21. stoletje

Vse ostale teme, ki vam padejo na pamet.
No saj sam naslov pove vse.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

http://www.e-novine.com/index.php?news=43977

Pobunite se! (Indignez-vous!), brošura Stefana Hesela, heroja francuskog pokreta otpora, potukla je sve knjižarske rekorde u Francuskoj. U njoj autor poziva Francuze, ali i sve građane sveta da se suprotstave egoističnoj, neodgovornoj moći tržišta i novca u odbrani pravih vrednosti savremene demokratije

Tanana knjižica od svega petnaestak stranica teksta. Autor je relativno nepoznati 93-godišnjak. Žanr – nešto poput filozofskog traktata, političkog manifesta, proglasa. Reklo bi se – dovoljno za totalni izdavački promašaj. Međutim, ne. Radi se o izdavačkom fenomenu.

Knjižica koja košta tri evra za samo tri meseca prodata je u 600.000 primeraka, a upravo je iz štampe izašao nov tiraž od 350.000 primeraka. Prvo izadanje štampano je u 8000 primeraka, ali je uspeh bio toliki da je Pobunite se! izbila ne samo na prvo mesto bestseler liste, već je u drugi plan potisnula novelu Karta i teritorije Mišela Uelbeka, prošlogodišnjeg dobitnika Gonkurove nagrade. Ljudi neretko kupuju i po desetak komada odjednom, poklanjajući je prijateljima i rođacima, uvereni da je Heselov borbeni optimizam vredniji od cele kutije prozaka.

Pa šta to ovaj energični, otmeni, dostojanstveni, skromni 93-godišnjak poručuje u svom apelu građanima? Usprotivite se, budite ljuti i mirno se borite za ono u šta verujete! Borite se za socijalnu demokratiju u svetu, u kome i politika i demokratija gube kontrolu i poštovanje. "Želeo bih", kaže on, "da svako od nas, svako, pronađe razlog za bunt. To je neprocenjiv dar kada vas nešto natera da se ražestite, kao mene nekada dolazak nacizma. Onda postajete borbeni, čvrsti i posvećeni. Postajete deo velikog istorijskog pokreta… a taj pokret vodi ka većoj pravdi i većoj slobodi". Hesel smatra da je opsednutost Zapada sve većim sticanjem bogatstva odvela svet u krizu, koja jedino može biti rešena radikalnim skretanjem sa politike "uvek više" u svetu finansija, ali takođe i u nauci i tehnologiji. Krajnje je vreme, kaže on "da etika i suštinska ravnoteža prevladaju".

U svom apelu, ovaj veliki humanista insistira na tome da je ravnodušnost najgora moguća opcija, koja čini da čovek ostaje bez jedne od suštinskih ljudskih odlika - sposobnosti da se pobuni i angažuje. Hesel ukazuje na dva velika izazova sadašnjeg kompleksnog sveta: prvi – ogroman jaz koji postoji između veoma siromašnih i veoma bogatih, a koji ne prestaje da se uvećava; i drugi – ljudska prava i stanje planete, koja izazivaju ozbiljnu zabrinutost i zahtevaju angažman. Pritom, on insistira da se samo udruženim snagama i isključivo mirnim putem, bez nasilja, mogu postići promene.

Hesel poručuje građanima, a posebno mladima, da otvore oči i gledaju oko sebe, jer će tako pronaći mnoge teme koje opravdavaju njihov bes – kao recimo tretman imigranata, status ljudi bez papira, položaj Roma, prava najugroženijih slojeva stanovništva, što bi zatim trebalo da ih od promišljanja odvede ka ozbiljnoj građanskoj akciji. Pobuni!

Stefan Hesel je rođen u Nemačkoj. Bio je heroj pokreta otpora, preživeo je mučenja i koncentracione logore, a nakon rata postaje advokat za ljudska prava i diplomata. Jedan je od autora Univerzalne povelje o ljudskim pravima Ujedinjenih Nacija, a autor je i više knjiga.

Iako, sem u grubim crtama, ne definiše polja delovanja, niti propisuje lekove za izlazak iz političke i ekonomske krize u kojoj se nalazi svet, njegova knjižica je s pravom doživela neverovatan uspeh i već je prevedena na nekoliko jezika. U svetu bez ideologije i pravih vrednosti, u kome vlada tiranija tržišta, pohlepa i otimačina, jedan ovakav humani apel izvesno je pogodio nerv mnogih ljudi. Prvo, podsetio ih je da put ka progresu vodi kroz bunt i neposlušnost. Drugo, ukazao je na potrebu društvenog angažmana, ne samo u odbrani osnovnih ljudskih prava – od prava na rad i socijalnu zaštitu, već i u borbi protiv sve većih socijalnih razlika, ugroženih ljudskih prava, neravnopravnog statusa manjina. I, konačno, istakao je da pravedniji i humaniji svet možemo stvoriti samo zajedničkim naporom.

Treba reći da je Hesel naveo i to da je glavni razlog njegove lične indignacije nerešeno pitanje Palestine, odnosno agresivna politika Izraela u pojasu Gaze što je, imajući u vidu njegovo jevrejsko poreklo, izazvalo mnoge kontroverze i napade.

Iako je knjiga objavljena u Francuskoj i pre svega se obraća Francuzima, ona je možda najmanje potrebna njima. Jer Francuzi su poznati po svojoj građanskoj neposlušnosti, po svojoj spremnosti da nezadovoljstva izražavaju kroz proteste i bunt. Po svojoj organizovanosti, hrabrosti i solidarnosti da se izbore za očuvanje postojećih i osvajanje novih sloboda i prava. Tako je Heselov apel došao samo kao dodatni podsticaj i neka vrsta potvrde njihovog dosadašnjeg društvenog angažmana.

Ali, šta je sa drugima? Sa nama? Mi se ponašamo kao da živimo u zemlji u kojoj demokratija cveta a blagostanju kraja nema, a ne u zemlji u kojoj vladaju beda, laž, korupcija, socijalne nepravde, u kojoj ogroman broj ljudi ne radi, veliki broj jedva preživljava ili živi ispod granice siromaštva. Rečju, u državi u kojoj je građanin na svaki način zgažen. Bezvredan.

Mi smo besni, nezadovoljni, poniženi, ali ne radimo ništa da stanje promenimo. Zadovoljavamo se time što nekoliko hrabrih ljudu svojim oštrim perima ili javnim nastupima sekciraju aktuelnu vlast i tako spasavaju našu savest i dostojanstvo. Mi nismo sposobni da organizujemo ili podržimo bilo kakvu akciju. Nismo sposobni za solidarnost.

Upravo zbog toga ovako i živimo. Promene se neće dogoditi same od sebe. Za njih treba sami da se izborimo. Nama je potreban Hesel i njegova lekcija iz građanske hrabrosti i neposlušnosti.
Last edited by risar_69 on 03.02.2011 14:07:44, edited 1 time in total.
Preden začneš slikati, moraš imeti v konici čopiča srce, roko in misli!
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

Ma razumem jaz to "pobunite se več jednom"
Sam ti se "buniš" skoz!
To je moj point...
Odstrani se pošast!
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

Ma en se mora, ok, ne bom več pisal o teh stvareh, je malo preobremenjujoče za ljudi v teh časih.
:D
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

risar_69 wrote:Ma en se mora, ok, ne bom več pisal o teh stvareh, je malo preobremenjujoče za ljudi v teh časih.
:D
Ha ha, pa a si ti trezen ko tele pišeš. Meni preobremenjujoče?
Pa a si se kje ti za kaj postavil drugje, kot za šankom in s kriglo v roki? ali je to preobremenjujoče?
Odstrani se pošast!
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

Morda sem se, ne vem :P

Poglej, napišem ali prepastiram, da pač človek vidi, vsak ima pa itak svoje mnenje, nikogar ne silim s tem da prebere.
Bom poskušal čimmanj pisati tu o teh "neumnostih"

Za kriglo pa... morda jo je že vsak držal v rokah.

--
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

OPEKLINE- iz lanenih semen
-prekuhanih- obloga pozdravi

Dobro je vedeti! Pljusk vrele juhe mi je padel čez glavo na zatilje, se razlil okrog vratu in naredili so se mi
krvavi mehurji. Najprej sem se ohladila z vodo, potem pa iskala
rešitev v knjižici Domača lekarna patra Simona Ašiča.

Med konkretnimi primeri je bil naveden primer vojaka, ki je odprl peč, vanj je bušnil plamen in ga močno opekel po vsem obrazu. Pater Ašič mu je svetoval uporabo lanenega semena in z njim je odpravil posledice brez vidnih sledov, kakršne navadno ostanejo za opeklinami!

V enem tednu je tudi meni čudežno zrasla nova koža brez kakšnih brazgotin!

Na morju proti sončnim opeklinam in opeklinam meduze.

Vzamem zvrhano žlico lanenega semena in ga zavrem v 1-2 dl vode
(količina je odvisna od obsega opekline). Vre par minut, toliko, da postane voda sluzasta. Vročo, dokler je redka, precedim, potem z ohlajanjem postaja vse bolj viskozna oz. želatinasta.
Z zelo ohlajeno želatino obložim opeklino in jo prekrijem z gazo.

Pri sebi sem pri odprtih ranah menjala oblogo vsakih nekaj ur, več dni, sicer pa se menja pogosteje vsaj, dokler peče.

Upam, da recepta ne boste potrebovali, mogoče pa z njim komu pomagali!

----
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

Gusar

Post by Gusar »

V petkovem Večeru je zelo dober članek dr.Vesne Godine z naslovom Prepoved socialnosti, ki govori o najnovejši butasti ideji naše vlade o tem, da bi medsosedsko pomoč zakonsko določili kot delo na črno :roll:
Ta ideja še sicer ni zakonsko sprejeta in je tudi še dokaj nedorečena, ampak kolikor sem zadevo spremljal mislim, da bo politika s sprejetjem tega predloga storila veliko napako, ki bo imela dolgoročne posledice.
Ne vem sicer, kako je z medsosedsko pomočjo recimo v Ljubljani oz v mestu, ampak pri nas na podeželju je ta pomoč med sosedi, prijatelji in nasploh med vaščani še kar razširjena, pa naj gre za pomoč pri obnovi hiše ali kmečkih delih.
Ko si je naša familija pred slabimi 15 letimi začela postavljati bajto na podeželju se nas je zbrala skupina sorodnikov, prijateljev in sosedov in bajta je bila zelo hitro postavljena pod streho.
Vse smo delali sami, brez pomoči raznih dragih "mojstrov" in privatnikov, kajti na vasi še imaš nasploh kar precej ljudi, ki so mojstri ročnih del oz znajo delati bolj ali manj vse(moj stari je recimo tudi takšen tip), zraven potrebuješ še skupino dobrih strežačev in se lahko vsako delo opravi hitro, kvalitetno in relativno poceni.
Ta glavni mojster že dobi nekaj plačano, vsi ostali pa delajo bolj kot ne za hrano in pijačo oz po načelu danes jaz pomagam tebi, jutri ti meni itd.
V glavnem, to je praksa ki živi že več 100 let, ampak sedaj pa nam grozi, da bo tovrstna pomoč malodane okarakterizirana kot neke vrste kriminal.
Žalostno.
Vlada sicer govori, da bi rada zaščitila obrtnike ipd, ampak to je navaden larifari za male otroke; vladi gre v nos to delo zato, ker je to neobdavčeno delo brez računov, kjer država ne dobi svojega deleža v svojo nenasitno proračunsko malho.
Pravilno ugotovlja dr.Godina, da namesto, da bi država jemala recimo pri vojski ali pri tajkunih, spet jemlje le pri malih ljudeh, ki imajo najmanj oz premalo.
Marsikdo si recimo za popravilo strehe ne more privoščiti zelo dragega podjetnika, ki se ukvarja s krovskimi deli, lahko pa si poišče pomoč pri kakšnem sosedu, prijatelju al žlahtniku, ki je recimo sam krovec, pa se potem stopi skupaj in je streha podeskana, polatana in pokrita za relativno poceni denar.
No, in tu potem nastopi država oz kot pravi dr.Godina:
"Pravzaprav je banka dela, sosedska pomoč naše edino upanje.To pa seveda ni všeč kapitalu.Da imajo ljudje skoraj vse, ne da bi za to karkoli plačali kapitalistom, to, oprostite, to je povsem nevzdržno.Kaj takšnega je iz zornega kota kapitala neznosno stanje.Ki ga je treba prepovedati.Saj resno ogroža samo logiko obstoja kapitalizma.In ker je naša vlada hlapec kapitala(oz kar celotna naša politika; moja opomba), za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni seveda dela natančno to, kar hoče kapital.Prepoveduje sosedsko pomoč."
In namesto, da bi v teh težkih časih ljudje stopili skupaj, politika dela vse, da se ljudje delijo oz hočejo, da smo ljudje drug do drugega sovražno nastrojeni ter si želimo naj sosedu crkne krava.
Seveda imajo tudi te umetne delitve svoj točno določen namen, saj politika ve, da lahko vlada le, če ima pod sabo med sabo sprte ljudi oz se boji, da bi se ljudje povezali v močno celoto, ki bi tvorila udarno pest, ki bi jih lahko vrgla z oblasti.
Mislim, da se vsem svetovnim oblastnikom(seveda tudi našim) kar malo tresejo gate ob zadnjih dogodkih v Tuniziji in v Egiptu.
Pa se spet vrnimo k osnovni temi.
Na žalostno stanje pri nas kažejo tudi uradni podatki, ki kažejo, da ogromen procent mladih ljudi starih 30 in še več, še vedno živi pri starših in potem se starejši ljudje zmrdujejo nad mladino, ampak pozabljajo pa, da so si včasih oni sami, pa naši starši in praktično vsi ljudje lahko brez večjih težav ob pomoči prijateljev, sosedov in sorodnikov lahko sami ter poceni postavili lastne hiše.
Kako si naj danes mlad človek, ki dobi na mesec 500 evrov sploh začne razmišljati o lastni hiši ali stanovanju? ali celo o kakšnem otroku?
Potem pa se čudimo, da je tolikšen delež mladine nezaposlen, živi pri starših, ter ima zelo pozno(oz če sploh) otroke.
Nimajo vsi mladi v Sloveniji te sreče, da bi njihovi starši bili razni Jankovići, Šroti, Bavčarji ali Tovšakove oz kakšne podobne priskledniške svinje ter, da bi jim bilo vse porinjeno k riti ter sami ne bi rabili migniti s prstom.
Naši starši so recimo v "zlatih jugo časih" pri 20 letih šli na svoje in si začeli ustvarjati družino, danes pa...?
Velika večina mladih(z redkimi izjemami) danes bi rada šla živet za sebe, radi bi si ustvarili lastno družino, ampak je žal ob takšnih mizernih plačah, previsokih cenah ki samo rastejo v nebo, ter oderuški državi, ki bi navadnemu človeku spipala še zadnji cent iz žepa, če bi se dalo, to praktično misija nemogoče oz preklemansko težko.
Naša vlada pa s takšnimi sprevrženimi idejami o prepovedi medsosedske pomoči še samo dodatno vleče državo v brezno gnoja ter samo še dodatno prispeva, da se bodo mladi še pozneje začeli osamosvajati od staršev ter živeti za sebe(da o kakšni povečani rodnosti raje niti ne govorimo).
Ampak o tem seveda ta naš veleumni ministrski zbor ne razmišlja, ker živi v povsem svojem imaginarnem sanjskem svetu, daleč od vsakdanjih težav s katerimi se mora prebijati velika večina slovenskega naroda in žalostno je, da je ta narod prepuščen na milost in nemilost tem roparskim krvosesom.
Škoda je, da imamo premalo pokončnih in pogumnih ljudi-javnih osebnosti, ki se upajo izpostaviti(recimo R.Pezdir, M.Cerar, M.Lahovnik, V.Godina...), kajti mislim da je zadnji čas, da se ta naša mala državica začne sukati proti soncu in svetlejši bodočnosti in ne proti gnojni jami, kamor nas vleče celotna vladna in strankarska politika v navezi s tajkunskimi omrežji, ki so že skoraj v celoti okupirale to našo Slovenijo.
GOTOF JE!
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

tilitili
STRIPOHOLIK

Post by tilitili »

risar_69 wrote:Očistimo Slovenijo:
http://www.youtube.com/watch?v=CVUhSt6wFEY&feature
ja vsi morjo mal pretiravat, pol se jih "mogoče" mal bolj prime!?!?!?!?
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

--

Čisto na kratko... http://www.youtube.com/watch?v=PpI1guxwV8U dobro narejen spot...

---

Kdo sem?(spodaj na CC podnapisi v slovenščini)
http://www.youtube.com/watch?v=7G-7-ZiiM-o&NR=1

----
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

Še malo o špargljih:

Verjetno škoditi ne more, lahko pa koristi....pa še dobra specialiteta so!

ŠPARGLJI - JE KDO VEDEL?
"Moja mama jemlje 4 jedilne žlice pireja od celih konzerviranih špargljev
zjutraj in pozneje čez dan. To počne nekaj več kot mesec dni. Mama je sicer
na kemoterapiji zaradi pljučnega raka v plevralnem območju III stopnje,
število rakastih celil v markerju je v preteklem tednu padlo z 386 na 125.
Njen onkolog je naslednjo kontrolo naročil šele čez 3 mesece."

ČLANEK!

Pred nekaj leti sem spoznal osebo, ki je iskala šparglje (odslej ŠP) za
prijatelja, ki je imel raka. Dala mi je fotokopijo članka, naslovljenega
"Šparglji za raka" natisnjenega v Cancer News Journalu, decembra 1979.
Vsebino pom posredoval tako, kot je bila posredovana meni. Jaz sem
biokemik, specializiran na področju zdravstvenih diet s čimer se ukvarjam
že 50 let.
Pred nekaj leti sem bral o odkrtiju Richarda R. Vensala,D.D.S. da ŠP morda
zdravijo raka. Vzpostavil sem stik z nim in od takrat delava na tem
projektu, vmes pa sva nabrala številne pozitivne zdravstvene slučaje, od
katerih nekaj navajam tu:

- Slučaj 1: Moški, z skorajda brezupnim slučajem Hodgkinove bolezni
(rak limfnih vozlov) je bil popolnoma nesposoben. V roku enega leta od začetka
terapije s ŠP njegovi zdravniki niso mogli odkriti nikakršnih sledi o
raku, on pa je spet popolnoma aktiven.

- Slučaj 2: uspešen 68-letni poslovnež, ki je bolehal za rakom na mehurju
se je zdravil 16 let. Po letih medicinskih terapij, vključno z obsevanjem,
je začel s ŠP terapijo. V roku treh mesecev so pregledi pokazali, da je
njegov tumor na mehurju izginil in da so ledvice normalne.

- Slučaj 3: moški, ki je imel pljučnega raka: 5.Marca 1971 je bil na
operacijski mizi, ko je ugotovljeno, da je njegov rak tako razširjen, da se
ga ni dalo izrezati. Kirurg ga je zašil ter njegov slučaj razglasil za
brezupnega. 5.Aprila je moški slišal za zdravljenje s ŠP in takoj začel s
terapijo. Avgusta je rentgenski pregled pokazal, da je rak izginil.

- Slučaj 4: Ženska, ki se je leta borila s kožnim rakom. S časom se je
razvilo kar nekaj dodatnih žarišč, kar je njen zdravnik ocenil za
napredovalo bolezen. Po treh mesecih terapije s ŠP pa je ugotovil, da se je
stanje zelo izboljšalo in da je koža spet v redu. Ista bolnica je zatrdila,
da so ji ŠP pozdravili tudi ledvično bolezen, s katero se je borila od leta
1949. Imela je že 10 operacij ledvičnih kamnov in je prejemala invalidnino
zaradi diagnoze, da je njena bolezen neozdravljiva. Ozdravitev pripisuje
terapiji s ŠP.

Sam nisem bil presenečen s temi rezultati, kajti "Elementarna medicina", ki
jo je leta 1854 napisal profesor na Univerzi Pensilvanije, navaja, da so
šparglji bili uporabljani kot ljudsko zdravilo proti ledvičnim kamnom.
Navedel je celo preizkuse o zmožnosti ŠP, da raztopijo ledvične kamne,ki so
bili narejeni leta 1739! Poglejte letnico!

Predstavili bi tudi druge slučaje toda medicinsko okolje otežuje
pridobivanje tozadevnih zdravstvenih dosijejev, zato apeliram na bralce, da
posredujejo te dobre novice naprej in pridobijo veliko število potrditev,
kako bi medicinske skeptike prepričali o tem neverjetno enostavnem in
naravnem zdravilu.

Šparglje je pred uporabo treba prekuhati in zato so konzervirani šparglji
uporabni, tako kot sveži. Sam sem se pozanimal pri dveh vodilnih
proizvajalcih konzerviranih ŠP - Giant in Stokely - ter dobil zagotovilo,
da ti znamki ne vsebujeta pesticidov ali konzervansov.

Prekuhane ŠP v mikserju zmešajte v pire in ga dajte v hladilnik. Bolniku
dajte 4 polne jedilne žlice pireja 2 krat dnevno - zjutraj in zvečer. Pire
se lahko razvodeni in pije kot topel ali hladen napitek. Ta terapija je
zasnovana na sedanjih spoznanjih, lahko pa se odvisno od vrste slučaja,
doza tudi poveča in prilagodi potrebi , škoditi ne more. Običajno je prvi
znaki izboljšanja pokažejo že po 2-4 tednih terapije.

Kot biokemik sem prepričan v staro reklo "to kar zdravi lahko prepreči",
zato po tej logiki oba z ženo pijeva pijačo od ŠP ob obrokih. Po 2 žlici
pireja razredčimo z vodo in pijemo ob zajtrku in večerji - jaz vroče, žena
hladno.....Že leta oba redno kontrolirava kri, kot sestavni del pregledov.
Zadnji pregled krvi pri specialistu za zdrave prehranske navade je pokazal
znatno izboljšanje v vseh pregledanih elementih. Te izboljšave pripisujem
terapiji s ŠP.

Kot biokemik sem naredil obsežno raziskavo vseh aspektov rakavih obolenj
in tudi vseh predpisanih terapij. Kot razultat te študije sem prepričan da
ŠP zelo dobro sodijo v zadnje teorije o zdravljenju raka.
Šparglji vsebujejo lepo količino proteinov poimenovanih histones, za katere
se verjame, da so aktivni v procesu rasti celic. Zaradi tega verjamem, da
se lahko reče, da ŠP vsebujejo snov, ki jo imenujem normalizator rasti
celic, kar ima za posledico njeno delovanje na raka in tudi kot splošnega
telesnega tonika. Kakorkoli in ne glede na teorijo, uporaba ŠP kot jo mi
priporočamo je nenevarna. Nihče, niti zvezne zdravstvene oblasti, vam ne
morejo preprečiti, da jo uporabite, naredi pa vam lahko veliko dobrega.

Ameriški Nacionalni Institut za Raka je potrdil, da je ŠP najvišje na
lestvici testirane hrane po vsebini glutathiona, ki se smatra za enega
najmočnejših ANTI-KANCEROGENOV in ANTI-OKSIDANTOV.

Prosim, posredujte ta članek vsem v vašem adresarju, s čimer bo poplačan
tudi moj trud pri prevajanju!

NAJNESEBIČNEJŠE DEJANJE, KI GA LAHKO NEKDO NAREDI,
JE DA POSREDUJE NAPREJ VSE DOBRO, KI GA SPREJEMA,
TUDI TISTIM, KI SI TEGA NE ZASLUŽIJO..
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

Anketa: Gensko spremenjeni organizmi (potrošniki)

https://spreadsheets.google.com/viewfor ... OHJKcEE6MQ

---
risar_69
STRIPOHOLIK

Post by risar_69 »

Post Reply