Bim in Bum

Prostor za Vaše recenzije. Dodajte svojo recenzijo ali pustite oceno in komentar že napisanim recenzijam.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori

ocena recenzije

5 (odlično)
2
50%
4
2
50%
3
0
Brez glasov
2
0
Brez glasov
1 (nezadostno)
0
Brez glasov
 
Skupaj glasov: 4

Kasius Klej
Prispevkov: 44
Pridružen: 26.01.2005 23:00:05

Bim in Bum

Odgovor Napisal/-a Kasius Klej »

Kronologija enega najlepših stripov za otroke se lahko začne kot zgodba iz pravljice...

Nekoč ob koncu prejšnjega stoletja je v daljni Ameriki živel nek založniški magnat, ki se je navduševal nad liki nemškega pesnika in humorista Wilhelma Bucha - Maxom in Mauriceom. Ime mu je bilo Wilhelm Randolph Hirst in svoje navdušenje je prenesel na dvajsetletnega umetnika Rudolpha Dirksa.

... in to je konec zgodbe, kateri sledijo izjemni ustvarjalni napori mladega Dirksa, čigar kreativne stvaritve več kot osemdeset let navdušujejo mlade po celem svetu. Dvanajstega decembra leta 1897 se je pojavil eden najlepših stripov za otroke "Katzenjammer Kids" - u prostem prevodu Otroka ki mijavkata. Imeni Hansa i Fritza sta postali sinonim za nagajive otroke, a vsi otroci sveta so ju v njunih dogodivščinah in ukanah oponašali. Ta čudovit strip je neobičajen tudi po tem, da ima družina "Katzenjammer Kids", zaznamovana z dominacijo otrok, zelo naglašene elemente antidominacije. Mama je več kot popustljiva, in Kapetan je očetovska figura, kateri otroci pripravljajo cel niz objestnosti. Hans in Fric uživata maltretirati tudi Inšpektorja, ki je simbol šole. Seveda, onadva sta za vsako porednost tepena, ampak ta "nagrada" kakor da ju inspirira za še večje vragolije. Če lahko po zunanjih in etičnih obeležjih, kakor tudi pojavom celega niza eksotičnih živali zaključimo, da se dogajanje tega stripa dogaja nekje v vzhodni Afriki, potem ne moremo z gotovostjo trditi, da sta Mama in Kapetan, ki se je tu pojavil po nekem brodolomu, bila poročena. No, če to v teh osamdesetih letih nikogar ni motilo, zakaj bi potem mi zamerili njuni zvezi.

Slika
Rudolph Dirks, Kapetan in deca, 1927Leta 1912 pride do spora med Hirstom in Dirksom, ki dobi čuden sodni epilog. Po odločitvi sodišča je Hirst ostal lastnik naslova stripa, Dirks pa je lahko nadaljaval risanje tega stripa, ampak pod drugim nazivom. In medtem ko je Dirks nadaljeval risanje "Katenjammer Kids" pod nazivom "Kapetan in deca", je Hirst angažiral Harolda Knira, ki je ta strip risal pod nazivom "Šenanigenova deca". To se je dogajalo tokom prve svetovne vojne in poplave antigermanskih občutkov v Ameriki. Zaradi tega je bil Knir primoran, ne samo spremeniti naslov stripa, ampak tudi dogodke umestiti v okvire življenja ene irske družine z upanjem, da bo na ta način pridobil bralno publiko. Po koncu prve svetovne vojne se "Šenanigenova deca" ponovno pojavlja pod starim nazivom. Drastične spremembe, ki sta jih Hirst in Knir izvedla v tem stripu torej niso bile posledice rivalstva z Dirksovim "Kapetan in deca". A ko je vojna vihra minila in ko so pozabljena vsa sovraštva, se na ameriškem tržišču zopet pojavljata "Katzenjammer Kids" in "Kapetan in deca".

Slika
Harold Knir, Katzenjammer Kids, 1939Bilo je veliko imitacij, ampak so edino originali preživeli do današnjih dni. Dirks je ustvarjal ta strip skoraj sedemdeset let. Po smrti leta 1968 je njegov sin John, ki mu je več kot dvajset let asistiral, nadaljeval samostojno delo na stripu. Knirov strip je nadaljeval Doc Viner, da bi tudi njega, končno, nasledil Joe Musical.
Odgovori