Miki Muster v barvah,trde platnice,naklada 10000 izvodov
Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke
-
sigismundus
- STRIPOHOLIK
sigismundus!
Na tvojo željo bom odnehal!
Sam veš, da lastnika Libellusa, Dado in Gaston, ne bereta te strani, prav tako ne lastnik in urednik Belog puta Milan Vuletić in Boban Knežević, da vodje projekta Zvitorepca na Delu sploh ne omenjam.
Zato ti bom pomagal.
Ker se z vsemi večkrat vidim, jim bom omenil tvoj zapis, pa se boš lahko kar osebno pogovoril z njimi, če želiš.
Tako ti bojo na Delu sami razložili, da ne drži tvoja trditev: "normalno je da firme plačujejo za prispevke posebej, ker so ga same naročile avtomastko".
Oni ti niso nič naročili, jaz sem ti to omogočil.
Ker imaš odlično prevajalko, te prosim, če mi prevede ta del tvojega teksta, da se jaz ne mučim:
"tisti tekst o Mustru sem napisal po naročili Dela
a mislite, da so mi plačali?
malo morgen
a mislite, da mi je beli put plačal za tekst o hogarju?
malo morgen
a mislite, da je rommel, sergej karov, dobil za svoje prevode in spremne besede o ridjobradem gusarju pri libelliusu kak belič
vsaj 1Euro
malo morgen
naj se za moje znanje takoimenovani strokovnjaki od zdaj naprej kar slikajo"
Dober prevod rabim, da ne bojo "takoimenovani strokovnjaki" napačno razumeli tvojega zapisa, čeprav dvomim, da tudi oni tako cenijo tvoje znanje, kot ti sam.
Zdaj bom pa upošteval tvoj nasvet: "ma pejd u tisto luknjo, iz katere si se zvlekel".
Na tvojo željo bom odnehal!
Sam veš, da lastnika Libellusa, Dado in Gaston, ne bereta te strani, prav tako ne lastnik in urednik Belog puta Milan Vuletić in Boban Knežević, da vodje projekta Zvitorepca na Delu sploh ne omenjam.
Zato ti bom pomagal.
Ker se z vsemi večkrat vidim, jim bom omenil tvoj zapis, pa se boš lahko kar osebno pogovoril z njimi, če želiš.
Tako ti bojo na Delu sami razložili, da ne drži tvoja trditev: "normalno je da firme plačujejo za prispevke posebej, ker so ga same naročile avtomastko".
Oni ti niso nič naročili, jaz sem ti to omogočil.
Ker imaš odlično prevajalko, te prosim, če mi prevede ta del tvojega teksta, da se jaz ne mučim:
"tisti tekst o Mustru sem napisal po naročili Dela
a mislite, da so mi plačali?
malo morgen
a mislite, da mi je beli put plačal za tekst o hogarju?
malo morgen
a mislite, da je rommel, sergej karov, dobil za svoje prevode in spremne besede o ridjobradem gusarju pri libelliusu kak belič
vsaj 1Euro
malo morgen
naj se za moje znanje takoimenovani strokovnjaki od zdaj naprej kar slikajo"
Dober prevod rabim, da ne bojo "takoimenovani strokovnjaki" napačno razumeli tvojega zapisa, čeprav dvomim, da tudi oni tako cenijo tvoje znanje, kot ti sam.
Zdaj bom pa upošteval tvoj nasvet: "ma pejd u tisto luknjo, iz katere si se zvlekel".
-
sigismundus
- STRIPOHOLIK
jeste, lukno
bucholuknjo
striparnico Buch
ma,mej se, ta bukov
pa še naprej drek ustvarjaj
pa mešej do onemoglosti
k se na to najbolj spoznaš
ko boš napisal,
en sam odstavk
kot sem jest to naredu v zgornjih člankih
se pa jav
trgovec
oba članka sta antologijska
za večne čase za slovenijo in ex-jugo
sam plačan nisem bil, a se spomneš?
pa nemoj
ti si mej kej zraven da sem jih napisal?
ja, sej
tud rišeš namesto miki mustra
pa pišeš namesto smiljaniča
brez tebe strip scene sploh ne bi blo
bil bi sam buch
jebomater
nimam več besed
bucholuknjo
striparnico Buch
ma,mej se, ta bukov
pa še naprej drek ustvarjaj
pa mešej do onemoglosti
k se na to najbolj spoznaš
ko boš napisal,
en sam odstavk
kot sem jest to naredu v zgornjih člankih
se pa jav
trgovec
oba članka sta antologijska
za večne čase za slovenijo in ex-jugo
sam plačan nisem bil, a se spomneš?
pa nemoj
ti si mej kej zraven da sem jih napisal?
ja, sej
tud rišeš namesto miki mustra
pa pišeš namesto smiljaniča
brez tebe strip scene sploh ne bi blo
bil bi sam buch
jebomater
nimam več besed
tisti, ki sanja tuje sanje
Vprašanja sploh nisem opazil, saj se je izgubil v plazu nebuloz...macon wrote:A stripovski avtorji za razliko od ilustratorjev/piscev slikanic v želji po izdaji ne prinesejo dokončanih del? Oziroma koliko od ducata letno ponujenih je dokončanih?beethoven wrote: To počnem za preživetje...in ja...predstavljam si koliko ur dela je to!
Že 2005 smo v programu za 2006 načrtovali Mustrovo slikanico ali strip, pa nas je prehitelo Delo.
Pri stripu je pač problem, da je založniško veliko večji zalogaj, kot slikanice in druge otroške knjige, kjer nam avtor prinese praktično končane izdelke...pa se potem odločamo ali bomo založili ali ne...
Čeprav smo si bili vsi partnerji (z izjemo mene, nihče ne bere in ne zbira stripe) edini, da je Muster garancija za uspešno prodajo...pa nam je kalkulacija pokazala, da bi priprava izdaje stala več, kot 5-6 povprečnih slikanic, torej praktično celotni letni otroški program.
Tu je potrebno vedeti, da razen nostalgikov in tistih, ki kupujejo po kioskih ČB ne bodo kupovali, torej klasični partnerji pri distribuciji, ga sploh ne bi vzeli v program.
Problem pa je tudi relativno dosti strani, ki jih ima posamezen strip. Prvotno smo načrtovali HRIBOLASCE, kot rečeno pa smo bili prekratki...glede na Delo, saj priprava takšne izdaje traja sorazmerno dolgo.
Vsako leto dobimo na založbo ducat predlogov za stripovske izdaje, kjer avtorji obljubljajo vse samo da natisnemo in distribuiramo, praviloma se vsi odpovedujejo honorarju...vendar iz te moke ni kruha saj je kvaliteta nepredstavljivo niska in bi šli pri vsaki izdaji v minus.
Hribolasci bi v lastni produkciji prebili običajno ceno in so zato neinteresantni, brez sodelovanja partnerjev kot je npr. društvo, saj bi v tem primeru dejasko iskali sponzorje in ga uvrstili na seznam, za subvencijo.
Glede na statut STRIPOHOLIKOV je sodelovanje z njimi lahko prednost za pridobitev subvencij...mogoče celo na trenutno odprtih razpisih...glede na nezrelo debato v zadnjih dneh, pa...
Če sem odkrit...ja večji del posla z izjemo koloriranja, bi bil za hvala lepa... sicer pa smo v zadnjih letih založili, kar nekaj slikanic, kjer je celotno naklado odkupil avtor sam, saj ni bilo možno zagotoviti ustrezne distribucije...
Resničnost je pač takšna, čeprev sem ljubitelj stripa od malega... v življenju še nisem založil in izdal stripovske izdaje saj ne daje podlage za preživetje...sicer pa se nismo deklarirali, kot promotorji stripa.
Zakaj je koloriranje izjema?
- večji del predlogov s strani striparjev izgledalo tako, da pošljejo par svojih slikic npr. Zagorja s Texovim klobukom ipd. in pripišejo, da se ukvarjali s stripom in če bi mi kaj naročili?
- pri redkih resnih ponudbah pa praviloma ni štimalo razmerje med izbrano tematiko, načinom risanja in najbolj opazno, formatom...
Ker smo založba, ki ne živi od otroškega programa in večino svojih izdaj prodamo "v paketu" okoli božiča, smo vezani na specifično populacijo, ki šele pričenja brati, zato je zahtevnost zgodbe in "bolj" samosvoja risba razlog, da se dosedaj še nismo odločili za objavo kakšnega stripa.
Glede koloriranja...koloriranje je avtorsko delo in bi moralo biti v tem primeru vpisano v kolofon...torej mora obstajati pogodba in honorar (praviloma delamo z javnimi sredstvi, pa si ne moremo privoščiti, takšnih nenaročenih naročil, kot o njih zgoraj beremo).