Knjige

Vse ostale teme, ki vam padejo na pamet.
No saj sam naslov pove vse.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

kateri žanr najraje berete

fantastika
24
31%
zgodovina
30
39%
triler
7
9%
horror
10
13%
drama
6
8%

Total votes: 77

DAVC
STRIPOHOLIK

Post by DAVC »

A kdo ve, kaj vse je blo od Puzota v SLO prevedeno?
taiyo
STRIPOHOLIK

Post by taiyo »

Misliš to Mario Puzota?

Cobiss, pravi, da ja... samo avtorja vpiši..... http://cobiss4.izum.si/scripts/cobiss?u ... 3970191104

Za ostale...Cobiss je super za pregled knjig, ki se jih dobi pri nas...
DAVC
STRIPOHOLIK

Post by DAVC »

Sam cobiss je drgač en drek, ka velikrat sploh ne poveže. Zej mi recimo ni.
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

DAVC wrote:Sam cobiss je drgač en drek, ka velikrat sploh ne poveže. Zej mi recimo ni.
Probaj tale link:
http://cobiss.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=GETID&lani=si

Cobiss dela v redu, samo po določenem času neaktivnosti te vrže ven.
riordan

Post by riordan »

če ti pa zares ne deluje, pa tukaj:

- Boter (Lipa, 1970; ponatisa: 1973, 1975 / Mladinska knjiga, 1979: 2. zvezka / Učila, 2004, žepnica 2005 / Delo: Vrhunci erotike in napetosti, 2005)

- Mama Lucija (Lipa, 1971)

- Norci umirajo (Lipa, 1980: 2. zvezka)

- Sicilijanec (Obzorja, 1987 / Učila, 2005: v trdi vezavi + žepnica)

- Družina: nepozabni Borgijci (Obzorja, 2004)

- Omerta (Učila, 2004, žepnica 2005)

- Zadnji don (Učila, 2004, žepnica 2005)
HA!
DAVC
STRIPOHOLIK

Post by DAVC »

Hvala. :yes:
riordan

Post by riordan »

ni problem. :D
HA!
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

Prebral:
Pratchett - Pyramids
Asimov - Foundation trilogy
Gibson - Neuromancer trilogy
Ta zadnja... ta je boljš od filmane Matrica trilogije: žanrska paralela, zato jo omenjam. Takoj, ko sem odložil tretjo knjigo, sem spet vzel prvo v roke.
SUPER!!!!!

Pa Howardove kratke zgodbe o Conanu, tako mi je ostal le še edini Howardov roman o tem junaku.

Sem kar beštija. Letos sem prebral 27 knjig, precej kratkih zgodb in še cca 150 stripov.
Hvala, vidim, lupčki letijo, hvala, hvala......
riordan

Post by riordan »

No, me veseli, da se bere tudi še zahtevnejša literatura. Gibson že močno presega svoj žanr oz. ga piše mojstrsko. Sicer še nisem prebral cele trilogije, samo Nevromanta, ki je preveden pri Cankarjevi založbi, če se ne motim, ampak gre za vrhunsko knjigo. Jo bo treba res prebrat še v originalu in celo trilogijo. Drugače sta brata Wachovski veliko kradla iz nje za Matrico.

Od Asimova je meni najljubša Jaz, robot in vse knjige z robotsko tematiko.

Pratchetta pa spremljam bolj mimogrede (mi je ljubši Douglas Adams), knjigi, ki sta prevedeni sem prebral, ostalo (še?) ne, ker ima tip zajetno bibliografijo in prav ne najdem časa.

Drugače priporočam brata Strugacki - zame poleg K. Dicka, Asimova, Adamsa in Gibsona (znanstveno-)fantastičnih pet (okej, šest).

Drugače zdaj iščem prostor med študijsko literaturo in klasiko za kakega R. R. Martina (sicer sem prebral prve tri dele njegove sage, ampak bo treba itak znova začet) ali pa kakega K. Dicka, ker je še kar nekaj takega, kar nisem prebral. Kdo kaj priporoča?
HA!
Tanja.C

Post by Tanja.C »

@ riordan
Poglej pri Prizmi, npr.:
Katero fantazijsko knjigo/serijo priporočate?
nekaj 'predlogov'
Mogoče še kako idejo dobiš tu:
Philip Kindred Dick
riordan

Post by riordan »

hvala.
čisto sem pozabil na vašo stran... si bom pogledal malo in mogoče res najdem kako čtivo za poletje - čeprav res ne vem, kako bo s časom.
hvala še enkrat - nadajujte z dobrim delom.

p.s.
sem prebral nekaj recenzij v reviji in se večinoma povsem strinjam. imate dobre pisce.
HA!
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

DUNE - FRANK HERBERT.
HYPERION - DAN SIMMONS.

Brez tega ne gre.

Strugatskaja brata sem pa dve prebral (Piknik ob cesti/Stalker in ... kiro že... o tistem planincu... ma...) na polici pa me čaka še cel kup.

Kot sem že rekel - ajam a laki laki bastard
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

Ja... uuu
Pa Kingovo Dark tower serijo... ne Tanja??

Pa Patternist serijo Octavie E. Butler... To je roba, ki je prevelika za žanrsko predalčkanje... žal premalo znano...

Card - ender's game, speaker for the dead (3 in 4 zelo razvlečeni, prvi dve super)

Pa ful še neprebranih stvari, ki pa jih ne bom kar takole priporočal (Wolfe, Leguinova, Leiber, Vance, Delany, Bujoldova, Cherryh, Donaldson, Williams, Mayeva...) Jesos, ka še mam vse za prebrat...
riordan

Post by riordan »

ja, to je lepota in prekletstvo branja. slej ko prej ugotoviš, da se kup neprebranega z vsako knjigo veča, namesto da bi se manjšal. kot začarano. jaz imam hvalabogu še tako službo, da berem... :) čeprav na žalost večkrat ne ravno to, kar bi bral drugače; veliko prepotentnega sranja, stokrat slabšega od vsakega žanra...
hvala za vse predloge, itak je vsega preveč, ampak nekaj tega bom pa že zmogel v bližnji prihodnosti...

dark tower je v redu? ko sem bil najstnik, sem bral veliko kinga, ampak se spomnim, da je bil z vsako novo knjigo slabši. v angleščini pa ga sploh nikoli nisem maral, ne vem več točno, zakaj. bo treba prečekirat to serijo. to je najbrž fantasy in ne sci-fi?
HA!
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

dark tower je v redu?
Sf, fantasy, vsega po malo. Tudi groze. Če bi se moral odločiti, katera premisa prevladuje, bi se verjetno prej odločil za SF. Obstaja namreč neka umestitev v "naš" čas in prostor: po apokalipsi; je pa vse skupaj precej bolj zakomplicirano kot klasične postapokaliptične zgodbe.
Je razvlečeno - v Kingovem stilu - ampak monumentalno. Pa ne samo zaradi obsega :D :D :D :D :D
Ko se je lotil, si je stari (King :oops: ) zamislil, da bo napisal najdaljšo fantasy zgodbo na svetu. Ki bo crossover med Sergiom Leonejem in J.R.R. Tolkienom.
Mu je gratalo. S tem, da so ga glede obsega prehiteli Goodkind, Jordan, Weisova (ki sn teto zdele najdo)... še marsikdo. Vseeno - na polici imam cca 3000 strani te serije...
Med pisanjem je King skoraj umrl v prometni, potem pa več kot 10 let ni nadaljeval s pisanjem (po 4. knjigi - vseh je 7). Prav srhljive so zgodbice o tem, kako se mu je Roland the Gunslinger (ta je naslovni junak prve knjige) prikrajal v sanje in mu govoril "piši, piši..."... in o starcih in na smrt obsojenih, ki ga (Kinga) v pismih sprašujejo, kak bo konec - pa jim ne more odgovoriti, ker ne ve...
on pa v sanjah "piši... piši..." :D :D :D
Ni važno, kaj je na koncu knjige. King je izvrsten tudi v crossover žanru - predvsem tu, bi rekel, njegovih horrorjev namreč nimam rad.
Gre pa za centralno delo njegovega opusa. Kot vsi otkačeni umetniki si je tudi King privoščil malo norosti in je nekatere knjige na novo napisal in na novo izdal, da pašejo k "dark tower" vesolju. Pa to ne knjižice, ampak obsežne romane, npr. The Stand.,
Kot vidiš, me je potegnilo. Čeprav sem se tudi jaz lotil branja z odporom, kot se boš verjetno ti - če se sploh boš. Pot do konca knjige je zadostno plačilo za vse "kingizme". Še konec je v redu - pravzaprav čudovit, če nehaš brati tam, kjer ti avtor reče, da nehaj.
Post Reply