Članki o stripu v naših časopisih

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

User avatar
ninel
Posts: 4410
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby ninel » 20.01.2018 20:02:47

V Delovi Sobotni prilogi je tristranski intervju z Reinhardom Kleistom.

Image

User avatar
ninel
Posts: 4410
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby ninel » 18.02.2018 17:38:40

Vojko Urbančič

V Deželi potomcev je temeljno vprašanje, ali te je oče kdaj ljubil


http://www.delo.si/kultura/knjiga/v-dez ... jubil.html

Image

User avatar
risar_69
STRIPOHOLIK
Posts: 9402
Joined: 14.04.2007 16:39:52
Location: Ljubljana

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby risar_69 » 10.03.2018 8:50:17

.

Nedeljske novice, Pogovor tedna-čez dve strani, Strip je zame terapija-Zoran Smiljanić

.
Preden začneš slikati, moraš imeti v konici čopiča srce, roko in misli!

User avatar
BuDi
STRIPOHOLIK
Posts: 5755
Joined: 21.01.2005 19:19:44
Location: 1000 Ljubljana

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby BuDi » 21.03.2018 13:04:43

Doktor fizike, ki je zasvojen s stripi
Objavljeno 11. februar 2018 11.59 | Posodobljeno 11. februar 2018 12.04 | Piše: Ciril Gale

Strip so na območju nekdanje Jugoslavije desetletja razglašali za šund in produkt gnile kapitalistične družbe, ki bi ga bilo treba izkoreniniti. Prav zato so mnogi avtorji objavljali svoja dela pod psevdonimi. Potem je prišlo obdobje videokaset ter računalniških iger in mladina, ki je bila glavni porabnik stripov, se je posvetila novim medijem. Stripi so izginili, pozneje pa so se pojavili novi, a v precej nižjih nakladah. Zagrebški Stripforum je najvidnejše združenje ljubiteljev in poznavalcev devete umetnosti na zahodnem Balkanu, med ustanovitelji pa je za uveljavljanje stripa kot priznane zvrsti umetnosti najbolj zaslužen njegov predsednik dr. Mladen Novaković, doktor jedrske fizike.

Kako in kdaj ste dobili idejo za ustanovitev Stripforuma?

Idejo sem dobil povsem po naključju. Sem bralec, zbiralec in ljubitelj stripov od otroštva. Bilo nas je nekaj ljubiteljev, pet ali šest, ki smo se srečevali v kavarni in razpravljali o stripih. Ko sem bil otrok, je Prisega huronskega poglavarja, ki ga je risal moj najljubši avtor stripov Julio Radilović, izhajal v nadaljevanjih. Moja mati je prenehala kupovati revijo še pred koncem tega stripa. Zelo sem si želel prebrati ta strip do konca, zato sem se odločil, da bom omenjeni strip izdal v obliki knjige. Obiskal sem Radilovića in ga povprašal, ali se strinja, da strip izdam v samozaložbi. Predstavil sem mu tudi mnenja somišljenikov o Stripforumu, ki naj bi ga registrirali tudi za založniško dejavnost. Navdih za nas je bil ljubljanski Klub devete umetnosti. Tako se je začelo.

In kdaj je to bilo?

Združenje je nastajalo med letoma 2005 in 2007 in na moje veliko presenečenje so se včlanili številni ljubitelji stripa. Med njimi so bili tudi taki posamezniki, za katere ne bi nikoli rekel, da prebirajo stripe: nekatere vplivne osebe iz politike in gospodarstva naše države, za katerimi so uspešne kariere. To je bil še dodaten motiv za ustanovitev združenja. Leta 2007 smo registrirali Stripforum in začeli delati.
»Upam, da bodo mladi videli, da je strip nekaj, kar je treba negovati in razvijati.«

Kakšni so vaši načrti zdaj? So se zgodile kakšne bistvene spremembe?

Odločili smo se za politiko majhnih korakov. En album na leto, nato pa pripraviti še cenovno ugodno stripovsko revijo. Tako je začela izhajati naša Strip revija, ki smo jo namenoma poimenovali s tem imenom, da bi lahko pozneje dodali še ime katerega večjega sozaložnika. Razmišljali smo o sodelovanju s časopisnimi založniki, tudi z Večernjim listom, kjer smo naleteli na veliko razumevanje, in rezultat je mesečnik Strip revija Večernjega lista. Razmišljamo tudi o Muzeju stripa, kjer bi organizirali razstave originalov, predstavitve novih publikacij, okrogle mize ipd. V bistvu načrtujemo nekakšen družbeni center, v katerem bi bil poudarek na stripu, v njem naj bi bil vsekakor tudi muzej, ampak le kot del celotne dejavnosti. Bolj dolgoročen projekt pa je enciklopedija stripa.

Doktorirali ste iz fizike. Kaj imata skupnega fizika in strip?

No, ne vem. Še kot otrok sem zelo rad prebiral mladinski tednik Plavi vjesnik, ki je bil osrednji jugoslovanski časopis s stripi, prav tako pa je poročal o znanosti in znanstvenikih. Z velikim veseljem sem v njem spremljal stripovske biografije Rudjera Boškovića, Nikole Tesle in drugih velikanov znanosti. Vedno sem rad prebiral tudi znanstvenofantastične stripe. V njih je bilo precej tematike iz astrofizike. Nabralo se mi je nekaj znanja, in ko sem se moral odločiti, kam po srednji šoli, sem se odločil za študij fizike. V tistem času so gradili jedrsko elektrarno v Krškem, kar je pripomoglo, da sem se odločil za jedrsko fiziko. Ko že sprašujete, kaj imata skupnega fizika in strip, naj omenim, da je med znanstveniki na inštitutu Rudjera Boškovića mnogo ljubiteljev stripov. Poleg tega strip zame ni le zabava in branje za prosti čas, ampak ga jemljem resno, enakovredno kot delo na področju jedrske fizike, ki ga opravljam profesionalno.

Velik korak naprej je mesečnik Strip revija Večernjega lista. Kako ste prišli na idejo, da bi se povezali z uredništvom največjega hrvaškega dnevnika?

Vse je le posledica vztrajnosti in srečnih okoliščin. Pravzaprav je urednik Dražen Klarić opazil našo publikacijo in nam predlagal skupni projekt. Odziv je bil zelo dober, tako da to nadaljujemo. Strip revija Večernjega lista izhaja v več kot 5000 izvodih. To je po mojem mnenju tudi maksimalna naklada stripovske publikacije v naših razmerah.

Kakšen je domači strip v primerjavi s tujim?

Žal je tuji strip še vedno bolj priljubljen. Zagor, Alan Ford, Modesty Blaise in podobni so še vedno zelo brani. Z njimi se po priljubljenosti lahko merijo le dela bolj redkih domačih avtorjev, kot so Andrija Maurović, Julio Radilović, Igor Kordej in še nekaterih. V Stripforumu se trudimo popularizirati nove avtorje. Na primer Boris Talijančić redno riše stripe za tuje založnike, kljub temu je posebno za našo revijo narisal strip, ki smo ga objavili v reviji, naknadno pa tudi samostojno. Oboje je bilo dobro sprejeto. Seveda so to le prvi in ​​zelo majhni koraki domače stripovske produkcije. No, tudi maraton se zmeraj začne s prvim korakom.
Strip nista samo risar in scenarist, ampak je nekaj, kar združuje.

Ljubitelje stripa ste presenetili z dvema knjigama vojnih stripov: Hrvaški antifašistični strip in Domovinska vojna v stripu. Kako so ju bralci sprejeli?

Načrtovali smo zbirko hrvaške zgodovine v stripih, v katerih bi nastopali domači junaki. Tovrstnih stripov je kar nekaj, na primer Zaviša Žarka Bekerja in Skozi minula stoletja Julia Radilovića. Ampak zakaj ne bi objavili knjige stripov, za katere je malo verjetno, da jih bo objavil kdo drug? Zbrali smo gradivo in nastal je Hrvaški antifašistični strip. Tedaj sem po naključju prišel v stik s predsednikom dr. Ivom Josipovićem in mu omenil naš načrt. Takoj je bil pripravljen napisati uvodno besedo. Knjiga je razprodana. Druga knjiga pa vsebuje dela o domovinski vojni na Hrvaškem; gre za plod stripovskega natečaja na omenjeno temo. V natečaju smo avtorjem predlagali, naj stripi vsebujejo stvarne zgodbe, stiske navadnih ljudi, ki so bili proti svoji volji vpleteni v vojne grozote. Postavili smo tudi pogoj, da v delih ne sme biti ekstremizma, šovinizma ipd. Zdaj je pred nami nov projekt: hrvaška zgodovina v stripu.

Desetletja so strip razglašali za šund in manjvredno literaturo. Kakšen je odnos do njega danes?

V zadnjih desetletjih se je veliko spremenilo. Strip je postal priznana likovna umetnost, vendar še nima enakovrednega položaja glede na druge umetnostne zvrsti. Sicer pa je lahko slab ali dober, kot velja na splošno v umetnosti.

Katere teme so danes najbolj priljubljene?

Menim, da je to znanstvena fantastika: realizem in vizija prihodnosti. Prevladujejo superjunaki. Ob nogometnem svetovnem prvenstvu je bila v ospredju tema nogometa. Tako smo objavljali strip o mladeniču, ki se je uvrstil v hrvaško nogometno reprezentanco v Braziliji in tam z njo osvojil SP.

Kakšna prihodnost čaka strip?

Prepričan sem, da že ima svoje mesto v družbi. Zelo verjetno je, da nikoli več ne bo tako popularen, kot je bil pred nekaj desetletji. Vendar sem prepričan, da bo vedno imel svoje privržence in bo preživel.

Zakaj stripovske publikacije ne gredo prav dobro v prodajo?

Založnikov je precej, predvsem majhnih, a niso uspešni. Želja posameznika, da pusti sledi, ni dovolj, saj stripovsko založništvo ni donosno. Treba je investirati in mnogi založniki, ki so imeli v načrtu hiter zaslužek, so dokaj hitro izginili s trga. Večina teh navdušencev se ukvarja še z drugimi dejavnostmi, da lahko preživijo.

Kaj si zdaj želite v zvezi s stripom?

Najprej bi rad, da izdamo zbrana dela Julia Radilovića. Zelo pomemben je Walter Neugebauer, ki je v svojih zadnjih letih delal v Nemčiji. Bil je urednik in izdajatelj številnih publikacij s stripi. Je eden od avtorjev zlatega obdobja Plavega vjesnika, najpomembnejšega časnika v zgodovini hrvaškega stripa. Pred kratkim smo izdali posebno knjigo karikatur Ota Reisingerja, serijo z njegovim junakom Perom, ki je desetletja izhajal v zagrebškem dnevniku Vjesnik. Sicer pa bomo morali najti mlade ljudi, ki se bodo ukvarjali s stripom. Zagotovili jim bomo prostor, da bodo lahko nadaljevali naše delo. Mislim, da bo muzej stripov, če lahko uporabim ta izraz, jedro nečesa, kjer se bo vse to dogajalo. Upam, da bodo mladi videli, da je strip nekaj, kar je treba negovati in razvijati. Strip nista samo risar in scenarist, ampak je nekaj, kar združuje. Gre za pogled naprej in za nostalgično oziranje za zlatimi starimi časi ter za ustvarjanje novih skupin mladih umetnikov, ki bodo delali na področju devete umetnosti.

Je v vaši Strip reviji prostor tudi za tuje stripe?

Seveda. Z veseljem bi objavili tudi dela slovenskih avtorjev: Mikija Mustra, Tomaža Lavriča in drugih. Odprti smo tudi za srbske stripe.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.

User avatar
ninel
Posts: 4410
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby ninel » 30.03.2018 12:06:34

V novi Literaturi (št. 321) si lahko preberete recenzijo stripovskih Hlapcev.

Image

User avatar
risar_69
STRIPOHOLIK
Posts: 9402
Joined: 14.04.2007 16:39:52
Location: Ljubljana

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby risar_69 » 21.04.2018 7:12:15

-

V Nedeljskih novicah 21.4., pod Razstave. Risarske muhe-do četrtka, 28.6.-Razstava ilustratorja Uroša Hrovata v mestni knjižnici Kranj.

-
Preden začneš slikati, moraš imeti v konici čopiča srce, roko in misli!

User avatar
ninel
Posts: 4410
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby ninel » 09.05.2018 6:32:18

Urednik Zlatne serije o Zlatni seriji:
https://www.portalnovosti.com/dusan-mla ... tne-serije

"Zlatna serija, kultna edicija stripova na kojima su odrastale generacije klinaca, ponovno je na kioscima. Zasluga je to
Veselog četvrtka, beogradskog izdavača stripova. Kako ste došli na ideju da revitalizirate ‘žutu traku’?"


"Tako što me je žuta traka proganjala tokom celog života. Stripove sam obožavao otkad znam za sebe i pored svih izdanja
koja sam čitao, genijalni koncept stare Zlatne serije oduvek me je naročito oduševljavao. Revija koja to nije. Činjenica
da nešto što je bilo tako ogroman i snažan simbol devete umetnosti na našim prostorima nije uspelo da preživi nešto toliko
bezvezno kao što su devedesete godine dugo me je tištala. Proveo sam godine u smišljanju nekih novih edicija, ali nisam
nikad odustajao od nade da će se ona jednog dana vratiti. Čak sam i nemali broj puta sanjao da se to dogodilo. U vrlo
detaljnim snovima viđao sam nepostojeće brojeve Zlatne serije sa nepostojećim stripovima kako se prodaju na nepostojećim
kioscima na nepostojećim trgovima nepostojećih gradova. Sama pomisao da bih mogao da učestvujem u izradi nekakvog
naslednika te edicije nešto je zbog čega bih poželeo da iskočim iz svoje kože i u takvom stanju pretrčim krug oko zemaljske
kugle."

User avatar
ninel
Posts: 4410
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby ninel » 14.05.2018 6:52:45

Najava Hrapovićeve knjige Šampioni stripa je že v časopisih, o knjigi pa ne duha ne sluha.
http://depo.ba/clanak/173251/sampioni-s ... uperjunaka
Ta knjiga je pa res čudežna. Od konca sedemdesetih let, ko naj bi izšla prva izdaja,
in vsi naslednji ponatisi, ki so bili seveda razprodani, je še nihče ni videl...

Image

Image

User avatar
ninel
Posts: 4410
Joined: 19.04.2006 19:14:19
Location: Beograd

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby ninel » 15.10.2018 18:55:16

Intervju s Heleno Klakočar:
https://www.dnevnik.si/1042843133

Nemirno morje je nastajalo v ozki kabini na katamaranu, na katerem je družina prebila prvo grško zimo leta 1992. Črno-beli stripovski
dnevnik na formatu A4 se je, kot pravi, ponudil kar sam, saj možnosti za kaj drugega ni bilo. Osnovo je skicirala s svinčnikom, risbo pa
dokončala s črnilom. Risati neposredno na skice je bila stvar takratnih razmer, kar nemara velja tudi za nepretenciozen, a poetičen
preplet risbe in besede v njenem avtofikcijskem delu, ki je najbolj učinkovito, ko rabi najmanj črk. Podobno je z njenimi metaforami.
Skozi simboliko ptice z odstriženimi krili je kritizirala evropsko politiko zagovarjanja multikulturnosti, od katere so ostale le še parole,
prosilci za azil pa še vedno stojijo v vrstah tudi po več let: »Nizozemska na vsakem beguncu v zgolj nekaj mesecih obrne 15.000 evrov,
Evropa pa to financira.«

User avatar
risar_69
STRIPOHOLIK
Posts: 9402
Joined: 14.04.2007 16:39:52
Location: Ljubljana

Re: Članki o stripu v naših časopisih

Postby risar_69 » 27.10.2018 7:05:59

Nedeljske novice, 27.10., str.8 in 9 - Zvitorepec v barvah.
Kot prvo delo v tem projektu je Aleksander Buh te dni izdal strip Za očetom po izvirnem besedilu Janeza Trnovca....
Preden začneš slikati, moraš imeti v konici čopiča srce, roko in misli!