Danes prečital!
Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke
Re: Danes prečital!
Zgodba ima nek patos, ampak ta epizoda v vseh pogledih odstopa od uradne serije, in jo je verjetno bolje brati brez pričakovanj. Reimaginacije že ukoreninjenih likov znajo biti zanimive, ne pa vedno povsem uspešne. Pred leti sem recimo bral tisto serijo (mislim da) šestih epizod Spiouja izven redne serije, in nisem bil pretirano navdušen nad kombinacijo retro/sodobnih interpretacij (Franquina je itak nemogoče preseči).
Prvi trade je še najmanj zanimiv. Kot da je Gaiman samo ustvaril junake, potem pa ni vedel, kaj bi z njimi počel. Zdi se, kot da je hotel pisati kratke vinjete (in to je prvi trade). Šele pozneje je zakoračil v nekaj večjega in epskega, tako da "pravi" Sandman postane šele tam pri tretjem ali četrtem tradu, ko strip osupne. Spoj čudovite zgodbe in risbe pa je deseti trade (The Wake), ko se zgodba zaključi kot se šika in je podprta s krasno Weissovo risbo.lenivec wrote:Sandman 1: Preludes & nocturnes
Končno sem se spravil brati tole zadevo, ki je stala na polici par let. Gaimanova štorija o kralju sanj, ki izgubi svoje moči, te potegne (kot večina njegovih zadev), ampak branje ti vseskozi kazi občutek, da bi bil končni izdelek lahko precej boljši. Za razliko od večine recenzentov, ki dajejo prednost besedilu pred risbo, in strip opevajo kot mojstrovino, sam stojim na stališču, da je za vrhunski strip potreben spoj obojega. Vsekakor vredno branja (mogoče bi bilo celo bolje, če bi Gaiman svoje zgodbe objavil v obliki romana), ampak bolj po zaslugi Gaimana kot risarjev. 8/10.
Drugače pa za spoj fantastične risbe, kjer je veliko spreadov umetniško delo samo zase in oblito s super zgodbo, predlagam Moorova Swamp Thing in Prometheo, čeprav je slednja resda bolj newagerska, ampak zato nič slabša.
Savoia: Zaboravljeni robovi Tromelina
Samo dober dokumentarec v stripu. Če je dokumentarni/novodobni del zelo dober, je pa drugi del (bolj stripovski) čisto povprečen, kot samo risanje. Nekajkrat sam imel težave sledit risbam in besedilu, ker ni oblačkov in je besedilo enkrat spodaj, drugič spodaj in zgoraj....vse skup izgleda kot neka reportaža. Ko ravno zalaufa zgodba, jo Savoia prekine .... Sicer pa za srčnost in humanost zaslužita vsaj spomenik arheolog Max Guérout-u in takratni novi guverner Ille de France, ki je ne dal, ampak priznal svobodo preživelim.
Samo dober dokumentarec v stripu. Če je dokumentarni/novodobni del zelo dober, je pa drugi del (bolj stripovski) čisto povprečen, kot samo risanje. Nekajkrat sam imel težave sledit risbam in besedilu, ker ni oblačkov in je besedilo enkrat spodaj, drugič spodaj in zgoraj....vse skup izgleda kot neka reportaža. Ko ravno zalaufa zgodba, jo Savoia prekine .... Sicer pa za srčnost in humanost zaslužita vsaj spomenik arheolog Max Guérout-u in takratni novi guverner Ille de France, ki je ne dal, ampak priznal svobodo preživelim.
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.
v prejšnjem tednu prebral:
Asterios Polyp (David Mazzuccelli) angleška verzija
Branje se mi je kar razvleklo, nikakor ga nisem mogel prebrati na en mah. Nekaj angleških besed nisem čisto dobro razumel (pomagal za silo guglov prevajalnik).
Dober strip ampak za branje v drugo ne bo šlo.
Tex 142 - U neprijateljskom logoru
Libellus: Maria Dolares (Abuli & Vega)
Nekako sem pričakoval vsaj happyending Marie in Genea, tako pa Maria pobegne z ukradenim avtom, Gene pa pokoplje svojo ženo Maggie in ostane sam z volkom…
Libellus: Iguana (Trillo & Mandrafina)
Ko sem strip držal v roki in sodeč po naslovnici sem pričakoval čisto nekaj drugega – ampak pozitivno presenečenje vseeno. Ok,
Darkwood: Čovek iz Nove Engleske (Dino Battaglia)
Meni risba zelo paše, zgodba pa tudi, iz predgovora je opis o takoimenovani sedemletni vojni, ki se je vodila za dobra lovišča med Francozi katerim so pomagali Abenaki in Angleži s podporo Irokezov…
Komiko: Komes - Omnibus 2 (Comes)
Karkoli sem že zapisal o Omnibusu 1, je ta sigurno nadgradnja. Sploh prva zgodba Tišina mi je res top pa tudi druga zgodba Lasica ne razočara, kje pa, prej bi rekel začara! Tisti, ki so brali, že vedo!
včeraj pa sem začel še z branjem integrala Diamanti katerega sem že prej bral v Bumerangih ampak je tu vse na kopu kar mam raje saj si od prej skoraj nič nisem zapomnil. Risba in kolor mi paše (pa prevod ponekje malo manj, sploh pri kakem prevodu, ko se išče kak osebek namesto npr. oseba ali pa po imenu), scenarij pa vsaj na začetku poln zmede kdo s kom brat-sestra, mož-žena, zunajzakonska zveza... pa res veliko potujejo (Angola, Belgija, Rusija, Namibija, Južno afriška rep., Kanada, ZDA, Avstralija, Izrael,...verjetno sem še kaj spustil pa sem prebral samo prvi dve zgodbi - bogve kaj me še čaka) tako, da je kar težko slediti kdo je kje...no, pa pejmo naprej na trojko: Katanška zvezda!

Asterios Polyp (David Mazzuccelli) angleška verzija
Branje se mi je kar razvleklo, nikakor ga nisem mogel prebrati na en mah. Nekaj angleških besed nisem čisto dobro razumel (pomagal za silo guglov prevajalnik).
Dober strip ampak za branje v drugo ne bo šlo.
Tex 142 - U neprijateljskom logoru
Libellus: Maria Dolares (Abuli & Vega)
Nekako sem pričakoval vsaj happyending Marie in Genea, tako pa Maria pobegne z ukradenim avtom, Gene pa pokoplje svojo ženo Maggie in ostane sam z volkom…
Libellus: Iguana (Trillo & Mandrafina)
Ko sem strip držal v roki in sodeč po naslovnici sem pričakoval čisto nekaj drugega – ampak pozitivno presenečenje vseeno. Ok,
Darkwood: Čovek iz Nove Engleske (Dino Battaglia)
Meni risba zelo paše, zgodba pa tudi, iz predgovora je opis o takoimenovani sedemletni vojni, ki se je vodila za dobra lovišča med Francozi katerim so pomagali Abenaki in Angleži s podporo Irokezov…
Komiko: Komes - Omnibus 2 (Comes)
Karkoli sem že zapisal o Omnibusu 1, je ta sigurno nadgradnja. Sploh prva zgodba Tišina mi je res top pa tudi druga zgodba Lasica ne razočara, kje pa, prej bi rekel začara! Tisti, ki so brali, že vedo!
včeraj pa sem začel še z branjem integrala Diamanti katerega sem že prej bral v Bumerangih ampak je tu vse na kopu kar mam raje saj si od prej skoraj nič nisem zapomnil. Risba in kolor mi paše (pa prevod ponekje malo manj, sploh pri kakem prevodu, ko se išče kak osebek namesto npr. oseba ali pa po imenu), scenarij pa vsaj na začetku poln zmede kdo s kom brat-sestra, mož-žena, zunajzakonska zveza... pa res veliko potujejo (Angola, Belgija, Rusija, Namibija, Južno afriška rep., Kanada, ZDA, Avstralija, Izrael,...verjetno sem še kaj spustil pa sem prebral samo prvi dve zgodbi - bogve kaj me še čaka) tako, da je kar težko slediti kdo je kje...no, pa pejmo naprej na trojko: Katanška zvezda!

play it again
O, lej ... a potem nisi dobil Fibrinega Asterios Polyp v branje?
Si prebral tudi Noć bez kraja (izšlo tudi pri Libellusu http://libellus.hr/i/noc-bez-kraja/8/0/-2)? Gre za prvi del, Iguana je drugi.
Za Komesa 2 ti pa kar verjamem
... me je pa že enka prijetno presenetila (in odpihnila).
Si prebral tudi Noć bez kraja (izšlo tudi pri Libellusu http://libellus.hr/i/noc-bez-kraja/8/0/-2)? Gre za prvi del, Iguana je drugi.
Za Komesa 2 ti pa kar verjamem
Anything is possible
Be the Change You Want to See
fibrinega Asterios polypa še nisem dobil...ma sej ni panike, bistvo zdej itak vem.
Ah sej mam Noć bez kraja tud doma ampak še na čakanju...sploh nisem vedel, da sta povezana...a u k.
Ja nič, bomo pa v obratnem vrstnem redu prebral, a ne?
Ah sej mam Noć bez kraja tud doma ampak še na čakanju...sploh nisem vedel, da sta povezana...a u k.
Ja nič, bomo pa v obratnem vrstnem redu prebral, a ne?
play it again
Sicer je že 100 let, kar sem to bral, a mislim, da ne bi smelo biti preveč težav.

Anything is possible
Meksikajnarji V - Queretaro
Po nekaj letih končno prispeli do konca sage. Velik projekt in zanimivost iz naše manj znane zgodovine.
Pohvale avtorjema
Čez par pa preberem tole ponovno v enem šusu tako kot se za gre
P.s.: v čem je finta tiste vinjete ko vsi govorijo srbsko? Jenkiji predvidevam...
Parker- Sedmina (Stripoteka)
A je tole iz katere od njihovih dveh knjig Perkerja ali je čisto samostojna zgodba? Ko se navadiš na risbo kar potegne
Po nekaj letih končno prispeli do konca sage. Velik projekt in zanimivost iz naše manj znane zgodovine.
Pohvale avtorjema
Čez par pa preberem tole ponovno v enem šusu tako kot se za gre
P.s.: v čem je finta tiste vinjete ko vsi govorijo srbsko? Jenkiji predvidevam...
Parker- Sedmina (Stripoteka)
A je tole iz katere od njihovih dveh knjig Perkerja ali je čisto samostojna zgodba? Ko se navadiš na risbo kar potegne
Smiljanićev ''Homage'' oz. poklon Blueberryju. Glej: ''E15: Balada za lijes'' oz. ''Ballad for a coffin''jang wrote:Meksikajnarji V - Queretaro
Bonhomme: Esteban
mladi indijanec na jugu J Amerike - Ognjena zemlja - po smrti matere nastopi službo na kitolovki Leviatanu kot novinec na začetku 20 stoletja, ravno v času pojava parnikov, ki so kmalu zdesetkali populacijo kitov. Namreč iz tolšče vosatih kitov so izdelovali olje za razsvetljavo, podmazovanje in milo, vose pa so uporabili za proizvodnjo korzetov, ogrodje za dežnike in ribiške palice. Vsako leto so pobili več deset tisoč vosatih kitov, z razvojem orožja in parnika pa se je ta številka še povečevala. Kitolov se je širil na nove vrste, ko je število ene vrste močno upadlo. In proti takemu načinu lova nasprotuje kapitan (kako mu je že ime??) Leviathana....
Zgodba, scenarij in risanje zelo dobro.
Integral zajema vseh 5 do sedaj objavljenih zgodb - prvi ciklus. Drugega še niso začeli.
mladi indijanec na jugu J Amerike - Ognjena zemlja - po smrti matere nastopi službo na kitolovki Leviatanu kot novinec na začetku 20 stoletja, ravno v času pojava parnikov, ki so kmalu zdesetkali populacijo kitov. Namreč iz tolšče vosatih kitov so izdelovali olje za razsvetljavo, podmazovanje in milo, vose pa so uporabili za proizvodnjo korzetov, ogrodje za dežnike in ribiške palice. Vsako leto so pobili več deset tisoč vosatih kitov, z razvojem orožja in parnika pa se je ta številka še povečevala. Kitolov se je širil na nove vrste, ko je število ene vrste močno upadlo. In proti takemu načinu lova nasprotuje kapitan (kako mu je že ime??) Leviathana....
Zgodba, scenarij in risanje zelo dobro.
Integral zajema vseh 5 do sedaj objavljenih zgodb - prvi ciklus. Drugega še niso začeli.
Samostojna kratka zgodbica. A nisi (še) kupil Parkerja DW 1 in 2!?jang wrote: Parker- Sedmina (Stripoteka)
Anything is possible
Potraga za Pticom vremena - Kolorka 70 (Fibra)

V mladosti te klasike (žal?) nisem bral, sem pa zato sedaj nadoknadil. Res lepa, komično-prisrčna, rahlo nostalgična, domišljijska pripoved. Risba polna detajlov, z mnoštvom medmetov. Zanimiv je dodatek na koncu - Loiselov prvi poskus "Ptice", še iz 70-ih, v č/b tehniki, ki pa kasnejši verziji ne seže niti do kolen in pokaže, zakaj je bilo potrebno počakati še nekaj let, da je tudi risar dozorel (frisov se ponekod niti ne vidi niti ne razloči, tudi sam tekst in tek scenarija je preveč zgoščen, netekoč). Če bi imeli le to prvo varianto, sem 100 % prepričan, da bi "Potraga za Pticom vremena" danes ne uživala takšnega slovesa kot ga.

V mladosti te klasike (žal?) nisem bral, sem pa zato sedaj nadoknadil. Res lepa, komično-prisrčna, rahlo nostalgična, domišljijska pripoved. Risba polna detajlov, z mnoštvom medmetov. Zanimiv je dodatek na koncu - Loiselov prvi poskus "Ptice", še iz 70-ih, v č/b tehniki, ki pa kasnejši verziji ne seže niti do kolen in pokaže, zakaj je bilo potrebno počakati še nekaj let, da je tudi risar dozorel (frisov se ponekod niti ne vidi niti ne razloči, tudi sam tekst in tek scenarija je preveč zgoščen, netekoč). Če bi imeli le to prvo varianto, sem 100 % prepričan, da bi "Potraga za Pticom vremena" danes ne uživala takšnega slovesa kot ga.
Anything is possible
hvalaLisac wrote:Smiljanićev ''Homage'' oz. poklon Blueberryju. Glej: ''E15: Balada za lijes'' oz. ''Ballad for a coffin''jang wrote:Meksikajnarji V - Queretaro
P.s.: v čem je finta tiste vinjete ko vsi govorijo srbsko? Jenkiji predvidevam....
album imam doma in bom res pogledal
enko sem nabavil na lanskem interlibru...enkrat sem nekaj začel listat vendar se je potem nisem lotil...Poli 78 wrote:Samostojna kratka zgodbica. A nisi (še) kupil Parkerja DW 1 in 2!?jang wrote: Parker- Sedmina (Stripoteka)
A je tole iz katere od njihovih dveh knjig Perkerja ali je čisto samostojna zgodba? Ko se navadiš na risbo kar potegneTo je masthevuša!
a ni tisti dodatek le poskus zanimirati urednike? Objava v cajtngih je bil prav tako poskus...Poli 78 wrote:[Zanimiv je dodatek na koncu - Loiselov prvi poskus "Ptice", še iz 70-ih, v č/b tehniki, ki pa kasnejši verziji ne seže niti do kolen in pokaže, zakaj je bilo potrebno počakati še nekaj let, da je tudi risar dozorel (frisov se ponekod niti ne vidi niti ne razloči, tudi sam tekst in tek scenarija je preveč zgoščen, netekoč). Če bi imeli le to prvo varianto, sem 100 % prepričan, da bi "Potraga za Pticom vremena" danes ne uživala takšnega slovesa kot ga.