Nov kadilski zakon

Vse ostale teme, ki vam padejo na pamet.
No saj sam naslov pove vse.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori
Uporabniški avatar
risar_69
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 9844
Pridružen: 14.04.2007 16:39:52
Kraj: Ljubljana

Nov kadilski zakon

Odgovor Napisal/-a risar_69 »

Vsi ki kadite, kako se počutite sedaj, ko je sprejet nov kadilski zakon?
Morda ste se odvadili, morda ne veste, kako bo pozimi v lokalu, ko bo potrebno pokaditi cigareto zunaj na minusu, ste jezni, ste zadovoljni, odobravate to? No, kakorkoli že vsak ima svoje mnenje. Jaz osebno, ne kadim in se mi zdi zrak v lokalu čist, je pa res, da ni nikjer žive duše. Jaz se strinjam s tem, toda kdaj bo prepoved izpušnih plinov(avtomobili, tovarne,...). Upajmo, da nam čez toliko in toliko let ne bo potrebno kupovati konzerv z čistim zrakom. OK, malo heca mora biti.
Poglejte si še to prikupno-odštekano risanko, kako je lahko kajenje nevarno.
http://www.youtube.com/watch?v=_YxIZUTK ... ed&search=
:D
Uporabniški avatar
markolar
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 2402
Pridružen: 21.01.2005 19:49:47
Kraj: Beltinci

Odgovor Napisal/-a markolar »

Zakaj bi se odvadil(i) - osebno kadim na terasah, ki jo ima skoraj vsaka gostilna/bar - ja, ko bo pa (pre)mrzlo, pa pač ne bom šel več v gostilne, bom lepo v miru doma kadil, kot zdaj...

Jezen nisem, zadovoljen tudi ne, NE odobravam, ker so vseeno nekadilci, kar se gostiln tiče v manjšini rekel bi 20%/80% in so že do zdaj imeli prostor v vsaki gostilni, ki je bil njim namenjen in je bil ponavadi prazen, zdaj pa imajo celo gostilno na razpolago :twisted:
Slika
Uporabniški avatar
risar_69
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 9844
Pridružen: 14.04.2007 16:39:52
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a risar_69 »

Ma, saj pravim, da ni več zanimivo iti v lokal, ker si skoraj sam noter. Zdaj poleti je ok, ampak ne predstavljam si pozimi. Moja družba skoraj v večini kadi in ne morem si misliti, kje se bomo dobivali pozimi. Ponavadi smo šli v kak klub ali lokal, restavracijo. Zdaj po novem bomo pa kar zunaj. No "sreča" je edino v tem, da bodo zime zmeraj bolj mile.
Uporabniški avatar
risar_69
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 9844
Pridružen: 14.04.2007 16:39:52
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a risar_69 »

Mislim pa tudi, da tisto, kar je prepovedano je tudi bolj sladko.Prodaja cigaret bo poskočila gor. Zanimivo bi bilo, ko bi prepovedali pitje alkoholnih pijač. Naslednja postaja bi bila prepovedan seks. :D
Bojan
Prispevkov: 49
Pridružen: 03.07.2007 12:38:50
Kraj: Celje

Prepovedi

Odgovor Napisal/-a Bojan »

Mislim, da se naših razvad država loteva na napačnem koncu. Bolj ali manj škodljive droge deli na dovoljene in prepovedane. V tem je izvirni greh "omejevanja" kajenja. Tobačni lobi je pač močan, a marihuana, katera najbrž ni nič kaj škodljivejša od cigaret, pa je globoko v ilegali, ker pač izza nje ni organiziranih lobijev, ki bi podkupovali politike.
Zakonodajalec, kateri bi hotel biti načelen in bi istočasno želel določen red, bi se znašel v težkem položaju. Dovoliti ali prepovedati? To je podobno dilemi med dvema nasprotujočima si pravicama. Jaz imam pravico do čistega zraka, a ti imaš pravico do kajenja tega ali onega. Kdo ima prav in kje najti mejo med obema pravicama?
Umetnost je vse, kar je ustvarjeno z ljubeznijo
Kitoslav
Prispevkov: 191
Pridružen: 18.11.2005 12:47:16

Odgovor Napisal/-a Kitoslav »

o prepovedi marihuane ne bom govoril, je pa prav, da se je prepovedalo kajenje v lokalih.
še vedno se lahko kadi v zasebnih prostorih in zunaj.
mogoče bi se dalo pa odpreti zasebni klub ali nekaj podobnega. stregla bi se pijača, lahko bi se kadilo
Uporabniški avatar
Gusar
Prispevkov: 2298
Pridružen: 19.10.2006 0:07:01
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a Gusar »

Samo vprašanje je blo,kdaj bo kdo odprl to temo :)
Osebno ne kadim,a sem kadil 5 let,tako da "razumem" obe strani :o
Država očitno misli,da bo s prepovedjo rešila problem kajenja :?
Malo morgen :lol:
Prepovedan sad je najslajši in zato bo pač mladina še bolj kadila izven lokalov oz.doma.
Sicer že kakih 6 let ne kadim,a je večina moje družbe kadilska in tudi moja punca je kadilka,a me to nikol ni pretirano motilo :o
Ne verjamem raznim pravljicam o nevarnosti pasivnega kajenja ipd,kajti če gremo po tej logiki je tako bolj al manj vse škodljivo; živi pa se samo enkrat tako,da...
Očitno nam bo zdaj država predpisala kaj moramo jesti,kaj piti,s kom seksati ipd :lol:
Kdor hoče kadit oz pit pa naj to počne,a naj kasneje se sam sebi zahvali,če bo fasal raka oz razpad jeter :o
Isto mislim za samomor; če hoče polnoletna oseba storit samomor pa ga naj stori,a naj pusti ostale,ki bi radi živeli :o
Malo kruto ampak resnično :roll:
To je zdaj malo izven konteksta ampak poanta je v tem,da vsak človek dela tisto,kar misli,da je prav oz vsak naj odgovarja za svoja dejanja pa naj bodo ta dejanja dobra oz slaba; ni potrebe,da nam država predpisuje način življenja :o
Torej,da zaključim: Kadilo se ne bo v lokalih,restavracijah,a ne verjamem da bo zaradi tega upadla prodaja cigaret 8)
GOTOF JE!
Uporabniški avatar
Ruki
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 2022
Pridružen: 16.06.2007 16:45:01
Kraj: Oblazinjena sobica na zaprtem oddelku

Odgovor Napisal/-a Ruki »

Glede mladine... mogoče se bo malo omejilo zdaj, ko je starostna meja 18 let. Težje bo prit do tega sladkega prepovedanega sadeža. Sam poznam dosti vrstnikov, ki so začeli kaditi zaradi družbe. Velika večina podpira zakon in obžaluje, da ni vstopil v veljavo prej in s tem preprečil njihovo odvisnost. Jaz osebno ne prenašam cigaretnega dima in se ponavadi umaknem, če kdo prižge. Naj kadijo, ampak tako, da mene ne moti in "ogroža", zato podpiram ta zakon. Sploh je pa še tu problem onesnaževanja. Kamorkoli pogledam, sami čiki po tleh. Čudno, da glede omejitve prodaje alkohola ni bilo tako velikega cirkusa... :roll: Mel sem dosti priložnosti prižgat cigareto ali se napit. Opcije sem zavrnil :D Glede nekadilskih prostorov, ki so bili prej ločeni je pa štorija zase. Obstaja dosti primerov, ko je 1 soba razdeljena na 2 dela z nevidnim zidom, ki ga krasi Kadilci/Nekadilci napis. Fino. Seveda pa še boljši primeri, ko sediš v sobi za nekadilce in poskušaš uživat ob nedeljskem kosilu in si en idiot za sosednjo mizo prižge cigaret. Ali pa nestrpneži, ki kadijo v dvigalih, na avtobusnih postajah in celo na avtobusu. Verjamem, da večina kadilcev ni takšna, ampak obstajajo ovce, ki bi si mogle prerezat žile in ta zakon je za njih.
Uporabniški avatar
alex
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 437
Pridružen: 10.10.2006 10:23:23
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a alex »

Sem kadilec in sem jezen. Ne, užaljen.
Zato, ker zakon stigmatizira kadilce in nas spreminja v državljane tretje kategorije. Predpisuje, kje vse ne smemo kaditi, nikjer pa ni omenjeno, kje to smemo. Omogoča kadilnice, ki jih pa nikjer ni.

Tako so nas (kadilce) pregnali iz poslovnih stavb na prosto, na dež, na mraz (velja za zimo), še pred vhodom ne smemo kaditi, ker kao "ne zgleda". Ko gremo na tisti cigaret, se nam vsi nekadilci posmehujejo češ "prav vam je". Dobesedno nam je zakon pribil "židovske zvezde" na rokave. Kot da smo kužni.
Vse to in dejstvo, da se moram kot kak mladoletnik skrivati za grmom je zame žaljivo. Zakaj nam ne omogočijo bolj dostojnega predajanja razvadi, smo res tako malo vredni?

Da se razumemo, nisem proti zakonu, povsem se strinjam, da imajo nekadilci pravico dihati zrak brez cigaretnega dima. Samo to je omogočal že prejšnji zakon, saj se nikjer v skupnih prostorih, javnih prostorih in sredstvih javnega prevoza ni smelo kaditi. Vsaj po mojih izkušnjah so se tega kadilci tudi držali. Tu so izjema mogoče le lokali, v katerih je bilo res praviloma zakajeno. A tudi tu bi bilo po vzoru iz tujine mogoče ločiti lokale na kadilske (z opozorilom na vratih) in čisto nekadilske.

Mislim, da bo prinesel zakon le malo dobrega in veliko slabega: kadilci zaradi tega ne bojo nehali kaditi, za kaj takšnega se moraš sam pri sebi trdno odločit, ne moreš tega predpisati z zakonom. Poleg tega bo gospodarska škoda velika: izpad davkov od gostinkse dejavnosti, izpad (velikih) davkov zaradi neprodanih cigaret (dejstvo je, da sem v tem tednu pokadil manj kot prej, tako kot tudi kolegi kadilci) in izpad delovnih ur. Po nekaterih raziskavah namreč v Sloveniji kadi od 30 do 40% delovnega prebivalstva. Če smo kadilci do sedaj lahko kadili na delovnem mestu ob delu (in s tem delo ni trpelo), moramo sedaj delo prekiniti in it kadit na prosto. To traja približno 10 minut (sploh če je stavba večja). Zdaj pa si izračunajmo: pri povprečno pokajenih 5 cigaretih med službo to znese približno 1 uro na dan na kadilca. Se pravi, da bo vsak kadilec namesto 8 ur delal le 7. In to se bo še kako poznalo na BDP, še veliko več kot dela prosti dnevi, vrjemite. In ta izpad bomo čutili vsi, tudi nekadilci.

Da zaključim: sem za zakon, ker bom pokadil manj in bom posledično bolj zdrav in bom manj zapravil. Tudi prepoved kajenja v lokalih me ne moti, bom vsaj manj zapravil, še vedno pa bom šel na pijačo, če mi bo zapasalo kakšnega prižgati bom pač to naredil pred vhodom.
Edino kar želim pa je večji posluh države za potrebe kadilcev, naj predpišejo delodajalcem, da v večjih stavbah uvedejo kak prostorček za kadilce, da bomo lahko dostojno pokadili tisti čik. Saj smo nenazadnje do sedaj z zelo visokomi dajatvami oz. trošarinami pridno polnili državno blagajno, mar ne?
Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5924
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a TomDar »

Gusar napisal/-a: Kdor hoče kadit oz pit pa naj to počne,a naj kasneje se sam sebi zahvali,če bo fasal raka oz razpad jeter :o
To je seveda čisto res, in paše k svoboščinam, ampak razmislite drugače. Zdravljenje takega posameznika stane ogromno denarja. Ker imamo tako zdravstvo, da bomo za njega vsi plačevali, tudi jaz (četudi sem "trenutno" zdrav, nekadilec, nealkoholik) in vsi ostali. Torej operacije za rakom obolelih se podaljšujejo zaradi takih, in ostale posredne in neposredne posledice teh dejanj (pri pijancih družinski problemi, nasilje, avtomobilske nesreče).

Vendar če so tako svobodomiselni, naj tudi sami nosijo posledice teh dejanj ...
Odstrani se pošast!
Uporabniški avatar
alex
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 437
Pridružen: 10.10.2006 10:23:23
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a alex »

TomDar napisal/-a: To je seveda čisto res, in paše k svoboščinam, ampak razmislite drugače. Zdravljenje takega posameznika stane ogromno denarja. Ker imamo tako zdravstvo, da bomo za njega vsi plačevali, tudi jaz (četudi sem "trenutno" zdrav, nekadilec, nealkoholik) in vsi ostali. Torej operacije za rakom obolelih se podaljšujejo zaradi takih, in ostale posredne in neposredne posledice teh dejanj (pri pijancih družinski problemi, nasilje, avtomobilske nesreče).

Vendar če so tako svobodomiselni, naj tudi sami nosijo posledice teh dejanj ...
Tukaj moram pripomniti, da kajenje ne povzroča raka, temveč ga samo spodbuja. Ni to nikakršen avtomatizem. Prav tako lahko nekadilec zboli za to boleznijo.

Poleg tega kadilci preko visokih davkov in trošarin za tobačne izdelke plačujemo "dodatek" v blagajno.

Na Irskem (kjer je zakon najdlje v veljavi) do sedaj niso zaznali upad bolnikov z boleznimi pljuč. So pa zaznali upad dohodka v gostinski dejavnosti.

Zato moje mnenje: kadilce bi bilo treba drugače stimulirat, da prenehajo s kajenjem ne pa jih z zakonom izobčit. To pripelje samo do upora, dilemik in gospodarske škode, zaradi tega nihče ne bo nehal kadit.

Zakon da, samo z občutkom.
Kitoslav
Prispevkov: 191
Pridružen: 18.11.2005 12:47:16

Odgovor Napisal/-a Kitoslav »

alex, za ta zakon se zahvali gostincem, ki so se delali norca iz prejšnjega zakona.
če bi imeli pregrajene prostore, bi bilo ok. ker pa sta bila kadilski in nekadilski del v istem prostoru, je prišlo do tega.

poleg tega pa je dokazano, da cigarete škodujejo. kar prepovedati jih ne morejo, ker so tobačni lobiji premočni. no, enkrat bo prišlo tudi do tega.

jaz bi itak povišal zdravstevno zavarovanje za kadilce. dokler pa je enako, nima nihče pravice do jokanja zaradi zakona.

zakon ne diskriminira. vsi imajo pravico do nezakajenega zraka. torej so vsi enaki. diskriminacija je bila prisotna, ko so kadilci lahko uživali v dimu, nekadilci pa ne v nezakajenem zraku.

če bo zaradi tega zakona kak lokal doživel prehud upad gostov, naj se lastnik zamisli in ugotovi kaj je delal narobe. isto velja za turistične delavce. naj izboljšajo ponudbo pa bo več gostov iz višje kategorije.


v podjetjih se lahko kadi. v urejeni kadilnici. če podjetje ne more zagotoviti enega prostora, je krivo podjetje in ne država.

http://www.uradni-list.si/search.cp2?q=ZOUTI
Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5924
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a TomDar »

Govorim, ko je zadeva potrjena, da je zaradi kajenja rak.
Glede davkov in ostalega, se nebi spuščal, ker dvomim, da kaj tega gre nazaj v zdravstveno blagajno, to jaz vidim le kot dodaten vir zaslužka za državo, ki jo lepo "spušijo v luft"

Govorim za možnost izbire, torej kadilci jo imate, Kaditi ali nekaditi, in če že kadijo, potem plačajo pač toliko kot stanejo. In če že kadiš potem tudi kadiš v teh prostorih, ali pač na odprtem... In če kadiš v za to predpisanem prostoru ali na prostem vam nihče nič ne more, in imate vsaj zaščito zakona :)
Pustimo zdaj rigorozonst, način in izvedbo zakona... Le kmalu čakam, da se bo odprlo društvo ljubiteljev kajenja, in bodo imeli svoj prostor, kjer se bodo zakajali do konca, ravno iz protesta... Ter osebno tudi mislim, da kaj veliko nebo spremenil ta zakon (na kratek rok) ker jih bo kar nekaj kadilo iz upora :) na dolgi rok, bi se pa moralo poznati... Kot seveda tudi v gostinski dejavnosti, upad prihodka...

Jaz imam kolege, ki so kadilci in sem vedno bil poleg na pijači in se nisem delil, niti me nikoli ni motilo, tudi zdaj me nebo, če bo kdo, med nami kadilec, se bom tudi podredil in šel raje z njim ven na teraso sedet, da lahko pokadi svoj čik, kajti toleranten in razumevajoč sem...

Vendar če pa grem z družino jest (ali sam) pa si ne želim, da bi v tem prostoru smrdelo po čikih (ne zaradi vonja) bolj zato, ker ko pridem nazaj (recimo v službo po kosilu) mi vonj srajice oddaja tak vonj, kot bi se zakaj cel dan, čeprav sem na kosilu slabe pol ure.

Aja še nekaj, v soboto 18.8 je bazar, kjer je možno tudi kaditi, smo dejansko na odprtem :) torej kadilci in nekadilci, pridite na bazar :)
Odstrani se pošast!
Uporabniški avatar
alex
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 437
Pridružen: 10.10.2006 10:23:23
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a alex »

Kitoslav napisal/-a:alex, za ta zakon se zahvali gostincem, ki so se delali norca iz prejšnjega zakona.
če bi imeli pregrajene prostore, bi bilo ok. ker pa sta bila kadilski in nekadilski del v istem prostoru, je prišlo do tega.
Tu se strinjam, v lokalih bi res morali bolj poskrbeti za nekadilce. Ni pa zaradi tega prišlo do zakona. Zakon so sprejeli, da bi bili še bolj "evropski" in da lahko naša država Bruslju še malo bolj ritolizniško pokaže, kako smo pridni.
poleg tega pa je dokazano, da cigarete škodujejo. kar prepovedati jih ne morejo, ker so tobačni lobiji premočni. no, enkrat bo prišlo tudi do tega.
Res je, škodujejo. Kajenje pa je vseeno od nekdaj dovoljeno in tako bo tudi ostalo. Pa ne zaradi tobačnih lobijev (ki jih pri nas skorajda ni) temveč zaradi visokih dobičkov, ki jih iz tobaka potegnejo vsi, tudi država.
jaz bi itak povišal zdravstevno zavarovanje za kadilce. dokler pa je enako, nima nihče pravice do jokanja zaradi zakona.
To vprašanje prepuščam zdravstvenim zavarovalnicam. Očitno so že izračunali, da kadilci niso takšna rizična skupina kot mladi vozniki ali ekstremni športniki. Pravico do jokanja pa imajo vsi, ki so diskriminirani.
zakon ne diskriminira. vsi imajo pravico do nezakajenega zraka. torej so vsi enaki. diskriminacija je bila prisotna, ko so kadilci lahko uživali v dimu, nekadilci pa ne v nezakajenem zraku.
Zakon diskriminira kadilce. Celo stigmatizira jih, čutim na lastni koži. Pravica do nezakajenega zraka pa je omogočal že prejšnji zakon, kot kadilec sem bil vedno obziren in nisem prižigal cigareta v bližini nekadilca, tudi tam kjer se je smelo. Vprašaj nekatere na tem forumu.
če bo zaradi tega zakona kak lokal doživel prehud upad gostov, naj se lastnik zamisli in ugotovi kaj je delal narobe. isto velja za turistične delavce. naj izboljšajo ponudbo pa bo več gostov iz višje kategorije.
Tudi tisti, ki prej ni delal nič narobe bo utrpel izgubo. Vključno z državno blagajno. Tole s turističnimi delavci pa ne razumem, kaj so to gosti višje kategorije, nekadilci?
v podjetjih se lahko kadi. v urejeni kadilnici. če podjetje ne more zagotoviti enega prostora, je krivo podjetje in ne država.
Razen na dveh ministrstvih se v podjetjih ne sme kaditi, ker niso nameščene kadilnice. Sam od sebe jih ne bo nihče postavil, ker so drage. In tu pride krivda države, če so kadilcem predpisali, česar ne smejo početi, morajo predpisati tudi, na kakšen način lahko uživamo svoje pravice (kar kajenje je). Ker pa tega ni, gre za diskriminacijo kadilcev.

Zdej pa grem na en cigaret :P
Kitoslav
Prispevkov: 191
Pridružen: 18.11.2005 12:47:16

Odgovor Napisal/-a Kitoslav »

kadilnica ni neka naprava, ampak prostor za kajenje. tega se da pa kaj hitro uredit.
tiste kadilne kabine so pač za lokale, ki si ne morejo privoščiti ločenih prostorov.

ti spoštuješ nekadilce. ampak verjemi, da obstaja mnogo takih, ki prižgejo kljub jasno vidnemu znaku za prepoved kajenja. če bi bili vsi taki kot ti, bi bilo super. ampak na žalost niso.

sem pasivni kadilec in ne ne militantni nekadilec. taki mi grejo v bistvu bolj na jetra kot kadilci. matr... so hujši k rasisti.
Odgovori