MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9775
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby jang » 25.06.2012 13:03:35

Originally posted by MAKONDO
Dragi prijatelji,


Pred vama je nova izdavačka kuća "Makondo", nastala iz uverenja da je u svetskoj reci stripova ostalo još grumenja zlata koje tek treba otkriti.

Dva važna cilja naše izdavačke kuće su da svako izdanje koje potekne iz kuhinje "Makonda" bude umetnički izuzetno vredno, a ujedno i visoko kvalitetno odštampano. Bićemo okrenuti najviše francusko-belgijskoj školi stripa, ali će iz pomenute kuhinje izaći mnogo interesantnih stvari sa različitih strana sveta...

Većinu naše produkcije predstavljaće dela devete umetnosti, a izdavaćemo i romane, ilustrovane crtežima domaćih autora i obogaćene posebnim tekstovima i esejima. I kada već govorimo o domaćim autorima, sa ponosom naponinjemo da je logo "Makonda" delo Alekse Gajića, na kojem mu se ovom prilikom još jednom najiskrenije zahvaljujemo.

U ovom prvom pozdravu imamo za vas dve najave...

Prva strip biblioteka koju vam predstavljamo jeste biblioteka "Valkire", i u njoj prvi serijal - Marinijevi "Orlovi Rima". Ovaj serijal, kao što ćete u budućnosti uvideti, nije baš tipičan profil onoga čemu smo okrenuti i verovatno je nešto najkomercijalnije što ćemo ikada izdati, ali nam je jako drago što baš ovim delom započinjemo naš izdavački život jer je reč o sjajnom autoru, ambicioznom delu i izdanjima koja odlično izgledaju i za koja znamo da ćete ih rado imati u svojoj kolekciji. Iako ćemo uglavnom raditi integrale, "Orlovi Rima" su otvoren serijal koji dobro prolazi na evropskom tržištu tako da "Dargaud" nije ograničio broj albuma, a uz činjenicu da Marini jako studiozno prilazi izradi ove epske sage i radi jedan album svake dve godine, u ovom slučaju, odlučili smo se za izdavanje pojedinačnih albuma koje ćemo jednog dana objediniti u luksuznoj kutiji. Prva dva albuma izaći će u narednih mesec dana, a treći najkasnije za Sajam knjiga.

Druga najava se odnosi na romane, ali svakako da taj deo ne možemo nazvati nestripskim jer reč je o biblioteci pod nazivom "Liga izuzetnih džentlmena", u kojoj ćemo kroz dve edicije - "Horor klasici" i "Večni dečiji klasici", objaviti sva originalna dela koje je Alan Mur tako sjajno spojio u svom istoimenom remek delu. Prva knjiga u toj biblioteci biće "Čudan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda" Roberta Luisa Stivensona, za koju će ilustracije raditi Ivica Stevanović, a predgovor napisati Dejan Ognjanović.
Pored uvodne reči i ove dve najave, hteli bismo da napomenemo i jednu od novina koje će "Makondo" uvesti na naše tržište, a to su luksuzna kolekcionarska izdanja u (veoma) limitiranom tiražu, prava poslastica za najzagriženije kolekcionare, kakvi smo i mi sami. Prva dva izdanja u ovoj kategoriji biće prva dva naslova "Orlova Rima". Ova izdanja biće izdata u posebno dizajniranoj kutiji, luksuznom omotu i sa dodatnim stranama koje će sadržati nacrte i skice autora. Tiraž će biti samo 9 primeraka za svaki naslov, od čega će 4 biti urednička (2 za "Makondo", i po jedan za "Dargaud" i autora). Preostalih 5 primeraka biće pušteno u prodaju putem aukcije, i ova izdanja nikad neće biti doštampavana, što znači da će kupac ovog izdanja imati jedan od samo 5 primeraka koje je bilo moguće kupiti. Takođe, ovakva izdanja biće još vrednija iz razloga što neće biti štampana za svaki strip koji objavimo.
Za sve sugestije, utiske, primedbe i predloge možete nam se obratiti u svakom trenutku. Do skorog čitanja...

Iz zaliva magije...
Vaš "Makondo"

www.makondo.rs
makondo@makondo.rsUser avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9775
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby jang » 25.06.2012 13:06:03

Originally posted by MAKONDO
[font=Book Antiqua][/font=Book Antiqua]
ENRIKO MARINI, „ORLOVI RIMA” knjige I i II

Image

Image

Stari Rim je oduvek bio, i nesumnjivo će ostati, sjajna tema i velika inspiracija za mnoga čuvena epska dela. I kao što su ovu temu u svetu sedme umetnosti uspeli fantastično da ožive filmovi poput „Ben Hura“ i „Gladijatora“, a nedavno i serije „Rim“ i „Spartak“, Enriko Marini to isto uspeva u svetu devete umetnosti...
Nadahnut likom germanskog princa koji postaje rimski vojskovođa, jedan od vodećih evropskih crtača upušta se u svoj prvi samostalni projekat u kome potpisuje i scenario i crtež. I stvara nešto zaista izuzetno.
U ovoj epskoj sagi, Marini će uspeti da među autentične istorijske ličnosti, događaje i lokacije, sjajno protka dramski tok koji će se baviti večnom temom prijateljstva, oslikanom kroz odnos dva glavna junaka – Marka Aurelija Falkona i Gaja Julija Arminija. Potonji je, kao što smo naveli na početku, poslužio kao inspiracija za ovo delo. Istorija nije uspela da zabeleži sve aspekte iz života Ermanamera, sina kneza Sigmara, koji kao dete biva poslat kao talac u Rim gde i dobija pomenuto rimsko ime. Zna se da je bio podvrgnut strogom rimskom obrazovanju i da je uspeo brzo da napreduje na vojnoj lestvici. Upravo ove praznine koje se javljaju u istorijskim spisima, Marini koristi kao sjajnu priliku da pored priče o prijateljstvu i svim preprekama na koje ono nailazi, tu doda i ostale velike teme kao što su ljubav, osveta, izdaja, rat, uostalom sve ono što jedna ovakva saga mora da sadrži... Istorijski tok događaja vodi ka velikom porazu Rimljana u Teutoburškoj šumi, ali kojim putevima će Marini voditi Arminija i Falkona do tog važnog trenutka u istoriji Starog Rima – ostaje nam da uživamo prateći ih tamo...
Što se tiče crteža, tu greške nije moglo biti. Marini je jedan od onih autora koji zaista izaziva nepodeljeno divljenje i kritike i čitalaca. Svi kadrovi albuma ovog serijala jesu mala remek dela. Svejedno da li je reč o prizorima bitaka, portretima, monumentalnim slikama Rima ili senzualnim aktovima ženskih tela, Marini je jednostavno maestralan, i crtački i na planu kolorisanja...
Zato izdavačka kuća „Makondo“sa neskrivenim ponosom predstavlja ovo delo kao prvi serijal u bibloteci „Valkire“, koja će inače objedinjavati naslove sa temama iz istorije, mitologije i epske fantastike.
Što se tiče tehničkih podataka, albumi su u tvrdom povezu sa mat plastifikacijom, na 60 strana, formata 240x320, papir je kunzdruk, čak i kvalitetniji od onog u originalnom izdanju.
Što se tiče cene, za kupovinu preko našeg sajta i u striparnicama “Darkvud” i “Alan Ford” ona će iznositi 1400 din po albumu. Cena u knjižarama biće 1550 din. Za sve vas specijalna promotivna cena iznosiće 1200 din, i ona će važiti na strip konferenciji u Kragujevcu, gde ćemo inače u petak, 29.06., od 20.05h imati promociju ovog serijala.
Korice i izabrane table iz prva dva albuma pogledajte na http://www.makondo.rs

Vaš “Makondo”User avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Posts: 5907
Joined: 21.01.2005 19:09:40
Location: Logatec
Contact:

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby TomDar » 26.06.2012 21:15:09

Evo to je pa meni všeč žanr, kupujem!

User avatar
tilitili
STRIPOHOLIK
Posts: 6045
Joined: 26.02.2009 21:26:50
Location: zagorje ob savi

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby tilitili » 26.06.2012 22:33:23

in najkasneje v oktobru še trojka

Image

vir: Makondo, Darkwood forum
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6065
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby Poli 78 » 19.08.2012 0:02:12

Evo ga, Marička prim tička!

Originally posted by MAKONDO

Image


Dragi prijatelji,


Nakon kratkog zatišja a kao što smo i obećali, javljamo vam se sa najavom za treću knjigu "Orlova Rima", čak malo i pre najavljenog roka što je posledica dobre prodaje prve dve knjige, dakle vaše podrške. Osim same vesti koja će obradovati sve vas koji nestrpljivo očekujete nastavak ove sjajne sage, imamo još jednu lepu vest koja se tiče cene. Naime, sada kada znate kakav kvalitet možete da očekujete od nas, uvodimo sistem pretplate koji će vam omogućiti zaista odlične cene za naša izdanja. Treća knjiga pojaviće se u prodaji sredinom septembra, po istoj ceni kao prva dva broja (1550 din u knjižarama, 1400 din kod nas, u "Darkvudu" i "Alan Fordu"), a u pretplati možete nabaviti ovo izdanje za 1100 din (+ptt troškovi za one kojima šaljemo primerak poštom, tj. za one koji ne mogu da preuzmu knjigu u Beogradu)! Za sve vas koji kupite "Orlove Rima III" ovim putem, sledi i mali poklon.

Inače, treći nastavak "Orlova Rima" zaista ispunjava visoka očekivanja koja su prve dve knjige postavile. Dramski tok dobija na brzini i dubini, ovo je definitivno najdinamičniji nastavak do sada, a Marini sjajno razrađuje svoje likove pokazujući da se sve bolje oseća i u ulozi scenariste. Crtež je naravno fantastičan, a koloritom polako počinju da ovladavaju sive, mračnije nijanse kako se priča vraća u magle i tamu Germanije. Opet sjajno nadograđeno na autentične istorijske događaje, lokacije i ličnosti (i opet pune ruke posla za naše stručne saradnike na polju istorije), što više pripremamo ovaj serijal to više uviđamo duboku slojevitost kojom autor dočarava svet Starog Rima. Inače, bilo je puno zanimljivih mejlova od izlaska prve dve knjige u kojima su nam svoje utiske između ostalih iznosili i neki studenti i profesori istorije, kao i nekoliko kolekcionara i stručnjaka za staro oružje, i svi oni su pre svega bili oduševljeni Marinijevom ozbiljnošću prilikom pristupa ovoj tematici.

Uskoro postavljamo i nekoliko tabli za preview, gde ćete moći da steknete utisak o svemu rečenom.

Dakle, sredinom septembra očekujte ovaj sjajan strip, iskoristite mogućnost pretplate do tada i pratite naš sajt, sledi nekoliko jako zanimljivih najava za budućnost!


Vaš Makondo

Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Posts: 5907
Joined: 21.01.2005 19:09:40
Location: Logatec
Contact:

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby TomDar » 19.08.2012 10:49:27

Tole mi je pa zanimivo, prve dve se še da dobit?
torej če bomo kaj naročal, bi kar vse tri številke!

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9775
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby jang » 19.08.2012 11:02:55

verjamem da se da dobit. Pa tudi če ne, je Libellus tudi napovedal izdajanje tega serijala

User avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Posts: 5907
Joined: 21.01.2005 19:09:40
Location: Logatec
Contact:

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby TomDar » 20.08.2012 9:17:13

jang wrote:verjamem da se da dobit. Pa tudi če ne, je Libellus tudi napovedal izdajanje tega serijala

Hm, potem pa samo še odločit se, od koga kupit in kdo bo dlje prigural?!

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6065
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby Poli 78 » 20.08.2012 9:58:20

Saj zaenkrat so samo 3. deli izšli, torej je MaKondo že izdal vse, kar je dosegljivo.

http://www.bedetheque.com/serie-16560-B ... -Rome.html
Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Posts: 5907
Joined: 21.01.2005 19:09:40
Location: Logatec
Contact:

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby TomDar » 20.08.2012 10:19:33

Poli 78 wrote:Saj zaenkrat so samo 3. deli izšli, torej je MaKondo že izdal vse, kar je dosegljivo.

http://www.bedetheque.com/serie-16560-B ... -Rome.html

Potem moram samo izvedet ceno in naročit (ali čakat na Libellus) ?

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6065
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby Poli 78 » 20.08.2012 10:48:46

Hm, po moje je samo vprašanje kateri jezik ti bolj paše - za kakšno ceno - ali želiš imeti vse od Libellusa/MaKonda ipd.

Teli od MaKonda (prva dva) so po 1.400 dinarčkov v Darkwoodu. Glede Libellusa... nisem čisto 100%, a mislim, da bodo tudi oni šli en album en strip (mogoče je kje pri njih na forumu kaj več detajlov). Itak so dobili nek denar za te izdaje.
Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Posts: 5907
Joined: 21.01.2005 19:09:40
Location: Logatec
Contact:

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby TomDar » 20.08.2012 11:26:55

Poli 78 wrote:Hm, po moje je samo vprašanje kateri jezik ti bolj paše - za kakšno ceno - ali želiš imeti vse od Libellusa/MaKonda ipd.

Teli od MaKonda (prva dva) so po 1.400 dinarčkov v Darkwoodu. Glede Libellusa... nisem čisto 100%, a mislim, da bodo tudi oni šli en album en strip (mogoče je kje pri njih na forumu kaj več detajlov). Itak so dobili nek denar za te izdaje.

Ma jezik mi ni problem, cenovno je to cca 14€? kar tudi ni velik, vseeno mi je, od koga imam, važno da tisto kar mi je všeč dobim...
Ta tematika mi je drugače full všeč... tako da bom kar nabavil!

User avatar
Poli 78
STRIPOHOLIK
Posts: 6065
Joined: 23.10.2007 12:52:48
Location: Ljubljana

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby Poli 78 » 14.08.2013 9:20:40

Originally posted by MAKONDO

Čarobno putovanje Malog Nema se nastavlja!

Image

(u boji, format 240x320, meki/tvrdi povez, 112 str.)

Druga knjiga koja obuhvata table koje su izlazile u periodu od 29. septembra 1907. do 10. oktobra 1909. godine donosi još neverovatnih putešestvija, magičnih stvorenja, i svih onih drugih čarolija koje krase ovu odiseju snova našeg malog prijatelja. Opet u mekom i tvrdom povezu, opet sa sjajnim esejom Zorana Stefanovića, naša najuspešnije i najdraže izdanje od sutra pa do 20.10.2013. u pretplati.
Cena u knjižarama iznosiće 2400 din za tvrdi povez, 1550 za meki. U pretplati važe sledeće cene:
Meki povez – pojedinačna cena 1190 din, cena u kompletu 990 din (sa grafičkim novelama Lige izuzetnih džentlmena – Crni dosije i Stoleće, i knjigom "20.000 milja pod morem" Žila Verna)
Tvrdi povez – pojedinačna cena 1750 din, cena u kompletu 1500 din (sa grafičkim novelama Lige izuzetnih džentlmena – Crni dosije i Stoleće, i knjigom "20.000 milja pod morem" Žila Verna)
Pretplata se vrši uplatom na naš račun 160-370551-43,
(primalac: Izdavačka kuća "Makondo", Cara Dušana 59, Zemun)
Originally posted by MAKONDO

Image

Image


Dragi prijatelji,

U saradnji sa našim drugarima iz Belog Puta, Makondo vam s ponosom predstavlja nastavak avantura Lige izuzetnih džentlmena Alana Mura i Kevina O'NIla!

Liga izuzetnih džentlmena: Crni dosije i Liga izuzetnih džentlmena III: Stoleće (integral sastavljen od originalnih sveski (pod naslovima 1910, 1969 i 2009) će se, kako dizajnom, tako i numeracijom, nastaviti na svojevremena izdanja Lige izuzetnih džentlmena u ediciji „Grafičke novele“ Belog Puta!

Crni Dosije predstavlja neku vrstu vodiča kroz regularna izdanja Lige, i u njemu ćete ući duboko u svet referenci Alana Mura, kroz obilje tekstova koji čine misteriozni Dosije o članovima Lige od njenog nastanka u doba vilinske kraljice Glorijane (Murova referenca na istorijsku Elizabetu I) i stripsku potragu za razjašnjenjima tajni istog u doba posle Drugog svetskog rata i Orvelovog „Velikog Brata“, uz čitav odeljak urađen u 3-D tehnici!

Treći tom Lige izuzetnih džentlmena: Stoleće nam prikazuje istorijat Lige kroz XX i na samom početku XXI stoleća, uz obilje referenci na popularnu kulturu ovog doba, u kojem su film i muzika uveliko zamenili književnost, a kroz koje naš besmrtni trio (Marejovoj i Kvotermejnu se još u Crnom Dosijeu priključio još jedan besmrtnik, poznat kao Orlando) prolazi suočavajući se sa svim nedaćama koje je ono čovečanstvu donelo.

Ova izdanja, u kojima ćete moći da pratite nove avanture Mine Marej i Alana Kvotermejna, ovaj put u XX i XXI stoleću, i okružene novim saradnicima, ćete imati priliku da vidite, pročitate i pazarite već na ovogodišnjem Beogradskom Sajmu knjiga! Makondo i Beli Put vam pritom već omogućuju i pretplatu sa znatno nižim cenama od onih koje će biti u knjižarama (1950 din.), počev od današnjeg datuma (a zaključno sa 20.10.2013.), sa opcijama za kupovinu u:

- novom kompletu Makonda (uz Malog Nema 2 i knjigu Žila Verna: 20.000 milja pod morem): po 1200 din.
- kompletu Belog Puta od sve četiri knjige Lige izuzetnih džentlmena: po 1200 din.
- kompletu od dve nove knjige Lige (Crni dosije i Stoleće): po 1300 din.
- pojedinačno: 1400 din.

Liga izuzetnih džentlmena: Crni dosije
Format: 170X260
Povez: Meki
Pismo: Latinica
Broj strana: 200
Spec. dodatak: 3-D naočare za poseban 3-D odeljak u stripu!

Privju: USKORO!

Liga izuzetnih džentlmena III: Stoleće
Format: 170X260
Povez: Meki
Pismo: Latinica
Broj strana: 240

Privju: USKORO!

Pretplata se vrši uplatom na naš račun 160-370551-43,
(primalac: Izdavačka kuća "Makondo", Cara Dušana 59, Zemun)

Originally posted by MAKONDO

Image

Makondo nastavlja i sa književnim delom svoje biblioteke “Liga izuzetnih džentlmena”, i sa velikim zadovoljstvom najavljuje sledeću knjigu u njoj: “20.000 milja pod morem” Žila Verna. Verovatno jedna od najvažnijih i najpopularnijih knjiga svih vremena, delo koje je odredilo avanturistički žanr, ali i mnogo više od toga. Nakon toliko godina, slobodno možemo reći I decenija, ova knjiga ponovo dobija ruho kakvo zaslužuje. Uz maestralne ilustracije Alekse Gajića i divan i veoma lični esej Davida Albaharija, u luksuznom povezu sa platnenom riknom i zlatotiskom, u b5 formatu, na 220 strana i ponovo u svom integralnom obliku, za ovu knjigu od sutra počinje pretplata koja će se završiti 20.10.2013, početkom Sajma knjiga u Beogradu, kada će izdanje ugledati svetlo dana. Knjiga će u knjižarama koštati oko 1350 din, a u pretplati će moći da se kupi po ceni od 800 din u kompletu sa grafičkim novelama Crni Dosije i Stoleće, i drugom knjigom “Malog Nema u Zemlji Snova”, ili za 950 din pojedinačno. Pretplata se vrši uplatom na naš račun 160-370551-43 (primalac: Izdavačka kuća "Makondo", Cara Dušana 59, Zemun).

Nekoliko Aleksinih ilustracija i prvi deo Davidovog pogovora neka vam najbolje predoče o kakvom izdanju je reč…

Tek čitajući ovu, i ostale knjige koje ćemo objaviti u ovoj biblioteci, shvatamo kakvo je remek-delo Alan Mur stvorio, koliko je duboko zahvatio i udahnuo novi život nekim davnim i divnim likovima…

Image
Image
Image
Image


David Albahari
KAPETAN NEMO I JA

1

Nikada nisam uspeo da shvatim zašto velike pisce avanturističkih, istorijskih i naučnofantastičnih romana danas uglavnom svrstavaju u književnost za decu? Ako sada nekom kažete da čitate Žila Verna, Aleksandra Dimu, Karla Maja ili  Voltera Skota, uzvratiće vam zabrinutim pogledom, kao da radite nešto zabranjeno ili ćete možda čuti sarkastičan komentar o uzaludnoj želji da se vratite u mladost? Ako su ti autori smatrali da pišu prvenstveno za odrasle, zašto im se sada nameće samo mlađa čitalačka publika. Ne, nemam nikakve predrasude i  sumnje kada je reč o mladim čitaocima – uostalom, pomenuti autori mogu da zahvale njima što su i dalje u žiži interesovanja jednog dela odraslih čitalaca – već verujem da bi trebalo utvrditi razloge za pojavu takvog sociloško-kulturološkog fenomena .
Jedan zaključak se odmah nameće: zahvaljujući ubrzanom razvoju nauke i tehnologije, a naročito širenjem uticaja sredstava za javno informisanje (novine, film, televizija), dvadeseti vek deluje superiornije od svog mlađeg brata, devetnaestog veka. Svet je postajao sve poznatiji, sve bliži, dok se u isto vreme smanjivao broj raznih istraživača i avanturista koje su zamenili antropolozi i arheolozi.  I napokon, gotovo sveopšta kompjuterizacija na kraju dvadesetog veka definitivno  je udaljila čitaoce od knjiga kao što su  Pet nedelja u balonu ili Deca kapetana Granta. Doduše, kompjuterizacija filmske industrije dovela je i do obnovlljenog interesovanja za filmske adaptacije priča i romana pomenutih pisaca, ali one će doneti još veće udaljavanje od originalnih književnih verzija i potvrdiće njihov „izgon“ iz sveta odraslih  Sve to doprinosi tezi da je dvadeseti vek gledao gotovo sa nekom vrstom podsmeha na vek koji mu je prethodio ,kao što, na primer, stariji brat gleda na pokušaje mlađeg brata da ga dosegne u nekoj veštini.  Stare čudesne priče više, prosto rečeno, nisu bile čudesne, pogotovo u poslednje dve-tri decenije prošlog veka.
Međutim, u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka one su još uvek  sijale zlatnim sjajom. Tada je, za mene kao i za svu decu koju sam poznavao,  knjiga bila najveći i najprirodniji izvor nadahnuća. i snova. Svako od nas je priželjkivao da bude neki od junaka iz romana Žila Verna ili Karla Maja. Ja sam u našim igrama najčešđe tražio da me zovu Vinetu, premda sam u potaji imao drugi plan: da postanem novi kapetan Nemo... Nijedan drugi književni lik – ne samo u tim dečačkim danima već i kasnije – nije imao toliko uticaja na mene kao taj tajanstveni kapetan veličanstvene podmornice  „Nautilus“. S jedne strane, on je bio idealan model  -  tajanstven, veoma obrazovan,  uvek spreman da pomogne ljudima u nevolji, na strani potlačenih i eksploatisanih i pravi borac za pravdu. S druge strane, upravo je pitanje pravičnosti i pravde predstavljalo glavnu prepreku potpunom poistovećivanju sa kapetanom Nemom. Pripovedač u romanu, profesor Aronaks, koji ne krije divljenje prema ćutljivom kapetanu, ipak smatra da su neki njegovi postupci odraz kapetanove obuzetosti osvetničkim duhom, kao što se desilo kada kapetan potapa jedan brod (mada je to učinio, tvrdio je kapetan Nemo, samo zato što ga je taj brog prvi napao). Profesor Aronaks u tome vidi samo osvetnički čin, iako zapravo ostaje čitaocu da sam odluči  da li je u pitanju kapetanova  potisnuta mržnja prema ljudskom rodu ili samo posledica  čina samoodbrane. Tako je Žil Vern, kao svaki dobar pisac, omogućio  svom  romanu da nastavi da traje u čtaocima, čak i nakon završetka čitanja samog romana, a pozivajući se  na  biblijsku „Knjigu propovednika“ na kraju knjige prebacio je tu dilemu u večno pitanje izbora  između dobra i zla...

Anything is possible
Be the Change You Want to See

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9775
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby jang » 16.08.2013 17:58:00

naslovi v lastništvu Belog puta se počasi delijo med preživele založnike v Srbiji

User avatar
BuDi
STRIPOHOLIK
Posts: 5825
Joined: 21.01.2005 19:19:44
Location: 1000 Ljubljana

Re: MAKONDO - nov založnik BD žanra iz Srbije

Postby BuDi » 16.08.2013 19:13:34

jang wrote:naslovi v lastništvu Belog puta se počasi delijo med preživele založnike v Srbiji
In založnike na drugih področjih za katera je imel BP zakupljene ekskluzivne pravice.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.