Jaka Racman - Izgubljen v Andih

Prostor za Vaše recenzije. Dodajte svojo recenzijo ali pustite oceno in komentar že napisanim recenzijam.

Moderatorji: TomDarjangCortoTornadoMioke

Odgovori

ocena

5. odlično
5
50%
4. prav dobro
3
30%
3. dobro
1
10%
2. zadostno
1
10%
 
Skupaj glasov: 10

Kasius Klej
Prispevkov: 44
Pridružen: 26.01.2005 23:00:05

Jaka Racman - Izgubljen v Andih

Odgovor Napisal/-a Kasius Klej »

Prevod naslova: Jaka Racman - Izgubljen v Andih
V izvirniku: Donald Duck - Lost in the Andes
Izšlo: aprila 1949, 32 strani
Izdajatelj: Dell Comics
Serija: Four Color (aka One Shots) #223
Avtor: Carl BarksKratka vsebina: Nekega jutra, kateremu je bilo pisano, da bo še dolgo živel v zgodovini, je v muzeju naravoslovnih znanosti tretji pomožni hišnik dajal ukaze četrtemu pomožnemu hišniku: "Danes, hišnik Racman, boste glancali kamenje."
"Oh boy, oh boy" reče Racman ko skoči do prve vitrine, "začel bom pri teh draguljih in nadaljeval do teh dijamantov"...
Med glancanjem kamnov Racman odkrije kockasta okamenala prazgodovinska jajca, katerih odkritje popelje Jako in njegove nečake v ekspedicijo na iskanje kockastih kokoši (katere tudi najdejo) v Peru.


Recenzija: Trdno sem prepričan da to ali cenite Carla Barksa ne zavisi od tega ali imate radi ali ne Diznijeve "smešne živali", kajti, konec koncev, te ne morejo biti portretirane kot homogena skupina nič bolj kot naprimer "superherojski stripi".

Iskreno rečeno, najbolj prominentni Barksovi stripi, Jaka Racmanove pustolovščine kot so Dežela totemov, Izgubljen v Andih, Zvezda severa, Mnogi obrazi Mage Coprnon, Puščavski pesek, Kralj Skopušnik I., Vrnitev v Klondike, ... so svetovni klasiki pustolovskega žanra v tradiciji Terija in gusarjev, Indiane Jonesa, Potovanja v središče Zemlje in mnogo drugih velikih pustolovskih romanov.

Slika
slika 1 - Izgubljen v Andih (insert)

To kar mister Barks prinaša k tem delom, ni boljši način risanja race, ampak ena najbolj prefinjenih metod pripovedovanja ki so kdaj krasile stripe. Morda je Barksovo delo na snemalnih knjigah Diznijevih animiranih filmov tisto, ki je naredilo iz človeka na področju pustolovskih zgodb enega najboljših naratorjev. Njegove zgodbe so šolski primeri ekonomije risbe, vsebujoče veliko količino vizualne informacije v primerno prežvečeni obliki in v prikazu akcije.

Slika
slika 2 - Izgubljen v Andih (prva stran)

In ta je neverjetno realistična. Barks je zgradil svoje zgodbe na temeljito resni raziskavi gradiva in na mnogih od njegovih slik lahko prepoznamo elemente iz poljudnoznanstvenih področij in strani National Geographica.

In tudi neverjetno odrasla. Ne v pornografskem smislu, ampak v smislu intelektualne ravni. Barks ni nikdar z podcenjeval svoje publike. Če je napisal Staro Kalifornijo, je bila ta zvesta dejstvom, vsebovala možen in verjeten zaplet, in se ni naslanjala na adolescentske soap opere da bi pustila bralce zainteresirane. Namesto tega, so se največkrat naslanjale na podžanra, na zaplet z lovom na zaklad (treasure hunt) ali neznanim (mystery).

Režiser George Lucas je rekel: "My greatest source of enjoyment in Carl Barks' comics is in the imagination of his stories. They're so full of crazy ideas - unique and special..." Nekatere starodavne azteške pasti iz filma Indiana Jones so prevzete neposredno iz Barksovih stripov.


Linki:

Donald Duck - Lost in the Andes

Carl Barks IndexPrevedel in priredil: Kasijus Klej
Zadnjič spremenil Kasius Klej, dne 17.12.2005 22:56:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
TomDar
Administrator STRIPOHOLIK
Prispevkov: 5920
Pridružen: 21.01.2005 19:09:40
Kraj: Logatec
Kontakt:

Lepo

Odgovor Napisal/-a TomDar »

Zelo dobro Kasius
To si se pa namatral, prava seminarska naloga ..

Čestitam.
Odstrani se pošast!
Kasius Klej
Prispevkov: 44
Pridružen: 26.01.2005 23:00:05

Odgovor Napisal/-a Kasius Klej »

Ah, nisem imel kaj početi, pa sem prevedel en tekst :lol: nič posebnega... hvala anyway.
Kasius Klej
Prispevkov: 44
Pridružen: 26.01.2005 23:00:05

Odgovor Napisal/-a Kasius Klej »

Zanimiv sajt z stripi Jake Racmana
http://donaldduck.globalfreeweb.com/
Odgovori