DYLAN DOG Special 8: GOLIJAT

Prostor za Vaše recenzije. Dodajte svojo recenzijo ali pustite oceno in komentar že napisanim recenzijam.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori

Kako ocenjujete epizodo Dylan Dog specijal 8: Golijat?

5 - odlično
5
31%
4 - prav dobro
0
Brez glasov
3 - dobro
7
44%
2 - zadostno
3
19%
1 - nezadostno
1
6%
 
Skupaj glasov: 16

Uporabniški avatar
Jure Čokl
Prispevkov: 127
Pridružen: 21.01.2005 23:02:56
Kraj: Lukovica
Kontakt:

DYLAN DOG Special 8: GOLIJAT

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Prevod naslova: GOLIJAT
Izdajatelj: LUDENS 2005
Naslov izvirnika: GOLIATH
Avtorji: Pasquale Ruju, Nicola Mari, Angelo Stano

Kratka vsebina:
Dylan Dog tokrat rešuje primer izginulih uslužbencev naftne ploščadi v mednarodnih vodah med Veliko Britanijo in Norveško. Zaradi viharja in neviht je vsako drugačno reševanje kot z ladjo onemogočeno, zaradi pozicije ploščadi noče posredovati nobena država. Zato sin lastnika ploščadi organizira reševalno akcijo, v katero vključi tudi Dylana. Razlog za najem »lovca na duhove« je zadnje video sporočilo posadke, ki očitno beži pred nekakšnim nezemeljskim bitjem. Ekipa, sestavljena iz klasičnih likov, se s težavo izkrca na ploščadi kjer se soočijo »Urizenom«, starodavnim bitjem, ki »žre« ljudi in jim v zameno nudi mir in konec osamljenosti. Hkrati pa bitje pobere tudi njihove spomine in tako v vseh letih, kolikor časa je na zemlji, postaja nekakšen »mastermind«, ki sebe začenja dojemati kot boga. Konec je predvidljiv – tisti, ki preživijo, po sklepni akciji komaj zbežijo s ploščadi.

Recenzija:
Po mojem mnenju gre za eno izmed slabših epizod DD, predvsem pa povsem neprimerno za specialno izdajo. Epizoda bi bila lahko izdana mnogo krajše v redni seriji. Kot vedno se avtorji poigravajo tudi z Dylanovimi fobijami – na primer vožnjo z ladjo in višino. Ampak v tem primeru je zadeva preveč umetna, zdi se, da avtorji kar tekmujejo kako bodo v lonec zmetali čim več fobij in to je moteče. Sama ideja zgodbe je predvidljiva in videna že neštetokrat. Elementi zgodbe in scene, ki jih boste z lahkoto prepoznali, prihajajo iz filmov The Abbys, Alien 3, Deep Blue Sea, Event Horison, Night of the Living Dead in Invasion of the Body Snatchers. Prihod in odhod na ploščad pa sta me tako zelo spominjala na Jurassic Park, da sem postal pozoren tudi na to podrobnost. Vendar so vsi ti elementi uporabljeni slabo, nejasno in neprepričljivo. Tako kot sama zgodba – zdi se nekako tako, kot bi avtorjem postavili rok za izdelavo stripa, ti pa bi potem nekaj na hitro naredili in ga na silo dokončali do roka, da le ne bi ostali brez plače. Samo bitje, Urizen, s katerim ima DD opravka, se tako rekoč do samega konca ne predstavi čisto tako, kot bi bilo logično pričakovati. Potem skuša zgodba to rešiti na pol strani, kar seveda izpade zelo površno. Tudi reševalna ekipa je točno taka kot vedno v tovrstnih zgodbah – bogati lastnik, zdravnik, kapitan s posadko, nekaj vojakov in navidezni outsider, tokrat Dylan Dog. Groucho, ki je včasih zelo dober dodatek zgodbi, je tokrat popolnoma neprimerno uporabljen in celo moteč. Pa ne v tistem smislu, kot smo ga vajeni in nam je v bistvu ravno zato všeč. V tej zgodbi je uporabljen kot mašilo za nabiranje števila strani, kot tudi nekaj drugih delov zgodbe, ki bi jih lahko mirno izpustili Seveda ne moremo mimo klišejske izbire seksi zdravnice in še bolj seksi kapitanke Elke Christiansen, ki je v bistvu najbolj zanimiv lik te zgodbe. Je nekakšen ženski Humphrey Bogart iz legendarnega To Have or Have Not – bolj ko se zgodba razvija bolj človeška postaja in bolj se razvija tudi njena osebna zgodba. Vse ostalo je preveč predvidljivo in predvsem neprepričljivo. Tudi risba mi nikakor ni všeč, predvsem me moti pomanjkanje podrobnosti in večje natančnosti ter preveč (nepotrebnega) igranja s sencami. V bistvu sem ravno zaradi (zelo) podobnih zgodb pred časom nehal brati Nathana Neverja, nad katerim sem bil na začetku očaran. Tudi sam Dylan je na koncu vse preveč podoben Johnu MacClaneu iz Die Hard, kar mu nikakor ne pristoji. Škoda, epizoda bi se lahko razvila v zanimiv razplet, tako pa je na nivoju horror filmov Eda Wooda. Vendar ni niti pol tako smešna kot so omenjeni filmi.
Velikokrat sem samokritičen, včasih tudi do sebe!
Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5924
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a TomDar »

Nisem še uspel prebrati GOLIJATA
Vendar sem ti dal oceno 5 za to recenzijo, super napisano...
In še ena pripomba, ocena nezadostno 1 pri Recenzijah naj nebi obstajala, ker že da ste postali recenzijo je dovolj in s tem ocena 1 je izključena...
In probal bom pogledati kateri junak je dal oceno 1 in ni napisal zakaj tako misli :evil:
Odstrani se pošast!
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Prispevkov: 127
Pridružen: 21.01.2005 23:02:56
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Anketno vprašanje se ne nanaša na recenzijo ampak na epizodo, o kateri pišem. In meni se zdi slaba, zato sem ji jaz dal tisti cvek. Mislim da je bolj zanimivo slišati kaj si narod misli o epizodi in ne o recenziji, ne? Recenzija je samo mnenje nekega posameznika in nič drugega.
Velikokrat sem samokritičen, včasih tudi do sebe!
wiz
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 472
Pridružen: 27.01.2005 0:30:56
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a wiz »

ko preberem, bom komentiral
iščem--> DD Dnevnik: 40, 54, 57
Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5924
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a TomDar »

Jure Čokl napisal/-a:Anketno vprašanje se ne nanaša na recenzijo ampak na epizodo, o kateri pišem. In meni se zdi slaba, zato sem ji jaz dal tisti cvek. Mislim da je bolj zanimivo slišati kaj si narod misli o epizodi in ne o recenziji, ne? Recenzija je samo mnenje nekega posameznika in nič drugega.
Hm potem pa je tista moja 5 letela na recenzijo in ne na strip, kot rečeno mi ga še ni uspelo prebrati...
Jaz sem,kot ponavadi, to na brzino preletel anketno vprašanje in se raje dlje ustavil pri recenziji in ocenjeval njo ne strip...
Strip si bom sam prebral in potem bom videl ali mi je všeč ali ne. In tukaj sem ocenjeval tvoje recenzijo, kar tudi kot naslov foruma pove RECENZIJE. To vprašajne glede kako nam je všeč strip bi lahko postavil v del foruma STRIPI in pri dnu recenzije še postavil link do tega anketnega vprašanje, kjer bi še strip ocenili..

Torej my mistake :oops:
Odstrani se pošast!
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6191
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Corto »

Dal sem trojko, ker mi je všeč Marijeva risba, drugače pa povprečna epizoda, je še veliko slabših Dylan Dogov od te.
Odgovori