 v tedenskem listu Zabavnik. Od leta 45 do 1991 je bil strip nezaželjen, zamolčan in celo prepovedan kar je glede na vsebino in politično vladavino v tem času nekako razumljivo, čeprav v stripu spet ni ne vem kaj tako groznega, da bi ugrozilo ali spodkopalo vrednote na ruševinah zgrajene nove Jugoslavije. Pa pustimo politiko ob strani, v albumu spremljamo glavnega junaka Radoslava, ki išče za svoj narod novo ozemlje. Na tej poti polno avantur spoznamo več plemen in ljudstev naprimer amazonske bojevnice, Avare, Bizantince. Svoje zatočišče na koncu najde na področju Trogira, Solina in Splita. Tu Radoslav najde svoj mir in se zavoljo čudeža, ki se zgodi pusti krstiti. Vse skupaj je postavljeno v leta cca. 600 n.š. :yes:
play it again
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

jang wrote:pazi na vrstni red ko boš bral.... SD je naredila velikansko zmešnjavo :!: in pri NN je to življenskega pomena
Tole imam:

specijalno izdanje lov 3
agencija alfa 1
biblioteka super 1 zarobljenik budučnosti
slobodna dalmacija 1-20
biblioteka almanah osveta jakuza
biblioteka 72-74 in 75-77
gigant 1 - dvostruka budučnost

začel sem z slobodno dalmacijo 1, 2,3

pomagajte z odgovori na spodnja vprašanja:

1) kdo je djole?
2) kakšen naj bi bil pravi vrstni red?

lp
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

a) Djole je nick Vladimirja Tadića na stripovi.com...mislim da je on največji poznavalec NN v bivši Jugi (pa tudi stripa v celoti). On piše članke v Libellusovih almanahih. Adaptiral je tudi Geo, prevajal Životinjsko farmo, itd....

b)ti bom skeniral vodič za branje NN iz almanahov.
za začetek pa tole:
https://spreadsheets.google.com/ccc?key ... l=sl#gid=5
Bob Rock
STRIPOHOLIK

Post by Bob Rock »

wer wrote:prebral Mister No specijal - Zulu! kjer me je takoj na začetku zmotil zemljevid kjer je označena Rodezija, ki dandanes ne obstaja več. Po detaljnem pregledu sem opazil, da je tam kjer je Jugozahodna Afrika sedaj Namibija, tam kjer je puščava Kalahari je država Bocvana, namesto Rodezije pa je sedaj Zambija in Zimbabve.
Ne boš verjel, ampak zemljevid Afrike se je v zadnjih dveh stoletjih pogosto spreminjal, večina sedanjih držav pa je samostojnih manj časa, kot jih je mnilo od časov Mister No-ja.
Post Reply