Novo: Deveta umetnost, strip - Prvi zvanicni udzbenik stripa

Vse v zvezi s stripi.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori
Uporabniški avatar
marlowe
Prispevkov: 749
Pridružen: 09.05.2005 14:16:22
Kraj: Srbija
Kontakt:

Novo: Deveta umetnost, strip - Prvi zvanicni udzbenik stripa

Odgovor Napisal/-a marlowe »

U najnovijem broju Zlatkovih strip vesti - www.zmcomics.co.yu - odlicna vest da je kod nas objavljen prvi zvanicni udzbenik stripa za Fakultet primenjenih umetnosti. Evo same vesti:

U ponedeljak 29. maja 2006.
na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu
predstavljen je naš prvi strip udžbenik.

Osim autora Ranka Munitića i urednika prof. Rastka Ćirića
bili su prisutni recenzent prof. Jerko Denegri i strip crtači
Milan Pavlović, Aleksa Gajić, Boban Savić Geto...


DEVETA UMETNOST, STRIP
Ranka Munitića
je knjiga o teoriji stripa, odlikama i značeju medija, majstorima i remek-delima, karakterima, ukratko, stripovskoj "alhemiji". Autor objašnjava samu suštinu gradivne tajne ovog medija.

Ovo je prva knjiga nove edicije SIGNUM odseka Primenjena grafika Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, kojoj je zadatak da unapredi teorijske osnove na predmetima Odseka. Knjiga "Deveta umetnost, strip" biće pomoćni udžbenik za predmet Ilustracija na FPU.

Retki su tekstovi koji tako analitički i sažeto obrađuju neku temu, u ovom slučaju strip, kao što je to ova studija Ranka Munitića. Zahvatajući ikonografske odlike, istoriju i estetske karakteristike medija, ova knjiga predstavlja pravu udžbeničku literaturu neophodnu svakome ko se iole zanima za ovaj medij. Dragocen, pomalo zaboravljen i prilično nedostupan tekst "Strip - deveta umjetnost?" koji je izašao 1975. kao vodeći tekst tematskog broja časopisa Kultura, ovde je, od strane autora, predstavljen u doteranom i znatno dopunjenom obliku. Pored izmena u tekstu, dodata je i ilustrovana hronoantologija stripa u autorovom izboru. Jedino što je iz stare verzije, sa pravom, oduzeto, je znak pitanja koji je tada stajao u naslovu. Bilo je to doba kad se strip kod nas borio za svoju čast i mesto među ostalim umetnostima, medijima i disciplinama. Evo, posle trideset godina, stripa ustaljenog u programu univerzitetskih studija, a tog teksta u ulozi udžbenika.

Format 15 x 21, 216 crno-belih strana, od kojih 80 ilustrovanih
Cena 400 dinara (bez poštanskih troškova)
Javiti se izdavaču TK MONT IMAGE na telefon (011) 2080280


(Iz predgovora urednika edicije prof. Rastka Ćirića):

Strip je na FPU oduvek bio smatran logičnim nastavkom izučavanja predmeta Grafika knjige kod profesora Bogdana Kršića. Na grafičkom odseku diplomirali su i strip crtači kao što su Radivoj Bogičević ("Akant", strip o slovenskom ratniku, koji je izlazio od 1961-1965) i Gradimir Smuđa (nedavno nagrađeni stripovi o Van Gogu i Tuluz Lotreku izdati u Francuskoj).

Sredinom devedesetih, kad se formirao predmet Ilustracija, strip je uveden i kao obavezni zadatak u trećoj i četvrtoj godini studija, sa mogućnošću da se izabere i kao tema diplomskog rada. Sa zadovoljstvom mogu da primetim da je dobar deo autora koji formiraju današnju beogradsku strip scenu prodefilovao kroz ovaj predmet: Milan Pavlović alias Mr. Stocca, Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Tihomir Čelanović, Nikola Vitković, Neda Dokić, Tiberiu Beka, Jakša Vlahović, Leonid Pilipović, Darko Antanasijević, Saša Arsenić, Darko Pajčin, Miloš Slavković, Siniša Banović, Nino Maljević, Saša Mihajlović, Boban Savić Geto, Nikola Vujačić...

Posle nagrade velikog francuskog izdavača Glenat koju je 2000. osvojio strip - diplomski rad "Točak" Dražena Kovačevića (po scenariju Gorana Skrobonje) a nakon koje je sledio serijal od nekoliko albuma, kao i status velike strip-zvezde koju je stekao Aleksa Gajić radom na serijalu "Bič Božji", naši mladi autori dobili su potvrdu da se i pored nepovoljnih uslova ovdašnjih, talenat i trud mogu isplatiti.

Možda je najvažniji učinak uspeha Gajića i Kovačevića ohrabrenje koje je dobila čitava mlada beogradska strip scena. Jedan strani kritičar tada je izjavio da je srpski strip "sledeća velika stvar na svetskoj strip pozornici". To bi i bilo tako da je situacija u strip izdavaštvu kod nas bolja i da je strip podržan od strane zvaničnika. Ljudi i institucije koji se brinu o domaćem stripu mogu da se nabroje na prste jedne ruke, tako da za albume naših autora moramo da plaćamo licence stranim izdavačima.

Strip "Tehnotajz" (po scenariju Darka Grkinića), ambiciozni diplomski rad Alekse Gajića, sada izdaje i francuski izdavač, a Aleksa je po njemu započeo rad, ni više ni manje nego na dugometražnom animiranom filmu.

U takvoj atmosferi, kad se na FPU i predmet Ilustracija gleda kao na rasadnik mladih autora koji su se životno opredelili za strip, ilustraciju i animaciju, osetila se ne samo potreba, već i obaveza da se pokrene edicija koja će ovu tradiciju održati i unaprediti.
Odgovori