O stripih v naših medijih....

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

BuDi
STRIPOHOLIK

Re: O stripih v naših medijih....

Post by BuDi »

Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175197152?s=tv

Osmi dan, 9.2.2026. 18:30-23:45, prispevek o mojem stripu.
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

https://www.facebook.com/10000020486747 ... 912063671/
torek 24. ferbruarja 2026, 20:35
Miki Muster, dokumentarec meseca

Dokumentarni film s preprostim naslovom Miki Muster s pričevanji strokovnjakov, prijateljev in družine predstavi izjemen opus Mikija Mustra – avtorja, ki je s trmo in vztrajnostjo zapisal strip in animacijo v kolektivni spomin več generacij. Zvitorepec, sprva skoraj naključen projekt, je več kot dvajset let prinašal izvirne zgodbe, polne humorja, pustolovščin in subtilnega družbenega komentarja.

Mustrova največja strast je bila animacija: od legendarnih televizijskih oglasov in nepozabnih Zajčkov Cik cak do mednarodno uspešnih kratkih filmov, ustvarjenih v Nemčiji. Po vrnitvi domov se je preizkusil tudi v politični karikaturi in presenetil z uspehi v tekmovalnem plavanju.

Film je poklon izjemnemu ustvarjalcu, obenem pa njegovo delo postavlja v dialog s sodobnim časom in prinaša tudi kritičen pogled na nekatere vidike njegove zapuščine.
Registriraj.si domeno.
Poli 78
STRIPOHOLIK

Post by Poli 78 »

Ah, super za opomnik, sem pozabil objaviti link. Tule je ta trailer, ki je zaenkrat na voljo, kasneje bo verjetno tudi cel dokumentarec (vsaj en čas).
https://365.rtvslo.si/arhiv/napovedniki ... /175197443
Anything is possible
Be the Change You Want to See
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

To je kaj vem... tretji ali četrti dokumentareco o Mustru?
Ne bom reku, da se niso potrdili, dejansko je nekdo konkretno brskal po arhivih... pa potomce je povabil... ampak pod črto dober pač ni bil.
Kar eni ljudje so povedali tudi kakšno neumnost, pa ni problema, pustimo, da ljudje govorijo. "osnova je tam-tam, itak gre za anekdote, mite, ki so jih tako kot vsi slišali pred sto leti nekje na enem hodniku od kdo ve koga."
Kot da gledam MTV dokumentarec o Metallici, kjer med drugim kot relevantno, da pove kaj si misli, povabijo Lizzo.
Registriraj.si domeno.
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

Registriraj.si domeno.
Poli 78
STRIPOHOLIK

Post by Poli 78 »

Poli 78 wrote: 23.02.2026 15:11:17 Ah, super za opomnik, sem pozabil objaviti link. Tule je ta trailer, ki je zaenkrat na voljo, kasneje bo verjetno tudi cel dokumentarec (vsaj en čas).
https://365.rtvslo.si/arhiv/napovedniki ... /175197443
In pa še cel dokumentarec:
https://365.rtvslo.si/arhiv/dokumentarc ... /175201039
Anything is possible
Be the Change You Want to See
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

Stripovska različica Ecovega romana Ime rože tudi v slovenskem prevodu
Milo Manara, ki spada med najprepoznavnejše predstavnike italijanskega ustvarjanja sploh, je sicer bolj poznan kot mojster erotičnega stripa, v svoji karieri pa je sodeloval z velikani, kot so Federico Fellini, Enzo Biagi in Pedro Amodovar. Po besedah striparja Izarja Lunačka je pri svojih več kot 80 letih z Imenom rože ustvaril zelo kakovosten strip, kar sicer ni značilno za stripovske avtorje v tej starosti.
več:
https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/st ... odu/779080
Registriraj.si domeno.
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

Krst pri Savici v stripovski preobleki
Prešernov veliki ep Krst pri Savici je še eno v nizu klasičnih slovenskih del, ki ga lahko danes beremo tudi v obliki stripa.
Pri založbi Škrateljc od leta 2018 izdajajo serijo stripov, v katerih so upodobljene slovenske klasike. Na tak način želijo vzbuditi zanimanje za zgodbe, ki so oblikovale naš narod. Svoji zbirki Veliki slovenski epi v stripu so zdaj dodali še eno stripovsko adaptacijo. Tokrat so se lotili Prešernovega epa Krst pri Savici, katerega pisni del je ukrojil Boštjan Gorenc - Pižama, za ilustratorsko podobo pa je poskrbel Jaka Vukotič. Strokovno podstat sta prispevala avtorja spremne besede Aljoša Harlamov in Janez Vrečko. Strip Krst pri Savici: Poslednja Črtomirjeva skušnjava, prosto po Prešernu med drugim služi kot izhodišče za premislek, na kakšne načine vse lahko ta tragična zgodba odmeva danes.

Prešernova zgodba med drugim dobro prikaže tragiko slovenskega naroda, torej razkol med dvema različnima poloma, med katerima nikakor ni pomiritve: zelo desnega in levega.
:roll:

Image

več:
https://www.dnevnik.si/kultura/knjiga/k ... i-2795706/

(če se komu zdi da je problem v kontrastu, fontu, tekstu pa še čem... verjetno tako kot jaz nima pojma, ker rdeča reka je pa ja fajn, ni brezveze 3500 naklade)
Registriraj.si domeno.
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

Ti dve strani sta mi zelo dobro odmerjeni. Sivina, količina teksta, gradišče na prvem kadru druge strani je zelo v redu. Recimo kako urejeno delujejo velikosti elementov, njihove postavitve in medsebojni odnosi. Poglej recimo črna vrata pa repeticijo na drugi strani. Vukotič dobro razume stripovski jezik, očitno ve, kaj hoče in kako to postaviti. Ne najdem nič očitno motečega, kvečjemu same pozitivne stvari. Na misel mi pride Tom Gauld.

Bobri so bili skrpucalo, tole je pa po prvem vtisu v redu. Pogledal bom in zelo možno tudi nabavil. Bobre sem prebral in jih nisem hotel nabaviti zaradi stripovskih zmedenosti (neandertalski liki, nebarvanje- razlivanje po celih straneh, zanič montaža boja). Količina teksta in povsem tekstualne strani me niso motile, končni študiji sta mi bili v plus. Na Škrateljcu po mojem nimajo nikogar, ki bi bil sposoben delati stripovsko uredniško delo, srečo imajo, da je Vukotič talentiran. Pižama ponavadi preveč gostobesedi in bi mu bilo treba skrajšati tekst, v vsem kar sem prebral je bilo tako.
Post Reply