Nov kadilski zakon

Vse ostale teme, ki vam padejo na pamet.
No saj sam naslov pove vse.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

Dušan
STRIPOHOLIK
Posts: 394
Joined: 28.08.2005 12:42:07
Location: Lavrica

Post by Dušan »

So mi kršene človekove pravice, ker ne smem na avtobus s sladoledom???

Bojan
Posts: 49
Joined: 03.07.2007 12:38:50
Location: Celje

Lobiji

Post by Bojan »

Dragi moji, od kadilcev nima nihče koristi. Nobena zasvojenost še ni pripomogla k splošni blaginji. Neizpodbitno je dokazana škodljivost kajenja. O tem ni dvoma. Kolikor država pobere z davki na račun kadilcev, nekajkrat toliko izgubi zdravstvena blagajna in posledično podjetja. Gostinci so pa silno nesposobni, če mislijo služiti samo na račun zasvojencev. Pivo rad spije tako kadilec, kot nekadilec. Takisto kavo ali kaj drugega. Samo nekdilci smo se izogibali plinskih komor, imenovanih gostinski lokali. PO eni uri dimne kure mi je vsa pbleka odvratno smrdela. Raje sem kupil pivo in ga spil doma. Zdaj bom pa raje šel v kakšen lokal. Kadilci so narkomani, nič boljši od zasvojencev od marihuane, hašiša ipd. drog. Stvar je samo v tem, da je nikotinska zasvojenost dovoljena, a druge niso. Kadilcem bi naložil plačevanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Alkoholiki ne onesnažujejo svet okoli sebe (razen ko se jim ob izgubi zavesti odprejo vsi telesni ventili), a kadilci zadimljajo še vse ostale. Nikotinski oblak, poln dokazano rakotvornih snovi, se lepi na vse.
Ampak bojim se, da je ta protikadilska kampanija kratkega daha. Kmalu se bo znova vsepovsod veselo zadimljalo. Slovenci smo znani kot nestrpni in samovšečni ljudje, kateri se nič kaj ne oziramo na druge.
Umetnost je vse, kar je ustvarjeno z ljubeznijo

User avatar
alex
STRIPOHOLIK
Posts: 437
Joined: 10.10.2006 10:23:23
Location: Ljubljana

Post by alex »

TomDar wrote:Govorim, ko je zadeva potrjena, da je zaradi kajenja rak.
Glede davkov in ostalega, se nebi spuščal, ker dvomim, da kaj tega gre nazaj v zdravstveno blagajno, to jaz vidim le kot dodaten vir zaslužka za državo, ki jo lepo "spušijo v luft"
Vreča je ista. Vsaj morala bi biti :duno:
In če že kadiš potem tudi kadiš v teh prostorih, ali pač na odprtem... In če kadiš v za to predpisanem prostoru ali na prostem vam nihče nič ne more, in imate vsaj zaščito zakona
Problem je, da teh prostorov enostavno nikjer ni. Ker jim jih ni treba postavljati. Konkretno na obrtniški zbornici so obstoječo kadilnico s sprejemom zakona celo ukinili. Bojim se, da bo šla zadeva tako daleč kot ponekod v tujini, kjer delodajalci niso več zaposlovali kadilce in so jih ponekod celo odpuščali... potem pa so se začele tožbe. Drugače pa ni res, da nam nihče nič ne more, če gremo ven kaditi. Marsikje je odhod iz delovne stavbe med delovnim časom kršitev delovnega razmerja.
Le kmalu čakam, da se bo odprlo društvo ljubiteljev kajenja, in bodo imeli svoj prostor, kjer se bodo zakajali do konca, ravno iz protesta... Ter osebno tudi mislim, da kaj veliko nebo spremenil ta zakon (na kratek rok) ker jih bo kar nekaj kadilo iz upora
Smejal se boš, mi smo se o tem že pogovarjali... :P Razlika je le, da ne bi kadili iz "upora" (za kaj takšnega imamo mi že rahlo ostareli kadilci malo preveč v glavi...). Pri tinejđerjih pa ta nevarnost dejansko obstaja. Najslajše je prepovedano...
Jaz imam kolege, ki so kadilci in sem vedno bil poleg na pijači in se nisem delil, niti me nikoli ni motilo, tudi zdaj me nebo, če bo kdo, med nami kadilec, se bom tudi podredil in šel raje z njim ven na teraso sedet, da lahko pokadi svoj čik, kajti toleranten in razumevajoč sem...
Lepo od tebe :mrgreen: Zanimivo pa je, da z nami kadilci ven na čik odhajajo tudi nekadilci, kavico izmolzemo iz avtomata, nihče pa ne hodi več v bar, ker je tudi nekadilcem dolgčas. In smo vsi zunaj :wink: Nekaj podobnega sem prebral tudi v časopisu: v Bachusu na primer so bili vsi obidkovalci v predverju, notri vse prazno, kadilci so lahko nemoteno kadili, nekadilci pa so imeli družbo... :D
Vendar če pa grem z družino jest (ali sam) pa si ne želim, da bi v tem prostoru smrdelo po čikih (ne zaradi vonja) bolj zato, ker ko pridem nazaj (recimo v službo po kosilu) mi vonj srajice oddaja tak vonj, kot bi se zakaj cel dan, čeprav sem na kosilu slabe pol ure
Se popolnoma strinjam! Čeprav sem kadilec rad jem kosilo v nekadilskem prostoru. Po hrani pa grem ven na obvezni čik. Vendar je bilo to v restavracijah upoštevano, vsaj po mojih izkušnjah. Ko se boš s familijo enkrat odzval vabilu k nama domov se boš lahko prepričal, da v stanovanju ne kadim. Čeprav je moje. Enostavno ne maram smradu po postanem dimu, pa tudi do moje dame se mi zdi bolj fer. Pa še manj skadim, ker se mi ne ljubi prav pogosto na balkon... :wink:
Aja še nekaj, v soboto 18.8 je bazar, kjer je možno tudi kaditi, smo dejansko na odprtem torej kadilci in nekadilci, pridite na bazar
Eeeeeee, tu si se pa pošteno zmotil. Podhod je pokrit in zaprtih je več kot 1/2 sten, zato šteje kot zaprt prostor in se ne sme kaditi. Zato mene ne bo :mrgreen:

Kitoslav
Posts: 191
Joined: 18.11.2005 12:47:16

Post by Kitoslav »

vseeno greš lahko v višje nadstropje :lol:

User avatar
alex
STRIPOHOLIK
Posts: 437
Joined: 10.10.2006 10:23:23
Location: Ljubljana

Re: Lobiji

Post by alex »

Bojan wrote:Dragi moji, od kadilcev nima nihče koristi. Kadilci so narkomani, nič boljši od zasvojencev od marihuane, hašiša ipd. drog.
Na takšne žaljive in diskriminatorne opazke pa se mi zdi že smešno odgovarjati. In tudi ne mislim.

User avatar
sunciox
Posts: 545
Joined: 09.11.2006 13:43:44

Post by sunciox »

Jah :(
Last edited by sunciox on 22.09.2012 15:37:17, edited 1 time in total.

Bojan
Posts: 49
Joined: 03.07.2007 12:38:50
Location: Celje

Diskriminacija

Post by Bojan »

Vsekakor ne moreš odgovarjati. Ampak to je resnica. Kadilec je odvisen od nikotina. Vsem so znane abstinenčne krize, ko kadilcu vzameš njegovo drogo. S "klasičnimi" nakomani je enako. Simptomi so enaki. Narkomani, kateri se odvajajo od trde droge, je abstinenca pravi pekel. Mehke droge so vse, katere povzročajo duševno odvisnost. Te so tobak, marihuana, hašiš ipd. Trde droge pa povzročajo tudi fiziološko odvisnost. To pa so heroin, kokain, alkohol (posebno žgane pijače) in še kaj bi se našlo. Vsakdo, ki je odvisen od katere od substanc, je narkoman - odvisnež. Zakaj bi diskriminiral uživalce hašiša? V čem so slabši od kadilcev? Morebiti so celo boljši, saj svojo omamo držijo zase. Problem prepovedanih drog je njihova prepovedanost, saj ta prinaša kriminal. Ampak kriminal prinaša tudi dovoljena trda droga - alkohol, ki pa ima to srečo, da ne prizadene nepovezanega okolja. Trpijo samo najbližji - ogromno družinskega nasilja je povezanega z alkoholom. In alkoholiki so narkomani, Enko kot kadilci, redni požiralci tablet za spanje ali uživalci prepovedanikh drog. Meni prepovedanost neke droge ne pomeni drugačnega odnosa. Zame je samo pomembno, koliko je narkoman sposoben svojo razvado zadržati zase.
NARKOMANI SO VSI LJUDJE, KI SO TELESNO ALI DUŠEVNO ODVISNI OD KATERE OD ALKALOIDNIH ALI DRUGIH SUBSTANC, KATERE NISO POMEMBNE ZA FIZIOLOŠKO PREŽIVETJE TELESA IN NJIHOV MANJKO PRINAŠA DUŠEVNE IN TELESNE TEŽAVE.
Umetnost je vse, kar je ustvarjeno z ljubeznijo

User avatar
sunciox
Posts: 545
Joined: 09.11.2006 13:43:44

Re: Diskriminacija

Post by sunciox »

Bojan wrote:Vsekakor ne moreš odgovarjati. Ampak to je resnica. Kadilec je odvisen od nikotina. Vsem so znane abstinenčne krize, ko kadilcu vzameš njegovo drogo. S "klasičnimi" nakomani je enako. Simptomi so enaki. Narkomani, kateri se odvajajo od trde droge, je abstinenca pravi pekel. Mehke droge so vse, katere povzročajo duševno odvisnost. Te so tobak, marihuana, hašiš ipd. Trde droge pa povzročajo tudi fiziološko odvisnost. To pa so heroin, kokain, alkohol (posebno žgane pijače) in še kaj bi se našlo. Vsakdo, ki je odvisen od katere od substanc, je narkoman - odvisnež. Zakaj bi diskriminiral uživalce hašiša? V čem so slabši od kadilcev? Morebiti so celo boljši, saj svojo omamo držijo zase. Problem prepovedanih drog je njihova prepovedanost, saj ta prinaša kriminal. Ampak kriminal prinaša tudi dovoljena trda droga - alkohol, ki pa ima to srečo, da ne prizadene nepovezanega okolja. Trpijo samo najbližji - ogromno družinskega nasilja je povezanega z alkoholom. In alkoholiki so narkomani, Enko kot kadilci, redni požiralci tablet za spanje ali uživalci prepovedanikh drog. Meni prepovedanost neke droge ne pomeni drugačnega odnosa. Zame je samo pomembno, koliko je narkoman sposoben svojo razvado zadržati zase.
NARKOMANI SO VSI LJUDJE, KI SO TELESNO ALI DUŠEVNO ODVISNI OD KATERE OD ALKALOIDNIH ALI DRUGIH SUBSTANC, KATERE NISO POMEMBNE ZA FIZIOLOŠKO PREŽIVETJE TELESA IN NJIHOV MANJKO PRINAŠA DUŠEVNE IN TELESNE TEŽAVE.
Dej dej. :?
Last edited by sunciox on 22.09.2012 15:37:39, edited 1 time in total.

User avatar
Ruki
STRIPOHOLIK
Posts: 2022
Joined: 16.06.2007 16:45:01
Location: Oblazinjena sobica na zaprtem oddelku

Post by Ruki »

Moj dedek je kadil vrsto let, potem pa je en dan kot strela z jasnega vrgu škatlico cigaret v peč in se jih več ni dotaknu od takrat. Glede odvisnosti je bolj odvisno od posameznika, njegovega karakterja in tega kaj ima v glavi.

Bojan
Posts: 49
Joined: 03.07.2007 12:38:50
Location: Celje

Prenehanje

Post by Bojan »

POznam kar nekaj ljudi, ki se trudijo prenehati kaditi. Kar zajebano je. Na eni od prejšnjih obletnic mature so se na veliko pogovarjali, kako se odvajajo. Eno od sošolk je prisilil rakec, a nekatere druge pa težave z ožiljem.
Umetnost je vse, kar je ustvarjeno z ljubeznijo

User avatar
sunciox
Posts: 545
Joined: 09.11.2006 13:43:44

Post by sunciox »

Vsak lahko preneha, samo če si to res želi in ima voljo, nč druzga.

User avatar
Blue Blues
Posts: 979
Joined: 11.02.2006 1:32:56
Location: Brežice
Contact:

Post by Blue Blues »

Srt wrote:Vsak lahko preneha, samo če si to res želi in ima voljo, nč druzga.
Se čisto strinjam.

Jaz sem svoje čase znal spraznit tudi po 3 škatlice na dan. Par dni pred božičem tri, štiri leta nazaj sem si rekel da zdaj je pa tega zadost, in od takrat se cigaret nisem več dotaknil niti mi ni prišlo na misel da bi mogoče spet začel. Prvi mesec je bila kar kriza - se še spomnem, ko so ljudje okoli mene skoraj pop*zdili, ker sem stalno po rokah vlačil žogo za fuzbal in kar nisem vedel kam bi z njimi.

V glavnem če je volja, potem se da.


Kar se pa zakona od pred kratkim tiče sem mnenja, da je bolj tako tako. Sigurno je prav, da so končno naredil črto in morajo bit prostori med sabo strogo ločeni. Tega se je treba zavedat, da kadilec s svojo razvado ne ogroža samo svojega zdravja ampak z zadimljeno okolico in pasivnim vdihavanjem cigaretnega dima ogroža tudi druge okoli sebe. In se mi to zdi edino pravilno.

Se mi pa ne zdi fer, v kakšen podrejen položaj je očitno to vse skupaj pahnilo kadilce. Ko sem prebral, da se bo recimo v ločenih prostore po gostilnah lahko samo kadilo in se niti pijače - kaj šele hrane - ne bo smelo odnest noter s sabo, sem bil kar šokiran. To sigurno ni v redu. Če že hodijo v nek svoj prostor kadit, naj potem tam delajo kar jih je volja.

Ravno tako bi se jim kjer delajo moralo zagotovit, da bojo imeli svoj mir in bojo lahko to svojo razvado opravljali dostojno, ne pa se v najhujšem vremenu tekli skrivat nekje zunaj za bajto.

To, kar slišim in vidim tudi sam, da zdaj vsaj zaenkrat po lokalih brez odprtih prostorov zahaja bolj malo ljudi, se mi zdi pa hecno. Recimo v Brežicah se najde marsikatera majhna gostilna, kamor so mel ljudje navado pridet zjutraj pred službo na kak kofe in se pogovarjat, mogoče vmes kakega prižgat. Zdaj jih pa več ni. Ne vem, slučajno ni bistvo vsega da se s kom srečaš in malo pomeniš, vmes pa spiješ kako pijačo. Bindeki... :roll:
It's Showtime!

Bojan
Posts: 49
Joined: 03.07.2007 12:38:50
Location: Celje

Kajenje

Post by Bojan »

Naša država pri zakonodaji ne zna biti dosledna, niti praktična. Cigarete in ostale tobačne izdelke je moč legalno kupiti. Torej kaditi naj ne bi bilo nekaj protizakonitega (čeprav sem osebno proti ločevanju drog na dovoljene ikn prepovedane: vse droge so v primeru odvisnosti škodljive). Kadilci naj bi svojo razvado opravljali zase, zgolj v svojo škodo, vendar po mojem mnenju na dostojen način. Ločeni prostori se ne bi odnesli, ker se tudi po starem zakonu niso. Kadilo se je vsepovsod, nekadilci smo bili praktično v vsakem zaprtem lokalu razen redkih izjem, neusmiljeno izpostavljeni smrdljivim strupom. Žal so lastniki lokalov s svojo nespametjo in napačno predstavo, da so samo kadilci korisniki gostinskih uslug, sami spravili kadilce v "akvarije", kjer pa ribic ne bo dovoljeno krmiti, temveč samo zadimljati. Država se bo morala nekoč odločiti, kaj se ji glede na stroške zdravstvenih težav kadilcev izplača.
Umetnost je vse, kar je ustvarjeno z ljubeznijo

User avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Posts: 5915
Joined: 21.01.2005 19:09:40
Location: Logatec
Contact:

Post by TomDar »

Ok Bojan, zdaj pa šibaš v drugo skrajnost...

Alex, je daleč od tega kar si napisal. Je kadilec in to uvideven, nikogar ni še "ogrožal" pa smo že velikokrat skupaj bili ali na pijači ali pri pripravah za bazarje v striparnici ali kleti. In na pijači je vedno vprašal, če lahko prižge, ker sem (in včasih še kdo drugi) nekadilec. Pa tudi pri pomoči je odšel iz kleti ali celo iz garaže na čik na prosto in potem prišel nazaj. In vem tudi, da doma in na vikendu ne kadi....
Samo v vednost, ker je pač eden od kadilcev povedal svoje mnenje, pa da se ne udriha po njem...

User avatar
Mocivnik
Posts: 415
Joined: 04.01.2007 21:31:09
Location: Ravne na Koroškem

Post by Mocivnik »

Čisto se strinjam s tem zakonom, moja starša sta neala kaditi v februarju, in moram reči, da se počutita tudi očitno bolje. Mislim da od kadilcev nima nihče oristi, poleg tega, da država jemlje denar in je že prav požrešna.

Post Reply