Slovarček pogostih izrazov

Vesolje superjunakov, svet brez superjunakov in prostor za ostale zadevščine ameriške produkcije.

Moderators: TomDar, jang, Corto, Mioke, Ruki

User avatar
Ruki
STRIPOHOLIK
Posts: 2021
Joined: 16.06.2007 16:45:01
Location: Oblazinjena sobica na zaprtem oddelku

Slovarček pogostih izrazov

Postby Ruki » 04.07.2008 2:39:23

Razlaga izrazov, s katerimi se pogosteje srečamo pri branju ameriških stripov.

Zvezek (izvirno Issue) je posamezna številka nekega stripa. Navadno ima zvezek 24 strani samega stripa, vključno z naslovnico in notranjo stranjo naslovnice, kjer so podatki o založniku in stripu. Ostale strani zapolnijo reklame in napovedi za druge stripe ali pisma bralcev, občasno tudi razni dodatki kot so skice, spremne besede itd.

Redna serija (izvirno Regular series ali Ongoing series) je izraz za serijal, ki nima vnaprej določenega števila zvezkov. Serija je načrtovana, da bo izhajala redno (tedensko, mesečno, dvomesečno itd.). Primer take serije je Ultimate Spider-Man.

Zaključena serija je končana redna serija. Ponavadi se serija zaključi načrtovano, z zaključkom v zadnjem zvezku oz. s končno številko (izvirno Last Issue, redkeje Series Finale). Lahko se pa serija zaključi nenačrtno z ukinitvijo produkcije ali propadom založniške hiše. Takrat se ponavadi uporabi izraz prekinjena serija (izvirno Cancelled series). V takem primeru se serija najverjetneje konča sredi zgodbe, brez zaključka.

Omejena serija (izvirno Limited series) je izraz za serijal z vnaprej določenim končnim številom zvezkov. Od redne serije se razlikuje po tem, da je število zvezkov določeno in postavljeno pred samim začetkom produkcije in od "One-Shota" po tem, da je serijal sestavljen iz večih zvezkov. Čeprav je na videz podobna zaključeni seriji, se razlikuje od nje po tem, da končna serija nima vnaprej določenega števila zvezkov, po katerem se zaključi. Omejena serija se dostikrat povezuje z izrazoma mini-serija in maksi-serija.

Mini-serija je omejena serija posameznega stripa, ki vsebuje od 2 do 12 zvezkov. Če vsebuje več kot 12 zvezkov, gre za maksi-serijo.

Maksi-serija je omejena serija posameznega stripa, ki vsebuje več kot 12 zvezkov. Če vsebuje manj kot 12 zvezkov, gre za mini-serijo.

Crossover je križanje večih individualnih junakov v istem "naslovu" (stripu), ponavadi tudi istega založnika. Crossoverji so pogosti predvsem pri stripih ameriške produkcije. Založniške hiše kot so DC, Marvel, Image, Dynamite Entertainment v zadnjih letih izdajo ogromno stripov, kjer se zgodbe posameznih junakov med seboj prepletajo in združijo v večjo, bolj pomembno z globalnega vidika. Primer takega stripa je DCjev Superman/Batman, kjer junaka nastopata kot partnerja v boju za pravico ali pa Marvelovi Ultimatesi, kjer se pojavljajo skoraj vsi junaki iz sveta Ultimate. Predvsem po letu 2000 se založniške hiše poslužujejo crossoverjev čez celotno založniško nišo. Zasnujejo poglavitni dogodek, ki vpliva na večino serijalov in tako se zgodbe posameznih stripov združijo v večjo, skupno. Med odmevnimi sta Marvelov Civil War in DCjev Infinite Crisis.

One-Shot je izraz za strip, ki izzide kot samostojna številka. Ponavadi se navezuje na kakšno drugo serijo in je tu kot dodatek, redkeje se uporablja kot testna številka (izvirno Pilot).

Grafična novela (izvirno Graphical novel) je vrsta stripa, ki je na videz podobna navadni noveli. Ponavadi gre za izdajo stripa v mehkih platnicah in je namenjena odraslim bralcem. Od TPBja se razlikuje po tem, da ponavadi grafična novela vsebuje strip, ki ni bil predhodno izdan v zvezkih.

TPB – Trade Paperback so zbrani zvezki, brez reklam, ponatisnjeni v formatu knjige. Navadno TPB vsebuje zaključeno zgodbo (nekje 3-7 številk) in ponavadi še kakšne dodatke založnika o tem, kako je strip nastajal, skice in dodatne naslovnice.

HC – Hardcover je TPB izdan v trdih platnicah. Ponavadi je HC na voljo pred TPBjem.

Story arc je zaklučena zgodba nekega serijala. Ponavadi vsebuje nekje 3-7 številk, ki so običajno naslovljene Zgodba 1. del, Zgodba 2. del itn.

Različica naslovnice (izvirno Variant cover) je strip, ki je izdan z več verzijami naslovnic. Gre za isto zgodbo, zvezek se razlikuje samo po motivu na naslovnici. Ponavadi različice rišejo drugi risarji. Različice so se razvile v 90ih, ko je do izraza prišlo zbiranje stripov (kolekcionarstvo). Ponatis (izvirno N-printing, kjer N označuje število ponatisa) se tudi smatra kot različica naslovnice.

Zlata leta (izvirno Golden Age) je obdobje od 30ih do poznih 40ih, ko so se v ameriški industriji uveljavili superjunaki in strip kot način umetnosti nasploh.

Srebrna leta (izvirno Silver Age) je obdobje od sredine 50ih do začetka 70ih, ki sledi zlatim letom z nadaljnim razvojem superjunakov in same komercializacije produkcije.

Origin story je zgodba, ponavadi v ozadju in ločena od glavne zgodbe ali predstavljena kot spomin (flash-back) in opisuje kako so superjunaki prišli do svojih nadnaravnih moči ali dogodek, ki je do tega pripeljal.

Multiverse – ogromno založnikov izdaja stripe, ki zavzemajo prostor v različnem času. Včasih so serije med seboj povezane, čeprav zazvemajo prostor v nekem drugem, alternativnem svetu. Množici večih takih svetov rečemo Multiverse. Tako na primer Ultimate Spider-Man zavezma prostor paralelnega, alternativnega vesolja, ki je povsem neodvisno glede na The Amazing Spider-Mana, a še vedno sta obe seriji v istem Multiversu.

Free Comic Book Day je letna promocijska prireditev severnoameriške stripovske založniške niše, ki se trudi pritegniti nove bralce. Koncept se je razvil leta 2002. Prireditev poteka vsako prvo soboto v maju. Na ta dan so določeni stripi dostopni ceneje, nekateri celo zastonj. Ponavadi založniki izdajo posebno izdajo, namenjeno zastonjskemu deljenju.

Imprint je znamka znotraj posamezne založbe, pod katero založba izda posamezne naslove. Primer imprinta sta Wildstorm in Vertigo, ki spadata pod DC ali Ultimate Marvel, ki spada pod Marvel.

sloppy
Posts: 530
Joined: 14.01.2008 21:10:07
Location: Ljubljana

Postby sloppy » 09.12.2008 20:46:09

tie-in je izraz za zgodbe ki se dogajajo in navezujejo na glavno zgodbo ali event. ponavadi nosijo naslov eventa nad naslovom stripa.

event je večji dogodek kjer se več likov neke založniške hiše pojavlja v neki zgodbi. ponavadi dc in marvel štartata vsak svoj event začetek poletja. event se mesečno nadaljuje do zadnjih mesecev istega leta (letošnja eventa secret invasion od marvela in final crisis od dc). obstajajo tudi eventi znotraj določenih skupin kot so x-men (npr. messiah complex, ki je potekal v skoraj vseh x-men naslovih, X-Men, Uncanny X-Men, X-Factor, New X-Men) ali green lantern (sinestro corps war ki je potekal v green lantern in green lantern corps) ki tečejo čez vse naslove povezane z imenom likov. te eventi nimajo tie-inov.
[/b]