LAŽ imenovana Stripburger

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Kitoslav

Post by Kitoslav »

ker jih nekateri berejo. okusi so pač različni. oni so se pač nekako znašli.
dveribad

Post by dveribad »

TomDar wrote:Macon, svaka čast za argumenitrani članek. V sloveniji manjka kritična skupina ljudi. In to ne taka, ki benti in pljuva brez argumentov, to je lahko vsak seljak ali pastir ovc. To kot ti napišeš pa je ok.

Mislim, kakšen vihar se je dvignil zaradi tega. Ljudje moji, prav je da se povedo zadeve, pa magari bolijo. Če ima kdo kaj proti, naj odgovori. Sem slišal (ja sem na morju a se vse sliši) da padajo grožnje čez društvo, inspekcije in ne vem kaj še. In čeprav je članek mnenje nekega člana in ni nujno tudi mnenje društva, se jaz podpišem pod maconov članek, in to že samo zaradi tega, ker je povedal kar je imel in to lepo strnil v članek, ki je argumentirano delo, veliko bi se nas lahko naučili od tega... Pa tudi zato, ker zgleda je zadel terno, drugače nebi toliko neurja bilo :(
Kontro pa bi lahko dobil tudi lepo argumentirano, ne pa da se neargumentirano in z grožnjami spravljate nanj. V našem fanzinu bo mesto za vse članke, odgovore in podobno...

Ne vem pa zakaj se napada poleg macona še Jang-a in to na drugih forumih? Oba sta člana našega društva, proti kateremu imate kar nekaj za povedat, in to za hrbtom (povejte mi direkt na 4 oči ali javno na forumu, ne pa za hrbtom) ker se vi vsi nekako "grušipišete" bom pa še jaz, namreč se postavil na stran svojih članov in kolegov.

LP
-Kaj je ovo?-Neću komentirat,ali bi mi bilo drago porazgovarat.Čujemo se
-LP
"diznijevska verzija"
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

dveribad wrote: -Kaj je ovo?-Neću komentirat,ali bi mi bilo drago porazgovarat.Čujemo se
-LP
Može, porazgovarat čemo u prvoj prilici. Pozdrav!
Odstrani se pošast!
sigismundus
STRIPOHOLIK

Post by sigismundus »

lep pozdrav, dveribad.

da ti zaželim dobrodošlico.

čeprav si član že od aprila, nisem opazil tega. sicer se ne poznava, ampak ni vrag, da nekoč tudi midva ne bova rekla kakšne skupaj.
bodi dobro

sigis
tisti, ki sanja tuje sanje
scimitar

Mnenje

Post by scimitar »

Sicer ne poznam ozadja med nekaterimi ki se dajejo tu na forumu,
vendar pa je moje mnenje glede tega stripa zelo negativno!!!!!

Zgodbe v njih so stare pa tudi prevelikega zanimanja za strip ni videti, vsaj tako opazim( pa tudi to sem slišal da naj bi strip delili zastonj, se pravi da je prodaja zelo slaba )(':?:')

Moj razlog da stripa ne kupujem pa je to da Slovenci še tisto serijo stripov ki so začeli izdajati v zadnjih 10 letih je niso nikdar dokončali (spiderman, blek, miki, alan ford... ! ( razen Miki Mustra ) Trenutno je zagarantirana le izdaja prvih 20 številk stripburgerja :evil: :evil: :evil: :evil: :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Re: Mnenje

Post by Corto »

scimitar wrote:Trenutno je zagarantirana le izdaja prvih 20 številk stripburgerja :evil: :evil: :evil: :evil: :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Ti si izgleda zamešal Stripburger in Strip Bumerang :?:
Kitoslav

Post by Kitoslav »

hotel sem pogledati stripburgerjevo stran in naletel na - http://www.stripburger.com/ :D
Corto
Moderator STRIPOHOLIK

Post by Corto »

Kitoslav wrote:hotel sem pogledati stripburgerjevo stran in naletel na - http://www.stripburger.com/ :D
Tole je pravi naslov:
http://www.stripburger.org/
Bob Rock
STRIPOHOLIK

Post by Bob Rock »

Kitoslav wrote:hotel sem pogledati stripburgerjevo stran in naletel na - http://www.stripburger.com/ :D
To je še najboljše od njih :D
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK

Post by TomDar »

He he, ponudba je zakon, me kar mika da bi kaj takega probal :)
Odstrani se pošast!
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

skopirano z Jokerjevega foruma:

"Benti Tega macona, res mi ni jasno, kaj je s tem modelom. Al je on tak butl, al pa jst slep. Prebral sem njegovo kritiko (bolje rečeno pluvanje ) na revijo Stripburger, objavljeno v številki 3 tegale fanzina. Žal je napisanih toliko reči, ki so kontradiktorne z mojim mišljenjem, da to moram napisat.

Macon vseskozi govori o neprijateljskem, egoističnem in pridobitniškem vzdušju pri članih te organizaciji. O tem samo besedo. Večina (razen parih ) vključno z mano na uredništvu pomaga prostovoljno, rade volje in pri vseh opravilih od najbolj umazanih do pisarniških. Vodilni v uredništvu resda prejemajo neko plačilo a se moramo zavedati, da opravijo vsaj toliko dela kot uslužbenec v državni službi, če ne še več. Poleg tega opravlja še dodatno službo ali študira. Oprostite sicer vsot ne poznam, ampak če vprašate mene bi jim dal še več. Povem vam, da je dela na uredništvu vedno dovolj, kadarkol in kdorkol pride. Toliko o pridobitništvu. Kar pa se tiče egoizma pa tole: Sam sem v bistvu kot mlad mulc brez kakršnihkoli izkušenj prišel na stripburger, ki me je takoj lepo sprejel in pomagal. Zrihtal mi je pripravo za tisk Mačjega življenja, zrihtal je njegovo recenzijo, prodajo v konzorciju, zrihtal del materjala za nedavno razstavo... Skratka meni kot nekomu, brez kakršnihkoli vez in podobnih oslarij mi je šel na roko. Brezplačno. Ne vem na kateri organizaciji bi ti šli lahko kaj bolj na roko. Seveda se tega privilegija zavedam, in jim poizkušam del vloženega dela povrniti s kako pomočju in podobnim. Edino pravilno. Kar se tiče vzdušja je vsaj ko sem jast notri (se družim bolj z mlajšimi pripadniki) je super in precej delavno.

Nadalje avtor kritizira same stripe v reviji. Ti so zanj brez vsebine, in grdih risb. Kaj pa vem, vsaj kolikor jast vem je risba vsaj na isti ravni, če ne na boljši od njegovih maconov in vendar se vrti, zadev. Kar pa se tiče zgodb, pa le ta kaže zelo podoben trend kot sodobna literatura. Stripburger gosti kratke stripe, zato naj si macon prebere kako sodobno kratko prozo in primerja zgodbe. Zdej a se bo spravil pljuvat še literate ne vem. Nabor avtorjev je skoraj v vsaki reviji fenomenalen. Gostovali so tako Art Spiegelman, Mawil, Blanque, kot Ulf K worship.gif . Torej največji mojstri sodobnega avtorskega stripa. Kar se tiče slovencev, je teh res malo. A krivdo niti ne valim na stripburger, ampak na avtorje same. Teh ni veliko in ne sproducirajo vedno novih in novih izdelkov. Zato velja, da vsi striporisci, ki mate kaj za objavt, da to nesete na stripburger, tam bodo ocenili, če je kaj fajn za objavt.

Macon je veliko slabega napisal o uredništvu iz njegovih časov (nekaj izmed prvotnih jih je tudi še danes not), v bistvu ne vem koliko svinjarij se je dejansko zgodilo takrat in me v bistvu niti ne zanima. Kar vem jast je to, da je zame stripburger edina organizacija v Sloveniji, ki jo zanima moj strip. Pa nisem ne vem kakšen talent, da bi morala za mano letat. Ne. Stripburger mi dovoli, da z delavnostjo lahko naredim nekaj kar me veseli. Tudi naslednje stripovske albume, ki bo gotovo vedno boljši in boljši.

Tebi Macon pa samo še vprašanje, na katerega nisem mogel nati odgovora. Praviš Da stripburger ni naredil ničesar za tvoje stripe in da si vse financiral sam. Zakaj za vraga si potlej sploh napisal da je to posebna izdaja revije Stripburger, če pa je vbistvu publikacija v samoizdaji al kako?

Vem da je tole povsem off topic, ampak ni se mi zdelo vredno dopirat nove teme.

Lep Pozdrav,

kosovel

To temo je uredil kosovel: Jul 5 2007, 05:13 PM"
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

Najprej, Jokerjev forum pogledam dvakrat ali trikrat na leto, ker ima tam moj brat stripe, tako, da ne morem odgovarjat na stvari, katerih ne vidim in preberem.

Potem se nisem mogel prijaviti na Jokerjev forum, da bi avtorja teksta usmeril na ta forum, kjer naj si prebere odgovor. Vsekakor z lahkoto odgovorim na vse točke in tudi bom, v naslednjih par dneh, ko si bom za to vzel čas.

Zanima me še, kdo je avtor teksta, rad bi se pogovarjal z imenom, ne s psevdonimom.
Kitoslav

Post by Kitoslav »

če se želiš prijaviti, pošlji mejl na joker@joker.si. lahko mu pa tudi jaz povem.

avtor je domen finžgar.
http://macjezivljenje.net/
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

"Benti Tega macona, res mi ni jasno, kaj je s tem modelom. Al je on tak butl, al pa jst slep."

Mogoče si res butl ali pa slep, ti bom poskusil malo odpreti oči, če ima to sploh kak smisel.

"Macon vseskozi govori o neprijateljskem, egoističnem in pridobitniškem vzdušju pri članih te organizaciji. O tem samo besedo. Večina (razen parih ) vključno z mano na uredništvu pomaga prostovoljno, rade volje in pri vseh opravilih od najbolj umazanih do pisarniških."

Tam sem pomagal več let, vem vse o tem.

"Vodilni v uredništvu resda prejemajo neko plačilo a se moramo zavedati, da opravijo vsaj toliko dela kot uslužbenec v državni službi, če ne še več. Poleg tega opravlja še dodatno službo ali študira. Oprostite sicer vsot ne poznam, ampak če vprašate mene bi jim dal še več. Povem vam, da je dela na uredništvu vedno dovolj, kadarkol in kdorkol pride. Toliko o pridobitništvu."

Torej, VODILNI prejemajo PLAČILO. No, ko sem bil jaz tam vsaj na začetku ni bilo govora o kakih vodilnih, ampak o skupini enakopravnih, ki nekaj skupaj dela iz veselja do stripa. Zdaj so pozicije seveda že dolgo razdeljene in ko pride kak mladenič, kot ti, ki ni bil prisoten, ko so vodilni postajali vodilni in so egoti in apetiti rasli, seveda ne ogroža nikogar in nima sploh kaj govoriti.

Pravzaprav, zakaj ne bi dobivali plačila tudi kreatorji vsebine, ki opravljajo strogo specializirano ustvarjalno delo (in nima zveze na kakem nivoju) in so izpostavljeni očesu javnosti, ki jih lahko tudi popljuva, kolikor ji paše (kot recimo mene)? Nee, plačilo si zasluži samo tisti, ki opravlja dela za katera je potrebna največ formalna pismenost in ne odgovarja nikomur za nič in za nobene napake, njegovo početje je lepo skrito. Toliko o pridobitništvu.

Kar se dela in količine tiče: potrebno je kontinuirano delo in da ima nekdo pregled nad njim, ne vzame pa več kot povprečno uro na dan. Včasih je bilo več razstav po raznih klubih in manjših razstaviščih po Sloveniji kot se jih greste danes, stripe za številke pa ljudje danes tudi sami skenirajo, čistijo in pošiljajo po e-mailu, ne kot pred 10 leti. Treba jih je samo dati v Quarkov file. 3 številke na leto ni veliko.

Kar se tiče primerjave z državnimi uslužbenci, jaz delam v državni upravi in kaj sploh ti veš o tem? Zdaj je fanzin financiran iz kulturnega denarja v imenu VSEGA slovenskega stripa (kar mu ne pripada) državna inštitucija?
Last edited by macon on 05.08.2007 18:48:01, edited 1 time in total.
macon
STRIPOHOLIK

Post by macon »

"Kar pa se tiče egoizma pa tole: Sam sem v bistvu kot mlad mulc brez kakršnihkoli izkušenj prišel na stripburger, ki me je takoj lepo sprejel in pomagal. Zrihtal mi je pripravo za tisk Mačjega življenja, zrihtal je njegovo recenzijo, prodajo v konzorciju, zrihtal del materjala za nedavno razstavo... Skratka meni kot nekomu, brez kakršnihkoli vez in podobnih oslarij mi je šel na roko. Brezplačno. Ne vem na kateri organizaciji bi ti šli lahko kaj bolj na roko. Seveda se tega privilegija zavedam, in jim poizkušam del vloženega dela povrniti s kako pomočju in podobnim. Edino pravilno. Kar se tiče vzdušja je vsaj ko sem jast notri (se družim bolj z mlajšimi pripadniki) je super in precej delavno."

Ja, pa hvala bogu. Normalno, da kaj naredijo zate, za več vas bi morali kaj naredit, saj zato Stripburger je in v prvi vrsti dobiva subvencijo. Upam, da boš dobil kaj veselja, koliko bo pa trajalo, se pa slišiva čez pet let.

Poglej si v Stripburgerjevi knjižnici primerljive od raznih kulturnih inštitucij financirane fanzine-revije, začni recimo s Švedi ali pa Nizozemci in primerjaj, kako te izdaje predstavljajo in zastopajo domačo sceno.

"Nadalje avtor kritizira same stripe v reviji. Ti so zanj brez vsebine, in grdih risb. Kaj pa vem, vsaj kolikor jast vem je risba vsaj na isti ravni, če ne na boljši od njegovih maconov in vendar se vrti, zadev. Kar pa se tiče zgodb, pa le ta kaže zelo podoben trend kot sodobna literatura. Stripburger gosti kratke stripe, zato naj si macon prebere kako sodobno kratko prozo in primerja zgodbe. Zdej a se bo spravil pljuvat še literate ne vem. Nabor avtorjev je skoraj v vsaki reviji fenomenalen. Gostovali so tako Art Spiegelman, Mawil, Blanque, kot Ulf K worship.gif . Torej največji mojstri sodobnega avtorskega stripa. Kar se tiče slovencev, je teh res malo. A krivdo niti ne valim na stripburger, ampak na avtorje same. Teh ni veliko in ne sproducirajo vedno novih in novih izdelkov. Zato velja, da vsi striporisci, ki mate kaj za objavt, da to nesete na stripburger, tam bodo ocenili, če je kaj fajn za objavt."

Z mojimi maconi in vendar se vrti je tako, da jih nisem rinil nikamor, svoje učenje sem si plačeval sam in tudi slepec lahko zazna razliko med maconom iz 1996. leta in vendar se vrti iz 2004. In ne bom primerjal vendar se vrti iz 2004 s kupom objav v Stripburgerju. Preveč let rišem in berem in se pri tem ne trepljam po ramenih, kako sem fajn.

Grdost risbe nisem omenjal nikjer. Raje govorim o klišejski risbi, neizdelani montaži, linearnosti stokrat videne zgodbe itd. Bolj mi je všeč grdo kot lepo in elegantno, ker jih večina to dela v risbi. Pravilno ali pa resnično me zanima, takole v smislu modernizma.

Torej: zgodbe so zame v Stripburgerju še slabše kot likovni del, take stokrat pogrete zadeve, predvidljive, enostranske, linearne, psihološko šibke itd. Nekaj sem napisal o večnih otrokih itd v kritiki Stripburgerja.

Žal sem precej načitan, dokaj redno berem tudi literarni reviji Apokalipsa in Literatura in ne mi primerjat Stripburgerja s povprečnim nivojem slovenske kratke proze. Se vidi, da poslušaš flance na uredništvu in jih jemlješ za čisto zlato.

Raje si ti kaj preberi, po mojem si na stotine knjig za mano.

Lepo, da je sem pa tja kak strip tujih uveljavljenih avtorjev. Več je stripov tujih začetnikov, namesto večjega pokritja takih, kot si ti. Naših entuziastov.

Heh, po 2000 nisem smel na Stripburgerju objaviti nič, a sem se že pred leti sprijaznil.

Mojim dolgoletnim sralcem in zoprnikom naj dajem stripe za zastonjske objave v Stripburgerju, medtem ko si izplačujejo honorarje in se še nosijo, kaj da dajejo in kako hvaležen(ni) bi jim moral(i vsi) biti za te objave? Lepo prosim, imam kaj pametnejšega za počet.
Last edited by macon on 05.08.2007 17:46:27, edited 2 times in total.
Post Reply