Razstava Dunje Janković

Vse v zvezi s stripi.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori
Uporabniški avatar
ninel
Prispevkov: 6346
Pridružen: 19.04.2006 19:14:19
Kraj: Beograd

Razstava Dunje Janković

Odgovor Napisal/-a ninel »

Slika

STRIP DOWN / Dunja Janković
29.10. – 20.11., LP Bar, Novi trg 2, Ljubljana
Otvoritev: 29.10. ob 20.00


Strip je izredno vitalna forma, ki ponuja neverjetno izobilje izraznih možnosti. Potrebno je razširiti idejo strip kot o umetniške forme, ki je lahko tako abstraktna kot eksperimentalna, kjer kot taka lahko koketira z različnimi mediji izven likovnih in besedilnih elementov iz katerih se navadno sestoji.
Področje avtoričinega zanimanja je pripovedovanje skozi abstrahiranje forme in razodevanje elementov v njihovih najenostavnejših inkarnacijah, kjer je možnost interpretacij neskončna. Kakšen je abstraktni strip in kako se naracija odvija skozi ritem oblik in sekvenc? Kako prikazati zvok v risbi? Kako s koriščenjem dvodimenzionalnih likovnih elementov vzpodbuditi psihedelične vibracije v možganih? Kaj pomeni naracija? Kakšno zgodbo lahko povemo? Kakšno zgodbo govori oblika, njen položaj v odnosu do drugih oblik, njena interakcija in njen ritem. Ali obstajata duhovna in emotivna naracija? Je gib lahko smešen? Nas lahko določena oblika vrže v depresijo?
Razstava predstavlja segmente avtoričinega dela, ki skozi proučevanje in eksperimentiranje poskušajo najti odgovore na vsa zgoraj zastavljena vprašanja.

Dunja je diplomirala iz slikarstva na Umetnostni Akademiji v Zagrebu pri profesorju Zlatku Keserju. Od leta 2003, sodeluje z striparskim kolektivom Komikaze.
Od leta 2010 organizira umetniški projekt SKVER na Hrvaškem Otoku Lošinj in poučuje o stripih na Independent Publishing resource center in Portland, OR, USA. Je tudi soustanoviteljica in organiztorka novega mednarodnega festivala stripa in pripovednih umetnosti – The Projects v Portlandu, Oregon, ZDA.
Odgovori