tilitili wrote:mike wrote:Preacher, meni eden najboljših, če ne celo najboljši strip. Ennis tukaj ne prizanese nikomur (še najmanj pa cerkvi

). Verjetno najboljša zajebancija iz "redneck" Amerike. Mešanica nasilja, vulgarnosti, močnih karakterjev, štorija z veliko osebno noto in čustvi, vseskozi prepletena z rdečo nitjo - Ennis totalno sleče Ameriko

. Brutalno in zabavno. Tragično in komično itd. itd.. Mah to je Preacher, enostavno zakon strip.
Tako zanimivo si napisal, da sem se odločil še enkrat pregledat skeniranega Preacherja 1 TPB, pa par strani Propovednika 4 in 7 od BP/DW, pa me sploh ne potegne. Da bi Firbinega vzel, mi že zaradi jezika ne paše, bom pa firbca nafutral na IL in probal v živo prebrat prvih par strani, pa da vidim, al ja al ne. Trenutno je edini argument ZA, tvoj komentar. Risanje samo je pa v kasnejših TPBjih tako leseno, kot Leo in njegovi Aldebarani, Betelgeze.....
Verjetno ni najbolje, da se na podlagi prvih par strani odločiš. Po prvih par straneh je še meni blo ono "what the f***". Dobro, jaz sem vseeno hitro not padel. Celo tak, da se mi niti do običajnega sobotnega izleta v Zg ni dalo čakat - so mi zadnja dva trejda kar po pošti poslali

. Če lahko greš "prek crteža" (meni je sicer Dillon ravno to kar mora biti - njegov crtež idealno služi štoriji in prava tragedija je, da je letos umrl), sem 99%, da ti bo ok. Sicer pa, preberi še Markov opis na knjigah, prelistaj, malo prečitaj itd. pa boš videl kako in kaj.
Jaz sem vse skupaj prebral pred ca. desetimi leti, ampak v spominu mi je ostalo prav to, kar sem zapisal. Tragikomična zajebancija iz bolj ali manj vseh inštitucij. Brutalno nasilje. Vulgarni pogovori vseh. Karakterno izredno močni liki - irski vampir Cassidy, Preacherjeva Tulip, The Saint of Killers, "Arseface", vojni general in še malo morje ostalih, vsem pa poklon

. Potem je tukaj ljubezen. Čustva. Sex. Alkohol. Izguba vere v vse. Itd itd..
Vendar našteto ne bi pomenilo prav nič, če ne bi Ennis vse skupaj tak fascinantno povezal. Tak da, meni top, sigurno pa ne bo vsakomur dogajalo. Kar je tudi prav.
Blackjack.