Danes prečital!

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Poli 78
STRIPOHOLIK

Re: Danes prečital!

Post by Poli 78 »

Ne vem, možno, predvidevam (a to misliš kot demo posnetek, iz garaže, posneto na kasetar? :cry_lol: )... a vsekakor bi bilo slabo, če bi bil takšen končni izdelek.
Anything is possible
Be the Change You Want to See
horex2
STRIPOHOLIK

Post by horex2 »

:censored_red: :censored_red:
ne vem, možno, predvidevam....
nekam velik ti predvidevaš :cry_lol: :cry_lol: :cry_lol:
horex je zakon, pa reno tud...
Poli 78
STRIPOHOLIK

Post by Poli 78 »

Druuna integral 1 Morbus Gravis / Delta (Studio Risar)

Druune pred tem v celoti še nisem bral, razen tistih nekaj strani, ki so pred davnimi leti izšle v reviji Ž (Jonasa Žnidaršiča), pa še tam je bil črno-zelen tisk.

Zgodba ni slaba, daleč od tega, sploh za ljubitelje sci/fi (sicer pa večina pravi, da je najboljši začetek serijala, kar se scenarija tiče), risba odlična, se pa tudi vidi, kako je drugi album že dobil tisti profi izgled (kar se risbe tiče, sploh tuširanje) napram prvemu.
Tudi, če bo kasneje kakovst zgodbe padla, je tu odlično Serpierijevo risanje, ki bo odtehtalo (vsaj upam). :D
Anything is possible
lenivec

Post by lenivec »

The Last Man (Book 1), Brian K. Vaughan, Pia Guerra.
Iz nepojasnjenih razlogov vsi moški pripadniki sesalcev na Zemlji v določenem trenutku popadajo mrtvi. Razen enega (no ja, dveh - tu je še njegov ljubljenček, opičji samec), ki naenkrat postane tarča (iz različnih razlogov) ženske populacije. Post-apokaliptični žanr je sicer prežvečen že do onemoglosti, ampak tale štorija ima kar nekaj zanimivih zasukov, da te drži ves čas v pričakovanju razpleta (ki ga seveda še ni, saj se zadeva nadaljuje). Risba je dokaj klasična in prijetna na oko. 8/10
wer

Post by wer »

Prečital Hansi the girl who loved the swastika (to me je ninel zavedel na strani stripi v naših medijih). Tole je bila bolj reklama za en izem v drug...
In Fibrin album Mi, mrtvi od Macana in Kordeja. U, fantastično narisano in kolorirano. Zgodba sama se me ni dotaknila ampak ajde. Konec ostaja odprt za možno nadaljevanje. Za moj okus mestoma prevulgaren in provokativen, pa recimo da paše v koncept zgodbe in njene sporočilnosti?
play it again
valiant

Post by valiant »

NURY: SILAS COREY 2: OPORUKA ZARKOFF Moja ocena: 9/10

Drugi fibrin album mi je še boljši od prvega, ki je tudi zelo dober. Dogaja se po koncu 1 svet. vojne. Nemčija je v ruševinah. Bogata plemkinja želi s Silasovo pomočjo tik pred smrtjo najti svojega sina - dediča. Jata mrhovinarjev, ki bi si radi prilastili njeno premoženje želi seveda to preprečiti. Zelo lepo narisano in zelo privlačna detektivsko povojna zgodba. Z Nury - jem je težko zgrešiti.

COSEY: JONATHAN 3 (FIBRA INTEGRAl) Moja ocena: 7/10

Ni me pritegnilo.

SHANGHAI DEVIL LIBELLUS 4 IN 5 Moja ocena: 4/10

Izjemno dolgočasno in nezanimivo.
wer

Post by wer »

Ghost world (Daniel Clowes)
Blek integral #3: Kradljivci krzna / Izgubljena dolina
Libellus: Noć bez kraja (Trillo & Mandrafina)
M-Press: Indijansko ljeto (Pratt & Manara)

Svet duhov sem bral že v slovenščini, pa sem obnovil še malo angleščino...
Noć bez kraja in Iguana imata sedaj vseeno bolj smisel kot prej ko sem prvo prebral Iguano...
Indijansko ljeto pa klasika. Komaj čakam še fibrino verzijo, da primerjam med seboj!
play it again
Poli 78
STRIPOHOLIK

Post by Poli 78 »

Aha, glede Noći bez kraja in Iguane ... v eni zadnjih številk Kvadrata je Đukanovićev zapis o obeh stripih, pa sem se spomnil, da si ju ravno sveže prebral in si rekel, da te spomnim. ;)
Anything is possible
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

Bartoll & Kolle: Diamanti
Risar

Večkrat omenjeno a premalo je bilo povedanega o tem izdelku, s katerim je Kolle očaral francosko in svetovno stripovsko javnost.

Po prvem branju v SB, sem se spravil na integral. In povem vam, da je veliko lažje slediti dokaj kompliciranem scenariju, čeprav je v veliko pomoč družinsko deblo na platnicah. V glavnem, Charles van Berg jr, dedič diamantnega magnata hoče popravit oz se namesto očeta nekako opravičit raznim posameznikom, družinam in celo državam ter popravit vse krivice svojega fotra. Ta je ustvaril diamantni imperij tudi na kopicah trupel, s svojim brezvestnim pehanjem za denarjem, vplivom, močjo. Vmes se pojavi plejada tajnih služb in organizacij, mednarodne kriminalne združbe, korumpirani politiki, paravojaške inštitucije, obupani posamezniki, maščevalni osebki....a vendar je Charles s svojim polbratom Guntherjem, ki je nekakšen avanturistični - nepremišljeni Charles specijalac, kos vsem mogočim pretnjam.
Risanje je skoraj vrhunsko (nekajkrat sem opazil pomanjkljivosti v perspektivi), Kollejeva pomoč koloristu kdajpakdaj zataji, koloristki sta opravili zelo dobro delo, nisem se pa posebej poglobil v kolor pa čekiral razlike med 1&2 in 3&4 albumom, ker kot je Kolle na 50. bazarju rekel, da je od 3. albuma dalje zelo zadovoljen s koloristko (Charrance, Jocelyne).
Tehnično brezhiben izdelek. Vse pohvale Vojku.
Me pa nekaj zanima - saj veste, da se nikoli povsem ne poglobim v strip - namreč zbegala me je tale slika:

Image

kjer pri Georgeiju žid in alžirec reagirata na njegovo razmišljanje, kot bi ga "slišala". Zakaj se z začudenjem&presenečenjem odzoveta na njegovo razmišljanje? Naj mi nekdo razloži, prosim.
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.
Lisac

Post by Lisac »

Se strinjam, premalo povedano o tem izdelku, tilitili ;).

Resnici na ljubo scenaristično ta serial ni najbolj enostaven, da ne rečem zahteven. Ogromno je časovnih preskokov in premeščanja lokacije dogajanja povsod po svetu. Nikakor ni lahkotno branje in pogosto zahteva od bralca "ninja" koncentracijo, če hoče biti povsem na tekočem z dogajanjem in vsemi spletkami. Na trenutke scenarista malce zapretiravata z dokumentarističnim tekstom, ki ne bo vsakomur po volji. Ne gre za strip, kjer preprosto izklopiš možgane in se prepustiš zgodbi. Vendar tisti, ki ima rad dobre trilerske geopolitične zgodbe in je pripravljen investirati čas v ta strip, bo sigurno poplačan za trud :wink:.

Sam sem šel čez serial trikrat (prvič v Bumerangu, drugič v francoskih scanih in tretjič v tem integralu). Scenaristično je tilitili še vse povedal :yes:. Jean-Claude Bartoll se kot raziskovalni novinar pač najbolje počuti v teh geopolitičnih fikcijah. V Franciji si je pozornost pritegnil še z Insiders in 9/11 (zarota glede ozadja terorističnih napadov). Vsake teme se loti z velikim entuziazmom in jo obdela do potankosti. Tu gre pač za obvladovanje svetovnega trga diamantov.

Kot že rečeno je zgodba v prvih dveh epizodah morda malce preveč dokumentaristična :?. V trojki dogajanje pridobi na akciji 8), pa tud nova akterka, mična Ashley Thorpe :angel:, mal poživi vso štorijo. Sceni, ki sta mi osebno najljubši, sta flashback v ruskem gulagu, ko kopljejo Goulaške solze in pa zaplet glede Katanške zvezde v afriškem Kongu, ki malce spomni tudi na film Blood Diamond.

Risarsko raje ne bi začel naštevat presežnikov, ker bi porabil preveč vrstic. Z enim stavkom: vrhunsko na meji perfekcionizma :yes:. Bernard Kolle je CAR in MOJSTER od crtanja :baw:!

Kar se kolorjev tiče, ima zame Patricia Kraehn (Ep. 1 & 2) malenkost premočne barve, a to je čisto osebna nota. Bolj se mi dopade koloriranje Jocelyne Charrance (Ep. 3 & 4). Barvala je tudi par albumov Yvesa Swolfsa (Legende, Durango), kjer sem videl, da res obvlada svoj posel.

Kar se naše izdaje, v izvedbi Studia RISAR, tiče, se strinjam, da je tehnično brezhibna :D. Odlična tako naslovnica kot hrbet. Glede na obravnavano tematiko je bil tudi prevod zelo zahteven zalogaj, tako da pohvale Vojku še posebej iz tega vidika.

Če dlakocepim, potem pogrešam edinole Bartollov tekst in par citatov, ki so objavljeni kot uvodniki v francoskih albumih, v slovenski verziji pa jih žal ni. Malo za popestritev, vendar nič pretresljivega.

Aja, tilitili, glede tega, kar te je zbegalo pri tem prizoru:
tilitili wrote: Me pa nekaj zanima - saj veste, da se nikoli povsem ne poglobim v strip - namreč zbegala me je tale slika:
kjer pri Georgeiju žid in alžirec reagirata na njegovo razmišljanje, kot bi ga "slišala". Zakaj se z začudenjem&presenečenjem odzoveta na njegovo razmišljanje? Naj mi nekdo razloži, prosim.
Ko sem prvič bral, se je to tudi meni zdelo malo nenavadno. Ampak vseeno… Georgei je precej velik vplivnež v ruski mafiji, zato na njuno sprenevedanje odgovori z ostrim pogledom v smislu: "Ne me imet za bedaka!". Ta dva tipa se nato začudita v smislu: "Hudiča, saj mu je vse jasno!" Nekako tako si jaz to razlagam :duno:.
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

Lisac wrote: Ko sem prvič bral, se je to tudi meni zdelo malo nenavadno. Ampak vseeno… Georgei je precej velik vplivnež v ruski mafiji, zato na njuno sprenevedanje odgovori z ostrim pogledom v smislu: "Ne me imet za bedaka!". Ta dva tipa se nato začudita v smislu: "Hudiča, saj mu je vse jasno!" Nekako tako si jaz to razlagam :duno:.
OK. Oster pogled z dvignjenimi obrvmi....špila. Kupim.
wer

Post by wer »

prebrano:
-Fibra: Polina
-Fibra: Potraga za Pticom vremena
-Tribuna: Komunistični manifest
Napake, napake: evo samo nekatere, da ne bo zavzelo preveč prostora:
Str.56 zgornje pasice hrvaške
Str.67 ukrep št.9 je napačno označen s št.4
Str.69 samo v enem malo večjem oblačku 3 napake
Str. 73 glej pod str.56
Jaoj, kva jst berem?!
no, za popravt okus in to ornk pa:
-Besna kobila: Među borovima - 5 balada o zločinima
Lepa Poli, Dugački crni veo, Tonitaun, Kejleb Majer, Tamo gdje rastu divlje ruže (prirejeno po pesmi Where the wild roses grow v izvedbi Nick Cave & Kylie Minogue).
-Besna kobila: S one strane i druge priče
Otpadnik, Boja izvan ovog svemira, Dagon, S one strane, Senka nad Insmutom
Prvi album Među borovima mi je definitivno bolj všeč, zgodbe se nizajo ena za drugo, skrivnostno, mračno, napetost raste do vrhunca. Super strip.
Drugi po tematiki malo odstopa od mojega okusa ampak ne tako zelo, da ga ne bi prečital na mah. Tudi dober. Mojster tale Kriek.
Oba priporočam za branje, je kar škoda, da bi obstala na polici brez da jih še kdo ne odpre.
play it again
valiant

Post by valiant »

COSEY: SAIGON HANOI (FIBRA) Moja ocena: 7/10

Zelo kratka zgodba, ki ni name naredila nobenaga vtisa. 11 letna deklica za novo leto iz imenika slučajno izbere osebo s katero bi govorila. Izbere vojnega veterana iz Vietnama. Poklepetata po telefonu. In to je to.
valiant

Post by valiant »

SKRIVENO LICE LIBELLUS 1, 2 in 3 (torej prvih 6 zgodb) Moja ocena: 5,5/10

Prva zgodba je še kar obetavna. Dogaja se v Etiopiji. Skriveno lice združi narod v boju proti okupatorju - Italijanom. Žal se pa to v naslednjih zgodbah spremeni v neko žajfico in kvazi politiko. Glavni junak UGO mi je totalno antipatičen. Vse skupaj pa tako dolgočasno, da sem ekspresno hitro preletel in vmes zehal. Žal me je Manfredi s Skrivenim licem in Shanghai Devilom zelo razočaral. Magični veter je daleč, daleč nad tema dvema serijaloma.

Če koga mika dober zgodovinski roman povezan z Etiopijo naj raje vzame v roke Rufin: Abesinec.

PAULOV LJETNI POSAO (FIBRA) Moja ocena: 5/10

Paul poleti dela v kampu za otroke iz manj premožnih družin. Vmes je še nekaj romance in bolj karikaturna risba. Naj bi bilo avtobiografsko vse skupaj. Takšni stripi mi niso všeč. Tudi ta ni neka izjema.
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

Brodeckov izvještaj - Manu Larcenet

Larcenet, po predlogi P. Claudela, brutalno odkriva skrajnosti človeške dobrote in zla.

"Smatrao je, da još pripadam čovječanstvu. Pogriješio je. Tu sam iluziju ostavio u logoru."

"Prema Diodemeu ne osječam nimalo mržnje. Više sam zamišljao njegovu patnju nego što sam se sječao svojih."

"Ja sam se vratio, ali on je napokon mogao živjeti."

pove tip, ki so ga v 2 letih lagerja razčlovečili. Lagerja, kamor je prispel zato, ker je bil "drugi" (tudi skrivnostni prišlek-tujec nima imena, kličejo ga enostavno Anderer - drugi). Nič ne pomaga, da je vojna sirota (predpostavljam, ko ga najde stara Fedorine na pogorišču hiše, kjer sta mu verjetno umrla starša) in sta prispel v vas, ko je imel le 4 leta.

Ali se res ljudje spremenimo v zveri, ko nam gre za lastno peezdo? Vsi? Kaj vse smo sposobni storiti, ko nas je strah? Pa če zareže skozi možgane še čredni nagon in sindrom ovac? Ali lahko preživiš, če ne sodeluješ, če si posameznik?
Kdor ni z nami, je proti nam, kakor je še nedavno tega propagiral škof Mahnič in za njim vsa desnosredinska bagra do dandanes.

In Fibrin strip po Claudelovi predlogi prihaja k nam v času poskusov revizije zgodovine. In v času beguncev. Paralel kolikor hočeš.

Risanje je čudovito. Mogoče le ena zamera - nemška vojska, ki v danih trenutkih so prijazni in pomagajo vaščanom (to je izkušnja tudi moje mame, treh tet in stare mame), je prikazana brezoblično strašljivo, prav tako pazniki v lagerju, kar je zame mogoče malce preveč stereotipno. Medtem pa imajo Brodeckovi sovaščani (konformisti, ovce in hkrati zločinci) zdefinirane obraze.

Šunjičev izbor je seveda bil logičen, a vseeno mu hvala za to mojstrovino. Izdelek je tudi tehnično odličen (papir!!).

P.S. Če sem imel še do 255 strani namen prebrat knjigo, me je tukaj takoj minilo.
Last edited by tilitili on 12.02.2017 13:32:27, edited 1 time in total.
Post Reply