Grossmann Fantasy, SciFi and Comics Festival Ormož 18-20.10

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

User avatar
BuDi
STRIPOHOLIK
Posts: 5988
Joined: 21.01.2005 19:19:44
Location: 1000 Ljubljana

Grossmann Fantasy, SciFi and Comics Festival Ormož 18-20.10

Postby BuDi » 02.10.2019 13:02:35

Grossmann Fantasy, SciFi and Comics Festival
18.10 do 20.10.2019 v Ormožu

Prlekija je pokrajina, ki je že sama po sebi takšna, kot da je nastajala izpod peresa katerega od največjih piscev fantastike. Vsi ti gradovi, kulturna dediščina, narava, ki v svoji posebnosti deluje kot Rivendell iz trte, Drava, ki kot Blackwater Rush varuje številna grajska obzidja in moč Jeruzalema, ki v sebe vsrka vse junake v iskanju vinskega grala pa so zadosten razlog, da avanturisti iz oddaljenih kraljestev prav tukaj poiščejo inspiracijo za svoje nadaljnje podvige. Ljudje, ki tukaj živijo, imajo vse karakteristike stripovskih junakov. Malokaj je pri njih zmerno. Ko so srečni, se pretirano veselijo, ko so žalostni, teče iz njih morje solz, ampak ko so žejni….. No, takrat, takrat pa si spijejo. In to dobro. Zato se ne čudite, če vas ob obisku Ormoža preseneti bližnje srečanje z »Brojem 1« ali vas pa kje ob šanku nagovorita Sir Oliver in Robert Rock. Tukaj ne manjka niti fikcije. Tisočletja se razvijajo znanstveni aparati imenovani »preša«, ki trdo snov- grozdje predelujejo v tekočo- mošt, nato se v proces vključijo alkimisti iz oddaljenih galaksij in tako nastane čudežen napitek- vino. In to ne navadno vino, ampak najboljše. Od planeta Ryloth na eni strani in zvezde Illum na drugi ni boljšega. Preverjeno!

Dragi naši občani in občanke, ljubitelji fantastike, znanstvene fantastike in stripa, ter vsi ostali, ki s tem niste najbolj seznanjeni, vljudno vabljeni na GROSSMANNOV FESTIVAL STRIPA IN FANTASTIKE, ki bo potekal od 18.10 do 20.10.2019 v Ormožu. Kraj dogodka bo - kot se tematsko spodobi - Grad Ormož. V treh festivalskih dneh boste lahko uživali v filmskih projekcijah, radijskih igrah, predavanjih, delavnicah, kvizu, družabnih igrah, veliki fantastični tržnici in številnih drugih dogodkih. Po zdaj že tradicionalnem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina je Prlekija dobila še festival stripa in fantastike, s tem pa naredila velik korak, da Prlekija dobi status Fantastične Meke!

Prlekia is a region that looks like it was created by one of the greatest writers of fantasy. All these castles, cultural heritage, extraordinary nature that appears like Rivendell made of vine, the river Drava that – like Blackwater Rush – protects numerous castle walls, and the power of Jeruzalem that engulfs all heroes in search of the Wine Grail, are just some of the reasons for the adventurers from faraway kingdoms to gather here and find inspiration for future endeavours. The people who live here have all the characteristics of comic book heroes. Nothing is moderate with them. When they're happy, they celebrate overenthusiastically, when they're sad, a sea of tears comes rushing out, but when they're thirsty… Well, that is when they have a drink or two. Or more. So don't be surprised if you'll experience a close encounter with Number 1 while you're staying in Ormož, or have a word with Sir Oliver and Bob Rock at the bar. There's also some magic involved. For thousands of years, scientific apparatus called »preša« is being developed, turning solid matter – grapes into liquid – must, at which point the alchemists from faraway galaxies are included into the process, resulting in the magic potion – wine. And not just any wine, but the best. From planet Ryloth to the star of Illum you won't find better, and that's a fact!


Šesti (?) "stripovski" festival pri nas ... ob Namejinevidnega, Tinti, Makonu, Animov in Meteoriti.
Pa pustimo to koliko imajo (ne)kateri od teh res zveze s stripi - če sploh.
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.

User avatar
BuDi
STRIPOHOLIK
Posts: 5988
Joined: 21.01.2005 19:19:44
Location: 1000 Ljubljana

Re: Grossmann Fantasy, SciFi and Comics Festival Ormož 18-20.10

Postby BuDi » 09.10.2019 16:07:18

Po Grossmannovem festivalu filma prihaja še festival fantastike in stripa

Festival fantastičnega filma in vina Grossmann se širi. Letos oktobra namreč prihaja nov festival, Grossmanov festival fantastike in stripa.


Poleti se je zaključil 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, že oktobra pa organizatorji festivala prvič predstavljajo nov festival, Grossmanov festival fantastike in stripa, ki bo potekal od 18. do 20. oktobra na gradu v Ormožu.

Kateri striparji bodo na festivalu
V stripovskem delu festivala na obisk prihajajo slovenski stripovski velikan Zoran Smiljanić, eden najvidnejših predstavnikov mlajše generacije striparjev Izar Lunaček in priznani srbski ilustrator, karikaturist in stripar Ivica Stevanović, ki je tudi avtor vizualne podobe festivala. Na ogled bodo razstave izbranih del vseh treh gostov, ki se bodo predstavili tudi na javnih pogovorih. Ob 50. obletnici kultnega Alana Forda bodo številni ljubitelji ekipe TNT prišli na svoj račun ob prav posebnem branju stripa v živo, ki ga bo izvedla ekipa Radia Študent, so še sporočili.

Predavala bo tudi legendarna pisateljica znanstvene fantastike
V fantastiki namenjenem delu festivala se obetajo številna zanimiva predavanja eminentnih gostov, kot so legendarna pisateljica znanstvene fantastike Milena Benini, profesor, pisec in urednik Tomislav Brlek, eden najuspešnejših in najplodnejših hrvaških piscev Aleksandar Žiljak, novinar in kritik Željko Luketić, pisec in prevajalec Marko Fančović, vodilni hrvaški ZF-založnik Davorin Horak ter filozof in novinar Simon Habjan.

Poleg Peščenega planeta Franka Herberta, ki bo v središču sobotnega dogajanja, se bodo med temami znašli številni klasiki in ikone, kot so Robert E. Howard, George R. Martin in Jean Giraud - Moebius, čas pa si bomo vzeli tudi za sovjetske ZF-filme v obdobju po oktobrski revoluciji, so še sporočili.

Na festivalu bosta tudi okrogli mizi o Peščenem planetu in prevajanju fantastične literature v slovenščino in hrvaščino, na katerih bodo poleg naštetih gostov sodelovali tudi priznan filmski kritik Silvestar Mileta, pisatelj, urednik in festivalski organizator Bojan Ekselenski, filmski kritik Igor Harb, pisatelj, založnik in novinar Andrej Ivanuša in številni drugi.

Ljubitelji filma bodo lahko uživali v filmski adaptaciji Peščenega planeta, ki jo je leta 1984 posnel kultni David Lynch, dokumentarcu Peščeni planet Jodorowskega, ki pripoveduje o tem, kako je projekt Dune režiserja Alejandra Jodorowskega postal "najboljši nikoli posnet film", hrvaški mladinski ZF-uspešnici Moj dedi je padel z Marsa, prvem finskem superherojskem filmu Rendel in sovjetski znanstvenofantastični klasiki Planet viharjev.

Na festivalu bo tudi razstava filmskih kostumov Tajane Štasni, stripovska delavnica, kviz, turnir v igri Naseljenci otoka Catan, koncert domačih rock legend Demolition Group in podkast v živo, ki ga bo prispeval O.B.O.D.

V soboto in nedeljo bo na grajskem dvorišču potekala še Fantastična tržnica s knjigami, stripi, namiznimi igrami, figuricami in ploščami. Vsi festivalski dogodki razen koncerta bodo brezplačni, še sporočajo organizatorji


Image
Sve što znam o životu…odabrao je Đelo Hadžiselimović.
Registriraj.si domeno.