vran

Prostor za Vaše recenzije. Dodajte svojo recenzijo ali pustite oceno in komentar že napisanim recenzijam.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori

Oceni recenzijo:

5. odlična
5
56%
4. prav dobra
2
22%
3. dobra
2
22%
2. zadostna
0
Brez glasov
 
Skupaj glasov: 9

sigismundus
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 1471
Pridružen: 08.02.2005 15:16:02

vran

Odgovor Napisal/-a sigismundus »

ma, odločil sem se. tale tekst bom dal gor.

že nekaj časa je tega, kar sem tole napisal, zdaj je pa z Mladino izšel še DVD in bo morda koga tekstič le zanimal

vran -doživetje smrti v stripu in filmu

Ko je bil v sredo, 31.marca 1993, med snemanjem filma Crow (Vran) ubit Brandon Lee, se je zaključil tragičen ciklus, ki se je začel več kot desetletje poprej. Film je zasnovan na istoimenskem stripu scenarista in ilustratorja J. O'Barra, nastanek samega stripa pa sega v začetek osemdesetih let. Botrovala mu je globoka osebna tragedija, prometna nesreča, ki jo je povzročil pijani voznik, in v kateri je izgubila življenje O'Barrova zaročenka.

Strip pravzaprav pomeni nekakšno katarzo, notranje očiščenje umetnika, ki je izgubil vse, kar je imel.To je eno najpretresljivejših umetniških doživetij zadnjega desetletja, tragična pripoved o izgubi ljubljene osebe. To je zgodba o bolečini samote, o praznini, ki jo poznajo le tisti, ki so izgubili vse. O'Barr se je zaradi nemoči, da bi spremenil tok dogodkov, zatekel v umetnost, v stripu izpovedal svojo dušo in skušal sestaviti koščke svojega uničenega življenja. Tako je torej nastala ena najiskrenejših striparskih izpovedi zadnjega časa. In seveda, bilo je le še vprašanje, kdaj bodo po tem kultnem stripu posneli tudi film. Pri vsem se je precej težko prepričati, da se je usoda le po naključju tako kruto poigrala tudi z glavnim igralcem Brandom Leejem, sinom slavnega Bruce Leeja. Med snemanjem zadnjih filmskih kadrov ga je namreč pokosila krogla. Kot da je bilo usojeno, da tragedije, ki jo je O'Barr podal s takšno umetniško silovitostjo, ni mogoče zabrisati in da vsako njeno umetniško poustvarjanje zahteva svojo dokončno ceno. In tako se je cikel, ki se je začel s smrtjo, s smrtjo tudi končal.

Pisalo se je leto 1981 in James O'Barr, ki je takrat služil vojsko v mornarici, se je odločil svojo osebno tragedijo prenesti na papir. Narisal je štirideset strani črno-belega stripa o posilstvuin umoru mladega para na avtocesti, ga poslal malodane slehernu uredništvu v ZDA in čakal. O'Barr je v strip, ki je bil sicer poln nasilja in akcije, vnesel številne introspektivne prizore in jih narisal s svinčnikom, tako da so odstopali od slik glavnega toka pripovedi, ki jih je izrisal s tušem. Takrat prav nobena založniška hiša ni pokazala nobenega zanimanja za strip. Neki založnik mu je sicer predlagal, naj iz stripa izloči sanjske, refleksivne prizore, v katerih glavni junak razmišlja o ljubezni, življenju in smrti, saj naj bi delovali preveč depresivno, hkrati pa naj bi v strip vpeljal še več dinamike in nasilja. O'Barr je to seveda zavrnil in uredniku pojasnil, da stripa sploh ni razumel, nato pa je striparsko pripoved odložil v predal, kjer je ležala celih sedem let. Šele leta 1988, ko je Gary Reed ustanovil malo založbo Caliber, je strip Vran ugledal luč sveta. Izšel je v štiirih minialbumih, v sorazmerno visoki nakladi 10.000 izvodov in je bil celo večkrat ponatisnjen. V celoti gledano je naklada narasla na 60.000 izvodov, kar enostavno pomeni, da je Vran postal uspešnica. Leta 1993 je založba Kitchen Sink Press objavila celoten ep v eni sami, več kot 250 strani debeli knjigi. Presunljiva, iskrena umetniška pripoved je našla pot do bralcev in dandanes velja za pravi kultni strip, ki poleg tega, da daje obilo metniškega užitka, korenito poglablja in spreminja ustaljena dojemanja o ljubezni in smrti.
Nesmiselna in brutalna smrt dveh mladih ljudi, ki sta se v ljubezni zapisala večnosti, ponazarja krik, ki ga ni mogoče utišati. In mladenič, ki mu posilijo in ubijejo zaročenko, ne najde miru niti v smrti. V groteskni podobi klovnase vrne iz onostranstva in ne odneha, dokler ne obračuna z vsemi storilci in si znova ne povrne duševnega miru, tako da se lahko ponovno vrne v večnost k svoji ljubljeni.
O'Barr je strip zasnoval izredno pretanjeno in okusno. Likovnik se nenehno naslanja na polarnost umetniškega videnja, tako v pripovedi kot risbi. Razdvojenost med življenjem in smrtjo simbolizirata bela in črna barva, resnobni klovn ima na licu izrisan širok nasmeh, ki pa prej spominja na razrezan obraz. O'Barr skozi vso pripoved menjuje dva likovna izraza, saj prizore nasiljaupodablja s tušem, z močnimi kontrasti in odločnimi, sunkovitimi, izrazitimi potezami. Prizori, v katerih glavni junak podoživlja izgubljeno ljubezen, nevzdržn samoto, brezizhodnost neuslišane duše, na katero človeka ne more pripraviti nobena vera in nobeno prepričanje, je likovnik narisal s svinčnikom, poteze so blage, sivina in belina, ki napolnjujeta strani, pa dajeta pridih vizije in sanj. V zbirki, ki jo je izdala zalžba Kitchen Sink Press, je objavljenih tudi več barvnih, oljnih slik, kjer se črnim, temačnim odtenkom pridruži še barva krvi, ki skupaj z belino klovnovega obraza deluje nenavadno groteskno.
Vsebinsko je delo razdeljeno na celo paleto najglobjih človeških čustev in spoznanj: obupa in strahu, ljubezni in sovraštva, življenja in smrti, ironije in bolečine. Vsaka stopnja zaznavanja ima svoje mesto v pripovedi, je v njej funkcionalno umeščena, in tako se razpreda usoda mladeniča, ki mu n dano umreti, dokler ne najde harmonije s svetom, iz katerega je bil nasilno iztrgan.

Vran je vsekakor umetniško delo največjega formata ter globoka izkušnja in doživetje za slehernega posameznika. Ni torej čudno, da malodane vsakogar, ki prebere strip, izkušnja korenito spremeni in poglobi njegova dojemanja in spoznanja o ljubezni, življenju in smrti. Je že tako, da je v tem svetu tako malo resnične iskrenosti in nesebičnih osebnih izpovedi, da večina intuitivno spozna, kdaj naleti na delo, ki ne skopari z življenjskimi resnicami.
Verjetno je bilo neizogibno, da so po tem kultnem delu posneli tudi film. V naslovni vlogi je nastopil Brandon Lee, sin tragično preminulega Bruce Leeja. Brandona je strip dobesedno prevzel in z naravnost fanatično privrženostjo je prepričal filmske delavce, da so ostali zvesti stripovski predlogi. Njegova smrt v sklepnih filmskih prizorih, ki jo je povzročil zablodeli izstrelek, je končala ciklus življenja in smrti, ki se je začel pred skoraj destletjem in pol prej. In če je res to, kar se da prebrati med vrsticami, potem so sklepne prizore filma posneli prav na kraju, kjer je O'Barrova zaročenka izgubila življenje. Kot da se ni mogoče izogniti temu, da največja umetniška dela zahtevajo tudi največje žrtve.
Strip Vran, ki ga je O'Barr napisal v spomin preminulemu dekletu, je tako posvečen Brandon Leeju, v svetu je postal prava uspešnica in je tako v stripu kot filmu generiral že več nadaljevanj.
Mitološki vran je eno največjih starodavnih božanstev in strip nosi naslov prav po njem. Po nekaterih verovanjih je vran največji od vseh prvobitnih bogov, prinašalec sanj, ki je s civilizacijo oplajal že starodavne, paleolitske kulture, na Kitajskem pa je tudi najpomembnejši imperatorjev emblem in simbol njegove moči in vitalnosti. In kot pravi vran, lahko takrat, ko nas izda ves svet, v imenu ljubezni zanika tudi samo smrt, ki nas je nasilno in nepravično potegnila v svoje brezno. In vsi tisti, ki živimo življenje, v katerem je veliko ljubezni, katere pa mnogokrat sploh ne prepoznavamo, smo ob branju stripa in gledanju filma lahko samo globoko presunjeni.
Ugledali smo delček neskončnega obupa, delček osamljenosti, ki je malodane zunaj našega zaznavnega sveta. In prav gotovo je, da bomo znali svoje življenje po tem umetniškem doživetju globje ceniti. To pa je tudi največ, kar nam je likovnik James O'Barr s svojim stripom sploh lahko dal.

sigismundus
Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5920
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Re: vran

Odgovor Napisal/-a TomDar »

sigismundus napisal/-a:ma, odločil sem se. tale tekst bom dal gor.
Sigismundus, dobro si se odločil ...
Odstrani se pošast!
Uporabniški avatar
jang
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 10562
Pridružen: 26.01.2005 19:42:10
Kraj: bled

Odgovor Napisal/-a jang »

lep sestavek. Film sem gledal, stripa na žalost še nisem bral. V katerih jezikih je na voljo? Filmu je tragična smrt Lee-ja dala še dodaten draž in verjetno prinesla dodaten zaslužek.
Posneli so tudi drugi film, ki ga še nisem gledal.
Koliko se filmi naslanjajo na strip?
Uporabniški avatar
Xabaras
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 758
Pridružen: 22.01.2005 20:03:32
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Xabaras »

Stripov Crow je na milijone. Pri meni doma se valja ena izmed epizod v nemščini, pa itak ne vem kaj bi z njo, ker ne znam nemško. Filma pa nista dva, ampak trije, zadnji je bil leta 2000 - Crow: Salvation. Drugi del je bil leta 1996 - Crow: City Of Angels. Četrti del je seveda že v produkciji - Crow: Wicked Prayer - in izide letos.
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6072
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Corto »

Super recenzija, sigismundus.
Imam tegale vrana sicer samo v skenirani obliki, samo sem ga prebral in bil navdušen. Je sicer malo depresivna zadeva, samo risba in pa temačno vzdušje te pritegne.
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6072
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Corto »

jang napisal/-a:lep sestavek. Film sem gledal, stripa na žalost še nisem bral. V katerih jezikih je na voljo? Filmu je tragična smrt Lee-ja dala še dodaten draž in verjetno prinesla dodaten zaslužek.
Posneli so tudi drugi film, ki ga še nisem gledal.
Koliko se filmi naslanjajo na strip?
Strip je kolikor jaz vem na voljo v angleščini, je pa zgodba iz stripov kar precej podobna filmu, samo da je mogoče strip manj strukturiran kot film, bolj je vse razdrobljeno z veliko flash backi.
wiz
STRIPOHOLIK
Prispevkov: 472
Pridružen: 27.01.2005 0:30:56
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a wiz »

jst ga pa nimam, ampak bi gaq pa rad imel...

corto, a bi ga lahko poslal na mail?
iščem--> DD Dnevnik: 40, 54, 57
Uporabniški avatar
Corto
Moderator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 6072
Pridružen: 25.01.2005 20:30:25
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Corto »

wiz napisal/-a:jst ga pa nimam, ampak bi gaq pa rad imel...

corto, a bi ga lahko poslal na mail?
Na mail bolj težko, je 230 MB vsega skupaj, ti pa lahko zapečem na en DVD/CD pa ti pošljem. Daj pošlji mi en ZS, pa se bova zmenila :wink:
Odgovori