Danes prečital!

Vse v zvezi s stripi.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Tornado, Mioke

User avatar
tilitili
STRIPOHOLIK
Posts: 5950
Joined: 26.02.2009 21:26:50
Location: zagorje ob savi

Re: Danes prečital!

Postby tilitili » 06.12.2018 9:56:27

Pred denvi sem večkrat prebral revijo oz fanzin Endem - tiste s pomenljivimi naslovnicami (EKS, Matal Hurlant, LMS, Stripoteka....). Notr najdeš vse mogoče avtorje Hrvatske, Srbije in Bosne. Nekateri izdelki so izjemni. Eden od urednikov je Tihomir T Tico, ki je avtor nekaterih izjemnih naslovnic, druga dva sta še Talaja in Seba Č. Tudi članki so zanimivi, pa na koncu ponavadi galerija izdelkov posvečenih velikanom (Moebius, Miller...). Menda je ta fanzin hiberniral 10 let, ko so ga lani ponovno oživeli. Vredno ogleda, nakupa, promocije.....
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9693
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Re: Danes prečital!

Postby jang » 06.12.2018 13:35:59

Corto wrote:
tilitili wrote:Haldeman + Marvano: Vječni rat

SF, ki se začne v bližnji prihodnosti in se neha v daljni prihodnosti. Vojna med dvema rasama, ki poteka po vseh možnih ozvezdjih. V fokusu je skupina prvoborcev in neuničljivi (sicer sam proti vojni) vojak nato častnik Mandella.

Nekaj najlepšega kar sem do sedaj prebral. Risanje ni bohve kako dobro, kar nekajkrat sem imel težave z detekcijo, kaj naj bi Marvano sploh hotel prikazat. Še boh, da je scenarij izjemen. In ko smo že pri tem - zgodba je bila napisana kot posvetilo, spomin in opomin. Posvetilo vojakom, ki nedolžni najebejo, spomin na vojno v Vietnamu in opomin človeštvu, do česa pride, ko se vojna začne brez razloga iz strahu pred neznanim in v interesu politikov in orožarjev.

ZELO zelo priporočam.


Podpišem! Me je kar pozitivno presenetil tale Vječni rat.


pri meni je pustil mešane občutke...nekako mi branje ni steklo, vmes sem naredil pavzo dolgo vsaj pol leta in ga danes prebral do konca. vsaj konec je srečen :yes:

valiant
Posts: 585
Joined: 22.08.2010 10:24:27
Location: Bela krajna

Re: Danes prečital!

Postby valiant » 07.12.2018 21:37:58

PLAVE BLUZE 5 (BOOKGLOBE) Moja ocena: 9/10

Vse tri zgodbe so odlične. Hkrati zelo zabvano, polno geggov in kritično do vojne. Najbolj smešen mi je nori poveljnik konjenice, ki ne glede na razmere, stanje... juriša v napad. Njegovi možje pa za njim. Najprej je to noro smešno, sčasoma pa postane tragikomično.

valiant
Posts: 585
Joined: 22.08.2010 10:24:27
Location: Bela krajna

Re: Danes prečital!

Postby valiant » 08.12.2018 11:52:47

USAGI YOJIMBO 12: TRAVOSJEK Moja ocena: 8,5/10

8 zarotnikov pripravlja zaroto proti šogunu. Ključno vlogo naj bo odigral Meč. ki reže travo. Ta starodavni meč pride v roke Usagija in vsi plani gredo v vode.
Usagi je kot vedno odličen. Mogoče sem vseeno pričakoval več glede na to, da je omenjeno, da je to ena izmed najboljših zgodb. Je pa vsekakor zelo dolga saj ima okoli 250 strani. V njej sem zaznal delčke iz številnih samurajskih filmov, ki pa seveda tudi črpajo motive iz japonske zgodovine..

User avatar
tilitili
STRIPOHOLIK
Posts: 5950
Joined: 26.02.2009 21:26:50
Location: zagorje ob savi

Re: Danes prečital!

Postby tilitili » 08.12.2018 22:54:13

Max Collins + R Rayner: Road to Perdition

Na poti v Perdition, malo zakotno vasico, kamor Angel of Death oz Angel smrti, kot pravijo čistilcu lokalnega mafijca, ki ima povezave tudi s čikaškim Al Caponejem, pelje svojega starejšega sina. Mali je preživel pomor družine (mama in bratec) zgolj po naključju. Ker je bil priča "čiščenju" svojega fotra in psihopatatskega sina lokalnega bossa, se lokalni boss odloči znebit šibkega člena t.j. svojega čistilca, njegov sin pa popuca celo družino. No vsaj mislil je tako.
Na poti v Perdition, fotr in sin zadajata udarec za udarcem ne samo lokalnem bossu ampak tudi velikem čikaškem šefu.
Nastopa cel kup resničnih oseb (Nitti, Al Capone, Gable, Looney, agent Ness...), strip se bere celo bolj napeto kot se gleda znan film s Hanksom v glavni vlogi. Film sicer malo predrugači zadnjo tretjino stripa, vendar, kakor se spomnim tega odličnega filma, v večini verno sledi suspenzu stripa. Mojstrovina.

Max Collins je dvakratni zmagovalec in dobitnik Prive Eye writers nagrade, njegov opus zajema krimi zgodbe, romane o vrsti nam poznanih junakov (Eliot Ness, Dick Tracy, Nolan...), material za nadaljevanje CSI Miami, CSI Crime Inv...., , Criminal Minds, NYPD Blue, Mickey Spillane, ter vrsto scenarijev za stripe.
Richard P Rayner je risal Road to Perdition 4 leta in je odlično povzel šmek tridesetih v času Velike gospodarske krize v Ameriki.

Image
WHOOOOA BIG FELLA; WHOOOA.

User avatar
wer
Posts: 1642
Joined: 21.08.2008 9:56:12

Re: Danes prečital!

Postby wer » 10.12.2018 12:19:19

Zagor maxi 33 - Ledene zemlje
Kar nekaj znanih obrazov ponovno vidimo v tem maxiju od teh npr. stopajo po Zagorovi poti princ Rezanov s svojimi kozaki in Honest Joe s svojimi mornarji pa še lovci na kože so tu. Nasproti mu spet stoji oživeli "Carcajou" alias "Onaj koji ne umire" alias "Eskimo", ki se na vsak način hoče maščevati junaku iz Darkwooda.
Kar dober scenarij v izvedbi Raucha in risba v izvedbi Srefana in Domenica Di Vitta.
Bo.
play it again

User avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Posts: 9693
Joined: 26.01.2005 19:42:10
Location: bled

Re: Danes prečital!

Postby jang » 12.12.2018 19:48:38

valiant wrote:JUILLARD : CRVENA MASKA (FIBRA) Moja ocena: 9/10

Po izjemnemu 7 života kobca in žal slabemu nadaljevanju Pero na vjetru še ena zbir4ka stripov iz cilklusa o crveni maski.
Ta strip je bil napisan v 80 letih, torej pred 7 života kobca. Gre za klasične bd zgodbice kjer Arianna (crvena maska) popravlja krivice,ki se godijo po svetu.
Te zgodbe so bolj preproste, da ne rečem naivne v primerjavi s Kobcem vseeno pa berljive. Risba je pa zelo lepa. Kdor ima rad kobca mu bo všeč.


Meni je celoten serijal lepo sedel in sem prav užival v branju. Integral Crvena maska je treba prebrati med 6. in 7. zgodbo integrala Sedam života kopca. Gre za zgodbice objavljene v magazinu zato vrjetno krajše zgodbe, precej naivne kot si sam napisal. Pero na vjetru rešujeta lepa risba in barve, zgodba je pa precej za lase privlečena. Mi je pa zanimivo kako se avtorja sploh ne vrneta več na otroka ki ga je rodila Ariane?!? Sta to mislila uporabiti kasneje?