TEX WILLER

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

Program za Italijo za leti 2011 in 2012.
Dobra novica, je da se Nizzi izgleda počasi poslavlja :)

Image
tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

tistle maxi bo pa gatetrguc - segura&ortiz
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

tilitili wrote:tistle maxi bo pa gatetrguc - segura&ortiz
Se strinjam, to bo že njun peti Maxi Tex.
Maglorfin

Re: TEX WILLER

Post by Maglorfin »

Glede Texa, ki je moj najljubši stripovski lik, imam nekaj vprašanj, pa ne razhudite se name, če so bolj "začetniška" - sicer Texa prebiram že kakšnih 15 let, nisem pa (vsaj zaenkrat) nikakršen strokovnjak na tem področju, tukaj pa ste sami profiji in znalci, kar se stripov tiče, in mi boste gotovo znali pomagati. :)

Torej, če grem kar po vrsti: med raziskovanjem sem na spletni strani Sergio Bonelli ugotovil, da je do danes izšlo 617 rednih mesečnih številk (albo mensile) in 15 maxi Texov. Ko sem ta strip odkril sam (1997), ga je izdajala še Slobodna Dalmacija. Moja prva številka je bil zvezek Zločinački sporazum (Patto criminale), ki je pri SD nosil št. 27, narejen pa je bil dejansko po originalu št. 396. Torej je bila št. 1 SD dejansko originalna št. 370. V čem je to fora?

Zadnja št. v izdaji SD je bila sicer 51/420, od št. 52 naprej Texa izdaja Ludens; zadnja št. je 110/478. Zakaj taka razlika? Vem sicer, da je Tex pri nas že izhajal v 60. in 70. letih (mogoče tudi pozneje?), mi pa še ni uspelo ugotoviti, kdo ga je takrat izdajal in koliko številk je izšlo, plus katere (v "primerjavi" z originali)?

Kar se maxi Texov tiče, jih je Ludens do sedaj izdal 11 (od 15 obstoječih), ampak grejo vsaj lepo po vrsti (od Oklahoma!) naprej.

No, če mi bo kdo lahko na karkoli odgovoril, bom zelo vesel in obenem precej novega izvedel o liku, katerega prigode tako rad prebiram že kar dolga leta. :)
Daj takvu zapovijed i u trbuhu ću ti napraviti toliku rupu da ćeš u njemu moći držati otvoreni kišobran!

-- Kit Carson
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

Na vsa tvoja vprašanja boš našel odgovor v vzporednem spisku, povezava je spodaj v mojem podpisu -> Spiski Bonellijevih stripov.
Bi bilo pa potrebno spisek za Texa malo posodobiti, je že kaki 2 leti star ...
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

Corto te je usmeril na odličen popis nekaterih Bonelijevih junakov. Jaz pa ti bom dal link na še en zelo podoben popis, ki je sigurno nastal iz njegovega. Je pa razširjen na še druge junake in bolj ažuriran, čeprav je tudi nekje že malo za časom

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... bGc#gid=14
Maglorfin

Post by Maglorfin »

Najlepša hvala! Tole mi je precej odprlo oči. :) Zelo informativno, čeprav mi je po drugi strani zdaj hudo, ker vidim, koliko Texov nikoli ne bom mogel prebrati ... :(

Jang, do tvojega popisa nimam dovoljenega dostopa, verjetno zato, ker ne uporabljam Gmaila in posledično nimam "pravega" Google računa, ampak sem registriran s SiOL-ovim naslovom, sem pa poslal nekakšen zahtevek oz. prošnjo za dostop, bomo videli, če bo šlo skozi.

Sicer pa še enkrat res hvala obema. :yes:
Daj takvu zapovijed i u trbuhu ću ti napraviti toliku rupu da ćeš u njemu moći držati otvoreni kišobran!

-- Kit Carson
jang
Moderator STRIPOHOLIK

Post by jang »

sem spremenil sedaj nastavitve. Upam da sedaj kdorkoli lahko dostopa do dokumenta in si ga ogleda
Maglorfin

Post by Maglorfin »

Ja, zdaj je šlo, dela, super zadeva!

-- Kit Carson
Maglorfin

Post by Maglorfin »

Med surfanjem po netu sem odkril, da dejansko obstaja tudi film o Texu, italijanske (špageti) produkcije iz sredine 80. let. :D Sicer je baje v primerjavi s stripi (in originalno zgodbo, po kateri je posnet) dokaj slab. Nekdo ga je celo naložil na Youtube (klik), ampak je v italijanščini, ki pa je sam žal ne razumem, podnapisov pa tudi ni. :(

Moram pa priznati, da mi Tex v tem filmu sploh ne izgleda tako slabo, Kit pa še bolje, skoraj tako, kot sem si ga vedno predstavljal "in real life"! :D Tudi Tiger Jack ni švoh.

Druga stvar je pa, da sem na hrvaškem forumu prebral, da naj bi Ludens kao bankrotiral, čeprav mi iz tistih postov ni čisto jasno, a so se samo zafrkavali ali je res? :shock: A kdo ve kaj o tem? :?

-- Kit Carson
gombi

Post by gombi »

Maglorfin wrote: Druga stvar je pa, da sem na hrvaškem forumu prebral, da naj bi Ludens kao bankrotiral, čeprav mi iz tistih postov ni čisto jasno, a so se samo zafrkavali ali je res? :shock: A kdo ve kaj o tem? :?
zajebancija ;)
Maglorfin

Post by Maglorfin »

Te pa vreji čuj :D

-- Kit Carson
barba73
Stripoholik FAN CLUB

Post by barba73 »

:yes: dobrodošel Maglorfin, Texomani so vedno dobrodošli...upam da Ludens še izdrži toliko da izide njihov Tex PROKLETE PLANINE čigar naslovko si si izbral za predstavitev.... :cry_lol:
Ludens si bo po polomu z kolekc.Zagorjem hitro opomogel, zdej sledi poletje in 100 Zagor izdaj, nekaj Texa,Dilana,Marka in Bleka...
verjetno je kolač ki ga uberejo nekaj manjši kot v najboljših letih a še vedno dovolj velik da se obdržijo še na mnoga leta....
strip ko izgine iz kioskov-bo zame mrtev...tisto v striparnah je za izbrance in ti so posebna vrsta striparjev...
skratka TEX JAŠE DALJE!!!! :king:
---jeb..eš život bez Bonellija i Olimpije u Ligi Prvaka---
Maglorfin

Post by Maglorfin »

barba73 wrote::yes: dobrodošel Maglorfin, Texomani so vedno dobrodošli...
Hehe, hvala, tudi tebi lep pozdrav! :D

Moram pa reči, da sem bil prav "šokiran", ko sem v maxiju Oklahoma! (str. 47) videl tipa, ki grozi Texu kar zelo direktno: "Razbit ću te, pizdo!" :shock: Me je kar presenetilo oz. "dobilo nepripravljenega", ko sem bral, ker prej v dolgih letih branja Texa ni bil nikoli nikjer omenjen noben spolni organ, pa tudi sicer mislim, da ta strip ni napisan v tem smislu, da bi šli preko kakšnega sočnega zmerjanja, ki v hrvaščini seveda veliko bolje zveni, kot v slovenščini, da včasih umiram od smeha. :cry_lol: Tako da je bila ta "p***a" očitno bolj cvetka prevajalca (Goran Marinić). Bi bilo pa zanimivo videti, katera beseda je uporabljena v italijanskem originalu (mogoče cazzo ali kaj podobnega).

Mogoče bi pa enkrat lahko naredili anketo oz. lestvico najbolj sočnih, zabavnih in drugače zanimivih zmerljivk iz Texa, od prokleto njuškalo in bijedni crve do staro gunđalo, proždrljivče in tako naprej! :D
barba73 wrote:skratka TEX JAŠE DALJE!!!! :king:
To pa! Naj se nikoli ne konča! :D

-- Kit Carson
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

Maglorfin wrote: Moram pa reči, da sem bil prav "šokiran", ko sem v maxiju Oklahoma! (str. 47) videl tipa, ki grozi Texu kar zelo direktno: "Razbit ću te, pizdo!" :shock: Me je kar presenetilo oz. "dobilo nepripravljenega", ko sem bral, ker prej v dolgih letih branja Texa ni bil nikoli nikjer omenjen noben spolni organ, pa tudi sicer mislim, da ta strip ni napisan v tem smislu, da bi šli preko kakšnega sočnega zmerjanja, ki v hrvaščini seveda veliko bolje zveni, kot v slovenščini, da včasih umiram od smeha. :cry_lol: Tako da je bila ta "p***a" očitno bolj cvetka prevajalca (Goran Marinić). Bi bilo pa zanimivo videti, katera beseda je uporabljena v italijanskem originalu (mogoče cazzo ali kaj podobnega).
D
Če poveš, katera sličica je to, lahko preverim. Sigurno ni bilo "cazzo", ker to se nikoli ne bi pojavilo v Texu :D
Post Reply