Razstava Julesa Radilovića v Mariboru

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Post Reply
ninel

Post by ninel »

Galerija Epeka, 9. 5 - 3. 6. 2015

Image

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

Združenje EPEKA, socialno podjetje, ob praznovanju 70-obletnice konca II. svetovne vojne prireja v Galeriji EPEKA
razstavo z naslovom Partizani - osvoboditelji, ki je delo hrvaškega stripovskega umetnika Julesa Radilovića, rojenega
v Mariboru.

Otvoritev razstave bo simbolično 9. maja ob 12. uri.

Na otvoritvi razstave bo moč kupiti ekskluzivno svež iz tiskarne najnovejši ponatis strip albuma Partizani, ki ga bo
osebno podpisoval avtor Julio Radilović – Jules.

//

Exhibition of a comic book author Jules Radilović, Partizani - liberators

To celebrate the 70th anniversary of the end of World War II., Association EPEKA is presenting an exibition of
a Croatian comic creator born in Maribor, Jules Radilović.

The opening is on 9th od May 2015 at 12 o'clock daytime.

Z razstavo originalnih stripovskih tabel Julesa Radilovića želimo obeležiti ta pomemben dogodek in ga ovekovečiti
s stripovsko umetnostjo na temo partizanov in NOB.

Stripovski serijal Partizani je bil najprej narejen predvsem za nizozemski trg po naročilu založniške hiše Oberon iz
Haarlema, kateri se je partizanski osvobodilni boj in takratno samostojno osvobojenje partizanov Jugoslavije izpod
naci-fašizma zdel fenomen in zgodba, ki je interesantna za ljubitelje devete umetnosti. Zaradi zanimive tematike
pa je strip kasneje doživel veliko ponatisov po številnih državah sveta.

Razstavo so podprli: SAF – Strip Art Features, Stripforum Zagreb, Urad RS za mladino, Mestna občina Maribor,
EU program Erasmus+, Mestna občina Maribor, Ekoteh Zagreb, Studio Risar in Romani kafenava.

Vljudno vabljene in vabljeni.

Več infomacij na: http://www.epeka.si/razstava-stripovske ... boditelji/
epeka@epeka.si

Delovni čas Galerije EPEKA:
Ponedeljek - sobota: 10.00 – 18.00
Nedelje in prazniki zaprto

Opening hours of EPEKA Gallery:
Monday - Saturday: 10am - 6pm
Sunday and hollidays, closed

Image
volvoart

Re: Razstava Julesa Radilovića v Mariboru

Post by volvoart »

Vidim, da si me prehitel, Ninel ;)

V glavnem, pridite v soboto v Maribor, kjer boste lahko pokramljali z Julesom (pa še s kom drugim) in seveda videli, kako zgledajo originalna dela prekaljenega risarskega mačka.

Na stojnici boste lahko kupili prvi integral Partizanov (v barvah!, cena 20 €), na voljo bodo tudi novejši albumi založbe Studio Risar, pa stripi v akciji itd. Javite mi na ZS ali na e-mail, če komu manjka kakšen Strip Bumerang ali Extra Bumerang, ker ne bom imel s sabo cele Risarjeve kolekcije.

Se vidimo v soboto!
uredništvo strip bumeranga
Lisac

Post by Lisac »

Ima kdo namen iti v soboto na otvoritev v Maribor iz Ljubljane? Sprašujem zaradi morebitnega skupnega prevoza.
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

Jaz grem s familijo iz Zagorja in bom najbrž malo zamudil. Pripeljem prijatelja in tamalo.

Častim pivo - kdo še pride? Nobody? Horex2? Gombi? Giant? Wer? Markolar? Gusar? Poli 78? Tomdar? Budi? Corto?

Vojko bo imel Julesove Partizane v prodaji. Morda Novakovič prinese s seboj še Julesove Priče s divljeg zapada. Pa morda izvemo vse o Risarjevih novostih in planih za naprej.
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

Se pridružim če kdo gre iz Lj.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.
ninel

Post by ninel »

A je kdo bil na razstavi?
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

Samo Štajerci pa Prekmurci od obiskovalcev, ki sem jih poznal. Sicer smo malo zamudili začetek. Bilo je prav pestro, prodanih 16 Partizanov, eden dobljen kot darilo (z Julesovim posvetilom hehehe), veliko smeha, sproščenega pogovora. Mladen Novakovič, Vojko Volavšek in Ervin Rustemagič so bili prav prijetni sogovorniki. Men se je zdelo še vse prekratko. Za zaključek pa eno uro čvekanja o vsem mogočem ob pijači. Seveda se je vretlo okrog stripov. Družba prekrasna. Evo par slik:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Moderni partizan:

Image

In še malo presenečenje - mojstrovine izpod rok SS:

Image
wer

Post by wer »

luštno je bilo, lepo vreme, dobra družba, mogoče v Epeki res malo kratko ampak meni je pasalo (je ostalo več časa za striparski čvek). Fotografov je kar mrgolelo okrog nas in glavnega protagonista, gospoda Julesa. Potem pa še Simonovo presenečenje - neprecenljivo. Hvala Simonu za Trdonjo in seveda tilitiliju za hladno pijačo. Kristjan je prišel na svoj račun (edini, ki je dobil risbo), Vojko je bil tudi v elementu, še z g.Novakovičem smo imeli zanimivo temo pogovora...skratka super.
play it again
BuDi
STRIPOHOLIK

Post by BuDi »

:yes: škoda ker sem imel druge obveznosti.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.
Lisac

Post by Lisac »

Tudi meni je bilo všeč na otvoritvi :yes:. Dober izbor originalnih tabel na razstavi, tudi take, ki prikazujejo dogajanje v Sloveniji (Prešernov trg, Kranjskogorška smučišča,...). Z vsemi udeleženci je potekal sproščen klepet, albumi pa so se tudi še kar dobro prodajali glede na udeležbo.

Kar se tiče albuma mi je zelo všeč in takšen kot mora biti. Je prvi od treh integralov in vsebuje kronološko sledeče si epizode: ''Konvoj za El Shatt'', ''Sektor F-4'', ''Željezna vrata'' in ''Udarna grupa ''Y'' ''. Poleg odličnega in zelo berljivega spremnega besedila Ervina Rustemagića o nastanku seriala, vsebuje tudi nekaj fotografij iz Rustemagićevega arhiva ter obilo skic, risb in študij različnih oseb ter vozil iz samih zgodb. Album je v barvah :!:, seveda v hrvaščini, z vsega skupaj 130 strani. Ob vsem tem menim, da je cena 20 EUR res ugodna.

Za nepoučene: Gre za serijo vojnih akcionerjev, ki se odvijajo na različnih področjih Jugoslavije v času druge svetovne vojne. Dogajanje je osredotočeno na akcije komandosov oz. divezantov, katerih protagonista sta britanski major Dragon in partizanska poročnica Munja (v ang. Sparkie :lol: kot sem prebral na včerajšnjih originalih). Zgodbe so odlične in napete, tako zaradi izvrstne in natančne Julesove risbe kot tudi zaradi Lebovićevega scenarija. To niti ni toliko presenetljivo, saj je Lebović bil scenarist pri znanih partizanskih ''špageti-vesternih'' Most, Valter brani Sarajevo in Partizanska eskadrila, režiserja Hajrudina Krvavca.

Kar malo zavidam tistemu, ki bo tole prebiral prvikrat. Sam sem tole prvič bral v revijah Strip-Art v svojem otroštvu, ki sem jih dobival od očeta kot zapuščino njegove mladosti. Včeraj sem izvod albuma kupil za njega z izvirnim posvetilom samega mojstra Julesa. Očetovo veselje ob tem presenečenju kar težko opišem :-D.
Last edited by Lisac on 10.05.2015 15:14:53, edited 1 time in total.
Nobody
STRIPOHOLIK

Post by Nobody »

Hvala družbi za čas, tilitiliju za rundo in Sandi za risbe!

Še nekaj foto utrinkov z otvoritve razstave:
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

Lisac wrote: Kar malo zavidam tistemu, ki bo tole prebiral prvikrat. Sam sem tole prvič bral v revijah Strip-Art v svojem otroštvu, ki sem jih dobival od očeta kot zapuščino njegove mladosti. Včeraj sem izvod albuma kupil za njega z izvirnim posvetilom samega mojstra Julesa. Očetovo veselje ob tem presenečenju kar težko opišem :-D.
:king: :yes: :yes: :yes: :baw:

P.S. A smo te ujeli na kakšni sliki? Saj ne, da bi se hoteli vsiljevati, a morda bi šli lahko skupaj "na pir" kdaj.
ninel

Post by ninel »

Poišči ga na prvi sliki, ki si jo prilepil :wink:
Lisac

Post by Lisac »

ninel wrote:Poišči ga na prvi sliki, ki si jo prilepil :wink:
''The cat is out of the bag!'' :lol: Or should I say ''the Fox''? :angel:

Dobil si me v pogovoru z Vojkom, velikanom slovenskega stripovskega založništva :yes: :!:

Kar se piva tiče pa valjda in rade volje, ob prvi naslednji priložnosti :wink:.
wer

Post by wer »

play it again
Post Reply