Dylan Dog EXTRA številka 12: UBOJICA

Prostor za Vaše recenzije. Dodajte svojo recenzijo ali pustite oceno in komentar že napisanim recenzijam.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori

Oceni recenzijo:

5. odlična
10
56%
4. prav dobra
5
28%
3. dobra
1
6%
2. zadostna
2
11%
 
Skupaj glasov: 18

Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5920
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Dylan Dog EXTRA številka 12: UBOJICA

Odgovor Napisal/-a TomDar »

Prevod naslova: (MORILEC)
Izdajatelj: Slobodna Dalmacija 2001
Naslov izvirnika: KILLER!
Avtorji: Sclavi, Montanari, Grassani

Kratka vsebina: Neznani ubijalec po ključu telefonskega imenika pobija vse ljudi, ki se pišejo Hund. Kmalu ga začneta loviti vojska in policija, vendar je, kot kaže, morilec neranljiv. Pri Dylanu se oglasi (na podlagi intuicije) rabin Allen, ki ga opozori na prihajajoče dogodke (apokalipso). Dylan se v lov na morilca vključi brez da bi ga kdo najel in kmalu ugotovi, da je on človek, ki ga morilec išče. Lovec se spremeni v plen, v razplet pa se umeša tudi rabin Allen, ki na koncu ugotovi, kdo neranljivi morilec sploh je.

Recenzija: Filmska industrija je že davno tega ideje za svoje največje uspešnice začela črpati iz stripov. Tako so na filmskem platnu zagledali luč sveta mnogi (predvsem ameriški) junaki stripov kot na primer Superman, Batman in Spiderman. Seveda prehod iz celuloida na papir ali obratno ni vedno posrečen (Catwoman, Barb Wire, Hulk), a očitno še vedno prinaša toliko denarja, da se producentom seljenje stripov na filmska platna izplača. Torej dejstvo, da so avtorji stripov ideje ali ponekod celo like začeli jemati iz filmov, niti ni presenetljivo. Poznavalci Dylana Doga gotovo vedo, kateremu filmskemu igralcu je prav Dylan ukradel obraz.

Epizoda »Ubojica« je pravzaprav v kontekstu Dylanovega sveta netipična. Zgodba je namreč nabita z akcijo v svojem najbolj osnovnem pomenu (pregoni z avtomobili, eksplozije, veliko streljanja…), Dylan ne sreča nobenega ženskega lika, v katerega bi se lahko zaljubil in Groucho tokrat pokaže tudi svojo resnejšo plat (če bi bil to moj prvi DD, bi ga morda celo zamenjal za intelektualca). Lik skrivnostnega morilca je zelo posrečena kopija Terminatorja, ki ga je upodobil Arnold Schwarzenegger – morilec je neprikrito podoben avstrijsko - štajerskemu mišičnjaku, oblečen in oborožen pa je prav tako kot lik iz filma. Sicer nisem štel, koliko besed v celi epizodi lik izgovori, vendar veliko več kot deset različnih besed zanesljivo ne. Tisti, ki ste si film ogledali, boste morda za kanček prikrajšani za napetost do samega konca, saj sta sama osnova in razplet zgodbe zelo podobna tisti iz Terminatorja. Vendar pa kljub vsemu prinaša dovolj napetosti in zanimivih preobratov, ki so tako zelo tipični prav za DD in ga (tudi po tem) ločijo od drugih (stripovskih in filmski) likov. Drugi lik, ki je prav tako zanimiv ali morda še bolj, je rabin Allen (sprejmem skoraj vsako stavo, da gre za poklon Woodyju Allenu). Mali blebetavi jud je prava konkurenca Grouchu, s katerim se takoj ujameta. V velik užitek so mi bile strani, na katerih Allen in Groucho tekmujeta v poznavanju starojudovskih pregovorov.

Kar se tiče risbe moram priznati, da je Tiziano Sclavi moj najljubši risar Dylana Doga in morda mi je končna podoba stripa tudi zato ena izmed najboljših epizod. Malce spominja na epizodo »Prokleti dan« (Prekleti dan, DD extra 21, Slobodna Dalmacija) istega avtorja, kar pa v sami osnovi ne pomeni nič drugega kot zgolj avtorjevo prepoznavnost. Kot tudi dejstvo, da Sclavi tudi v »Ubojici« še enkrat pokaže svojo jasno nenaklonjenost policiji in vojski, posebej slednji, ki je prikazana kot kup nesposobnih robotov brez lastne pameti, ki je proti sovražniku iz sveta metafizike povsem nemočna. Za vse ljubitelje DD in predvsem za začetnike obvezno branje.

Avtor recenzije: Jure Čokl
Zadnjič spremenil TomDar, dne 22.01.2005 22:20:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Xabaras
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 758
Pridružen: 22.01.2005 20:03:32
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Xabaras »

Tizicano Sclavi ni risar, ampak scenarist epizode (ter tudi sicer glavni avtor stripa). To epizodo in omenjeno epizodo 21 (Prokleti dan) pa je narisal duo Montanari & Grassani (eden svinčnik in kadriranje, drugi tuš).
Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5920
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a TomDar »

Xabaras napisal/-a:Tizicano Sclavi ni risar, ampak scenarist epizode (ter tudi sicer glavni avtor stripa). To epizodo in omenjeno epizodo 21 (Prokleti dan) pa je narisal duo Montanari & Grassani (eden svinčnik in kadriranje, drugi tuš).
Hvala za popravek, bom kontaktiran avtorja recenzije...

Tukaj je kotiček za vse vas, ki nekaj veste o stripih, zato vas spodbujam, da objavite tudi svoje recenzije ...
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Prispevkov: 127
Pridružen: 21.01.2005 23:02:56
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Ups, res je! :oops: :oops: :oops: Bravo Xabaras! Bom moral še enkrat pregledat uradne spletne strani DD (prekleta Italijanščina :twisted: ). Upam da ti je ostalo kar si prebral bolj všeč. 8)

Lp
Jure
Velikokrat sem samokritičen, včasih tudi do sebe!
Uporabniški avatar
ziga
Prispevkov: 25
Pridružen: 21.01.2005 19:43:23
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a ziga »

Nisem DD fan, ampak recenzija se mi zdi napisana zanimivo.Kvečjemu me taka epizoda še bolj pritegne, ker ni čisto bazirana na SF, ampak je tudi nekaj akcije.
wiz
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 472
Pridružen: 27.01.2005 0:30:56
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a wiz »

epizdoa mi je zelo všeč, še posebej ker omenja to mističnost židovske vere...predvsem mi je pa všeč tisti del, ko reče da je Emet nastal iz gline, ker me to spomni na vse tiste kitajske vojščake ki so jih odkrili v tisti ogromni grobnici...
iščem--> DD Dnevnik: 40, 54, 57
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6072
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Corto »

Meni pa ta epizoda ni bila tako všeč. Duo Montanari & Grassani se je bolj izkazal pri recimo Zona sumraka ali pa Dama u crnom.
valiant
Prispevkov: 678
Pridružen: 22.08.2010 10:24:27
Kraj: Bela krajna

EN NAVADEN NESRAMNI PLAGIJAT

Odgovor Napisal/-a valiant »

Tale epizoda (EMET v originalu) je navaden plagijat! Avtor je zgodbo do podrobnosti prekopiral iz epizode DOSJEJEV X z istim imenom EMET. Ravno zaradi tega na splošno ne maram DYLAN DOGA, saj avtor stripa krade oz. zgolj kopira številne ideje iz raznoraznih filmov in knjig.
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6072
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Re: EN NAVADEN NESRAMNI PLAGIJAT

Odgovor Napisal/-a Corto »

valiant napisal/-a:Tale epizoda (EMET v originalu) je navaden plagijat! Avtor je zgodbo do podrobnosti prekopiral iz epizode DOSJEJEV X z istim imenom EMET. Ravno zaradi tega na splošno ne maram DYLAN DOGA, saj avtor stripa krade oz. zgolj kopira številne ideje iz raznoraznih filmov in knjig.
Ne bo držalo, ta epizoda je bila izdana leta 1987, X Files pa so začeli predvajati 1993. Verjetno imata oba drugačen izvor.
valiant
Prispevkov: 678
Pridružen: 22.08.2010 10:24:27
Kraj: Bela krajna

Odgovor Napisal/-a valiant »

Hvala za opazko. Imaš prav. Dosjeji x so kasnejši. Gre za 15 epizodo 4 sezone z originalnim naslovom KADDISH, ki je bila pri nas prevedena v EMET.
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6072
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Corto »

Kolikor se jaz spomnim te epizode Dylana Doga, v originalu je naslov Killer, zelo zelo vleče na Terminatorja (1984).
valiant
Prispevkov: 678
Pridružen: 22.08.2010 10:24:27
Kraj: Bela krajna

Odgovor Napisal/-a valiant »

Res je. Ta epizoda zelo vleče na Terminatorja. Tudi glavni negativec je izrezani Schwarzi. Ravno tako pa ima ta epizoda DD marsikaj skupnenega z že omenjenim delom Dosjejev x (golem, židovska prerokba, rabin, ki ve način kako uničiti golema itd.) Mogoče pa je režiser Dosjev x prebiral DD. Poglej si ta del (15 del 4 sezone) in boš sam videl skupne točke.
Odgovori