Tole je bilo za en drek, na Nori24 verjetno še objavili ne bi, saj ni bilo dovolj pljuvanja, laganja in podtikanja. Je pa bil povsem enostranski prikaz, s precej namigovanja, pač standard janšistov. Čudi me, da ni bil kriv Kučan.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Ne vem, kako lahko kdorkoli normalen opravičuje kolaboracijo, jo celo povzdiguje in ji postavlja vence. "Naredite mi to deželo spet nemško!" nato pa se mu priklonijo, da jih napiči v r!t in mu zaprisežejo večno zvestobo. Tega se ne da izbrisati, pa če narediš tisoč ustaških Ljeljakov in domobranskih možin.macon wrote: 06.02.2022 13:12:15
Tvoja črno-bela predstava (partizani-dobro, domobranci-zlo) ne vzdrži kratkega premisleka. Pod zlo lahko daš samo okupatorje, ki tukaj niso imeli kaj iskati.
Noben ne zagovarja kolaboracije (in s tem okupacije), gre samo za pieteto do po vojni brutalno pobitih. Pa ne samo uniformirancev, še bolj do poklanih žensk in otrok. Ti ljudje so zelo drago plačali za kolaboracijo in za vse, kar so jim nalimali komunisti, nobene potrebe ni za ponovno in ponovno razčlovečevanje. Niso bili nobeni fanatiki, ki so se šli kak ubermensch kot hrvaški ustaši.Poli 78 wrote: 06.02.2022 14:04:19Ne vem, kako lahko kdorkoli normalen opravičuje kolaboracijo, jo celo povzdiguje in ji postavlja vence. "Naredite mi to deželo spet nemško!" nato pa se mu priklonijo, da jih napiči v r!t in mu zaprisežejo večno zvestobo. Tega se ne da izbrisati, pa če narediš tisoč ustaških Ljeljakov in domobranskih možin.macon wrote: 06.02.2022 13:12:15
Tvoja črno-bela predstava (partizani-dobro, domobranci-zlo) ne vzdrži kratkega premisleka. Pod zlo lahko daš samo okupatorje, ki tukaj niso imeli kaj iskati.
Komunisti so pomagali italijanskim vojnim zločincem pobegniti v Italijo. Robotti je recimo bil poveljnik divizije med Roško ofenzivo in pobijal ljudi po vaseh (podpisal ukaze), partizani so ga leta 1943 s stražo pospremili do italijanske meje, ko je razpadla Italija. Mislim, da je posodil italijanske topove s posadkami pri Turjaku, da so sesuli vaške stražarje. To spet nima zveze z NOB, temveč z revolucijo. Če bi bil poglaviten NOB, bi gospoda generala obesili na prvo vejo.Poli 78 wrote: 06.02.2022 16:15:13 Mislim, da pri janšistih ne gre za pieteto. Obračali bi zgodovino, izdajalcem postavljali spomenike, jih rehabilitirali... da o nečloveških mučenjih, ki so jih zganjali domobranci, tudi nad ženskami, sploh ne govorim. Cerkev ni tega nikoli obsodila. Sicer pa kako bi, če je ravno Vatikan pomagal uiti vsem nacijem in krvolokom v Argentino in ostale države Južne Amerike.
Kje se bo potem nek Janša distanciral od tega. Fotr domobranc, saj ne more preboleti.
Kar se tiče kraljevine Jugoslavije, je bila ta na robu razpada že brez druge svetovne vojne - tudi če bi se Hrvati in Srbi nekako sporazumeli, so bila še vedno nerešena vprašanja Makedoncev/Bolgarov, Albancev, Črnogorskih avtonomistov...hkrati pa sta Madžarska in Italija aktivno delali na razpadu Jugoslavije, ker je Jugoslavija "zažirala" ozemlja, ki bi morala pripadati njim.macon wrote: 11.02.2022 12:47:52 Jugoslovanska kraljevina bi lahko obstajala, ker tisti parlamentarni-avtokratski sistem ni uvajal ekonomskih revolucionarnih eksperimentov. Jugoslavijo je na koncu pokopala ekonomija kot praktično vse države, ki jih raznese od znotraj.
Mi smo danes lahko pametni za nazaj in vsakomur s kančkom razuma je bilo leta 1944 jasno, da so Nemci izgubili, ni pa bilo jasno, kako daleč bodo prodrli Angloameričani in kako daleč Sovjeti, na podlagi tega pa se je urejala povojna ureditev vzhodne in centralne Evrope. Recimo Grčija je bila dolgo vprašljiva, čigava bo. Avstrija je imela sovjetsko okupacijsko cono do kakih 10 let po vojni in bral sem, da so Sovjeti po vojni tam pobili kar nekaj ljudi. Češka je bila pred vojno ena desetih najbolj razvitih kapitalističnih držav sveta.
Za Jugoslavijo so sprejeli sporazum Tito-Šubašić, po katerem naj bi bil minister kralja Petra povojni predsednik vlade, Tito pa predsednik države. Tito, ki je imel kontrolo nad vsem jugoslovanskim ozemljem, je z lažiranimi volitvami ta sporazum povozil. Ideja je bila, da bo Jugoslavija pol-pol prozahodna in prosovjetska.
Ne zagovarjam kolaborantov kot takih, akt kolaboracije z okupatorji je bil neodpustljiv izvirni greh. Tukaj je bila v bistvu najbolj zanimiva vloga kraljeve vojske v domovini ali četnikov, ki so jim legitimnost in legalnost do konca 1944 priznali Angloameričani. Naši domobranci so imeli edino legitimnost in legalnost od nacijev in seveda so šli na dno skupaj z gospodarji. Zanimivo mi je, da niso izpogajali nobenega izhoda pri Angležih, ki so bili ne preveč daleč stran v Italiji.
Šokiralo pa me je zverinstvo povojnega pokola, ki je bilo na nivoju srednjeveških natikanj na kole.
Načeloma se strinjam tudi, da bi Slovenija verjetno bolje prosperirala v neki Jugoslovanski, Avstro-Ogrsko ali Avstrijski skupnosti, če bi bila ta sestavljena na enakopravni, prostovoljni in demokratični osnovi.macon wrote: 12.02.2022 15:16:38 Super razlaga, hvala. Vojno in povojno dogajanje si predstavljam kot si zapisal, o predvojni kraljevini Jugoslaviji imam približne predstave. Vem za trenje med Srbi in Hrvati (uboj Radića, banovina Hrvatska), ampak ne točno kako trdna je bila ta državna tvorba.
Janšev Dedek Mraz je odgovoril...BuDi wrote: 16.01.2022 12:07:28Kaj točno bi morali sporočiti? Oz. kaj si jim ti pisal?Poli 78 wrote: 15.01.2022 21:56:02Jaz sem jim že pisal, saj brez odziva ... bodo na koncu še rekli, da se gledalci strinjajo in da nikogar janšistična odkrita propaganda ne moti.
"Prosim, da mi v oddajah javne RTV ne sporočate, da ni Dedka Mraza".