Nagrade Prešernovega sklada za 2024

Vse v zvezi s stripi.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori
Uporabniški avatar
macon
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 3013
Pridružen: 24.12.2005 23:11:43
Kraj: Škofja Loka

Nagrade Prešernovega sklada za 2024

Odgovor Napisal/-a macon »

https://siol.net/trendi/kultura/razglas ... rad-621484

Med njimi je tudi
"stripar Ciril Horjak (za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih)"

Čestitke.
Uporabniški avatar
macon
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 3013
Pridružen: 24.12.2005 23:11:43
Kraj: Škofja Loka

Re: Nagrade Prešernovega sklada za 2024

Odgovor Napisal/-a macon »

https://www.gov.si/novice/2023-12-04-zn ... leta-2024/

Iz obrazložitve:

- stripar Ciril HORJAK
za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih

Horjak je zelo nadarjen slikar, portretist, ki se je zaradi duhovitosti in družbene zavzetosti usmeril v risanje karikatur, satiričnih risb in stripov, s tem pa je svoje delo osredotočil na objave v časopisih, knjigah in revijah. Stripe je pričel objavljati v reviji Stripburger, blizu 2000 ilustracij je izdelal za mariborski Večer, objavljal pa je tudi v največjih svetovnih časopisih (The Guardian, Le Monde, Die Zeit, Chicago Tribune). Deluje tudi kot teoretik in popularizator stripa, med drugim je avtor prvega slovenskega učbenika za strip. Pri stripovski predstavitvi drame Kralj Ubu ali Poljaki Alfreda Jarryja je sodeloval s Slovenskim gledališkim inštitutom pri mednarodnem projektu Klasiki v stripu in s premišljeno likovno dramaturgijo likovno predstavil celotno dramo; tak likovni prikaz pa, kot se je izkazalo v šolah, mladini pomaga pri dojemanju dramskega besedila in jo s tem spodbuja k branju.
Horjak zna s svojo risbo zajeti in lucidno prikazati bistvo upodobljenih figur in situacij ter prostorskih razmerij, za kar izkazuje izrazit dramaturški smisel, še najbolj pa ga je zaradi angažiranosti in duhovite pripovednosti mogoče primerjati s Hinkom Smrekarjem, ki ga tudi študijsko preučuje, zato deluje kot nekakšen sodobni Hinko Smrekar s psevdonimom dr. Horowitz. Med današnjimi karikaturisti in striparji močno izstopa z risarsko dognanostjo, s katero pridobljeno akademsko znanje suvereno in zelo inventivno prilagaja svojim satiričnim in šaljivim ter pedagoškim namenom. Njegovo delo je zelo odmevno, tudi v tujini, in deluje vsestransko prepričljivo.
Horjakovo delo sodi sicer na področje, ki umetnost posveča širšim krogom občinstva, vendar je danes prav zato toliko bolj pomembno, saj se številni žal uvajajo v branje šele s spremljanjem stripov, zato je zelo pomembno, da je tudi to področje izoblikovano na vrhunski likovni ravni, kakršno s svojim likovnim znanjem in angažirano živahno osebnostjo zagotavlja Ciril Horjak.
Komisija meni, da Ciril Horjak med današnjimi avtorji tovrstne likovne »literature« tako prepričljivo izstopa, da njegovo delo z veseljem predlaga za nagrado Prešernovega sklada.
(Odlomek iz obrazložitve: akademik Milček Komelj)
BuDi
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 7044
Pridružen: 21.01.2005 19:19:44
Kraj: 1000 Ljubljana

Re: Nagrade Prešernovega sklada za 2024

Odgovor Napisal/-a BuDi »

"za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih." Ko je dejansko izdal samo en strip, pa še ta realno ni bil posebej dober.
Pred njim še dolga vrsta danes aktivnih ljudi, ki bi si bolj zaslužili... čeprav domači bazen sploh ni velik.

Ampak ja, za razliko od enih, ki sedijo in čakajo da se jih kdo spomni ves čas dela na svoji samopromociji "popularizaciji stripa". Še posebej v zadnjih letih.
V 21. stoletju je tudi to nekaj.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.
Uporabniški avatar
tilitili
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6359
Pridružen: 26.02.2009 21:26:50
Kraj: zagorje ob savi

Re: Nagrade Prešernovega sklada za 2024

Odgovor Napisal/-a tilitili »

No Ninel, preber si mal zgornje komentarje, pa u Murgle (al pa u Krajn) se boš mogu oglast s kakim pirom in piškotki.
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.
Odgovori