Sem primerjal tudi notranjost…
Prevod je ostal nespremenjen. So pa pri novi izdaji uporabili dosti tanjši papir
Verjetno bodo tudi stripi po čitanju zaradi tega bolj zdelani, ob nekajkratnem branju pa jim bo to konkretno zmanjšalo življensko dobo, ali pa bo treba brati bolj po “zbirateljsko” česar pa otroci ne znajo. Ko jih postavim skupaj, je nova izdaja za četrtino tanjša od prve…
Listi so še vedno sijajni, sem upal na mat, ampak verjetno že mora biti tako. Sam tisk je nekaj odtenkov temnejši kot v prvi izdaji, meni je to takoj padlo v oči, temnejši kožni odtenki, temne scene pa so zaradi tega slabše. Ne vem če je to zaradi uporabe tanjšega papirja
Za zaključek lahko brez zadržkov rečem, da je prva izdaja dosti bolj kvalitetno narejena, bi pričakoval da bodo po več kot 20. letih naredili malenkost boljše, pač sigurno se je v tolikih letih zgodil kak tiskarski napredek, kar pa tukaj ni videti.
Sama cena posameznega izvoda, se mi zdi zelo visoka. Glede na to, da so ponatis izdali v nakladi 2000 izvodov, da niso šli v nov prevod ampak so uporabili starega, da so uporabili tanjši papir, da niso dvignili kvalitete izdelave, skratka glede na vse to, bi pričakoval nižjo ceno posameznega stripa, nižjo tudi od Graffitovega Asterixa, LL in še nekaj drugih. So jo pa krepko presegli in se oddaljili od tega da bi bil strip vsaj malo bolj dostopen ciljni publiki.