Kdo določa cene?

Prostor za vaše kritike, komentarje in nasvete glede spletne striparne in/ali strip foruma

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

User avatar
alex
STRIPOHOLIK
Posts: 437
Joined: 10.10.2006 10:23:23
Location: Ljubljana

Kdo določa cene?

Postby alex » 04.06.2007 12:58:19

Topik sem odprl iz jeze. Tako je. Jezen sem.

Razlog? Cene stripov, predvsem slovenskih.

Poglejte na Bolho. Določeni prodajalci so s svojimi (milo rečeno) smešnimi cenami sprožili plaz, katerega bo težko ustaviti. Cene za Mustrove stripe, ki jih je izdala Delavska enotnost, so dvignili vsaj za pet velikostnih razredov. In ostali veselo sledijo.

Kako je možno, da ti stripi, tiskani na skret papirju in izdani pred 15 leti (mimogrede: tretja ali četrta izdaja) upravičujejo te cene? Od 10 EUR/kom navzgor? Stripi, ki so pred mescom ali dvema stali od 2 do 4 EUR?
Kaj je to? Ponudba/povpraševanje, "ekstremna" redkost ali mogoče kaj tretjega?

Ne morem se znebiti občutka, da gre tukaj za umetno dvigovanje cene. O "kako" ne mislim pisati, "zakaj" je znan.
Da se razumemo, ta izdaja sploh ni redka, ravno nasprotno, prav vsakemu se kakšen izvod "vala" nekje po omari.
Sicer pa je scenarij že viden: pri slovenski izdaji AF. To, kar je še pred letom dni veljalo za "šodr", je postalo cenjeno. Še bolj kot Vijesnikova izdaja iz 70-tih. Cene gredo v nebo, naivni pa jih plačujejo. In ravno teh mi je žal: nasedli so, ker ne poznajo scene. Nekateri prodajalci so se pač odločili, da so ti stripi več vredni od novih knjig v knjigarnah in sedaj tudi je tako.

In kaj me moti? Predvsem moralnost takšnega početja, hlastanje za zaslužkom brez razmisleka o posledicah.
Društvo se trudi razvijati in spodbujati stripovsko sceno, to umetnost, ki je bila desetletja povsem zanemarjena v naši domovini. Trudi se pritegniti čim več ljubiteljev in bralcev, predvsem mladih. Zdaj se pa ta trud uničuje s postavljanjem nenormalnih cen za stripe, ki niti desetino niso vredni. Ali kdo sploh pomisli, koliko potencialnih ljubiteljev odžene na takšen način? Kdo pa bo to plačeval?

Po mojem mnenju je s stripom tako kot s ostalimi knjigami: namenjeni so širši javnosti v izobrazbo in zabavo, ne pa za kovanje mastnih zaslužkov. To je narodna zakladnica, ne pa poligon za izživljanje.

Vem, da društvo ne more igrati vlogo matere Tereze, vendar moramo vsaj informirati in osveščati tiste, ki še nimajo zadostnega vpogleda v sceno. Če ne bomo na koncu (spet) ostali le mi, par zanesenjakov. Kot pred letom ali dvema. In cene bodo spet padle, z njimi pa tudi stripovska kultura.

No, toliko. Le v razmislek. Sicer pa, kaj se sekiram, saj imamo tržno gospodarstvo... :roll:

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9698
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Postby jang » 04.06.2007 14:09:59

po eni strani imaš prav. vendar tudi sam veš da potem zgledaš že mal neumen če daješ svoje stripe po dosti nižji ceni...pa čeprav je to realna ali pa že malo nad njo

User avatar
Gusar
Posts: 2267
Joined: 19.10.2006 0:07:01
Location: Ptuj

Postby Gusar » 05.06.2007 23:44:06

Se kar strinjam z Alexom.Še posebej glede Bolhe.Tam vsak navaden,ki ima 5 minut časa postavi gor "redke" in "zelo ohranjene" stripe in nabije cene v nebeške višave :o
Mogoče bi moral obstajati kak limit a vem,da je to praktično neizvedljivo.
Omenil bi še licitacije.Tudi tam določeni postavljajo enormne cene za
"super ohranjene" stripe :lol:
Kot primer bi omenil LMS 1 in LMS 4= zaenkrat 700 eurov
Cijena prava skitnica :lol:
Zdaj me bodo mogoče "strip eksperti" napadli,češ da sta to 2 najredkejši številki,ki jih je izdal bivši novosadski Dnevnik v LMS oz ZS in,da sta upravičeni do tako "ugodne" cene.
Moj najstarejši strip je ZS 39-Tajna jezera Iri(ohranjen za 3) iz leta 1969 za katerega sem plačal 25 evrov :)
Zdaj pa sami ocenite,koliko bi bila optimalna cena med ZS 39(25 evrov) in LMS 1(400 evrov) oz LMS 4(300 evrov) z isto ohranjenostjo!
To je sicer samo moj primer,da nebo kdo užaljen :lol:
Jaz sem recimo za čitalnico društva podaril okoli 100 stripov.Stripi niso bili nič posebnega(Mikijevi zabavniki,nekaj Mustra in Radarjev...),ampak se nisem počutil neumnega,ker sem te stripe oddal "džabe".Dejansko nisem hotel,da se mi doma nekje valjajo,obenem pa mi tudi to nekaj pomeni,da je kdo prebral kakšnega od teh stripov in mogoče dobil ali pa samo na novo obudil strast za stripe :)
Dejansko nisem tak človek,da bi zdaj iz vsakega stripa,ki ga imam doma
koval dobiček in ga prodajal po enormnih cenah.Še celo mulcom v naši soseski sem pred kakim letom podaril par stripov od Mustra in eden se je "okužil" z stripi in tudi to je uspeh :D
Torej,da zaključim; Mogoče bomo enormne cene za "super ohranjene" in "redke" stripe vsaj malo zbili s tem,da preprosto od teh ljudi ne bomo kupovali teh zasoljenih zadev :o
Seveda,kdor ima denar bo tudi to kupoval,a s tem bo nevede naredil veliko škodo ogromni večini ljubiteljev stripa,ki nimajo sreče,da bi zadeli na loteriji oz se niso rodili z srebrno žlico v ustih :o
GOTOF JE!

User avatar
alex
STRIPOHOLIK
Posts: 437
Joined: 10.10.2006 10:23:23
Location: Ljubljana

Postby alex » 06.06.2007 12:52:27

jang wrote:po eni strani imaš prav. vendar tudi sam veš da potem zgledaš že mal neumen če daješ svoje stripe po dosti nižji ceni...pa čeprav je to realna ali pa že malo nad njo


Nikakor nisem želel spodbujati k temu, da ponudniki stripe prodajajo po prenizkih cenah. Cene pač oblikuje trg, povpraševanje in ponudba in želim si le, da bi se stripi prodajali po realnih cenah. Seveda bo vsak prodajal po takih cenah, da ne bo na zgubi, pa še neko dodano vrednost za počez, da si bo lahko tudi sam nove stripe kupil.

Problem je v tem, da pri nas prodaja rabljenih stripov (to velja tudi za ostale rabljene zadeve) ni urejena. V tujini, kjer je tudi trg starin razvit, obstajajo katalogi, ki postavljajo smernice za ocenjevanje in okvirne cene. In kupci (tudi tisti, ki prvič kupujejo) takoj dobijo občutek. Seveda prihaja do odstopanj, vendar ne tako radikalnih. Pri nas pa vsak postavi takšno ceno, kakor se mu pač zazdi. To je (tudi poslovno gledano) noro, saj mora resen trgovec kupce pritegniti, ne pa odvrniti od nakupa.
Tisti, ki se že ukvarjajo s stripi seveda ne bodo nasedli, saj imajo vpogled v sceno in imajo občutek za realne cene. Prepričan sem, da se bo težko najdel kupec, ki bo za "izjemno iskani strip iz 1988" pripravljen dati 100 EUR :roll:

Problem pa rata pri tistih, ki jih je strip po dolgih letih spet pritegnil in bi spet radi nabavili tisto, kar so morda nekoč že imeli. Ker tržišča in cen ne poznajo, jih lahko nenormalno napihnjeni oglasi hitro odvrnejo od stripovske scene. In tu potem nastane velika škoda.

Po mojem mnenju moramo v Sloveniji razvijati stripovsko kulturo, društvo in njeni člani že veliko delajo v tej smeri, slediti jim pa morajo tudi ostali ljubitelji, zbiratelji, založniki in tudi trgovci. Le tako bo scena živa in trg razvit in bomo imeli prav vsi nekaj od tega, predvsem dolgoročno. Rešitev je po mojem mnenju le v tem, da je ponudba zadosti pestra in raznolika, da se takšni in podobni posnemovalski oglasi ne bodo več pojavljali oz. bodo služili le posmehu in dobri volji na forumu. In pa seveda informiranje zainteresiranih.

@Gusar: lepa gesta :yes:

User avatar
Fishleg
STRIPOHOLIK
Posts: 255
Joined: 19.08.2005 14:45:45
Location: Maribor/Ljubljana

Postby Fishleg » 06.06.2007 17:15:21

Morda bi lahko bila ena od nalog društva ljubiteljev stripov Stripoholik tudi informiranje o realnih cenah nekaterih precenjenih stripov - s tem bi tisti, ki šele sedaj odkrivajo in nabavljajo stripe, lažje prišli do nekaterih stripov po realnih, in ne razvlečenih cenah.

User avatar
Gusar
Posts: 2267
Joined: 19.10.2006 0:07:01
Location: Ptuj

Postby Gusar » 06.06.2007 17:44:49

Samo potemtakem tudi člani društva Stripoholik nebi smeli prodajati stripov po "astronomskih" cenah :o
Nevem,če bi se vsi člani društva strinjali s tem predlogom :o
GOTOF JE!

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9698
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Postby jang » 06.06.2007 19:17:42

Glede na nekaj člankov v časopisih in revijah zadnje čase v katerih so bili iskani le najdražji stripi in se jim je pela hvala (glancer gori, glancer doli) se mi je pojavila ideja, da bi društvo nekako promoviralo idejo da se tudi za relativno majhne denarje da kupit in prebirat stripe.
V končni fazi društvo to že počne z čitalnico, lahko bi pa tudi nekako spravili v javnost da se za ceno enega opevanega glancerja LMS 4 dobi lahko tudi 200 dobro ohranjenih LMS/ZS stripov, kupusa pa na tone :twisted:
Torej bralci se nimajo ničesar bati, zbiralci so pa itak neke vrste pacienti in jih niti ni toliko..... Saj bralec ni prav nič prikrajšanj če si ne more privoščit prvih dvajset ali trideset ZS/LMS stripov. Zagor je bil itak reprintan in se te zgodbe da dobit za dva evra, Kit prav tako, tudi TEX....nadalje reprintani so nekajkrat tudi Komandanti Marki ki dosegajo najvišje cene, enako velja za Bleka. Enako AF, ti prvi so reprintani vsaj po petkrat.

Le te informacije je treba spravit v javnost do dosežejo potencialne interesente. POtem ne bo panike da bi te visoke cene odganjale bralce in kupce.

MP
Posts: 26
Joined: 10.11.2005 21:07:14
Location: ljubljana

kdo določa cene?

Postby MP » 06.06.2007 21:42:35

Končno zopet ena prava zanimiva tema na tem forumu.
Mislim, da je osnovna dilema "IMETI ALI NE". Začne se s tem, zakaj imeti določen strip. Ali zato, da ga prebereš. Ali pa zato, da ga imaš. V prvem primeru si ga lahko sposodiš, nabaviš slabši izvod in ga kasneje seveda prodaš. S tem stripi krožijo in lahko zadovoljijo potrebe večih ljubiteljev. Druga stvar pa je, če določen strip hočeš zato, da ga imaš, ker želiš kompletirati serijo. Vsi vemo, da je v vsaki seriji nekaj številk, ki so običajno iz popolnoma neznanega razloga izredno redke. Cene teh številk so popolnoma neprimerljive s cenami ostalih številk. Iz tega pa seveda izhaja vse ostalo. Za te redke številke se vedno najde kdo, ki je pripravljen plačati tudi nenormalno visoko ceno in sicer samo zato, da bo kompletiral serijo.
Kdor spremlja Bolho redno lahko vidi, kako se določeni stripi pojavljajo kar naprej in cena se počasi znižuje ali pa ostajajo neprodani. Vem za tri stripe, ki so vsaj že leto neprestano v ponudbi, pa jih očitno nihče ne želi. Določeni pa kljub visoki ceni izginejo iz ponudbe.
Stvar je na naši strani ali smo za popolnitev zbirke res pripravljeni tako globoko seči v žep. (včasi da, včasih ne).
Menim da trg zelo lepo ureja razmerja. Mislim, da je nasedlih relativno malo. Bolj se ustvarja evforija na strani prodajalcev, ki pa ne bo dolgega daha.
Moja ideja je plačaj samo toliko, kot ti je nekaj vredno. Ostalo pa pusti tistim, ki jim je to isto vredno več.
lahko pa bi sprožili akcijo in bi vsak po svojih izkušnjah napisal, katere številke posameznih serij so izredno redke. Za te izvode bi posredno priznali tudi višjo ceno.
Sicer pa če nečesa ni cene letijo v nebo.

User avatar
alex
STRIPOHOLIK
Posts: 437
Joined: 10.10.2006 10:23:23
Location: Ljubljana

Postby alex » 07.06.2007 10:06:51

Fishleg wrote:Morda bi lahko bila ena od nalog društva ljubiteljev stripov Stripoholik tudi informiranje o realnih cenah nekaterih precenjenih stripov - s tem bi tisti, ki šele sedaj odkrivajo in nabavljajo stripe, lažje prišli do nekaterih stripov po realnih, in ne razvlečenih cenah.

Res je in to društvo tudi že počne, kot je že Jang omenil. In to za moje pojme uspešno. Na tej spletni strani je mogoče ugodno nabaviti manjkajoče stripe. Ponudba na licitacijah je pestra, tudi v topik "prodam" se splača pokukati. Kdor je trenutno bl švoh na tošlcu pa si lahko v striparnici sposodi stripe za branje, poleg tega tam nekateri člani svoje stripe tudi nudijo na prodaj.
Tu moram omeniti tudi mesečne bazarje v Ljubljani in Mariboru, s katerimi imam še največ dobrih izkušenj. Čisto drugačen občutek je, če lahko strip osebno vzameš v roke, ga prelistaš in se zmeniš s ponudnikom.

Vlogo društva (članov) vidim predvsem v tem, da zainteresirano javnost obveščajo, da vse to obstaja in da ni potrebno metati gore denarja, da prideš do svojih priljubljenih stripov.
Mogoče bi bilo dobro, da tudi na forumu napišemo svoje konkretne slabe in dobre izkušnje v vezi s prodajo/nakupom stripov. To bi bilo v veliko pomoč in tudi v vzpodbudo "začetnikom".

Samo potemtakem tudi člani društva Stripoholik nebi smeli prodajati stripov po "astronomskih" cenah
Nevem,če bi se vsi člani društva strinjali s tem predlogom

Osebno s člani društva in z drugimi prodajalci na tej spletni strani ali na bazarju nimam slabih izkušenj, ravno nasprotno. Nekateri celo ponujajo stripe za smešno nizke cene. Je pa res, da nobenemu ne moremo soliti pamet.

Glede na nekaj člankov v časopisih in revijah zadnje čase v katerih so bili iskani le najdražji stripi in se jim je pela hvala (glancer gori, glancer doli) se mi je pojavila ideja, da bi društvo nekako promoviralo idejo da se tudi za relativno majhne denarje da kupit in prebirat stripe.

Odlična ideja. Po mojem je izvirni greh, da marsikdo, ki je nekoč prebiral LMS, ZS, AF... sploh ne ve, da so bili ti stripi (tudi po večkrat) reprintani in da mu ni treba za velike denarje kupovati začetne številke teh edicij, da bi zopet lahko prebral zgodbo, ki jo je "požiral" v mladosti. Tudi sam se še kakšno leto nazaj nisem znašel v tem SD/LU/extra/klasik in kaj jaz vem kaj še - zbrki. Potrebno je kar nekaj predznanja, da se odločiš, katero serijo boš spremljal in kupoval. Torej zopet - informiranje.

Vsi vemo, da je v vsaki seriji nekaj številk, ki so običajno iz popolnoma neznanega razloga izredno redke. Cene teh številk so popolnoma neprimerljive s cenami ostalih številk. Iz tega pa seveda izhaja vse ostalo. Za te redke številke se vedno najde kdo, ki je pripravljen plačati tudi nenormalno visoko ceno in sicer samo zato, da bo kompletiral serijo.

Tu se ne strinjam povsem, po mojem mnenju redkih številk ni. Mogoče le kakšne predvojne izdaje ali pa takoj po vojni, predvsem tiste, ki so postale žrtve cenzure in so bile umaknjene iz prodaje (primer domnevno prvega slovenskega stripa v tržaškem dnevniku, Quo Vadis - prva izdaja, tudi nekatera Mustrova dela). Določene številke postanejo redke, ker jih za to razglasijo trgovci. Potem pa ta fama kroži med zbiratelji, ki panično kupujejo, če se katera številka znajde na licitacijah. Slišal sem za primere, da imajo nekateri trgovci tudi po več deset takšnih "raritet" doma in jih lepo počasi, dozirano, dajejo na trg. Saj to ni težko: če imaš denar, pokupiš 200 od 500 izvodov kakšnega HC albuma (popularni junak), počakaš leto, dve, potem pa vsake 2 mesca daš po en izvod na licitacije. Večja dodana vrednost kot pri katerikoli delnici.

Menim da trg zelo lepo ureja razmerja. Mislim, da je nasedlih relativno malo. Bolj se ustvarja evforija na strani prodajalcev, ki pa ne bo dolgega daha.

Za prva dva stavka se bojim, da nimaš prav. Trg trenutno še nastaja, zato ne ureja prav veliko. Je pa tu društvo naredilo ogromno, saj so prav zaradi ponudbe na tej strani in zaradi bazarja cene nekaterih stripov padle. S tretjim stavkom pa se povsem strinjam in se predvsem bojim, da ne bodo naredili preveč škode.

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9698
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Postby jang » 07.06.2007 17:58:08

nebi se čisto strinjal glede redkih številk...pa pustimo tiste prve, ampak ZS 538 je noro težko dobit. v zadnjih dveh letih sem videl eno na aukcijah. pa je čisto navadna številka nepopularnega junaka. In imam luknjo v zbirki :)
prav tako MM 26
Nik Rajder 35,37,38
pa še katera bi se najdla

User avatar
markolar
STRIPOHOLIK
Posts: 2392
Joined: 21.01.2005 19:49:47
Location: Beltinci

Postby markolar » 07.06.2007 18:26:41

Hmm, kar se tiče redkih stripov, tudi sam ne verjamem vsemu!

Po neki legendi je npr. LMS #4 redka zaradi tega, ker se je prevrnil tovarnjak poln stripov (te številke) v Savo ali Dravo.

Redki so seveda tisti stripi, ki so izhahajali v času vojne na naših prostorih, saj ni bilo dostave v Slovenijo in Hrvaško in so takorekoč ostali le na srbskih tleh; čeprav se spomnim, da sem v tem času tudi kupil v naši trafiki DD #54 (ZS), ni pa bilo v trafikah stripov od tega junaka od #52 dalje. Isto velja za MM in NIK RAJDER.

Nihče me ne bo prepričal, da je npr. ZS #17 bolj redka od ZS #18. Določena številka je "redka" zaradi tega, ker je bolj v "zbirateljskih" krogih, npr. zelo dosti jih zbira Zagora in ima vsak te stripe zase.

Za informacijo lahko povem, da so redke številke založbe DARK HORSE - #4 pri junakih MM, DD in NN! In to iz čisto enostavnega razloga, saj so to številko tiskali v manjših nakladah.
Image

Dušan
STRIPOHOLIK
Posts: 394
Joined: 28.08.2005 12:42:07
Location: Lavrica

Postby Dušan » 07.06.2007 18:50:46

Fantje, strip je postal tržno blago. Kdor prodaja stripe ima vso pravico postaviti ceno po želji. Stvar kupca je, ali mu je to ceno pripravljen plačati. Saj to je samo po sebi povsem samoumevno. Če sem pred enim letom dal za en strip 3 eure, to še ne pomeni, da ga moram sedaj ravno tako prodati za 3 eure.
Libellus je nastavil novo lestvoco cene stripa. Te so astronomske. Cela karavana je vpila da so "barabe", da se ne bo prodalo!!!! Danes se ti stripi prodajajo na avkcijah za trikratno ali pa še več ceno. In se tudi prodajo! orej, če si ne moreš privoščiti nekega stripa, to še ne pomeni da je "predrag" za vse.
Ja, meni se tudi zdijo eno leto stari avtomobili predragi. In kaj sedaj???

Skratka, ceno stripov bodo lahko znižali le kupci, prodajalci prav gotovo ne.

MP
Posts: 26
Joined: 10.11.2005 21:07:14
Location: ljubljana

kdo določa cene?

Postby MP » 07.06.2007 21:56:42

Jaz pa še vedno trdim, da so določene številke redkejše. Lahko, da jih je bilo manj natisnjenih, ali je bilo več napak in so jih zato uničili, so stari pa so se izgubili. Verjetno je še ogromno razlogov.
Če pogledam samo svoj primer. kakšnih 15 let sem iskal zadnja dva letnika Zvitorepca. V tem času je bilo kar nekaj ponudb prvih letnikov. Zadnjih pa nikoli. Če ne bi Iztok razbil eno od serij, verjetno ne bi nikoli prišel do teh izdaj. Prav tako je z Zvitorepčevimi romani v stripu. Številk od 290 dalje praktično ni (naj kdo da na licitacijo št 310 če jo ima, pa bomo videli dejansko povpraševanje in ponudbo). Pa so vse to slovenske izdaje. Razumljivo je,da če nekdo kaj takega prodaja, postavi temu primerno ceno. Odločitev zbiratelja pa je, če mu je toliko vredna zadeva, da jo kupi. Ceno lahko uravnavamo lahko le kupci. Vedno pa se bo kdo našel, ki je pripravljen plačati tudi več, samo da bo nekaj kompletiral. Saj ko bomo imeli vsi kompletirano vse kar si želimo, bodo cene padle na nivo bralcev, ki kupijo, preberejo in prodajo dalje.

User avatar
ordell
Posts: 109
Joined: 11.09.2006 16:22:16

Postby ordell » 08.06.2007 20:52:08

mal ekonomije.... Cene stripov naj bi se znižale,ko bo upadlo povpraševanje. Torej, prenehajte kupovat stripe, pa bodo cene ščasoma padle :)
No, jst ne bom nehu kupovat stripov in mislim da večina vas tudi ne,tko da cene zaenkrat ostanejo. ..Lahko pa cene zniža konukurenca!! Torej če vam je strip predrag,ga ne kupujte!Kupte ga drugje. Prodajelec bo pa počasi sam vidu da stripa ne more prodat za ceno k je 4x višja od realne,tko da.. če ga bo hotu prodat, bo prisiljen znižat ceno.
V praksi v vseh drugih zadevah to deluje!Ne vem zakaj ne bi pri stripih!
To kar se pa na bolhi dogaja,je pa čist neka tretja stvar.Tam ponavadi prodajajo ljudje k nimajo pojma kaj je strip.(NEUMOLJIVI 100 eur)In s takimi se nima smisla ubadat.
Vse zgoraj navedeno velja za STARE STRIPE!
Kar se pa tiče novih izdaj....če jih ne boste kupoval, bodo prenehale izhajat :)

IN da, redke številke obstajajo!!!! (Dolg časa sem iskal ZS 370 + 371 tex...bokser pat + pat sredzuje račune)
Ne vem zakaj,ampak tko je.Tud periode izhajanja,če se omejim na ZS. Zdi se mi zelo zanimivo,da je mnogo več TEXA na licitacijah in aukcijah okoli številke 200-300 kakor od 400-500!! Mogoče je bla pa naklada v tej periodi velik manjša,ne vem.Nekatere številke je res težko dobit.In za to niso krivi prodajalci..

User avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Posts: 5907
Joined: 21.01.2005 19:09:40
Location: Logatec
Contact:

Postby TomDar » 08.06.2007 21:22:34

Da se razumemo, mene sploh ne motijo cene (pa ne da se nekaj delam) ampak če je prevelika ali neumna cena, sploh ne vzamem. Logično ekonomija povpraševanja in ponudbe deluje.

Jaz govorim o drugem vidiku teh cen. Namreč negativna reklama. Ljudje, ki jih stripi drugače ali sploh ne zanimajo, zastrižejo z ušesi, ko se slišijo ali vidijo take cene na bolhi (100€ za strip, ki se ga dobi za 2-3€ v glanc stanju)
In to potem verižno vpliva na vse take, ki malo pobrskajo in najdejo, par zadev (ki jih že vsi itak itak, imamo) nabijejo ceno in potem so žalostni in razočarani ker se ne prodajo. In tako za sabo potegnejo cel kup istomišljenikov.
Sedaj pa si zamislite, da ste novi, čisto novi, ali povratnik, ki ga stripi zanimajo. Prvo kar narediš, se malo pozanimaš. In vidiš na bolhi (ki je med večjimi - če ne največjimi - pri nas) take cene, pa kaj si boš mislil?
Ni šans, da jaz zbiram ZS in LMS (ki so recimo najbolj popularne) in tam se prodaja NEUMOLJIVI ZAGOR ZS 873 številka! pa veš da ti manjka recimo še 80% zbirke (recimo, da si zbiratlj povratnik, ki mu je nekaj številk ostalo). Pa saj te mine do zbiranja!

Torej, mene ne motijo previsoke cene, pač z nasmehom jih ignoriram. Moti me plaz, ki se potegne za tem!

Pa še nekaj je kar me moti. Ljudje ne ločijo med besednimi zvezami "se prodaja" in "se proda" ali "se je prodalo"

Namreč, kot je Jang, rekel logično, da nisi neumen in prodajaš prenizko (razen v izjemnih slučajih, ko se ti mudi, ali se želiš losati stvari)
Tako da, vsak ki ima zadevo za prodat, se malo pozanima, in vidi cene, in postavi tudi svoje in ima izgovor: " Saj se na bolhi prodajajo za tak denar" in točno, tako saj se prodajajo, samo to ni isto kot Se proda, ali se je prodalo! Halo, pa saj nimamo zgodovine, nihče ne more pustiti komentar na opravljeno prodajo ali nakup. Zato, se pa dogajajo "nategi" in goljufije, dvojni ali trojni nicki, in prijateljski dvigi cen. Nato pa prodajalec obupa (verjamem da obupa, ker ni šans da se to proda) in vsi mislijo, da je našel kupca.
To je to...

Gremo dalje...