Naročanje stripov iz tujine

Vesolje superjunakov, svet brez superjunakov in prostor za ostale zadevščine ameriške produkcije.

Moderatorji: TomDarjangCortoMiokeRuki

Uporabniški avatar
Ruki
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 2022
Pridružen: 16.06.2007 16:45:01
Kraj: Oblazinjena sobica na zaprtem oddelku

Naročanje stripov iz tujine

Odgovor Napisal/-a Ruki »

Obstaja več načinov kako priti do ameriških stripov pri nas. Opisal bom po mojem mnenju najbolj zanesljivega, ostale bom zgolj omenil. Na dnu je tudi seznam nekaj spletnih striparnic.

Verjetno vsi poznate Konzorcij od Mladinske Knjige. No vseeno:
Knjigarna Konzorcij
Slovenska 29, p.p. 33,
1117 Ljubljana

DELOVNI ČAS:
pon. - pet.: 9.00 - 19.30
sobota: 9.00 - 13.00
Sam naročam TPBje in HCje preko Konzorcija.


Zakaj?

Ker se mi zdi to najbolj zanesljiv način. Lepo jim prineseš seznamček kaj bi rad, potem nekaj časa traja, da sprocesirajo ta seznamčič (odvisno od dolžine), te obvestijo o tem, obračunajo koliko košta in ti podarijo 10% popust. Če se pošiljka bognedaj kje na poti izgubi, to ni tvoj problem, kot bi bil pri direktnem naročilu, ampak za to poskrbi Konzorcij.

Kako?
1. Najprej se doma lepo vsedete in si vzamete čas, da poiščete kaj bi radi imeli. Ponavadi se naroča TPBje in HCje. Greste na www.amazon.com in v iskalno okence vpišete naslov stripa, ki ga iščete. Ko ga najdete, poiščete med podatki o publikaciji ISBN številko. To je vse kar rabite za naročilo, zato si zapišete naslov željenega stripa in njegovo ISBN številko. Seveda še pogledate, če je strip na zalogi in ali je sploh izšel. Prednaročila so mogoča, če je strip že v podatkovni bazi Amazona. ISBN številko lahko dobite tudi na kakšni drugi strani, na primer založnikovi spletni strani, ampak mislim, da je najlažje kar na Amazonu. Rezultat točke 1 mora biti torej list papirja z naslovom in ISBN številko stripa.

2. Najboljše je, da stopite v Konzorcij osebno. Verjetno se da urediti določene stvari tudi preko spletne pošte ali telefona, ampak jaz najbolj zaupam osebnemu kontaktu. Ko vstopite v Konzorcij (na Slovenski cesti), greste gor po stopnicah v prvo nadstropje in na levo. Še enkrat takoj na levo je pisarnica nad katero piše "Naročila iz tujine". Povejte uslužbencu, da bi radi naročili knjigo iz tujine. Tam se tudi zmenite za ostale detajle, vprašate morebitna vprašanja itd. Skratka tam jim daste vaš list z naslovi za naročilo in oni potem to pregledajo. Če je seznam dolg, bo trajalo kakšen dan ali celo teden, da ga sprocesirajo.

3. Ko sprocesirajo vaš seznam, vas o tem obvestijo (ponavadi po telefonu). Sedaj morate ponovno v Konzorcij. Pregledate seznam, povejo vam kaj je dobavljivo in koliko stane. Potrdite naročilo "Ja, to bi rad naročil!" in ob večji količini naročenih knjig je potrebno plačati polovico zneska vnaprej, kot akontacijo. Vaše naročilo je zabeleženo in sedaj je na vrsti čakanje.

4. V kolikem času bo strip prispel je čisto odvisno od prodajalca, kjer Konzorcij naroči vaš strip. Ponavadi traja nekje od meseca do treh. Ko končno vaš strip prispe, vam s Konzorcija pošljejo na dom pošto, da lahko vaš strip pridete iskat. S to pošto tudi prevzamete vaš strip v Konzorciju, na istem mestu kot ste naročili strip. Če ste prej plačali akontacijo, sedaj plačate le polovico stripa, z 10% popustom. Če ne, pač celotni znesek, prav tako z 10% popustom.

Konzorcij vas po pošti tudi obvešča o morebitnih spremembah v zvezi z vašim naročilom - če je strip razprodan, če strip še ni izšel itd.

Ohranjenost stripa varira, a načeloma ni kakih problemov. Najhujše kar se mi je zgodilo, je bil rahlo zavihan vogal pri TPBju. Hardcover ponavadi pride brezhibno ohranjen, saj je boljše zapakiran kot TPB. Aha, naročil sem pa že več kot 50 stripov in sem zadovoljen, tako, da se ni za bat.

Alternative
1. Lahko naročate stripe direktno preko Amazona. Greste na www.amazon.com in tam naročite vaš strip.
2. Kupovanje rabljenih stripov preko eBaya: www.ebay.com
3. Naročanje stripov direktno od založnikov. Na primer www.marvel.com . Ponavadi se lahko preko založnika tudi naročite na posamezen strip, da vam ga pošiljajo v zvezkih. Ne vem kako zanesljiv je ta način, verjetno strip dobite domov po kosih, če ga sploh dobite :P
4. Naročanje stripov preko hrvaške striparnice Stripovi na kvadrat. Za dodatne informacije obiščite http://shop.stripovi.hr ali jim pošljite mail.
5. Seveda preverite tudi naše spletne licitacije: http://www.striparna.com/avkcije . Tudi na Bolhi se občasno znajdejo ameriški stripi (http://www.bolha.com). Lahko obiščete striparno Buch (http://stripi.si), kjer se ponavadi da dobiti kak ameriški strip.

To bi bilo to o ameriških stripih v papirnati obliki. Obstajajo pa tudi piratski načini - skenirani stripi. Ti so dostopni praktično vsem, a kako priti do njih ne bom opisal. Predogled stripa ponavadi najdete na založnikovi spletni strani. Če vam je strip všeč, ga kupite in podprite založnika.

Spletne striparne:
www.mycomicshop.com
www.zaldivacomics.com
www.86thfloor.com
www.milehighcomics.com
www.x-worldcomics.com
www.mailordercomics.com
www.westfieldcomics.com
Zadnjič spremenil Ruki, dne 18.07.2008 16:36:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
taiyo
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 455
Pridružen: 13.05.2006 9:51:01
Kraj: Lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a taiyo »

Jaz bi omenila še knjigarno Behemot v Lj. Prej sem naročala samo pri Konzorciju, sedaj kombiniram z Behemotom. Moram reči, da so hitrejši od Konzorcija, sicer bolj naročam mange, ampak definitvno so vsaj za polovico časa hitrejši, denarno sta pa tam tam nekje.

Skratka plus za Konzorcij in Behemot, z Valetom sem pa imela bolj slabe izkušnje glede stripov.
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6191
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Corto »

taiyo napisal/-a:Jaz bi omenila še knjigarno Behemot v Lj. Prej sem naročala samo pri Konzorciju, sedaj kombiniram z Behemotom. Moram reči, da so hitrejši od Konzorcija, sicer bolj naročam mange, ampak definitvno so vsaj za polovico časa hitrejši, denarno sta pa tam tam nekje.

Skratka plus za Konzorcij in Behemot, z Valetom sem pa imela bolj slabe izkušnje glede stripov.
Imajo v Behemotu tudi kaj stripov po policah ali je to samo po naročilu?
Uporabniški avatar
taiyo
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 455
Pridružen: 13.05.2006 9:51:01
Kraj: Lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a taiyo »

Stripov nimajo nič, trgovina je zelo, zelo majhna. Samo po naročilu.... :)
sloppy
Prispevkov: 530
Pridružen: 14.01.2008 21:10:07
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a sloppy »

Samo omenil bi da je veliko bolje narocati preko amazon.uk kot amazon.com. Narocilo pride ponavadi v 5ih dneh in ne odpirajo vec paketov na carini saj je vse v evropski uniji. Plus da so vsaj meni znali kdaj zaracunati dvojno postnino in carinjenje ko sem narocal iz amerike. Obstaja se ene par amazonov z koncnocami drzav evropske unije npr. .de, a z njimi nimam izkusen.
BuDi
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 7037
Pridružen: 21.01.2005 19:19:44
Kraj: 1000 Ljubljana

Odgovor Napisal/-a BuDi »

Danes sem poslal povpraševanje v Behemot za skupno 7 stripov v skupni vrednosti ~80 eur, moram pohvaliti neverjetno hitro odzivnost.

Cen na žalost ne, saj so tudi 5% - celo 50% dražje od Amazona s poštnino vračunano, odvisno od knjige (ne glede na to po katerem amazonu sem gledal).

Končna cena je prišla.
5% višja kot na amariškem Amazonu s pp
15% višja kot nemški Amazon s pp
je pa res da je bila cena 30% nižja kot na angleškem Amazonu (kjer je cena skoraj nerealno odstopala navzgor)

na kanadskem in francoskem nisem preverjal ker sem se že z ostalimi izgubil preveč časa.

Ob priliki se mogoče oglasim še v Konzorciju, čeprav niso tako 'udobni' kot Behemot.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.
Uporabniški avatar
benx
Prispevkov: 1
Pridružen: 30.04.2009 11:45:45

Odgovor Napisal/-a benx »

http://www.bookdepository.co.uk/browse/ ... -and-Manga

brez poštnine, cene imajo kar v redu. Sicer zadeve nisem še preizkusil, tako da mnenja zaenkrat še ne morem podati.
capitan america
Prispevkov: 43
Pridružen: 14.02.2010 20:09:55

Odgovor Napisal/-a capitan america »

mene zanima ali lahko kje kupiš marvel te ameriške stripe kje v mariboru ali kje drugje??? prosim odgovor!!!!!!!
sloppy
Prispevkov: 530
Pridružen: 14.01.2008 21:10:07
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a sloppy »

za maribor ne vem, v ljubljani se da v konjzorciju. mogoče je tebi bližje zagreb tam pa imajo b more comics kar solidno izbiro ponavadi.
capitan america
Prispevkov: 43
Pridružen: 14.02.2010 20:09:55

Odgovor Napisal/-a capitan america »

konjzorciju so te superman x-man capitan america hulk in toti superjunaki pa ce imajo internetno stran bi prosil??? :D
Uporabniški avatar
Xabaras
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 758
Pridružen: 22.01.2005 20:03:32
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Xabaras »

BuDi napisal/-a:Ob priliki se mogoče oglasim še v Konzorciju, čeprav niso tako 'udobni' kot Behemot.
Mladinske knjige ne bi priporočal za naročila iz tujine. Sicer pravijo, da je dobavni rok tri do šest tednov (kar je že itak nenormalno dolgo), v resnici pa je dobavni rok dva do tri mesece ali celo več. Lani sem naročil par knjig zadnjega dne oktobra, pa jih je nekaj prišlo šele dan ali dva pred novim letom, ostanek pa po novem letu (odveč je povedati, da sem zaradi tega moral božična darila dokupiti, potem pa plačati še ta, ki so prišla z zamudo).

Kolegica, ki je v eni drugi trgovini MK naročila par knjig ob približno istem času kot jaz, je knjige dobila šele konec januarja, torej po treh mesecih. Skratka, časovno se ne splača, ni pa mi jasno, kaj MK dela, da moraš v teh globaliziranih hiper-časih čakat četrt leta na izpolnitev naročila. Ko jim omeniš, da bi zaradi tega, ker se ne držijo lastnih rokov, morali dati kakšen popust, pa seveda niso fleksibilni niti za en cent. Skratka obnašajo se, kot bi še vedno živeli v sivem real-socializmu, zato pri njih ne naročim nikoli več ničesar.

Raje dam par evrov več in naročim z Amazona, najboljše izkušnje do sedaj pa imam z Book Depositoryjem.
capitan america
Prispevkov: 43
Pridružen: 14.02.2010 20:09:55

Odgovor Napisal/-a capitan america »

Raje dam par evrov več in naročim z Amazona, najboljše izkušnje do sedaj pa imam z Book Depositoryjem.[/quote]

pa kako dolgo rabiš iz amazona pa kako je tam naročat???
izzy
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 1290
Pridružen: 29.09.2006 9:25:53
Kraj: Slovenski Javornik

Odgovor Napisal/-a izzy »

Za knjige (in stripe) priporočam naslednje strani:
http://www.english-book-service.com/ poštnina 4,5€ ne glede na velikost paketa ... ful širok spekter knjig ... stripov nekaj je ... več ali manj TPB-ji ... priporočam predvsem za knjige
Plačilo Paypal... ali pa bančno nakazilo

http://www.dvd.co.uk ... nenormalna ponudba vsega živega ... grafičnih novel malo morje ... določene stvari cenejše kot na zgornjem linku ... poštnina okoli 1,2€ na stvar ... pošiljajo vsak artikel posebej, da ni težav s carino ... kar je pod 22€ ... pošljejo iz Švice ... ostalo iz anglije
plačilo s kreditno kartico ... na njihovi strani narediš svoj account ... z varnostjo ni problemov ... naročil že ful .. cene ugodne ...
From Far Beyond The Valkyries Chant My Name
jegr
Prispevkov: 5
Pridružen: 28.03.2009 19:12:01
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jegr »

Morda pozna kdo trgovino v evropi ki bi bila podobna http://www.urban-collector.com/ (mikice, figurice in podobna šara)
gregorbikupil
Prispevkov: 1413
Pridružen: 23.11.2006 15:52:08

Odgovor Napisal/-a gregorbikupil »

izzy napisal/-a:Za knjige (in stripe) priporočam naslednje strani:
http://www.english-book-service.com/ poštnina 4,5€ ne glede na velikost paketa ... ful širok spekter knjig ... stripov nekaj je ... več ali manj TPB-ji ... priporočam predvsem za knjige
Plačilo Paypal... ali pa bančno nakazilo
Zdravo!!!!
Ti si tole sprobal? vse OK?
TECI PETRA!!!!!!
Odgovori