Najljubši Strip

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

alex
STRIPOHOLIK

Post by alex »

gregorbikupil wrote:Strip ni ravno vrhunec literature. Strip sploh ni literatura. Branje stripov je fraza, ki se je prijela - stripov vendar ne beremo! Stripe gledamo, podobno kot gledamo film.
Jaz stripov ne berem. Kar se branja tiče, sem precej ozko žanrsko usmerjen in zelo izbirčen.
Se ne strinjam. Poglejmo definicijo stripa po wikipediji:
Stríp je oblika zgodbe v slikah; sestavlja jo zaporedje sličic (pasice). Besedilo je napisano v oblačkih.

Zdaj pa poglejmo, kaj o zgodbi pravi slovar slovenskega knjižnega jezika:
zgodba // lit. smiselno si sledeči dogodki v literarnem delu

Torej vseeno literatura. O tem, ali je strip vrhunec literature, pa bi se dalo razpravljat.

In še to: jaz stripe definitivno berem. In seveda gledam. A ti kar ignoriraš tiste znakce v oblačkih?
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

alex wrote: In še to: jaz stripe definitivno berem. In seveda gledam. A ti kar ignoriraš tiste znakce v oblačkih?
Ja.

Ne, resno - strip je sposoben odlično delovati brez teksta.
Kot sem že rekel: strip vidim kot celostno delo, v katerem so papir kot medij in risba bistveni. Stripov ne berem. Ne vem, kaj delam z njimi, ko jih listam. Berem jih gotovo ne, procesi, ki potekajo pri dojemanju pomena in sporočila so drugi in drugačni kot pri branju. Bliže dojemanju filma, bi rekel.
Če ponovim: Vem, da berem jih ne - takrat, ko berem, delam čisto nekaj drugega kot takrat, ko imam v roki strip.
Stripa ne gre mešati s knjigami, torej z literaturo, gre za povsem drugo reč. SSKJ , če je tvoja navedba prava, se moti: ne gre za literarno delo, gre za nekaj drugega. Za kaj? JA ZA STRIP!!!
Poglej še, kaj piše za film...
Bob Rock
STRIPOHOLIK

Post by Bob Rock »

gregorbikupil wrote:
alex wrote: In še to: jaz stripe definitivno berem. In seveda gledam. A ti kar ignoriraš tiste znakce v oblačkih?
Ja.

Ne, resno - strip je sposoben odlično delovati brez teksta.
Kot sem že rekel: strip vidim kot celostno delo, v katerem so papir kot medij in risba bistveni. Stripov ne berem. Ne vem, kaj delam z njimi, ko jih listam. Berem jih gotovo ne, procesi, ki potekajo pri dojemanju pomena in sporočila so drugi in drugačni kot pri branju. Bliže dojemanju filma, bi rekel.
Če ponovim: Vem, da berem jih ne - takrat, ko berem, delam čisto nekaj drugega kot takrat, ko imam v roki strip.
Stripa ne gre mešati s knjigami, torej z literaturo, gre za povsem drugo reč. SSKJ , če je tvoja navedba prava, se moti: ne gre za literarno delo, gre za nekaj drugega. Za kaj? JA ZA STRIP!!!
Poglej še, kaj piše za film...
Ti si bolan.
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

:D
Ruki
STRIPOHOLIK

Post by Ruki »

A nismo striparji pacienti?
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

Pa ej... pa ka si razumel, da lahko VSAK strip deluje brez teksta???? :shock:
Ma ne - DA SE NARISAT STRIP, ki deluje brez teksta. Sem ga videl. Besedilo za strip ni bistveno.

Ma seveda se stripi berejo, saj nimamo druge besede za to, kar delamo s stripi...
Kitoslav

Post by Kitoslav »

strip sam po sebi ni vrhunec literature. je pa lahko vrhunec nek točno določen strip.

strip lahko deluje brez teksta, ampak je povsem možno, da se prikazano zgodbo razume povsem drugače kot je bila zamišljena in predstavljena tudi skozi besedilo.
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

gregorbikupil wrote:saj nimamo druge besede za to, kar delamo s stripi...
He he, zdaj pa res ne vem kaj to delaš s stripi, a da jih ne bereš, ampak vseeno ne najdeš besede za to kar delaš z njimi :)
Odstrani se pošast!
gregorbikupil

Post by gregorbikupil »

:oops:
Nič filozofa v nobenem :?:
:oops:

Ja valjda berem - tako, kot se stripi berejo: preberem, kot bi prebral del knjige, pa še pogledam, kot bi v Louvru pogledal Mona Liso. Seštevek mi da sporočilo: En del tega sporočila je standardizirano nadrilano poznavanje teksta, drugi del pa dojemasnje slike, ki je ... no, subjektivno.
Zdajle berem Ratnike s Akbarja in na vsaki slikici špegam, če se Pelisse vidi kaj zizike.
Pa pismo, če bereš "literaturo" - tu sem mislil knjige, nič drugega - pač ne špegaš, če se kje kakšna zizika vidi.
Stripov se ne bere, stripe se... nekaj drugega, besede nimamo. Si jo pa lahko izmislimo :P
stromi

Post by stromi »

Batman ostaja številka ena, oziroma si deli prvo mesto s Frankom Millerjem (Sin City, 300, Ronin, daredevil...) in Blueberryjem, torej trojno izenačenje na prvem mestu.
Won't Get Fooled Again
raider

Post by raider »

Ma o tem so že napisane knjige...www.scottmccloud.com/makingcomics/ je nekakšen GURU teorije...čeprav ima nekaj lovskih...
nakratko: vsak strip je sočasno "literaren" saj ima narativno strukturo, torej zgodbo (tudi če v oblačkih ni besedila) in slikoven...slika praviloma ne govori tega, kar lahko povemo z besedilom (pri starejših in manj strukturiranih stripih /npr. Zagor/ je tega več) in obratno...sicer pa je za razumevanje, kako strip deluje potrebno razumeti pojem JUKSTAPOZICIJE, ki ga uporabljamo v umetnosti...za strip in film pa še pojem ZAPIRANJA KADRA
Mulder

Post by Mulder »

Hja, če gledamo filme s podnapisi in zraven beremo kar junaki govorijo...potem tudi stripe gledamo, ni druge. :twisted:
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

Strip beremogledamo ali gledamoberemo :shock: :mrgreen:
raider

Post by raider »

Mulder wrote:Hja, če gledamo filme s podnapisi in zraven beremo kar junaki govorijo...potem tudi stripe gledamo, ni druge. :twisted:
- pa probajmo z eno šolsko:
kakšna je razlika med gledati in videti
- in eno logično:
ali je kakšna razlika med nemim filmom (s podnapisi) in zvočnim filmom, ki mu izklopimo zvok in samo beremo podnapise (sploh kakšna streljačina)
Bob Rock
STRIPOHOLIK

Post by Bob Rock »

stromi wrote:Batman ostaja številka ena, oziroma si deli prvo mesto s Frankom Millerjem (Sin City, 300, Ronin, daredevil...) in Blueberryjem, torej trojno izenačenje na prvem mestu.
Kako lahko tak vrhunecstripa kot je Blueberry primerjaš s takšnim podnom ?
Post Reply