Fašizem, tukaj in zdaj

Vse ostale teme, ki vam padejo na pamet.
No saj sam naslov pove vse.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

User avatar
macon
STRIPOHOLIK
Posts: 1705
Joined: 24.12.2005 23:11:43
Location: Škofja Loka
Contact:

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby macon » 04.04.2019 13:21:03

P!3da, a še ena fašistična stranka po Levici in SD?

Ubogi moj mučeni narod, le kako bo zdržal vse te črnosrajčnike in rdečezvezdaše?

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6258
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby Poli 78 » 04.04.2019 13:35:09

Saj bodo Janši odžrli glasove, ni panike. :mrgreen:
Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
macon
STRIPOHOLIK
Posts: 1705
Joined: 24.12.2005 23:11:43
Location: Škofja Loka
Contact:

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby macon » 04.04.2019 13:44:34

Kaj pa, če jih bodo SNS-u? :)

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6258
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby Poli 78 » 04.04.2019 15:24:54

Tudi prav. :cry_lol:
Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
ninel
Posts: 4561
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby ninel » 05.04.2019 9:42:32

Grega Repovž

Ogrožena suverenost Slovenije

Ko je v ponedeljek, 25. marca, na uredništvo Mladine prispelo protestno pismo madžarske veleposlanice v Ljubljani Edit Szilágyiné Bátorfi, ki je Mladini očitala, da je naslovnica z upodobljenim madžarskim premierom »prestopila vse meje, je nezaslišana in obenem obžalovanja vredna«, smo bili na uredništvu malce presenečeni. »Protestiram proti načinu, na katerega ste upodobili predsednika Vlade Madžarske. Nezaslišano in nesprejemljivo je, da predsednika vlade države, ki je zaveznica Slovenije v EU in v Natu, enačite s pripadniki mračnih sil preteklosti!« Presenetil nas je namreč jezik, ki je spominjal na neki drug čas ter tako nazorno razkrival naravo madžarskih oblasti in tudi veleposlanice same. Pismo je bilo še en kamenček v mozaiku, ki tako jasno kaže, s kakšno politiko imamo opravka v sosednji državi in kaj se je zgodilo v državi Evropske unije, ki naj bi bila nekakšna zveza demokratičnosti. In pismo je bilo še en dokaz, kakšna sramota je, da Evropska ljudska stranka ni zbrala moči, da bi izključila Fidezs Victorja Orbána iz svojih vrst – o čemer je govorila naslovna tema, ki je razburila madžarsko politiko.

A ker je Mladina pokazala tudi na antisemitsko naravo aktualne madžarske vlade, smo stopili na žulj tej oblasti. Da so v Budimpešti resno besni na Mladinino zelo jasno stališče do Orbánovega režima, se je pokazalo nekaj dni kasneje, ko se je na Mladinino pisanje in naslovnico odzval kar Zoltán Kovács, tiskovni predstavnik madžarske vlade in Orbánov zaupnik, ki je sicer pristojen za nadzor medijev na Madžarskem in redno obračunava z redkimi preostalimi oporečniškimi novinarji.

Vendar pa se je v nadaljevanju izkazalo, da so stvari hujše.

Iz virov v slovenski diplomaciji smo namreč izvedeli, da je na dan, ko je uredništvo dobilo pismo Edit Szilágyiné Bátorfi, pismo prejela tudi vlada republike Slovenije. Verbalna nota, kot se to pismo imenuje v diplomatskem svetu, naslovljena na zunanje ministrstvo, ni bila ravno diplomatska, ampak nenavadno ostra, neverjetna, če uporabimo jezik novinarja Boruta Mekine. V njem je madžarska veleposlanica protestirala zaradi naslovnice tednika Mladina in v diplomatskem jeziku od slovenske vlade zahtevala, naj prepreči, da bi Mladina (ali pa kdo drug) še kdaj v prihodnosti upodobila madžarskega premiera na ta način. Od ministrstva smo seveda terjali pojasnilo in potrditev. Kot so nam odgovorili z ministrstva, so to noto dejansko prejeli. In nanjo tudi odgovorili: da ministrstvo dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev, niti je ne ocenjuje. Odgovor ministrstva, ki ga vodi Miro Cerar, je tak, kot mora biti odgovor resne države. Hladen in ne dopušča nobene razprave.

Vendar pa nam ta razkrita diplomatska nota kaže, kako resne so razmere in s kom imamo dejansko opravka – ne samo mi, temveč celotna Evropa. Država, ki si drzne zahtevati od vlade druge države, naj ukrepa zoper novinarje, ki ji je to tako naravno, pomeni resno varnostno grožnjo celotni regiji. A to je le pika na i. To je namreč država, ki ne skriva, da poskuša s kapitalom in na vse druge načine poseči v avtonomijo slovenske države. Brez zadržkov je na primer posegla v slovenski politični prostor in si v evidentno podrejeno vlogo pridobila Slovensko demokratsko stranko Janeza Janše, ki že dalj časa ravna tako, da sledi madžarskim političnim interesom (če se je kdo kdaj spraševal, kako nastane kolaboracija, si lahko to ogleda zdaj v živo). Prek SDS – za velikimi besedami se vedno znova skriva finančna operacija – je madžarska država prišla do dela slovenskih medijev, ki so zdaj združeni v madžarsko državno propagandno podjetje. In seveda zastopajo madžarske interese in napadajo slovensko državo in njene institucije. Madžarska vlada tudi načrtno podeljuje državljanstvo prebivalcem Prekmurja, tam izvaja investicije, načrtno financira družbene dejavnosti. Vse pove naslednji podatek: dva milijona evrov je Madžarska namenila zgolj za gradnjo stadiona in delovanje nogometne akademije v Lendavi. Namen je jasen. Seveda je do Šarčeve vlade delala tudi vse, da bi prišla do izhoda na morje prek Luke Koper – prejšnja vlada ji je hitela pri tem streči. A primerov je še več: na 72. strani Mladine, v rubriki Dinamit, je objavljena fotografija veleposlanice Edit Szilágyiné Bátorfi, posneta na veleposlaništvu v Ljubljani. In kaj je na steni za njo? Zgodovinski zemljevid Velike Madžarske. Da, na njem je Prekmurje del Madžarske. Niti se ne trudijo skriti svojih teženj. Takega brezsramnega in revizionističnega bahanja predstavnice sosednje države ne bi v Evropi tolerirala nobena resna država.

Kot je zapisal Borut Mekina: Rubikon je prestopljen. A zaključimo z besedami drugega Mladininega kolumnista, Bogomirja Kovača: Varnostno ima v tem trenutku Slovenija največje težave s tremi državami: Hrvaško z njenimi vdori v Piranski zaliv, Italijo, katere politiki se spogledujejo z Istro, ter Madžarsko, ki sistematično vstopa v Prekmurje. Še dobro, da smo v Natu, bi kdo vzkliknil, da smo v vojaški aliansi, ki nas varuje pred morebitnimi tovrstnimi težnjami. A kaj, ko nas ogrožajo prav članice Nata.

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6258
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby Poli 78 » 05.04.2019 10:28:31

K zgornjemu uvodniku sodi še tale članek...
https://www.mladina.si/190428/drustvo-n ... e-svobode/

Društvo novinarjev: Madžarska vlada je v zadnjem desetletju kršila vsa načela medijske svobode
Na nedopusten pritisk madžarske vlade na tednik Mladina se je odzvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki pravi, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo potencialna tarča oblastnih podrejanj
V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) se pridružujejo uredništvu Mladine v ugotovitvah, da je diplomatska nota madžarske ambasade, v kateri se je ta opredelila do naslovnice Mladine 22. marca 2019 in od slovenskega zunanjega ministrstva celo pričakovala posege v uredniško avtonomijo medija, dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi. "Da madžarsko veleposlaništvo označi naslovnico tednika Mladina za “politično neodgovorno” in pozove slovensko zunanje ministrstvo, naj “pomaga pri preprečevanju podobnih incidentov”, je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev," so pri DNS zapisali v sporočilu za javnost.

"Madžarska vlada je v zadnjem desetletju sistematično kršila vsa načela medijske svobode, ki je eden temeljev demokratične družbe, pomagala pri zapiranju neposlušnih medijev in z drugimi metodami pritiska kritične novinarje pregnala ali iz poklica ali na sam rob medijskega prostora."

"Gre za nedopustne pritiske, ki po načinu, retoriki in ostrini spominjajo na čase in družbenopolitične sisteme, ki naj bi jih države srednje in vzhodne Evrope pustile za seboj že pred 30 leti. Pismo madžarske veleposlanice je hkrati še en plastični prikaz, kako vlada uradno demokratične države, članice EU in Nata, vidi vlogo medijev v družbi. Madžarska vlada je v zadnjem desetletju sistematično kršila vsa načela medijske svobode, ki je eden temeljev demokratične družbe, pomagala pri zapiranju neposlušnih medijev in z drugimi metodami pritiska kritične novinarje pregnala ali iz poklica ali na sam rob medijskega prostora," so dodali.

Poudarjamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo potencialna tarča oblastnih podrejanj. Prav nasprotno, delujemo avtonomno in svobodno ter skladno s profesionalnimi in etičnimi standardi in merili, ki so edino vodilo pri našem delu. Od države pričakujemo kvečjemu, da bo, kot je pravilno ravnala v primeru madžarske note, dosledno zagotavljala in ščitila medijsko svobodo in svobodo izražanja na sploh.
Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
ninel
Posts: 4561
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby ninel » 05.04.2019 10:47:35

Še opravičilo Tomaža Lavriča. :cry_lol:
https://www.mladina.si/190362/opravicil ... XCp0mAma6k

Opravičilo

Velecenjena madam veleposlanica republike Madžarske, prejmite moje iskreno in globoko opravičilo za nesramno in popolnoma neresnično upodobitev vašega predsednika gospoda Orbana na naslovnici Mladine, ki je pri vas upravičeno povzročila zgražanje in žalost.

Po vašem prizadetem pismu sem šel vase in sprevidel svojo zmoto. Vem, da povzročenega gorja ne morem izbisati, a naj v svoj zagovor vendarle pojasnim, da sem tudi sam le nedolžna žrtev objektivnih okoliščin. Dovolite, da s prstom pokažem na prave krivce za neljubi škandal. To so: - najprej, seveda, dolgoletni komunistični izobraževalni sistem, ki mi je spral možgane in mi otopil čut za nacijo in vero - nadalje so krivi šlampasti in nepazljivi nadrejeni v uredništvu Mladine, ki bi me morali bolje nadzirati in pravočasno ustaviti, saj vedo, da sem neodgovoren in naiven v političnih rečeh in da mislim, da se kar vse sme - in nenazadnje je kriv naš permisivni pravosodni sistem, ki ne sankcionira ostro in nemudoma takih družbenih odklonov.

Rotim vas, madam, da vseeno ne obupate nad nami, ampak nam še naprej dobrohotno pomagate z nasveti in dobronamerno kritiko, da bomo tudi mi dosegli zgledno stanje objektivnosti in enoglasnosti, kakršnega ste vzpostavili v madžarskih medijih, pa da bomo nekoč tudi pri nas zaživeli vladavino reda in miru, nacionalne čistosti in krščanske ljubezni do vseh ljudi za žično ograjo, kot jo zapoveduje vaš blagi in pravični ljubljeni vodja V. Orban.

S spoštovanjem,
T. Lavrič, hišni karikaturist

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6258
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby Poli 78 » 05.04.2019 13:16:07

TBC, legenda! :mrgreen: :mrgreen: :yes:
Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
macon
STRIPOHOLIK
Posts: 1705
Joined: 24.12.2005 23:11:43
Location: Škofja Loka
Contact:

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby macon » 08.04.2019 18:58:28

En boljših besednih masakrov na temo rasizma proti črncem, samo par minut, ne bo vam žal. Komentarji spodaj so izjemni.

User avatar
horex2
STRIPOHOLIK
Posts: 2247
Joined: 28.02.2006 15:23:46
Location: trbovlje

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby horex2 » 10.04.2019 10:03:55

:cry_lol:
bližje je 1.maj, več je postov na tej temi :cry_lol: :cry_lol:
horex je zakon, pa reno tud...

User avatar
risar_69
STRIPOHOLIK
Posts: 9517
Joined: 14.04.2007 16:39:52
Location: Ljubljana

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby risar_69 » 11.04.2019 14:00:26

Preden začneš slikati, moraš imeti v konici čopiča srce, roko in misli!

User avatar
macon
STRIPOHOLIK
Posts: 1705
Joined: 24.12.2005 23:11:43
Location: Škofja Loka
Contact:

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby macon » 20.04.2019 13:55:10

Intelektualna telovadba: Peterson proti Žižku

User avatar
ninel
Posts: 4561
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby ninel » 20.04.2019 14:10:45

Prodajna akcija založbe CICERON

SAMO 50 evrov … in spoznali boste rimsko cerkev od zunaj in znotraj.

Za ta denar si lahko izberete štiri od naslednjih knjig o zgodovini morale in socialne pravičnosti cerkve:
- POHLEP
- NABIRKA
- VLAČUGA BAILONSKA
- UMOR V VATIKANU
- NADŠKOF GENOCIDA
- KRISTUSOVI NAMESTNIKI
- NESVETA TROJICA
- SEKS IN VATIKAN
- ZLORABE, MOLK IN LAŽI
- PRAVLJICA O KRISTUSU
- JEZUITI
Namesto drobiža boste ob nakupu za 50 evrov dobili še izvod knjige ZA ZIDOVI VATIKANA ali katero od zgornjih knjig po vaši izbiri. Skratka plačate štiri, dobite pet.
Informacije o knjigah najdete na www.ciceron.si, naročila pa pošljite na naslov zalozba@ciceron.si, ker spletna stran sama ne bo obvladala te zapletene matematike

User avatar
ninel
Posts: 4561
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby ninel » 21.04.2019 9:23:11

Kako janšisti lezejo v rit ustašem...
https://reporter.si/clanek/slovenija/bo ... deo-698592

User avatar
ninel
Posts: 4561
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Fašizem, tukaj in zdaj

Postby ninel » 24.04.2019 8:01:16

IVO JOSIPOVIĆ ODGOVARA POZNATOM FILOZOFU Pozdravljam ga, ne sramotnim ZDS ni časnim SFSN, nego novim pozdravom: NSLM - Neven Sesardić laje na Mjesec

https://www.jutarnji.hr/komentari/ivo-j ... bsfeX9Qyaw

Argument presumpcije nevinosti često zloupotrebljavaju desničarski, revizionistički nastrojeni autori. Po njima bi Hitler, Mussolini i Milošević te svakako Pavelić - bili nevini

Neven Sesardić, poznat po predavanjima na kojima je govorio kako su crnci genetski manje inteligentni od bijelaca, prosuo je u svom gnjevu na moj komentar širokobrijeških događaja iz Drugoga svjetskog rata nove “bisere”.

Nezadovoljan je mojom tvrdnjom da su fratri sa Širokog Brijega podupirali ustaše te u operacijama za oslobođenje (da, oslobođenje!) mostarskog kraja oružjem pomagali Nijemce i ustaše. Rekoh, kolaboracijom i vojnim angažmanom preuzeli su rizik stradanja i izgubili. Iz današnje perspektive trebamo žaliti za svakim izgubljenim životom, ali i znati tko je bio na pravoj strani, a tko ne, tko je zaista heroj i mučenik, a tko nesretnik koji je izabrao pogrešnu stranu i izgubio najvrednije: život.

Žalosno, danas, barem na medijskoj sceni dominira paraznanost koja slijedi političke trendove i sluganstvo Hitleru i Mussoliniju i sudjelovanje u ustaškom zločinačkom pothvatu smatra domoljubljem i herojstvom. One koji su Hrvatsku stavili na stranu pobjednika, suprotno Ustavu, smatraju zločincima, izdajnicima i nehrvatima.

Kaže Sesardić, nisam dao nikakav dokaz za svrstavanje širokobrijeških fratara na okupatorsku stranu i njihov vojni angažman. Da, nisam iznio studiju, nego sud u kratkoj izjavi. Ali, dokaza je jako puno za tu tezu. I to ne samo iz “partizanskih” izvora, već i iz izjava svjedoka te stručne i znanstvene literature, kao i domaćih i stranih izvora koje revizori naše povijesti prešućuju. Tako i Sesardić.

Potrudite se, Sesardiću, ima dobrih studija i arhivske građe, recimo studija dr. Anića, ali i mnoge druge. Dostupni su i dokumenti iz arhiva u Hrvatskoj, ali i BiH (Sarajevo). Oni jasno potvrđuju da su u vojnim operacijama na strani ustaša i Nijemaca sudjelovali i širokobriješki fratri, da su se snažno i uporno borili, da je na zvoniku bilo mitraljesko gnijezdo, a oko samostana minsko polje. I to, da su zvonik i samostan gađali saveznički avioni pod komandom RAF-a jer drukčije nije bilo moguće svladati otpor.

U svom revizorskom gnjevu Sesardić mi kao pravniku prigovara da kršim presumpciju nevinosti pokazujući svoju neukost na pravnom području. Naime, presumpcija nevinosti institucija je kaznenog procesnog prava koja se primjenjuje u sudskim postupcima, a ne metoda povijesnih istraživanja i zaključivanja. Dakako, i sud i pravni znanstvenici moraju utvrđivati istinu, ali metodologija je različita. Taj argument presumpcije nevinosti često zloupotrebljavaju desničarski, revizionistički nastrojeni autori.
Vezane vijesti

Po njima bi i Hitler, Mussolini, Milošević i, svakako, Pavelić bili nevini. Za desničare, povijest Drugoga svjetskog rata je povijest partizanskih zločina nad nevinim žrtvama, domoljubima i junacima. Nema danas stradalog ustaše koji desni, vrlo glasni mediji ne proglašavaju nevinom žrtvom partizanskog zločina i mučenikom. E, neće biti!

Pa, hajde da vidimo tko je domoljub, junak i mučenik u ratnim operacijama za oslobođenje mostarskog kraja. U bitki za oslobođenje mostarskog kraja njemačka vojska i ustaše potpomognute i fratrima sa Širokog Brijega ubili su 515 partizana, a još ih je 336 nestalo, vjerojatno također ubijeno. Ranjeno je više od 1600 partizana. Bili su to mladi ljudi, najvećim brojem Hrvati, ali i katolici iz 26. dalmatinske divizije te drugi borci. Dobrim su dijelom stradali u borbama, često i prsa o prsa, kod najutvrđenije točke obrane, samostana. 36 junaka i domoljuba je poginulo neposredno u borbama za samostan.

Dr. Anić ih se sjeća i valja ih spomenuti: Jure Novak iz Hvara, Ante Matas iz Supetra, Šime Šimunović iz Ošljega, Dane Iljadica iz Šibenika, Josip Radoš iz Rupa, Ivan Kanić iz Konjevrata, Vinko Karmolić iz Bola, Milan Bilić iz Studenaca, Josip Piaserati iz Sali, Niko Šegarić iz Prekoga, Ivan Sani iz Pupnata, Ivo Beatović iz Stona, Stjepan Stojanović iz Gradca, Jozo Radošević iz Dugopolja, Mile Orlović iz Stankovaca, Ivan Duka iz Trogira, Josip Meštrović s Velog Drvenika, Mate Vitasović iz Drvenika, Lovre Bonačić iz Milne, Joze Vuleta iz Otoka, Joze Aržak iz Muća, te Andrija Belić iz Opuzena. Trojica su iz ostatka Hrvatske: Mate Cigravski iz Donjeg Miholjca, Petar Kelčec iz Zagreba, Adam Vujaković iz Kostajnice; dvojica su Hercegovci: Ivan Lučić s Golubinca i Nedjeljko Raič iz Hutova; Ahmed Tatarević je Bosanac iz Sanskog Mosta; Josip Peharanić Vojvođanin iz Rume.

Čak trojica Slovenci: Alojz Berhauz iz Rogaške Slatine, Franjo Zunter iz Celja te Marion Pergar iz Ajdovščine. Tu su i tri Talijana: Lido Tempesti, Giovanni Selegmi iz Venecije i Remigio Barazzo iz Udina; te Poljak Sigmund Dunajski. U borbama za oslobođenje Mostara 1945. poginula su još desetorica boraca, mahom Dalmatinca: Mate Mendeš iz Drašnica, Vjeko Kostanić iz Drvenika, Stanko Tolj iz Vrgorca, Ivan Dodig iz Dusine, Ante Turčić iz Primoštena, Franjo Papić iz Senja, Marko Tomazini (Tomašić) iz Smokvice, Jure Viličić iz Vrbovske, Ivan Podrug iz Sinja, te Jakov Grmaja iz Gline. To su junaci, domoljubi i mučenici!

Osim Sesardića, na moju izjavu o Širokom Brijegu skočili su brojni desni portali, posebice iz Hercegovine, neizbježno dnevno.hr, razni desničari. Povijesni revizionizam i ustašofilija im je zajednički nazivnik i odgovor Sesardiću odgovor je svima njima. Samo, molim današnje fratre sa Širokog Brijega da za imenovane junake održe misu i da ulože svoj nesumnjivi društveni utjecaj da se iz mnogih mjesta u njihovoj blizini uklone spomenici i nazivi ulica posvećeni ratnim zločincima Juri Francetiću, Mili Budaku i drugim “junacima” zločinačkog ustaškog pokreta.

Jedini koji zaslužuje neko slovo jest nekadašnji apologet Tita i partizana Slaven Letica, kasniji savjetnik antifašista i partizana, predsjednika Tuđmana, koji se srozao do suradnika portala Kamenjar. Na Kamenjaru je zavapio da mi se zbog stava o Širokom Brijegu treba oduzeti profesura i status znanstvenika. Baš onako demokratski, prema pravu na slobodu izražavanja. Njemu, a i svim ustašofilskim revizionistima šaljem pozdrav. Ne onaj stari hrvatski sramotni ZDS, ne, ni onaj časni partizanski, SFSN. Šaljem im svima novi hrvatski pozdrav SLLM: Slaven Letica laje na Mjesec. Ono prvo SL po potrebi se može zamijeniti bilo kojim revizionističkim imenom, recimo sa NS (Neven Sesardić). Zašto takav pozdrav? Zato što koliko god se upirali da od ustaša i njihovih kooperanata naprave pravednike, domoljube i mučenike, a od partizana zločince, u tome nikada neće uspjeti.