Prevajanje in objava stripov japonskih avtorjev v Sloveniji?

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Cornelius

Prevajanje in objava stripov japonskih avtorjev v Sloveniji?

Post by Cornelius »

Da se na hitro predstavim. Sem diplomant japonščine in dokaj resen prevajalec japonske literature z nekaj objavljenimi prevodi (1,2) in še nekaj prevodi trenutno v delu. Poleg tega občasno preberem kakšen strip (hja, pri študiju japonščine je to skoraj neizbežno). Nisem pretiran fanatik, moja zbirka stripov v japonščini obsega vsega skupaj samo celotnega Akiro in Ghost in the shell (kanon, pač) in večino del meni zelo ljubega Taiya Matsumota. Kljub temu pa me že nekaj časa resno ima, da bi se lotil prevajanja kakšnega japonskega stripa. Zdaj pa dve vprašanji:

1. Kakšna se vam zdi verjetnost, da bi v Sloveniji našel založnika, ki bi bil pripravljen kaj takšnega založiti? (pri tem upoštevajte, da samozaložba bolj ali manj ne pride v poštev, vsaj zaenkrat. Ko bom enkrat obogatel s prevajanjem literature pa mogoče že...)

2. Kaj bi se vam zdelo vredno prevoda? Taiyo Matsumoto, ki sem ga omenil višje se vsaj meni zdi vreden poizkusa, vendar je precej neortodoksen risar stripov. Na tem forumu sem zasledil omembo stripa Lone wolf and cub (ki ga sam poznam samo preko serije). Ko sem pred kakšnim letom podobno vprašanje lansiral na Animeslovenia je debata (ki je sicer na žalost čez nekaj časa zamrla) pripeljala do Osamuja Tezuke (za resnejše bralce) in do nekaj drugih predlogov za mlajšo populacijo.

kaj porečete?
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

Pozdravljen,

Priznam, da za Matsumota prvič slišim, tako da tukaj nimam kakšnega mnenja.
Kar se tiče mang v Sloveniji, mislim da je potencijalnih kupcev kar nekaj, vendar v glavnem mlajša populacija. Tako da, če bi se lotil izdajanja, bi moral malo ciljati na to.
Moji predlogi: Berserk, Slam Dunk, One Piece, Naruto,...
tomas otto

Post by tomas otto »

Ja, mislim da bi Mange v Sloveniji prej vzbudile zanimanje za strip kot npr. ameriški superheroji in podobni. Če samo pogledamo popularnost animeja, ki sega od najmlajših (Pokemon, Dragon Ball) pa do že starejših (Miyazaki, ...) mislim, da bi s pametno strategijo Mange pri nas kar dobro uspele. Upam da se najde kdo , ki bi to lahko finančno podprl.
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

Glede na to da je Akira izdana v srbskem jeziku (in da se prodaja napol zastonj), Akira verjetno odpade. Marketprint jo je nekako uspel pripeljat do konca, vendar se mi zdi da finančni učinek ni bil pozitiven. In Marketprint je kar recimo močna založba z tradicijo in ugledom. + da je bilo na kioskih.
System Comics je nekje napovedal Ghost in the shell....

ne vem. o mangah nimam pretiranega pojma (v bistvu skoraj nič)...ampak postavit si je treba vprašanje v kakšni obliki (zvezki ali trejd)? pa prej malo pozanimat koliko kaj odkupujejo naše knjižnice.

Primer Hrvaške (Libellus): zakaj izdajajo stripe z trdimi platnicami? prvič zaradi davka (če sem prav razumel jim potem te stripe razvrstijo med knjige in knjige pri njih še niso obdavčene, stripi imajo 20 (21%) davek). drugič- knjižnice jim odkupijo lep del naklade, a odkupujejo le zadeve z trdimi platnicami... pa še album je aktualen dalj časa, v bistvu ga lahko prodajaš leta, medtem ko gredo iz trafik stripi po mesecu ali dveh....

najprej se pa seveda malo pozanimat o pravicah...ali se jih sploh da dobit, cena glede na naklado, itd....

upam da TomDar ne bo jezen, vendar vam zaupam da sva se midva že pogovarjala o planih v prihodnosti. Trenutno je na vrsti osnovna stran Striparne (vizualno in funkcijsko), potem spedenati društvo. Je bilo pa govora tudi o kakšnem založniškem podvigu (brez konkretnih naslovov). Lahko pa povem da nam je družabništvo v takem podvigu ponudil celo nek naš član iz tujine 8) . TomDara poznate, in veste da je zagret....jaz ga včasih moram kar malo nazaj držat... jaz mislim da je treba najprej postavit trdne temelje in bazo. In baza so aktivni člani tega foruma, strani Striparna.com (v planu je da se bo članom dala aktivna možnost sodelovanja pri nastajanju strani in pri delovanju strani) ter v naslednji fazi društva...
Johnny_Q

Post by Johnny_Q »

Moje menje je čeprav nisem lih ne vem kakšen zbiratelj oz ljubitelj stripov, vendar vseeno spremljam tole stran. Torej moje mnenje je, da mogoče tole o društvu ni tako napačna ideja. Najprej bi bilo potrebno ustanoviti društvo, ne vem mogoče je že. Pač to društvo tudi registrirati, potem se pa lahko prijaviš na razne natečaje za financiranje društev, s pridobljenim denarjem se pač nato izdaja stripe. S tem denarjem, ko pač prodajaš stripe moraš nujno potem naprej izdajati nove. Seveda tukaj ni v smislu, da bi ljubitelji stripov kaj zaslužili, edino mogoče kakšni prevajalci kot si ti naprimer.To je verjetno ena varjanta. Seveda je vse potrebno jemati z rezervo in pa z veliko ljubiteljskega intuziazma. drugače se da veliko denarja pridobit iz raznih državnih, občinskih sredstev samo vztrajen moraš bit. Pa ne se česa takšnega lotit če ti gre samo za denar. Ker v tem poslu ni veliko denarja.

PS če želiš veliko denarja moraš začet vrtat luknje pa iskat nafto :lol:
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

Verjetno bi knjigarne odkupovale če bi bil format vsaj toliko podoben knjigi kot "Mortadelc in File", seveda lahko tudi črnobelo ... za kaj manjšega, bolj "zvezkastega" nisem prepričan, bi se pa veljalo pozanimat.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.
Dušan
STRIPOHOLIK

Post by Dušan »

Prav gotovo za prodajo knjižnicam niso pogoj trde platnice. Kako je z davkom ne vem, je pa prav gotovo potrebno izkati najcenejšo varianto.
Drugo so pravice. Vsekakor je smiselno izkati še neuveljavljen strip, saj so poznani avtorji enostavno predragi, recimo boneli tako ali tako odpade po celi črti.
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

Knjigarne ničesar ne odkupujejo (kot recimo v ZDA), samo jemljejo v komisijo. Vzamejo si kakih 35% od prodajne cene in, ko jim čez mesece izdaš račun, si vzamejo še 3 mesece odloga za plačanje računa.

V Sloveniji je lepo biti knjigarna ali katerikoli posrednik, najslabše je biti proizvajalec česarkoli. :)

Izdajati japonske mange bi bilo zanimivo. Za začetek prav kako obvezno čtivo, kot sta Akira in Ghost in the shell (o drugi sem samo bral). Neuveljavljenih mang ne bi bilo smisla izdajati za začetek. Po mojem pravice za majhno slovensko naklado ne bi smele biti drage, vsekakor dosti manj, kot bi dobil kak avtor kot honorar na novo stran stripa. Možno, da samo kakih par sto, tisoč tolarjev na stran (ampak ne vem sigurno). Japonci to delajo v kilotonah, to znižuje ceno.
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

knjižnice fantje, knjižnice.... ne knigarne
Cornelius

Post by Cornelius »

Hja, zadeva je takšna. S prevajanjem se mi nikamor ne mudi, to je le ena izmed mojih želja. Prevajanja mange bi se zelo rad lotil kot ljubitelj malo resnejše mange in literature na sploh ter kot zagrizen prevajalec, se pravi zaradi izkušnje in izziva. Rad bi se lotil kakšne krajše, zaokrožene celote - se pravi se raje niti ne bi loteval kakšnih zadev z dvesto zvezki nadaljevanj. Predvsem pa bi se najraje ukvarjal s kakšnim resnejšim stripom in ne s "histeričnimi japonskimi stripi", kot je nekdo izmed vas enkrat rekel v intervjuju za Mladino.
Kar se avtorskih pravic tiče, za literaturo, ki sem jo prevajal do sedaj, so te stvari uredili na založbah. Zato me zanima, če veste za kakšno spodobno založbo, ki bi bila pripravljena kaj takšnega založiti, se pravi založbo, kjer me ne bi že na vratih poslali nazaj domov, češ da z otroškimi slikanicami se pa oni ne ukvarjajo. Samozaložba vsaj zaenkrat ne pride v poštev - od prevajanja literature človek pač ne obogati, nekih hudih vez, ki bi mi pomagale pa tudi nimam.

No ja, na ta forum sem se obrnil, ker vas je tu kar nekaj, ki se očitno precej spoznate na zadevo, in ker upam da mi bo lahko kdo svetoval naprej.
Johnny_Q

Post by Johnny_Q »

Mogoče ti velja poskusiti pri založbi Rokus, če so se lotili prevajanja National Geographica. Bi bli mogoče dovolj dovzetni tud za kakšno serijo stripov. Drugače pa ti velja poskusiti pri čim več založbah.
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

tja. treba je pogledat katere založbe pri nas izdajajo stripe.... Prva mi pride na misel UČILA iz Tržiča, ki izdaja TinTina. Nekako se mi zdi da je ta založba ena naaktivnejših in uspešnih, vsaj če gledam nove knjige v knjižnicah. nekako prevladujejo.
Vale-Novak baje prodaja dosti mang v angleščini, pa še ta založba iz Brežic ki izdaja Mortadelc pa File...
z Didakto ne vem če bi bilo kaj

drugače bi ti pa z lahkoto zrihtal stik z Libellusom, problem je le v tem da oni izdajajo v hrvaščini :)
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

jang wrote:pa še ta založba iz Brežic ki izdaja Mortadelc pa File...
CARGO NET

@Cornelius:
Bodimo na vezi :)
Prevajalca iz italijanščine že imam !
Iz Angleščine tudi,
Iz Srbščine, Hrvaščine tudi
Iz Nemščine tudi

No sedaj vem tudi še za enega za Japonščino
Nikoli se neve koga bom potreboval :)
Odstrani se pošast!
Viking_Vike

Post by Viking_Vike »

ja, verjetno bi se res najbolj prodajale mange ki jih je corto predlagal: onepiece, naruto, ...
no, rekel pa si da iščeš krajše resnejše stvari, evo, nekaj konkretnih predlogov (brez posebnega vrstnega reda):
- FLCL - 2 albuma (2x cca. 200 strani).
- Domu - a child's dream - Ootomo Katsuhiro (avtor akire), 1 album,
- Yokohama Kaidashi Kikou - Ashihano Hitoshi, 14 albumov (meni najljubša stvar)
- Monster - Urusawa Naoki, 18 albumov - daljše, vendar celotno dogajanje postavljeno v evropo.
- Alive - Takahashi Tsutomu, 1 album
- Endou Hiroki's Short Stories - Endou Hiroki, 2 albuma
- National Quiz - Sugimoto Reiichi / Katou Shinkichi, 4 albumi
- Helter Skelter - Okazaki Kyouko, 1 album
- Nasu - Kuroda Iou, 3 albumi

mislim pa, da bi najboljše možnosti imela zbirka krajših one-shot (20-30 strani) mang različnih avtorjev. znajo bit zelo dobre, nekatere izmed boljših lahko najdeš na http://kotonoha.monkey-pirate.com/.
plus kak uvod slovenskega striparja na temo mang - ali pa še boljše Darko Macana. okej, malo že sanjam :)

kako deluje Republika Strip? je samo zbirka ali založba?
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

Republika Strip je sam zbirka, del Foruma Ljubljana/ Stripburgerja
Post Reply