Kako ste začeli zbirati stripe?

Vse v zvezi s stripi.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Uporabniški avatar
mister-no
Kraj: ...
Kontakt:

Kako ste začeli zbirati stripe?

Odgovor Napisal/-a mister-no »

oziroma kdo vas je navdušil na zbiranje stripov?
Uporabniški avatar
markolar
STRIPOHOLIK
Kraj: Beltinci

Re: Kako ste začeli zbirati...

Odgovor Napisal/-a markolar »

mister-no napisal/-a:oziroma kdo vas je navdušil na zbiranje stripov?
Začel sem jih kupovati v trafiki, ko sem bil star 11 ali 12 let - trafikar je bil skoraj sosed, pa mi je priporočil te zadeve...
Slika
wiz
STRIPOHOLIK
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a wiz »

najprej me je fotr navadil ko sm bil otrook, kajti on je bil velik oboževalec Zagorja...na stripovi.com sem nekje tud sliko objavu, na kateri je on v svoji lastnoročno narejeni Zagor majci :D....no pač bral sem vse stripe..nato smo se preselil insem pustil stripe...par let nazaj..ne vem točno sem se napotil na morje in sem se ustavil v kiosku da nabavim kaj za brati in sem si rekel...da bom kar dylana vzel ker mi je najbolj v spominu ostal in tudi najboljši mi je bil (kar je logično) ..kupil sem paketek z tremi številkami in predno sem prispel z vlakom v Koper sm ratu odvisn...tam sm skoraj ves denar zapravil za paketke, ko sm prišel nazaj pa sm probal še par drugih stripov MM, NN...Zagor, ampak noben se mi ni tok usedu, da bi metal denar nanj...tkao da sem se odločil samo Dylana zbirati :D
iščem--> DD Dnevnik: 40, 54, 57
BuDi
STRIPOHOLIK
Kraj: 1000 Ljubljana

Odgovor Napisal/-a BuDi »

Najprej Mikijeve Zabavnike... en na teden je bil premalo, pa sem z očetom šel kdaj na bolšjaka pa mi jih je nekaj starih... in to vsake toliko časa.... a se mi jih je potem nabralo za kakkašne 3/4 metra.

Potem pa ene dolge dolgočasne počitnice na morju... pri sosedih odkrijem zaboj stripov, večinoma Martija... in takoj se mi je usedel v srce (še posebej določena številka, ki sem jo potem za svojo zbirkoiskal celo nekaj let... pa sploh ni bila posebej stara... niti ni požela dobrih kritik)... no v trafiki v tisti obmorksi vasi Martija slučajno niso imeli... so pa imeli Alane Forde (za celo leto nazaj... ne vem, a v tistih časih niso vračeli neprodanih zadev... hm, hm..).... pa me je oče prepričal da naj vzamem par teh, mogoče mi bo pa všeč.... in res... cele počitnice sem bral Alane Forde in Martija od sosedov... nato doma pa spet na bolšjaka... in namesto 5 Mikijevih Zabavnikov sem domov tedensko začel nosti po 20-30 stripov Martija, Alana Forda... in ostalih ZS in LMS ... no Dylan mi takrat ni bil všeč... šele sčasoma sem dobil odpor do Teksa (zanimivo da so mi bili mnogi "slabši" junaki bolj všeč... s Kap. Mikijem in ml. Rengerjem vred), Alana Forda pa sem nekje s propadom Vjestnika zaradi slabih zgodb prenehal zbirati... no, potem... precej pozno pa se mi je pa zelo priljubil Dylan.

sedaj imam okoli 800 ZS in LMS, katerih zbirke ne mislim dopolnjevati (razen če kje dobim stripe takorekoč zastonj), komplet MM, večji del DD, okoli 300 AF nekaj sto drugih izdaj in čez 100 albumov, večinoma v mehkih platnicah (Asterix Srečni Luka...). Na oko verjetno okoli 2000 komadov vsega.

Prav zbiram trenutno le MM in DD, nabavljam pa redno tudi nove Mr No, ostalo priložnostno glede na posamezni strip (ja, sem grozen zbiratelj, nabavljam namreč zaradi stripov, ne zaradi zbirke... agh)
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Kot mulec sem precej bral, v bistvu že zelo zgodaj precej resne knjige za svojo starost. Enkrat smo se (moja starost 8 ali 9 let) zelo živčno odpravljali na dopust na Hvar in moj oče je pozabil vzeti s seboj moj kup knjig. Do Hvara je kar dolga in seveda nisem ničesar opazil toliko časa dokler se ni bilo več popolnoma nesmiselno vračati. Potem pa razočarajnje in dolg nos in oh in sploh. Oče je razmišljal kako se naj mi odkupi. Ustavil je v prvi trafiki in mi prinesel dva stripa. Relikviji moje zbirke, imam jih še zdaj. Ha! Boljših za start skoraj ne bi mogel - Zagor Na krilima noči in Horde zla! Neka stara trafika bogu za hrbtom nekje pri Kninu. Tako sem na ladji - trajektu "Partizanka" prebral svoja prva stripa in popolnoma podlegel svetu risanih podob. Na Hvaru sem pokupil celo zalogo stripov in prišel domov z recimo desetimi. Potem mi je pa stric povedal, da on bere nekega Alana Forda in da je zadeva dobra. Da jih ima nekaj in da mi jih bo dal. No teh nekaj stripov je bilo okoli 150 in bili so glanc. Malo starejše mulce v naši ulici bi od jeze skoraj kap. Od takrat naprej brez stripov preprosto ne zdržim. Sreča pa se mi je nasmehnila še enkrat. Pri zbiranju starega papirja v OŠ nam je neka stara soseda (njeno ime naj bo večno blaženo) namesto papirja, ki ga ni imela, podarila (ona je mislila da se je znebila) okoli 500 glanc ZS in LMS. Na srečo sem bil dovolj priseben da so stripi ostali na enem kupu in jih nismo razparcelirali, kar bi bila škoda. Še danes so pri meni. Prijazno gospo je najbrž njen sin ko se je vrnil iz vojske razsekal z motorno žago ampak kar je - je. Je pa res da bi Komandantu Marku (tako so ex-lastnika teh stripov klicali) stripe verjetno vrnil, če bi mi rekel. Pa mi ni.

Danes imam okoli 3000 stripov, večinoma LMS, ZS, SD in LD, Alana Forda vseh vrst, Mikija Mustra in Mikijeve Zabavnike.

Še ena hecna: moja mama je učiteljica slovenskega jezika na Gimnaziji Bežigrad in se je nad mojim konjičkom vedno zgražala. Enkrat bi mi jih zaradi slabih ocen skoraj zmetala stran. Pri svojih enajstih letih sem ji rekel, da če gredo od hiše stripi grem jaz z njimi...
Velikokrat sem samokritičen, včasih tudi do sebe!
Uporabniški avatar
Mulder
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a Mulder »

Pri meni se je začelo z listanjem Mikijevih zabavnikov, katere je mama kupovala bratu.Prvo sem gledal le slikce, sčasoma, nekje pri 6 letih sem se prav iz njih naučil brati.Kasneje so pač prišli še drugi stripi, vse kar je bilo v Politikinem zabavniku, nato Masters, Blek, Dylan Dog, Alan Ford, Horror strip, Sex strip, spominjam se nekega poletja, ko sem prebral vse zgodbe Mikija Mustra, ki mi jih je posodil prijatelj(Še vedno načrtujem rop njegove celotne zbirke le teh), to je bilo res posebno poletje zame.:)Zdaj sem najbolj navdušen nad Dylanom, katerega originalne italijanske zvezke zbiram, Texom in pa seveda nad najnovejšim Bonellijevim junakom Brad Barronom, ki je začel izhajati letos maja.Nad stripi sem res navdušen in jih tudi sam ustvarjam, imam celo zelo velike načrte za prihodnost.

Lep pozdrav vsem skupaj.
WATCHMEN-The greatest piece of popular fiction ever produced.

Who watches the watchmen?
jurchek
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a jurchek »

Tudi pri meni se je zacelo ze v rani mladosti z Mikijevim zabavnikom, ki mi jih je kupovala mama! Imel sem ze kar zajeten kup stripov, ki pa so ne vem vec zakaj, romali od hise skupaj s starim papirjem! Dandanes mi je zelo zal, saj je bilo kar nekaj zanimivih zgodb! Posebej so bile zanimive tiste daljse, v nadaljevanjih! Spomnim se npr. Mikija in Crne packe...
Kasneje sem si v knjiznici sposodil in prebral vse stripe, ki so jih imeli! Zal so imeli samo nekaj Asterixov in Miki Mustra!
Nato pa je prisla srednja sola in tam sem od sosolca dobil strip na posojo! Dylan Dog! Ce me spomin ne vara sta bili prvi epizodi ki sem ju prebral Prica ni o kome in Golkonda! Zaljubil sem se v Dylanove zgodbe in jih zacel kupovati! S koncem srednje sole sem tudi na strip malo pozabil! Pred kaksnim letom pa sem, medtem ko sem pospravljal eno od omar, nasel te stripe in jih zacel bolj intenzivno zbirati!
Ostali stripi mi nekako ne lezijo prevec, tako da zbiram samo Dylan Doga!
Uporabniški avatar
cartman
STRIPOHOLIK
Kraj: Ljubljana / Rio de Janeiro
Kontakt:

Re: Kako ste začeli zbirati...

Odgovor Napisal/-a cartman »

mister-no napisal/-a:oziroma kdo vas je navdušil na zbiranje stripov?
Verjetno sem se kar sam navdusil, je pa res da sem prvic v zivljenju gledal strip (se nisem znal brati) pri pra starem ocetu, in sicer je to bila ena izmed zlatne serije (Tex) st. tam nekje do 10 :shock: kaj bi danes dal za te cifre !!

Vglavnem pa se je moja stripovska pot zacela klasicno, mikijev zabavnik, potem politikin zabavnik in z njim prvic stik tudi z resnejsimi stripi, potem pa stripoteka, strip art, eks, Spunk, pa bonelli ... zadnja leta od kar so na voljo scani pa koncno tudi Marvel
Uporabniški avatar
Bob Rock
STRIPOHOLIK
Kraj: New York (no saj v bistvu je Ljubljana)

Odgovor Napisal/-a Bob Rock »

Bolj ali manj klasika, začel z Zvitorepcem, kmalu spoznal Alana Forda, kupoval boljza zabavo, potem ostal brez dobršnega dela zbirke, nato pa sčasoma spet kupil kakšen strip in jih nato nisem nehal kupovati. Trenutno sem pri številki okrog 1400, najbolj pa sem ponosen na komplet Vjesnikovih in Borgisovih Alan Fordov.
Uporabniški avatar
mister-no
Kraj: ...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mister-no »

Jaz sem tudi začel z mikijevimi zabavniki in miki mustrom(nekje še mam sliko kako čitam miki mikijev zabavnik)
Ob tem sem včasih videl na podstrešju pri moje stricu stripe(bili so ZS od 1-600 ni jih kaj dosti manjkalo)
Kasneje sem nekak, še sam nevem kupil okrog 10 stripov Zs in LMS okoli 960 in 850.
Prav sem začel zbirati ko sem prebral ZS texa priznanje 1015 mislim da je to, ko sem ga prebral sem šel nazaj v trafiko in pokupil vse stripe ki so bili tam.
Ko je bila vojna oziroma so izhajali stripi neredno bi skoraj prekinil, potem pa je začela izhajati ta SD in sem kupoval skoraj vse, od tedaj naprej redno zbiram, samo včasih me malo mine in sledi malo pavze(par mesecev) potem pa naprej :lol:

PS: hotel sem priti do tistih ZS od strica, vendar sem bil prepozen, ker jih je dal sosedu, jaoo :twisted:
Uporabniški avatar
Mioke
STRIPOHOLIK
Kraj: Fara
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mioke »

Letos februarja sm dobil en preblisk in se odločil da malo poškilim na net in pogledam kako je kaj ponudbo stripov na Bolhi...
Začel sm s 30 AF Vijesnik, ki so na srečo ostali doma...kam so izginili ostali oz. kdo jih ni vrnil nebi vedu niti sam bog!?? :?
Borgisove sm kupoval kar redno(od leta 2000) tako da sm imel vsaj nakaj svojih stripov na katere sm pazil in jih nism posojal.
Imel sm tudi dosti drugih (ZS,LMS;...), ki sm jih dobival od starejših fantov, ki so se jih naveličali...ampak takrat sm jih imel samo za brat.
No od kar sm začel gledati po spletu za njimi me drži še danes oz. se je virus :twisted: razširil še bolj! V teh nekaj mesecih sm zbral že kar nekaj stripov-res da mi do polne zbirke AF manjka ša kar nekaj cifr ampak sm nase ponosen 8) !!! Je šlo tudi dosti denarja ampak mi ni žal zanj!!!
sloppy
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a sloppy »

ful zanimiva tema pa da še jest odgovorim.

že k sm bil mali so se stripi skoz valal okol mene in to vsi možni dd sm bral že pr šestih. mel sm celo zbiro od miki mustra ki sem jo nekomu posodil in nisem dobil nazaj ker mu jo je mama vrgla v smeti. potem me je kupčkanje malo minilo dokler nisem pri mami od svoje prve resne punce odkril celo zbirko alan forda prvi natis iz njenih študentskih časov v beogradu, in me je zopet zaščemelo. potem pa sem nekako dobil v roke številko spider-mana od john romite jr. in bil tako navdušen nad njegovo risbo da je bilo to to. potem pa obdobje knjigarne kazina. in tako moram sedaj določene stripe ki sem jih kupil samo da sem na tekočem metati stran ker je že kar stiska s časom. če bi prej odkril ta forum bi verjetno koga lahko razveselil namesto da je vse romalo v smeti. tako da ko imam naslednjo pomladansko čiščenje objavim post. med svoje največje ulove si pa še vedno štejem prvo številko peter parker spider-man. drugače pa moja zbirka stripov ki ni na listi za odstrel zaenkrat obsega nekih 500 trejdov in okoli 2000 mesečnikov različnih naslovov in tematik. in če se le da si na leto stripov za nazaj nekupim več kot deset ker nimam več potrebe. se pa vedno najde kaj kar me prej ni zanimalo.
Uporabniški avatar
Mocivnik
Kraj: Ravne na Koroškem

Odgovor Napisal/-a Mocivnik »

4.1.2006 je bil dan, ko sem se včlanil na ta forum. za stripe sem slišal, recimo kak teden prej, sredi noči na radiu tomdarja in mioke-ta. navdušil me je njun govor o stripih. Stvareh stare šole. Stripi so legenda, ne pa današnji neki Harry Potter, Agatha Christie, itd., itd., itd... od knjige imas samo, da jo prebereš, podobo si pa ustvariš sam. V stripih imaš podobo točno dano, ins e lahko smeješ šalam, ki govorijo o tem, kako je kdo oblečen, kako kaj izgleda, in lahko tudi to sam opaziš...v knjigi pa tega ni.
Uporabniški avatar
Gusar
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a Gusar »

Primerjava med Potterjem in Agatho Christie pa je res... :lol:
No comment :o
E Močivnik, Močivnik :lol:
GOTOF JE!
izzy
STRIPOHOLIK
Kraj: Slovenski Javornik

Odgovor Napisal/-a izzy »

Evo ena neumestna: A kdo ve ali se pri nas da dobit stripe o Poirotu, ki so jih začel izdajat, mislim da, Angleži. Zgodbe so mi zmeri zdele zanimive in me zanima, kako jim je to ratal prenest u strip.

Drugače se je pa moja stripovska pot začela daljnega (vsaj zame) leta 1986 ali pa 1987, ko je domov priromala prva knjiga z dogodivščinami Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Potem je ta knjiga sumljivo izginila, a sem jo čez 4 leta našel pri brati v omari. Res da brez hrbta, a je bila vezava tako dobra, da še danes stoji skupaj. Potem so sledili razni stripi, ki so bili v lasti fotra (AF, Zagor, Blek). Nekje okoli 13. leta so me stripi minili, vse dokler nisem v srednji šoli začel brati Zagorjovih dogodivščin od Grenladije, preko aljaske do Mehike. Potem pa sem jih posodil in jih do danes nisem dobil nazaj. Nato sem začel kupovati Slo AF in ugotovil, da sem že kar nekaj cifer zgrešil, razen Zoo simfonije, ki jo je enkrat kupil brat. Moja prva cifra je bila Bombomanija in ker nisem kupoval redno, mi še zdaj manjka št. 22. Sočasno je prišla simpatija do pustolovščin Asterixa in Srečnega Luke, zadnje čase pa mi vse bolj sedejo Libellusove izdaje Tex-a. Mr. No-ja in Demiana.
Od tujih pa še vedno čakam, da dobim TPB Army of darkness 8)
From Far Beyond The Valkyries Chant My Name
Odgovori